Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye'de olup da remote olarak yurtdışına çalışmak


geezus

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
Isin guzel tarafi eger maasinizi doviz olarak alirsaniz ve sirket turkiyeye geri is yapmiyosa vergiden muafsiniz.

Yurt disinda turk olan firma bulacaksiniz yabanci kolay kolay evet demez. O turk firmasini ikna edecek "bak burda $6K aylik verecegimize turkiyeden calistirirsak vergisiz $3K halledelim" diye mesela.

Amerikaya calisirsaniz saat farki bunyenizi 5-6 aydan sonra bozmaya basliyor. Her gun duzenli olarak oglen 12-1'de kalkarsaniz her gun yorgun kalkmaya basliyosunuz. Sabah 7-8'de duzenli kalkinca dinc kalkiyosunuz. Isi birakir birakmaz da uyuyamiyorsunuz bilgisayari kapatinca birkac saate ihtiyaciniz oluyo kafanizi dagitmak icin.

Skype, google voice, teamviewer, join.me calismaniza yardimci en iyi programlar. Skypetan chatten filan bahsetmiyorum, aylik parasini verip unlimited minutes alacaksiniz. Sirketteki adam kolay kolay skypei acip sizi skypetan aramaz, telefon rulz. Ama cok ucuz sonucta.


Remote calistiginiz icin cok daha titiz calismak zorundasiniz.

Remote calistiginiz icin sacma sapan kurallar gelebilir. Bilgisayarinizi loglayan bir yazilim kullanmanizi isteyebilirler calistiginiz saati kanitlayacak.

Ben alirim laptopumu her yerde calisirim dusuncede kaliyor. Cunku adamlar sizden ciddi is bekliyor, turkiyede bir sirkete girdiginizde calisacaginizdan daha ciddi. Malum, yurt disi, hele amerikan firmalari.

Bir noktadan sonra tek basiniza calimaktan kendi kendinize konusmaya basliyorsunuz.

Hic bir yere gitmediginizi, 5 yil sonra ne yapiyor olacaginizi sorguluyorsunuz. Cunku sirketin calisani degilsiniz, yasal calisan haklariniz yok, contractorsunuz. Sigortaniz da yok.

Karsi taraftaki ilgili manager anlayisli bir adam degilse sonunuz kotu. Remote calisinca cok anlayis ve titizlik gerekiyor.

Ofisteki calisanlarin yaptigi meetinge katilmaniz icin speakerli meeting duzenlemiyorlarsa dunyadan bir haber oluyorsunuz

Manager haftalik duzenli olarak sizinle birkac saat gecirip briefing yapmiyosa kafaniz karisik, ne istiyolar acaba soru isaretleri olusuyor.

Yaptiginiz projenin kimin tarafindan nasil kullanildigini gormediginizden daha az heves aliyorsunuz yaparken.

Kisaca disardan gorundugu gibi olan birsey degil. Dedigim sorunlarin farkinda olan hakikaten profesyonel anlayisli ve size zaman ayiran bir sirketle anlasabilirseniz olur ama, stackoverflow stackexchange mesela distant calisiyo.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 ay sonra ...
  • 3 yıl sonra ...
abi manyak mısınız gidin yurt dışında yaşayın. hem yurt dışı firmanın elemanı olucan, hem tr'de yaşayacan. manyak mısınız la?

ayrıca ilk sayfada hangi manyak almanya'da yaşamak istiyo falan denmiş. hepsine mesaj spamlıcam, şimdi ne düşünüyolarmış bakalım :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bingildak said:

ben çalıştım bu şekilde, neyi merak ediyorsun

Baktığım ilanlarda 6-9-12 aylık kontratlarla adam bakıyorlar. Bu noktada fatura kesme vs işleri nasıl oluyor? Kesintiler neler? Vergi vs durumları nasıl oluyor?

Ek olarak genel tecrübeler.. Neler iyi , neler kötü..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sözleşmen ne kadar süreli olursa o kadar sürer, bitişinde yenilenir veya feshedilir. şartlarda zamanından önce termination olacak ise ne şartlarda olduğuna dikkat etmen gerek. ayrıca sözleşme üzerinde hangi ülkede ve mahkemede davanın görüleceği yazar, ona da bakman gerek. benim stockholm du mesela. adam haksızlık etse gidip orada hakkını araman gerekiyor, arayamazsın büyük ihtimal masrafları yorar. bunu bilerek girmek gerek topa.

fatura kesmeden kastın nedir? neyin faturasını kim kime kesiyor? sen sözleşmeyi hizmet vaadiyle yapıyorsun. hesabına para yatıyor. alışveriş bundan ibaret iş verenle.

kesinti yok eğer bildiri yapmazsan. yaparsan ne kadar bilmiyorum.
gelir vergisi ödemiyorsun çünkü tr gözünde sen işsizsin. eğer işsiz olmadığını ve yurt dışında bir şirketle çalışıp para kazandığını tebliğ edersen o zaman o sürece girersin - neden giresin bilemedim.

iyi tarafı yabancı kur üzerinden ödeme aldığın için tr de her zaman kazançlısın. ben o zamanlar yabancı para cinsinden aldığım rakamlara TL karşılığı olarak yeni yeni geliyorum. normalde çok yol kat ettim, ettiğim bütün o yolu, 3 yılda paritedeki fiyatlanma yedi bitirdi. TL kazanırken usd/eur cinsinden sürekli kazandığın para değer kaybediyor çünkü usd/eur her zaman güçleniyor TL karşısında.

kötü tarafı elin asla güçlü değil, çok hızlı işten çıkartılabilirsin. genelde ne derlerse yapmak zorunda kalıyorsun. iş tanımı ne kadar belli olsa da daha fazla yüklenirken pış pışlayacaklar. yapsan daha çok gelebilir, yapmazsan kötü çalışan olacaksın bahane ederek çıkartabilirler işten. çalıştığın şirketin ne kadar etik olduğuyla alakalı tabii bunlar. genelde yabancılara iş verenler yolunu biliyor, kanını emiyor. herkesin pay istediği pastada sahibinin eli hep güçlü öyle düşün.

tr de en kötü tarafı ise GSS tabii ki. işsiz olduğun gibi GSS yatıracaksın her ay. eğer yatırmazsan riske girersin. onun yanında asla sigortan olmayacak. uzun vadede sıkıntı. hastaneye gittiğinde cebindeki her şeyi alıyorlar. nereye gidersen git.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...