Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kedi Mamaları Hakkında Araştırma


souldarkorn

Öne çıkan mesajlar

KEDİ MAMALARI

1. Kedi mamaları için öncelikle AAFCO veya FEDIAF onaylı olmaları, Complete & Balanced (tam ve dengeli) ibaresi taşımaları gerekiyor. AAFCO'nin açılımı "The Association of American Feed Control Officials"dır ve sadece Amerika menşeyli ürünlerde geçerlidir. Avrupa ve diğer ülkelerde bunu aramak doğru olmaz ve Avrupa birliğinin standartları daha farklıdır. Avrupa için FEDIAF üyesi mi ve üretimi buna uygun mu diye bakmak gerekir.
2. Genel olarak protein oranı fazla, yağ oranı az, mısır pirinç gibi tahılları az içeren(mümkünse içermeyen) mamalar daha yararlı olurken fazla yağlı mamalar kedilere daha lezzetli geliyor. Çok yüksek protein değeri, tuz oranı böbrek ve üre rahatsızlıkları yapıyor.
3. Balıklı mamalar kedinin tüy dökümünü azaltıp tüylerini parlaklaştırırken, tavuklu mamalar alerjilere sebep olabiliyor. Ayrıca mamalarda meal by-product ifadesi mamanın hayvansal üründen değil de yan üründen yapıldığını belirtiyor ki bu da hayvanımızda alerjik reaksiyonlara sebep oluyor.
4. Taurin maddesi kedilerin üreme sistemlerine destekte bulunurken selüloz gibi sindiremediği maddeler rahatsızlık verebiliyor.

KESİNLİKLE ALMAYIN !

Whiskas: Tuz, katkı maddesi ve boya fazlalığından dolayı böbrek hastalıklarına sebebiyet veriyor.

La Cat: Tuz oranının yüksekliği karaciğer rahatsızlıkları yapıyor.

Goody: Çokça tahıllı olduğundan tüy dökümlerine neden oluyor.

Micho, MitoMiks, Bonacibo, Petikare: Türkiyede üretilen ucuz ve kalitesiz mamalar. Kristal oranı fazla olduğundan kanlı idrar, kusma, sonunda da damar tıkanması ve bağırsakların yırtılmasına sebep oluyor.

Bonnie: Kalitesi onaylanmayan yaş mama.

Iams: Denek olarak canlı hayvanlar kullandıkları tüm kullanıcılarca onaylanıp dünya çapında protestolara neden olduğu için etik olarak kullanmamanız önerilir.

SABIKALI FİRMALAR

Toplatılan mamalar şu sitede uzun uzun yazılmış, en başta gelenleri ise şunlar:

Blue Buffalo: Sanal alemde önerilen mamalar listesinde ilk 3te olmasına rağmen bazı pet sahiplerince kanlı ishale sebep oldukları belirtilmiş. Ayrıca D vitamini fazlalığından ve son kullanma tarihi geçtiğinden toplatılmış.

Taste of Wild: Tahıl içermediğinden dolayı kullanıcılarca önerilen mamaların başında geliyor ama toplatılmış. Toplatılmasının sebebi ise gıda zehirlenmesi, tifo ve kanlı ishale sebep olan Solmanella bakterisi süphesi ve son kullanma tarihinin geçmiş olması olarak belirtiliyor. Ürün kodunda 2X veya 3X olan ve son kullanma tarihi 9 Aralık 2012 8211; 7 Nisan 2013 arasında olan ürünlerin kullanılabileceği açıklanmış.

Orijen: Yine sanal alemde kullanıcılarca sıkça önerilen ürün Avustralyada gümrükten geçerken irradyasyona maruz kaldığından kedi ölümlerine sebep olmuş ve piyasadan toplatılmış. Tahılsız ve %70 etli olan ürün günlük önerilmemekle birlikte diş taşı, kurtlanma, kepekleşme gibi sorunlara sebep olduğu kullanıcılar tarafından bildirilmiş. Ayrıca mamanın kötü koktuğu ve bunu kullanan kedilerin tuvaletlerini az yaptığı ancak tuvaletlerinin kötü koktuğu da belirtilmiş. Yüksek üre ve böbrek rahatsızlığı endişesi bulunanlara önerilmiyor.

Acana: %35 protein oranına sahip tahıl içermeyen bir mama. Orijen ile aynı fabrika çıkışlı olduğu saptanmış ve aynı Salmonella tehdidi bu mamada da bulunmuştur.

SADECE YURTDIŞINDA BULUNANLAR
Yabancı sitelerde çeviri yapılamadığından hiç kötü eleştiri bulunamamış ancak yerel pet paylaşım sitelerinde sıkça önerilen mamalar.

Innova Evo: Tahılsız olan mama %85 et, %50 protein oranıyla biliniyor.

Wellness: Tahıl içermiyor. Bazı kedilerde şişmanlığa sebep olduğu görülmüş.

Pure Vita: Pet forumlarında ismine rastlamadığım ama bazı bloglarda sonunda buldum şeklinde bahsedilen mama hassas kediler için en iyisi olarak tanımlanmış. İçeriği hakkında sadece değerlerinin normal olduğu bilgisi verilmiş.

MARKET MAMALARI OLARAK BİLİNENLER

Super Cat: %28 Protein, %6 selüloz, %1.4 tuz oranı ve 1000 mg taurin miktarı.

Sportmix Gourmet: %26 Protein, %2 selüloz oranı. Renklendirici içeriyor.

Tommy Cat: %26 Protein, %3.4 selüloz, %9 yağ oranı.

Champion: %32 Ham protein, %11-17 ham yağ, %4 ham selüloz, %8 ham kül, %2 HClde çözünmeyen kül, %0.1-1 sodyum oranı ve 1000 mg taurin miktarı. Renklendirici içermiyor. Somonlu ve pirinçli ürünün içeriğinde fish meal and animal by-products yani balık eti ve hayvansal yan ürünler ibaresi yer alıyor.

Proplan: %3 selüloz oranı. Ürünün GDO içerdiği kaydedilmiş.

Hill's: %26-38 Protein, %5 selüloz oranı ve 1700-1980 mg taurin miktarı. Tahıl içeriyor. GDO içerdiği söyleniyor. Kullanıcı görüşü: Paketinde AAFCO ismi göremedim.

Royal Canin: %36 Protein, %18 yağ, %2.4 Lif.
Profine: %35 Protein oranı ve 1500 taurin miktarı. Ürünün besin içeriğinin Proplan ile hemen hemen aynı olduğu, bazı kedilerin çiğnemekte zorlandığı ve fazla idrar atmaya sebep olduğu kaydedilmiş. Derma Care ürününün İran kedilerinde tüy dökümünü gözle görülür biçimde azalttığı belirtilmiş. Kullanıcı görüşü: Vasatın üstünde.

Eukanuba: Köpek maması markası olduğu ancak Iams adı altında kedi maması ürettikleri söylense de raflarda Eukanuba ismine rastlanıyor. İntestinal çeşidinin ishale iyi geldiği görülmüş.

CaroCat: Specifice alternatif olarak görülmüş bir mama. %25-33 Protein, %12-18 Yağ, %2-3 Lif, %4-6 Kül, %10 Nem, %29-45 Karbonhidrat, %0,7-1,17 Kalsiyum, %0,69-0,93 Fosfor, %0,28-0,33 Sodyum, %0,09 Magnezyum, %0,4 Potasyum oranı ve 1200-1550 Taurin miktarı.

Brit Care(Brit Mica): Islak maması da bulunan ürün tavuklu olması sebebiyle alerjiye yol açma ihtimali olan ancak kullanıcılarca tüy dökümüne iyi geldiği de belirtilen bir mama.

Monge: Orkinos ve beyaz yemli(yemden kastı cezbedici yiyecek olabilir) jel, %48 tuna, %2 beyaz yem, fruktoz(meyve şekeri), jelleştirici, %82 nem, %13 ham protein, % 1 ham yağ, %1 ham selüloz, %2 ham kül içeriyor. %100 deniz ürünü olduğu ve hayvanlar üzerinde test edilmediği kutusunda ayrıca belirtilmiş.

SIKÇA ÖNERİLEN

Farmina Cimiao: Tahılsız ve %70 etli mama %32 protein, %15 yağ oranı ve 2200-2400 taurin miktarı içeriyor.

Farmina Matisse: Kısırlaştırılmış kediler ve İran kedileri için yararlı olduğu belirtilmiş.

Farmina N&D Natural Delicious: Tahılsız ve %0 lif oranına sahip. Tüylere iyi geliyor.
Kullanıcı görüşü: Orijenden ve Profineden daha iyi.

Snappy Tom: İçeriği Farmina Cimiaoyla hemen hemen aynı olan ürün gözlere iyi gelen vitaminler ve bolca taurin içeriyor. Ton balığı beyaz eti ve tavuk göğsü eti içeren yaş mamasında: %9 Ham protein, %2 ham yağ, %1 ham lif, %1 tuz olduğu ayrıca suni renklendirici, lezzetlendirici, koruyucu ve ilave tuz içermediği yazıyor.

Snopy Tom: Snappy Tomun ıslak versiyonu olduğu söylenmiş.
Specific: Mamanın kilo kontrolüne yardımcı olduğu, idrarın pH seviyesini ayarlayarak böbrek taşlarının erittiği, tüyleri stabil koruduğu kullanıcılar tarafından kaydedilmiş.

Sanabelle: Alman markası olan ürün %31 protein, %16 yağ oranına ve 2000 mg taurin miktarına sahip. Çok az bir miktar tahıl içerdiği ve birazcık yağlı olduğu kaydedilmiş. Kullanıcılarca önerilenler arasında.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mumkunse 4kg olani 70TL alti olan mamalari almamakta fayda var ama yurtdisinda millet whiskas ile neler besliyor o yuzden boyle seyleri pek mantikli bulmuyorum. Balikli royal canin yok o sebepten proplan aftercare kullaniyorum kedimde bir sorun yok. Diger kedilerimizde ise (3 kedimiz var) royal canin youngmale kullaniyorum bu zamana kadar hic sorun cikmadi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@cath sağlıklı bir cevap bulmak için bu soruyu veteriner hekimlere danışmak gerekiyor sanırım.

20 yıl 1 kedi besledim. 20 yaşında öldü. şimdi yeni bir kedişim var 3 yaşında..şöyle söyliyim bütçenize göre markası bilinen ,kedinizin köpeenizin severek yediği kapalı taze herhangi bir mamayı kullanın. farketmiyor. sağlık dediğin şey yani sadece protein vitamin cart curt vs yüzdeleri hesaplamaktan ibaret değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@STY sağlıklı demenin içindeki vitamin,protein olmadığını biliyorum...Sokak kedilerini Hills tarzı mamalarla beslemeye yetcek bütçem olmadığından uygun mamalara yöneliyorum.bu dediğim markalarda onay var ama goody'de yok şimdi baktım.kesinlikle alınmaması gereken mamalarda michoyuda görünce şimdi o 4 mamanın satıcısı temizmama ya şikayet maili attım hakkınızda böyle deniyor doğru mu diye.bakalım ne cevap gelcek
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
Sabıkalı firmalar diye yazacak olursak tüm firmaları yazmamız gerekir çünkü Science Diet, Champion, Purina, Diamond gibi firmaların tümü sabıkalıdır. Tüm markalar, salmonella potansiyeli yüzünden recall olmuştur. Bu siteden detaylarına ulaşabilirsiniz.

http://www.fda.gov/animalveterinary/safetyhealth/recallswithdrawals/default.htm

Orijen, toplamda 4 toplama kararı alındı. Bunlar 2003-2008-2008-2011 yıllarındaydı.

Acana recall göremedim hiç bu markanın recall olduğunu emin misiniz? Köpek mamasında 2011 mayıs ayında recall oldu ancak kedi mamasında recall olduğuna dair hiç kanıt bulamadım.

Öte yandan en çok sabıkası olan Purina firması..



Royal Canin, Purina ve Science Diet firmalarının mamalarından uzak durun. İçeriğinde hayvansal yan ürünler, soya, hayvansal yağlar, mısır gluteni, kimyasal maddeler, katkı ve koruyucu maddeleri bulunmaktadır. Et oranı çok az, tahıl oranı ise çok yüksektir. Tavsiye edilecek türden bir içeriğe sahip değiller.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Scottish fold bir kedim var acana ve orijen kullandım. Nedeni ise tahıl oranının düşük olması. Et oranının yüksek olması. Kedimin tüylerinin bazı bölgelerinde kahverengi renkler oluştu. Tüyler kahverengi çıktı resmen.

Veteriner ise proteinin fazla alınmasının zarar olduğunu söyledi. Özellikle acana ve orijen gibi mamalarda yüzde 60-80 et oranı çok yüksek ev kedileri için. Daha doğrusu yarı aktif kediler için.

Proplan yetişkin kediler için somon-pirinç kullanıyorum bir aydır. Kahverengi bölgeler hızla azalıyor. Bu arada kedime hiç yaş mama vermedim daha önce. Bu sebeple sadece kuru mamasını değişikliği var hayatında.


Orijen tam bela idi. Dışkısı leş gibi kokuyordu. Üstelik ağzı da kokuyordu. Acana ise nötr. Durumu ne kötüye götürdü ne iyiye.


Bu tahıl oranını kafaya taktığım için proplan öncesi Farmina N&D portakal - somon aldım. Epey pahalı mama. Yüzde 60 et oranı var. Bu mamayı da yemedi.

İşin özü her kedinin tercihi farklı oluyor. Vücut tepkisi farklı oluyor.

Ben şuan proplan dan memnun kaldım. Purina Royal Canin vs çok bok atılıyor farkındayım. Ancak yavru iken Royal Cannin kitten kullandım hiç sorun yaşamadım. Yetişkin olunca Proplan kullanıyorum hiç sorunum yok.

Ne zaman Yüksek kalite diye lanse edilen et oranı yüksek mama kullandım kedim sapıttı.


Acana Orijen Farmina vb markalar çok iyi mamalar olabilir ama benim kedime hiç hiç iyi gelmedi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
2 yıl üzerine uplayalım bunu :)

1 tane van kedimiz, 1 tane de tekir kedimiz var. Royal Canin bebek mamasını 1 yıl kullandıktan sonra ProPlan Somonlu Pirinçli kuru mama kullanmaya başladık. Tekir önüne ne atarsan yiyor zaten ufaklığından beri huyu değişmedi ve gayet sağlıklı. Ama Van kedimiz sıkıntılı.

İnanılmaz derecede tüy döküyor. Stres gibi bir derdi olacağını sanmıyorum çünkü çok ilgi görüyor ve gayet mutlu. Tüylerini de haftada 2-3 defa tarıyoruz fakat kucağımıza aldığımız an üstümüz batıyor, tüy toplayıcı rulo olmasa yanmıştık. Beyaz ve uzun tüylerin etrafta olması, sağ da solda uçuşması çok can sıkıcı.

Öte yandan iştah durumu da çok iyi değil. Çok yemiyor. Birazcık yemek yiyor akabinde bırakıp gidiyor mamasını. Son 1 aydır iyice zayıflayınca tekir de tosun gibi olunca farkına vardık. Uyanık tekir önce kendi yemeğini yalayıp yutuyor sonra da van kedisinin yemeğini götürüyormuş. Bu yüzden evden çıkarken değil erken saatte besleyip başlarında durmaya başladık yemek bitene kadar sonra da mama kaplarını kaldırıyoruz. Ne olursa olsun Van kedimiz asla yemeğini tamamen bitiremiyor.

Özellikle son 1 haftadır iyice iştahsız bir hale geldi. Ton balığı açtım yemedi. Yaş mamayı seviyor ve yiyor. Dün hiç yaş mama kalmayınca ton balığını denedim yemedi. Akabinde sosislerimize göz koyduğunu görünce biraz deneyeyim dedim ufak ufak dilimleyip verdim 3-4 tanesini yedi kıtlıktan çıkmışcasına.

Yani hayvan aslında aç fakat yemek beğenmiyor..

Şimdi pro plan kullanmayı bırakayım. Orijen, Sanabelle ya da Profine alayım diyordum bu konuyu buldum nette arama yaparken.

Burada verilen bilgilere göre hem orijen hem profine pek de iyi bir çözüm gibi görünmüyor.

Ne tavsiye edersiniz ? İştah sıkıntısı olan, çok tüy döken bu kedi için hangi mamayı almak lazım ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

souldarkorn said:

KEDİ MAMALARI

Bonacibo: Türkiyede üretilen ucuz ve kalitesiz mamalar. Kristal oranı fazla olduğundan kanlı idrar, kusma, sonunda da damar tıkanması ve bağırsakların yırtılmasına sebep oluyor.



Off üzdü.

Biri bana Catchow göndericek, adını hiç duymadım. Nasıl bir mama bilen var mı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esas derdimiz tüy dökülmesi ve son zamanlarda baş gösteren iştahsızlık.

Royal Canin fit 32 balıklı değil tavuklu bir mama haliyle tüy dökülmesi konusunda bir fayda sağlanmaz diye düşündüm çünkü veterinerler tüy dökülmesi sorunu yaşanan beyaz/çok tüylü kedilerde balıklı mamalara yönelmeyi tavsiye ediyor.

Royal Canin ve Proplan ile şuana kadar istediğimi alamadım bunları bir kenara bırakıp şu üç markaya mı yöneleyim ? Var mı hiç deneyen ve benzeri bir durum yaşayıp iyi netice alan ?


Orijen 6 Fish 7KG 200 TL

http://www.hepsiburada.com/liste/orijen-6-fish-6-balikli-kedi-mamasi-68-kg/productDetails.aspx?productId=ptsad064992070687&categoryId=60000543

Sanabelle Alabalıklı 2kg 90 TL

http://www.hepsiburada.com/liste/sanabelle-adult-with-fine-trout-alabalikli-yetiskin-kuru-kedi-mamasi-2-kg/productDetails.aspx?productId=ptakv4015598004541&categoryId=60000543

Profine Derma Somonlu 1.5kg 55 TL

http://www.hepsiburada.com/liste/profine-derma-somonlu-uzun-ve-yari-uzun-tuylu-yetiskin-kuru-kedi-mamasi-15-kg/productDetails.aspx?productId=ptakv8594031444565&categoryId=60000543
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...