Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

burası türkiye!


Manticore

Öne çıkan mesajlar

bu yazı TrGamer'dan alıntıdır;

Ülkemiz 10 yıldır internet denen iletişim ağının içinde bulunmakta. Bundan 10 küsur yıl önce, internet ile hiçbir alakamız yokken, şu anda internet, ülkemiz için çok ölümcül önem taşımakta. Öyle ki, internet ile neler neler yapılıyor. 5 dakika düşünseniz, aklınıza onlarca şey gelecektir. Bir kişinin de, bir şirketin de internette yapacağı çok şey vardır. Bunlar artık 2003 yılında görmezden gelinmeyecek şeylerdir. Ama son günlerde olan olaylar, ülkemizin ve interneti elinde bulunan kuruluşun ne denli acınacak halde olduğunu gösteriyor.

Dış hattımızın kopuk olduğunu biliyorsunuz. Peki bu nasıl bir zarar getiriyor sizlere, bunu hiç düşünen var mı? Hadi evde olanlar, yurt dışı sitelerine erişemiyor, birşeyler indiremiyor falan filan. Bu o kadar önemli değil. Asıl önemli olan, büyüklü küçüklü şirketlerin işlerinin aksaması. Tabi ki bizler de dünyanın değişik yerlerinde olmuş önemli şeylerden haberdar olamıyoruz. Hotmail ve Yahoo! gibi bedava ama yüzlerce şirket tarafından kullanılan mail adreslerine de ulaşılamama sorunu, işlerin aksamasına neden oluyor. Irak'ın yeniden yapılandırmasında rol olyanacak şirketlerin bile bu hat kopukluğundan zarar gördüklerini, hızlarının yavaşladığını duydum. Herşey böyle olsa bile, Telekom asla kılını kıpırdatmıyor ve kabloların tamirini beklemeye koyuluyor.

Konu o kadar ilginç ki, Telekom bu işin tekelini yapıyor. 2003 yılının sonuna kadar internet, yasal olarak Telekom'un elinde. Bunun için yapacak birşeyimiz yok. Telekom gibi bizim de beklemek ve hattın yapılması için dua etmemiz gerekiyor. Ama Telekom'un, böyle büyük bir şirketin, bu gibi durumlar için bir "B Planı" yapması gerekiyordu. Neden mi? Çünkü herkesin bel bağladığı ülkemizin yurtdışı internet bağlantısı, sadece tek bir kablodan ve o da okyanusun dibinden, tehlikeli bir fay hattının üzerinden geçiyor! Bunu Telekom yetkilileri en başından beri biliyordu. Madem böyle bir tehlike vardı neden tedbir alınmadı? Yedek birşeyler olması gerekirdi böyle durumlar için. "Nasıl olsa birşey olmaz" diyerek yan gelip yatarsak, işte böyle aylarca internetsiz kalırız.

Öte yandan, verdikleri hizmet gerçekten de hizmetmiş gibi, bizden hizmet bedeli alan firmalar var. Bunlar para alırken hizmet verdiklerini söylemekteler ama bu gibi durumlarda bütün suçu Telekom'a atmaktalar. Tamam suç yerini buluyor ama bu firmaların da en azından böyle durumlarda para iadesi veya benzeri alternatif çözümler sonması gerekirdi. Çünkü abonelik boyunca, bağlantı kurulması ve az buçuk teknik servisten başka bir hizmet verdikleri yok. Böyle bir durumda, alternatif uydu çözümleri ile birşeyler yapmaları gerekirdi. Yasal bir zorunlulukları olmasa bile, vicdan azabı çekmemek için böyle bir işe girişmeleri gerekirdi. Gece nasıl rahat uyuyorlar bilemiyorum.

Hattın tamiri için her kafadan bir ses çıkıyor. 1 haftada hallolacak kablo, 2-3 ay süre içinde hallolursa artık kendimizi şanslı saymak zorundayız. Çünkü yerine getirilecek daha öncelikli bir ton işlem var. Tamirden sorumlu gemi, daha elinde yeterli malzeme olduğundan habersiz, bir de limana dönüp malzeme alacak, ardından önem sırasına göre tamir işlerine başlayacak. Diğer ülkelerde çoktan alternatif çözümler üretilmiş durumda, ama ülkemizde kimse bunun için uğraşmıyor. Nasıl olsa büyük şirketlerin kendi uydu bağlantıları var, medya organları da her halta atladıkları gibi bu iş ile ilgili tek kelime, tek eleştiri yazmamakta direniyorlar. Kendi uydu bağlantılarında zerre kadar yavaşlama olmadığından, bununla ilgilenmiyorlar tabi.
Artık belli oldu ki, bu iş fiber kabolarla falan olmayacak. Şu günlerde yaşadıklarımız, artık uydu sistemi gibi çözümlere girişmek zorunda kaldığımızı gösteriyor. Telekom hala kablo ihaleleri vermekle uğraşadursun, birileri mutlaka uydu konusunda birşeyler yapmak zorunda. Geçici olarak Yunanistan'dan alacağımız bağlantı da bir süreliğine bizi kurtarabilir. Ama emanet hatlarla da bir yere gelineceğini sanmıyorum. Kablo elbet birgün tamir edilecek, ama yeri değişmediği için ve sağlamlaştırılamayacağı için, bir gün ansızın yine kopabilecek. Şirketlerin yaptığı milyonlarca dolar zarar, milyonlarca abonenin internet erişiminin kesilmesi, servis sağlayıcıların hizmet verememesi, yurt dışından ülkemiz sitelerine ulaşılamaması gibi durumlar yeniden tekrar edecek.

7 ülke, bu kablo kopmasından zarar görmüş durumda. Ama yedekte uydu bağlantısı gibi çözümleri olduğundan pek de bir zarar görmediler. Yunanistan da zarar görenler arasındaydı ama şu anda biz onlardan hat dileniyoruz. Bir de ülkemizde internet birşeye benzese. 3 kuruşluk bant genişliği için deli gibi paralar döküyoruz. Amerika'da neredeyse bedava olan bağlantılara burada yüzlerce dolar veren biz, bu verdiğimiz paraların nereye gittiğini merak etmiyor da değiliz. Daha kablonun nereden koptuğunu bulmak için bile günler harcandı. Düşünün artık..

Kısaca şunu söylemek istiyorum. İnternet bir yaşam biçimi, olmazsa olmazlar arasına girmiştir. Eğlence faktörü veya benzer şeyler geride kaldı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

umarım kısa sürede düzelir ama ben de 1-2 aydan önce düzelceeni sanmıyorum.... ulan bi de yaz tatiline girdik şanssızlığa bak ya...[hline]icq numaram: 77103821 Büyükse ara! 3 bacaklı arıyorum... ateşli dakikalar için... yalnızca ikimiz arasında kalacak... en çok arayanımla buluşma şansımız var!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
Dialup dediğimiz zımbırtıdan bir ton para alıyorlar netin saati 1.100 paraları rülo yapıp ne yaparlarsa yapsınlar.Hiçbir kanalda kablolar koptuğunda haber olarak vermediler neti bukadar değersizmi buluyorlar yoksa her tv kanalının ISS oldugundanmı.[hline]Você Cría Os Mundos Que Nós Os destruímos
Virus,SatanixVirus,Satan-Virus,Virus-Satan,Satanix.
Trex DragonSlayerz Paladin of alb/exc
Cuce Berserker of mid/pry
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

uydu baglantısı fiberden daha ucuzdur ve sorunludur.

fiber en gelişmiş teknoloji. ışık hızında dolanıyoruz fiber baglantı ile dünyayı daha ne istersiniz ki. telecom da hayvan gibi para veriyor o fiber hatta. en gelişmiş metodla baglıyız amerikaya yani. daha ötesi yok.

suanda da netsel sorunlarımızında ttnet ile ilgisi yok, bizim baktıgımız bölge icinde bile degil sorun. alakasız akdenizde bi yerde orayada italya bakıyor sanırım.

hemen türkiyeye veya ttnete laf sokmanızda konu hakkında bilginizin olmadıgını gösteriyor. her sorunda ttneti suclamayı bırakmalıyız bence.

birileri uydu baglantısına gecelim falan demiş, allah korusun ya uyduya geçtiginiz anda minimum 400 ms pinglerle oynar olursunuz oyunları. uyduya koim bize bişi olmasın diyerek sözlerimi bitiriyorum sevgili arkadaşlar.[hline]Bestiae sumus, ut non bestiae simus...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
karakedi, 01 June 2003 20:13 tarihinde demiş ki:


fiber en gelişmiş teknoloji. ışık hızında dolanıyoruz fiber baglantı ile dünyayı daha ne istersiniz ki. [hline]Bestiae sumus, ut non bestiae simus...

Eğer ciddi anlamda yazıyorsan bunu cevaplıyım bari.En iyi bağlantı demissin ben cable kullanıyorum ve bu en iyi bağlantı cesidi ile dünyaya 400-500 ping alıyorum bu mudur en iyi arkadaşların zaten tepkisi tamamen bu olaya değil , telekomun yavaşlıgı üzerine bi de bunun yaşanması milleti patlatmıştır.Ayrıca söle bir olay var yunanistanda bu olaydan etkilenmiş ama bak almıs adamlar italyadan hattı direk halletmişler sorunu.Her şekil türktelekom suçlu.
Sen o msg telekomla dalga geçmek için yazdıysan prd bu arada.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...