Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Kuru Mama Seçimi


Litminov

Öne çıkan mesajlar

Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Noktalar:

1. AAFCO Standartlarına uymalı.. AAFCO köpek beslenmesinde bir takım standartlar getirerek köpek mamalarının ideal besin analizlerini v.b tespit eder. Alt ve üst sınırları belirleyerek mamaların belli değerlerin üzerine çıkmamasını sağlar. Bu standartlar köpek için en uygun değerleri tespit etmektedir.

2. İlk içerikler et ile başlamalı.. İlk içerikte bulunan gıdalar mamanın çoğunluğunun ne ile dolu olduğunu gösterir.

3. İçeriğinde et ürünü ve unu olmamalı.. Mesela tavuk yan ürünleri dendiği zaman içeriğinde tavuğun yenmeyeceği pek çok şeyi de kattıkları anlamına gelir.

4. İçeriğinde eklem, sindirim sistemi gelişimi v.s için glucosamine, chondritin, l-carnitin v.b gibi doğal ek takviyeler olmalı

5. İçeriğin büyük bir oranı et olmalı

6. Mama doğal antioksidanlar içermeli ve katkı maddesi bulunmamalıdır.

7. A, D, B1 gibi vitaminler ve mineraller içermeli ayrıca Kalsiyum, Demir, Fosfor, İyot, Bakır gibi maddeler içermeli..

8. Mamanın taze olması gerekir. Bayatlamış ve uzun süre rafta beklemiş mamalar köpeğinizi cezbetmeyebilir.

9. Mamanın et oranına dikkat etmek gerekir. Nasıl tahıllarda kaynatılıp, kurutulan değer yazıyorsa et için de aynı şey geçerlidir. Kaynatılıp, kurutulan etin taze ete göre oranı daha düşüktür.

10. Artık her mamada yazar oldu ancak Super Premium mamaları tercih edin.

11. Köpeğinizin ırkına, cinsiyetine, yaşına ve aktivitesine göre mama seçin.

12. Mama içerisinde mısır gluteni, mısır şurubu, kamış pekmezi gibi şekerli gıdalar içermemesi gerekmektedir. Mısır şurubu bugün gıda sektöründe bile tatlıdan, ekmeğe kadar pek çok şeye katılmakta ve insan sağlığını da büyük oranda tehlikeye atmaktadır. Bu maddeler obeziteye, diş sağlığını bozmaya ve şeker hastalıklarına yol açar. Mısır şurubunun köpeklere çok büyük zararı vardır!

13. Bazı mamalara köpeğin dışkısının katı olmasını sağlamak için zararlı maddeler katılır. Sodyum Bentonit, selüloz ve türevleri, pancar küspesi gibi maddeler.. Köpeğin dışkısının sert ve az olması mamanın çok iyi olduğu anlamına gelmez. Gördüğünüz gibi bunun da bir hilesi hurdası var.. Mamaların içine sindirimi zor gıdalar katılarak dışkının az ve katı olması sağlanıyor.

14. GDO'lu mamalara dikkat edin. Forumda defalarca yazıldı çizildi buradan marka vermek istemiyorum ama bu mamalardan kesinlikle uzak durun. İnternette araştırma yaparsanız zaten hangi mamaların GDO'lu olduğunu anlarsınız.

O çok kaliteli olarak bildiğimiz Proplan, Hill's, Royal Canin gibi mamalar aslında fiyatının 5'te 1'ini haketmeyen mamalardır. Farklı bir görüş almak isterseniz

http://www.dogfoodanalysis.com/ adlı sitenin mama incelemelerine bakabilirsiniz.

Eskiden 3 sene önce 32 lira olan mama şu an 47 liradan satılmaktadır. İthal mamaların elimize ulaşana kadar pek çok elden geçtiği ve kar marjı konulduğu için fahiş fiyatlardan alıyoruz. Köpekler etobur hayvanlardır ve selüloz sindirebilen canlılar değildirler. Dolayısıyla tahılı sindiremezler. Tahıl köpekler için faydalı bir besin kaynağı değildir. Köpeklerin biyolojik olarak beslenmesine en uygun kuru mamalar tahılsız ve içeriğinde yüksek oranda et içeren mamalardır. Proplan kuzulu mamada %19 oranında et içermektedir. Aynı fiyata %60 ve üzeri et oranı olan bir mama almak yerine neden pancar küspesi, bilmem ne posası, mısır ve pirinçle doldurulmuş bir mama alıyoruz? Bu doğrultuda benim size önerilerim şu mamalar olacaktır. Bu mamaların içindeki şeyler hep aynıdır. Genel mantık %50'sinden çoğu et, bir kısmı sebze ve meyve, diğer kısmı da doğal antioksidanlar içermesi amacından hindibağı kökü v.b gibi (çok az oranda %0.1 gibi) takviyelerdir.

Acana
Orijen
Taste of the Wild
Brit Care
N&D
Maxima
Blue Buffaloo Wilderness

Bu markaların bütün çeşitleri dediğim örneklere uymaktadır. Eğer çok param yok ancak kaliteli birşey almak istiyorum diyorsanız o zaman tahıllı ancak Proplan gibi markalardan daha iyi olan Bonacibo kuzu etlisini öneririm. Bonacibo kuzu etlisi neden Proplan'dan daha iyi?


İçeriğinde glukosamin, taurin, l-carnitine var.
Proplan'dan 2 kat daha fazla et oranına sahip.
Proplan'daki posa, küspe gibi gereksiz ve zararlı gıdalar bu mamada yok.
Mamayı doldurmak için katılmış yararsız ek gıdalar yok.

Arkadaşlar mama seçerken çok dikkatli olmalısınız. Markadan ziyade içeriğine bakmalı ve araştırmalısınız. Bir sonraki mesajımda mamanın içeriklerinde yazan maddelerin ne olduklarını da açıklayacağım. Umarım bilgiler işinize yarar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu mamalara direkt geçiş ya da alıştırılarak geçilmesi halinde bile aşırı ve sık dışkılamasının sebebi nedir?


Arkadaşlar sık dışkı yapması sindirmiş ya da sindirememiş anlamına gelmemektedir. Aşırı dışkılaması bağırsak hareketliliğinin fazla olmasından kaynaklanır. Bağırsak hareketleri herkeste farklılık gösterdiği için genel olarak söylenecek birşey yok ancak köpeğiniz hassas bir sindirim sistemine sahipse 1 ay düzenli beslenirken 1. ayın sonunda beslenme düzenini bozarsanız ya da farklı daha önce tüketmediği bir besin verirseniz bu bağırsak hareketlerinde değişiklik göstermeyecektir. Bu yüzden bağırsakların fazla çalışması ya da az çalışması sonucu kabızlık, ishal ve sık dışkılama durumları gözlenir. Yani diyelim siz köpeğinizi 1 ay boyunca tahıllı gıdalarla beslediniz. Bağırsak sistemi tahılı zor sindirdiği için daha fazla hareket etmek zorunda kalacak. Sonra alıştırmadan beslenme şeklini ete çevirirseniz bağırsak hareketleri buna ayak uyduramayıp yine hızlı çalışacak. Bu durumda köpeğinizin cıvık ve sık sık dışkılamasına yol açacak. Bu durumu önlemek için ne yapmak gerekir diye sorulursa eğer:

Beslenme şeklini yavaş yavaş, alıştıra alıştıra değiştirmek ve egzersizleri aksatmadan, düzenli olarak devam ettirmek gerekir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bonacibo mu proplandan daha iyi?

sen distributor filan mısın abicim?

bonacibonun proplana yetismesi icin 50 yıl gecmesi lazım 50.

dogfoodanalysis in satılık bir site oldugu cok once ortaya cıktı, hangi marka fazla para veriyorsa onları ust sıraya cıkarıyorlar.

et oranı protein oranı diyorsun, gozden kacırdıgın nokta sindirilebilir proteindir, kimi mamada KANATLI ETI yazar, kanatlının neresini koydukları belli degildir, gaga, ayak vs.

TR alınmayacak mamaların basında geliyor bence bonacibo, 100 gram veriyorsun 200 gram sıcıyor hayvan.


13 senelik tecrubeme gore alınabilecek super premium mamalar:

1- pro plan
2- cibau (sadece ND serisi)
3 - advance
4 - royal canin
5- hills
6- eukanuba


alınabilecek ucuz mama olarakta :

1- brekkies
2 - bosch
3 - yabanmama(yeni cıktı sayılır, donusler olumlu)


alınmayacak mamalar :

- bonacibo
- petline
- profine
- love dog
- chappi vs bilumum market mamaları.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi ben kopeklerimle her sene dunya sampiyonasına katılıyorum, son 3 senede arabayla yaptıgımız yok 20bin km.

arabayla macaristan italya vs

bu kadar yol gidiyorum emek harcıyorum, kotu mama verirmiyim :D

iyi arastırdım, bizzat denedim cogunu, pro plan veriyorum.

pro plan nestle grubunun, en sevmedigim sey fiyatı tabiki, nefret ülke.

20kg somonlu pro plan letonyada 45 euro

turkiyede aynı mama 14kg 180 tl
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zegna said:

alınmayacak mamalar :

- bonacibo
- petline
- profine
- love dog
- chappi vs bilumum market mamaları.


Zegna Profine'la alakalı şikayetinin sebebini paylaşırmısın lütfen? köpeğim golden retriever ve tavuk ürünlerine alerjik kanatlı hayvan yağı bile içerse mama yaralar oluşuyo vücudunda :(

Çoğu mamada etli veya somonlu densede içeriğinde %5 kanatlı hayvanla alakalı bişey içeriyolar o yüzden ince eleyip sık dokumam gerekiyo ve profine şimdiye dek sorun yaşamadığım ender mamalardan biri eğer senin bildiğin farklı bi dezavantajı varsa deiştirmeyi düşünürüm açıkcası
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zegna birşey sorucam abi cibau kullanıyordum ben ama ND mi felan hatırlamıorum yaklaşık 6 aydır kuru mama yemiyor. Daha doğrusu vermiorum kasaptan çıkma bişiler bizim yediğimiz felan gayet mutlu takılıyor köpek. Ha belki masraf olarak şuanda daha masraflı ama kuru mama bana çok yapay geliyor ya.

İlla kuru mama ile beselemek mi doğru olan ?

Bide yaban mama fiyat olarak uygun geldi bi deneyebilirim malum yaz ayı geliyor köye gidicek hayvan orda kuru mama çok rahatlık oluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zegna said:

bonacibo mu proplandan daha iyi?

sen distributor filan mısın abicim?


Dogfoodanalysis'in satılık bir site olduğu kanısına nasıl varıldı kısa bir bilgi alabilir miyim? Bu site hangisi daha çok para alırsa onu en üst sıraya koymuyor. Köpeklerin biyolojik beslenme şekline en uygun diyeti kuru mamalarla karşılaştırıyorlar ve içeriğindeki katkı maddelerine, gereksiz gıdalara, zararlı maddelere, besin öğelerinin az veya çok olmasına bakıyorlar. Yani belli kriterleri var ve bunları inceleme yazılarında da belirtiyorlar. Köpeklerin mamadan kaynaklanan dışkılama bozukluğunun neden olduğunu ikinci mesajımda yazdım. Dogfoodanalysis'de ise önemli olan şeyler zaten mama incelemeleri, puanlamalar değil. 13 senelik tecrübem var demişsiniz ancak mamaların içeriğine bakma zahmetinde bulundunuz mu? Karşılaştıralım kalitesiz dediğiniz bonacibo mamayla..


Proplan Kuzu Etli ve Pirinçli

İÇİNDEKİLER: Kuzu eti (%19), mısır, kurutulmuş kanatlı proteini, mısır grizi, mısır gluten unu, prinç (%8), kurutulmuş pancar küspesi, hayvansal yağ, sakatat, kurutulmuş yumurta (%1,5), mineraller, balık yağı.

ANALİZ:Su %12(en çok),Ham Protein %26 (en az)Ham yağ %16-21 (en az-en çok),Ham selüloz %3 (en çok),Ham kül %10 (en çok)

İçinde %19 oranında kuzu eti var. İçeriğinde pancar küspesi var. Pancar küspesi eğer şekeri alınmamışsa (ki bildiğim kadarıyla sadece Eukanuba adlı mamada pancar küspesinin şekeri alınıyor) diyabete neden olur, sindirim sistemine zarar verir ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Ayrıca içeriğinde mısır unu var yani mısırın koçanı gibi mısırda bulunan gereksiz ve yararsız maddeleri de katar. Üstelik bu mamanın GDO yüzünden bir zamanlar gümrükten geçemediğini de hatırlatırım. İçeriğindeki %19'luk kuzu eti ise taze kuzu etidir yani kurutulmuş yazılmaz çünkü kurutulursa dehidrasyona uğradığı için %70 oranında su kaybeder ve buda etin oranını azaltır. Bu durum da içeriklerde ilk kısma et yazılmasını engeller çünkü et oranı diğer ilave edilen gıdalara göre daha azdır. Bu yüzden kurutulmuş oranı değil taze et oranını yazarlar. İçeriğinde bulundurduğu gluten yüzünden glutene duyarlı köpekler için alerjik reaksiyonlar gösterebilir ve bu da sindirim sistemini olumsuz etkileyen faktörlerden birisidir. Dediğin gibi kurutulmuş kanatlı proteinini senin kaç senedir kullandığın mama kendi içeriğinde kullanıyor. Burada başka bir nokta ise sindirilebilir proteinin sadece etten değil tahıldan tahıla da farklılık gösterdiğidir. Bir balık etinin %90'a varan sindirilebilir protein oranı varken bu mısır ve pirinç gibi tahıllarda %75'e düşmektedir. Bu mamada da etten fazla tahıl, gluten, pirinçle dolu olduğuna göre proteinin büyük bir bölümünü bunlardan karşılamaktadır. Köpekler etobur canlılardır. Her ne kadar ekosistem ile günümüzde pek çok besinle beslenebilme şansı doğduysa da sindirim sisteminde selülozu sindirebilecek enzimler yoktur. Selüloz içeren gıdalar yani tahıllar ise yine sindirim sisteminde zorlanmaya ve bağırsaklarının fazla çalışmasına neden olmaktadır. Bu nedenle selüloz olmayan ya da bu mamadaki gibi gereksiz sindirimi zorlayan posaydı, küspeydi gibi gıdalarla doldurulmayan bir mamaya ani geçiş yapılırsa bağırsak hareketliliğinden dolayı dışkı artışı ve sıklığı normaldir. İkinci mesajımı tekrar okursan orada açık açık yazdım bunu.. Şimdi de Bonacibo'ya bakalım.

Bonacibo Kuzu etli

İÇERİK:
Taze Kuzu Eti ve Taze Kuzu Eti Unu % 39, Balık Eti Unu, Baldo Pirinç, Mısır, Tavuk Yağı, Balık Yağı, Harnup, Bezelye, Bira Mayası, Glucosamine, Chondroitin Sulphate, Bitkisel Doğal Sindirim Düzenleyicileri ve Bağışıklık Sistemi Destek Besinleri, Vitaminler ve Mineraller.



Bu mama içeriğinde kanatlı eti kullanmamaktadır. Yazmadan önce mamanın içeriğini okusaydınız keşke.. %39 oranında taze kuzu ve kuzu eti unu var. Kuzu eti unu kemikten sıyrılabilen tüm etler anlamına gelmektedir ve kuzu, tavuğa nazaran daha büyük ve iri kemikli olduğu için ayrıştırma daha sağlıklı yapılmaktadır. Balık eti ununda ise yine bir sakınca yoktur. Kılçığıyla bile ayrıştırılabilir. İçeriğinde sindirim sistemini zorlayacak şeyler yok aksine l-carnitine, chondritin gibi takviyelerle sindirimi kolaylaştıran takviyeler var.

Şimdi gelelim asıl konumuza.. Ben bu iki mamayı da önermiyorum. Neden önermiyorum çünkü doğadaki yaşamına ve biyolojik yapısına uygun kaliteli mamalar varken bu tahıllı mamalar en son tercihiniz olmalı ancak Proplan gibi kalitesiz bir markaya bu kadar para bayılmanıza da gönlüm razı gelmediği için Bonacibo'yu kullanmanızı öneriyorum. Nedenini ise içeriğe bakarak çok rahat kavrayabilirsiniz. Proplan'da çok fazla gereksiz, yararsız ve sindirim sistemine zararlı mamayı doldurmak için konulmuş gıda var ve içeriğindeki et çok az. Şimdi bazıları ben kaç yıldır besliyorum gürbüz bir oğlum var diyecek. Ben de onlara da yal ile beslenen kangal köpeklerini örnek gösterebilirim. Proplan ile beslenen köpeklere göre daha iyi bir gelişim dahi gösterebilirler. Kıssadan hisse Proplan'da katkı maddesi var Bonacibo'da yok. Proplan'da mamayı doldurmak için gereksiz bir sürü gıda var. Bonacibo'da yok. Aynı şekilde bu tüm tahıllı mamalar için geçerli Hill's, Royal Canin gibi.. Bunlar kalitesiz mamalardır. Satış stratejisi nedeniyle ülkemizde fazla şişirilmiştir. Proplan ile besleyip de ardından Acana, TOW, Bonacibo'ya geçenlerin köpeklerindeki sık dışkılama ve dışkı artışının nedeni ikinci mesajımda yazılıdır. Bonacibo'yu kötülemişsin ancak yabanmama'yı önermişsin bu da ayrı bir tartışma konusu.. Bu 13 senelik tecrübende neler var acaba açıklar mısın? Öyle dünya şampiyonası, 4 köpek besledim vs gibi örnekler istemiyorum. Bana biyolojik olarak, mama içerikleri araştırması v.b gibi tatmin edici şeyler söylemeni umuyorum. Bonacibo köpeğime yaramadı bu berbat bir mama görüşünde olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Yani bir mamayı neye göre kıyaslıyorsunuz? Bu bonacibo'nun, Proplan'a yetişmesi için neden 50 sene geçmesi gerekir? Ben mama distrübütörlüğü yapmıyorum ancak okuduğum bölüm hayvan beslenmesiyle alakalı bu yüzden uzun bir süredir biyolojik olarak araştırma içerisindeyim. Umarım mantıklı bir tartışma başlatabilirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

bildigim kadarıyla pancar kuspesini sadece eukanuba degil, pro plan, advance, hills dahi şekeri alınıyor.

pro plan zamanında GDO yuzunden gumrukten gecmedi yazmıssınız ama o donem bırakın pro planı dogru duzgun hic bir mama gecemedi gumrukten.

anlamadıgınız konu sudur, icerisinde kullanılan urunun kalitesidir.

Taze Kuzu Eti ve Taze Kuzu Eti Unu % 39

kacı kuzu eti unu kacı kuzu eti?

sindirilebilir protein kac?

13 senelik tecrubemi neye gore yazdıgımı hemen acıklayayım sana, mamaları tek tek denedim.

buda iceriginde yazandan daha onemlidir bilmem anlatabildimmi :)

en yakın arkadasım ve bazı konularda ortagım var, 8 donum ciftlikte 300 kopek pansiyon egitim, ayda 2 tondan fazla mama tuketiyoruz. aynı zamanda veteriner.

baska bir ornek vereyim pro plan ile alakalı, kopek üretiminde dunyanın onde gelen ulkeleri, italya macaristan rusya vs, buradaki ciftlik sahiplerine sorun ki ben bizzat sordum mesela sayacakları mamalar bellidir.
30 senedir kopek uretiyor insanlar, dile kolay 30 sene.

bonacibo,goody gibi mamalar ilk cıktıgında KOPEKLER sapsarı dıskı yapıyorlardı, biz de aldık denedik, uretici firmaya dedikki buna mısırı fazla koymussunuz, kopekler sıctıkca sıcıyor sarı sarı. once yok mok dediler ondan sonra formulasyonu degistirdik dediler.

mesela acana yiyip 1 tane uzun sureli ishal olmayan doberman gormedim, yaramıyor bu ırka. 30 kopek uzerinde denedik, nerden biliyorsun diyorsan doberman dernegi olarak toplu mama aldık acana TR ye girdiginde.


kopeklerime aylık masrafım 1600 tl mama olarak pro plan ve onun sınıfında mamalar yiyorlar. kac senedir bu masrafımı azaltmaya calısıyorum bu sebeple her mamayı denemeye calıstım.

bonacibo verirsem aylık masrafım 500 tl ye dusuyor kopeklerime, aradaki farka bakarmısın? ben istemezmiyim masrafın azalmasını :) peki bonacibo ve ayarında ucuz mamaları verdigimde ne oluyor soyliyim.

- tüyler anında matlaşıyor
- dıskıda aşırı artış
- aşırı kokulu dışkı
- iştahsızlık (sevmiyor kopeklerim)
- uzun sureli kullanımda ENERJI dusuklugu
- tüy dokulmesinin artması

bunları bizzat yasadım/yasıyorum.


hatta en guzel ornegi soyle vereyim sana kıstas olarak alabilirmiyiz bilemem sonucta genetik farklılıklar olabilir fakat :

2 adet kardes erkek yavrunun bir tanesi 2 yasına kadar bonacibo,goody petline gibi ucuz mamalar ile,

digeride pro plan, advance, nd gibi mamalarla buyuduler.

72cm - 44kg - iyi bir kas kutlesi yuksek tuy kalitesi iri kemikler - sıkı gorunum
68 cm - 38 kg - yaglı , dusuk kalite tuyler daha ince kemikler genel olarak daha yapısız

cunku buyume doneminde gereken miktarda gereken seyleri alamamış.

2010 dan beri, tum IRK larda dun sampiyonlarında ilk 100 kopegin 90 civarı pro plan kullanıyor.

80 yıldır mama ureten firma ile, 5 senedir mama ureten firmanın ki bunun arge deney vs butce farkını saymıyorum bile hop bi anda biz pro plandan bile iyi mama yaptık diye cıkması biraz komik. Tamam yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalıda, iyi yap kullanalım arkadas.

ben biyolojik olarak sana tek tek arastırıp su soyle su boyle demek yerine, bizzat tecrubemi paylasabilirim.


aslında benim sana asıl sormak istedigim konu sudur,

sen bu arastırmaları biyolojik olarak yaptın ve bonacibonun daha iyi oldugunu dusunuyorsun.
TR de 10 larca dernek forumda mama tarısması yapılıyor, bunlar arasında gıda muhendisleri vs var, bu kadar reklam vs yapılıyor.

neden bonacibonun satışları bahsettigimiz marka mamaların gerisinde?

herkesmi aptal 50tl lik mama varken 150 tl lik mama alıyor? nedeni basit, alıyorlar, deniyorlar baktılarki onceki kopekler simdiki kopek arasında sacma bi fark var. vazgeciyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2. mesajına cevap olarak, mama degisikligi eve bagırsak sistemini etkiler degistirir.

bu ne kadar surer peki?

15kg bonaciboyu bitirdikten sonra kopek 2 pakette de hala aynı sekilde fazla dıskı yapıyorsa bu ne demektir?
mamanın icinde sindiremedigi birseyler var demektir.

kopegin sindiremedigi seyler kopegi olması gerekenden fazla tok tutabilir, buda alması gereken protein ve digerseyleri az almasına sebep olabilir.

her kopek farklıdır, az bir % ile olsada pro plan yaramayan kopege hills yarayabilir, bonacibo da yarayabilir ama bu yuzden proplandan iyidir diyemeyiz yani.

donanımhaberde filan vardır fake acc ile girip, surdan sunu aldım cok iyidir indirim var vs diye viral yaparlar, seni suclamıyorum ve viral yaptıgını dusunmuyorum ama mesela petforumlarında bu tip viraller cok, cok fazla.


yabanmama konusuna gelince, 2 ay kullandım CIDDI SORUN yasamadım, ama olumlu donuste alamadım.

ama cevremden kullanan (30 kopek civarı) kisilerden olumlu yorumlar aldım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

su yal ile beslenen kangal kopekleri konusunu gozden kacırmısım.

yal, yoruk kopeklerinde kullanılır, kangal, akbas, aksaray malaklısı vs.

yal da yag yoktur ya da az a yakındır, ucuz olsun diye verilir kopegi tok tutar.

yeterli yagı almayan ve uzerine hergun ciddi kilometre kateden kopekler tabiki fit ve cok iyi gorunumlu olacaktır.

ama yal yiyen hic bir kopegin tuyleri vs saglıklı olmaz, kopegine yal veren adamda zaten kopegin tuyunu dusunmez.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mesajınıza birşey yazmadan önce sizden rica edeceğim ortaya bir iddia atmadan önce lütfen araştırarak yazın. Çünkü bu konuyu okuyanları yanlış bilgilendiriyorsunuz. Araştırmadan ve doğruluğu olmayan iddialar sunarsanız sizinle nasıl sağlıklı bir biçimde tartışabilirim? Bonacibo hakkında birşey diyemem eskiden goody düzeyinde bir mamaydı ancak formüllerini değiştirdiklerini söylediler içerik tatmin edici içeriğinde gereksiz, katkı maddesi yok. Köpeğimde denedim dışkı artışı 1 haftanın ardından düzeldi. Daha enerjik ve sağlıklı.. Fotoğraflarını diğer konuda paylaşmıştım. Mamaların içeriklerine dikkat etmeden veriyorsunuz ancak 10-14 sene sonra yaşlandığında bağırsak düğümlenmesi, kanser ya da sindirim sistemi sorunu olduğunda mamanın bu sorunlarda ne kadar katkı payı olduğunu unutuyorsunuz. Siz %3 selüloz içeren bir mamayla besliyorsunuz köpeğinizi.. Selüloz köpeklerdeki hiçbir sindirim enzimiyle sindirilemiyor. Ancak diğer mamalardaki dışkı artışına laf ediyorsunuz. Mama değişimindeki sık dışkılama ya da dışkı artışı mamanın sindirilemediğini göstermez. Eğer öyle birşey olsaydı %3 oranında selüloz bulunan mamayla beslenen köpeklerin makatından işemesi gerekirdi. Yıllarca Proplan ile beslenen bir köpek şak diye tahılsız bir mamaya geçerse elbetteki ishal olur. Ben bonacibo ile besleyip ideal ölçülerin üstüne çıkan köpekler de örnek gösterebilirim. Ancak Bonacibo hakkında fazla konuşmak istemiyorum sonra bok atılıyor orada çalışıyorsun diye..

Son cümlene cevap verecek olursam. Bonacibo'nun satış stratejisi farklı.. Haklarında fazla birşey bilmiyorum ancak arayıp konuşmuşluğum var. Adamlar kendi yaptığı mamaları kendileri satıyorlar ve beklediklerinden çok satış yaptıklarını söylüyorlar. Satış rakamlarını açıklamışlardı bir ara.. Üstelik bu mama sadece Türkiye'de satılıyor. Nestle gibi tekel haline gelmiş bir firmayla satış açısından karşılaştırmak bence mantıksız. Pet forumlarına bakacak olursanız pek çok farklı yorum görürsünüz. Benim en çok takip ettiğim şey Proplan ile beslenen köpeklerde iştahsızlık yani mamayı sevmeyişi olmuştur. Onun ardından gördüğüm en çok şey ise alerjik reaksiyonlardır. İçeriğinde selüloz, gluten, hatta tahıl unu ve kanatlı proteini bulunan bir mamadan bahsediyoruz. Şimdi demişsiniz ki kuzu eti ile kuzu eti unu arasındaki sindirilebilir protein oranını sormuşsunuz. İkisi de aynıdır. Sindirilebilir protein oranını yanlış biliyorsunuz sanırım. Bütün et ile kıyma haline getirilmiş et arasında en kolay kıyma sindirilir ancak bunun sindirilebilir protein oranıyla bir alakası yoktur. Ama dediğiniz gibi Proplan'da kanatlı et proteini var bu sindirilebilir protein oranını etkilemektedir. Kuzu etinde kanatlı proteini bulunması ne kadar mantıklıdır tartışılır hele ki golden gibi tavuktaki yüksek protein miktarından dolayı tavuğa alerjisi olan köpekler için.. Bu arada Çağatay Yem sanayisine 5 yıllık yeni bir firma demişsiniz. Bu firma 1982 yılında kurulmuş. Ha tabi önerdiğim mamalar en az Purina kadar eski firmalar ve yaptıkları çalışmaların, incelemelerin haddi hesabı yok. Her mama her köpekte aynı etkiyi bırakmaz ancak bu durumda kuru mamalar için bir genelleme yapılmasının mümkünatı yok. O yüzden tartışılacak çok konu olduğu halde kesin ve mutlak doğruya ulaşmanın da bir imkanı yok. Mama değişikliklerinde en önemli husus ise direkt olarak geçilmemesidir. Bir köpek 100 gr yiyorsa önce 10gr yeni mama, 90 gr eski mama olarak karıştırılmalı ve bu oran duruma göre her hafta 5 ila 10 gr arasında artmalıdır. Bağırsak sendromlarına tıp, günümüzde insanlarda bile net olarak birşey diyememektedir. Bağırsaklar pek çok bilim adamı tarafından ikinci beynimiz olarak görülmektedir. Öfke, aşk, nefret gibi bütün duygular bağırsak hareketlerini etkiler. Hassas bir yapısı olduğu için alışma süreci pek çok organdan daha uzun da sürebilir daha da kısa sürebilir. Ancak dediğim gibi uzun süre tahılla beslenen bir canlı bir anda et ile beslenmeye başlarsa bu durumun alışma sürecini ölçmek oldukça güçtür. Bu arada yal denilen besleme şekline gelirsek yağ olmayan besin yoktur. Yalda da yeteri kadar yağ oranı bulunmaktadır. Çünkü yal arpa, buğday, mısır gibi unların ilikli kemik suyuyla karıştırılmasına denir. Bu suda haşlanmış ilikli kemiklerin besleyicilik değeri çok fazladır. Kemik suyu ve ekmek karışımıyla beslenen köpekler pek ala domuzlarla boy ölçüşebilirler. Arpa, mısır gibi unlar da hem bu yağ oranını dengelemek hem besini katılaştırmak ve doyurucu olmasını sağlamak hem de ishal olmasını engellemek için katılır. Köpeklerin yağ ihtiyacı diğer besin öğelerinden çok çok düşüktür dolayısıyla yaldan alınan yağ oranı çoban köpekleri için yeterlidir. Çünkü çoban köpeklerinin yapısı fazla yağlı bir vücuda müsait değildir. Ancak selenyum, omega 3 ve 6 v.b gibi vitamin, mineral ve inorganik maddeleri alamadığı için tüylerinin parlaklığı ve sağlığı yeterli miktarda olamayabilir. Bunun ise yağ ile bir alakası yoktur. Asıl konuya gelirsek haksızsınız demiyorum. Yarışmalara katılan, birinci olan pek çok köpek Proplan ile beslenmekte ancak bunda seceresinin de çok önemi var. Herkes hangi mamayla memnunsa onunla devam etsin ancak benim gibi şüpheye düşen ve en iyisi, doğalı hangisi diye araştırmaya düşen sahipler için doğada biyolojik beslenmesine uygun olan onun için zararlı ve katkı maddesi bulunmayan mamaların hangileri olduğunu göstermek istedim. Ha tabiki en iyisi de yine bu değil. En iyi beslenme şekli bana ve pek çok kişiye göre barftır. Ancak barfı Türkiye şartlarında uygulamak imkansıza yakındır diyebilirim. Biyolojik olarak beslenme şekline en uygun yöntem barftır tabiki.. Ancak çiğ ette üreyebilen virüsler ve mikroplar olduğu sürece ve bu besinlerin korunması yaşadığımız ülke şartlarında rezalet olduğu sürece ben bu beslenme şekline geçemem. Kimyasal maddeler ile soğutulduğunda -100 derece üstünde bile yaşayan virüsler varken etleri buzlukta saklayarak kurtulamıyoruz ne yazık ki.. Salmonella gibi yüksek riskli tehlikeler de var tabi.. Onun haricinde pek çok kaynakta barf ile beslenen köpeklere bakıldığında asıl gürbüz köpeklerin nasıl beslenildiğini açıkça görebiliriz. Tüy sağlığı olsun, fizik olsun, kilo olsun herşeyi dört dörtlük olan köpekler barf ile besleniyor. Bu arada benim genel olarak Nestle'ye bir düşmanlığım var. Bu düşmanlık hem siyasi hem de kişiseldir. Nestle'nin ürettiği sahlebi pek çoğunuz denemiştir. İçeriğindeki gerçek sahlep oranına bakarsanız espiri yaptıklarını sanabilirsiniz ve içeriğinde kansere neden olan aspartam denilen madde bulunmaktadır. Aspartam fareler üzerinde denendiğinde lösemi ve lenfomaya neden olduğu görülmüştür. Bunu bir örnek olarak verdim çoğu ürününde böyle katkı ve kimyasal maddeleri var. Bu firma bırakın insan sağlığını insan yaşamını bile önemsemiyor. Bu firma zamanında Etiyopya'ya tazminat davası açan bir firma.. Bu sene ürünlerinde at eti çıkan bir firma.. Çikolataları dahil herşeyi zehir dolu olan bir firma.. İnsan sağlığını ve yaşamını önemsemeyen bir firma hayvan sağlığını ne kadar önemseyebilir? Evet bu mama çok satıldı çok reklamı yapıldı. Artık veterinerler bile bunu önermekte.. Neden veteriner kliniklerinde hep bu mamayı görürüz? Çünkü sadece bu mama markaları sponsor oluyorlar. Veterinerlerin de kar kapısının bir kısmı buradan açıldığı için o mama, şu mama değil Proplan önerilir ve satılır. Belki de benim gibi işini gerçekten hakkıyla yapan veterinerlerle karşılaşırsınız da o zaman anlarsınız. Ota boka proplan, hills, royal canin öneren köpekler hakkında beslenme üzerine yılda 1 ya da 2 ders gören o çok methettiğiniz veterinerler bu 3 markayı öneriyor diye göklere çıkarmazsınız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cagatay yem sanayii kac senedir kopek maması uretiyor? 1982 yılından berimi?

bu arada mamayı bir anda degistirdigimizi kim soyledi? hic bir mama bir anda degistirilmez azar azar karıstırılarak verilir ve oran arttırılır, o yuzden soruyorum sana 2. paket yani 1 ay sonunda hala neden ishal olur kopek?


litminov, biz anlasamıyoruz arkadasım bosuna ugrasmayalım, ben kendim 13 tane, ciftliktede 250 tane kopek uzerine denedim bu mamayı, yaramadı.

ben bunun uzerine kimseye bu mamayı onermem.

tekrar yazıyorum, sen uzerinde yazanlara gore konusuyorsun bende bizzat kopekler uzerinde denedigimi soyluyorum.

kim kime inanıyorsa o mamayı alsın :D

nestle fan ı filan da degilim, oyle olsa diger mamaları onermem.
maddi imkanım el verse ay da 2500 tl ayırabilsem ND veririm tum kopeklerime.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çağatay Yem Sanayisi 2001 yılından beri kediler ve köpekler için kuru mama üretiyormuş.

Ben mamayı bir anda değiştirmişsiniz demedim genel olarak bir bilgi aktardım o mesajımda size hitaben birşey yok yani..

X marka mama sizin köpeklerinizde yaramamış olabilir ancak memnun olan pek çok köpek var. Her köpeğe yarıyacak diye bir kaide yok. İnsanlar gibi köpekler de çeşit çeşittir.

Ben Bonacibo'yu hem üzerinde yazanlara göre hem kullananların köpek forumlarındaki yorumlarına hem de kendi köpeğimdeki gözlemlerime göre konuşuyorum. Tüm mamalarda denemeden önce içeriğe ve köpek sahiplerinin görüşlerine, aldıktan sonra da kendi köpeğimdeki gözlemlerime göre hareket ederim.

Benim köpeğim 4 yaşında albino malta terrieri.. 6 aylıkken kalça çıkığı teşhisi konulup femur başının kesilmesi gerekti iki bacağından da.. Bununla da kalmayıp çapraz bağ ameliyatı olmak zorunda kaldı. Anlayacağınız arka bacakları kötü durumda yürürken, koşarken, tuvaletini yaparken sıkıntı yaşıyor ve hoplayıp, zıplayamıyor. Ek olarak glucosamine, tavuk boynu gibi takviyeler yapıyoruz eklemlerinin güçlenmesi için.. Arka bacaklarını fazla kullanamadığı için yükü ön bacaklarına veriyor ve bu yüzden de ileri derecede kamburluk şikayetimiz vardı. Ben de içeriği okuyup, olumlu yorumları gördükten sonra Bonacibo denemeye karar verdim ve olumlu sonuç aldım.

Şu an kamburluğu çok aza indirgenmiş durumda ve 1 kilo aldı. Tabi kısır olduğu için paket bittikten sonra mamayı değiştirmek zorundayım kilo alması bizim için kötü birşey arka bacakları sakat olduğundan dolayı..

Proplan Puppy kullanırken bizde de aşırı tüy dökümü, dışkıda koyuluk ve kaka yaparken zorlanma oluyordu. Proplan Puppy'den memnun kalmadık Proplan kuzulu ve Proplan tavuk parçacıklısını denedim. Sonuç normaldi ancak dediğim gibi içime sinmedi ve yaklaşık 10 mama markasından her markanın 2-3 çeşidini denedim. Memnun kaldıklarım ve içeriğinin düzgün olanlarını, katkı maddesi, gereksiz madde, zararlı maddeleri olmayan mamaları yazdım. X marka içeriği sakıncalı bir mama bir başkasının köpeğine şu an çok iyi gelebilir ancak yaşlandığında yazdığım nedenlerden dolayı daha da kötü sonuçlar doğurtabilir.

Bu arada Proplan'a defalarca mail attım. İçeriğinde ethoxyquin olup olmadığını, mamada glucosamine bulunmadığıdan dolayı eklem ve kemik gelişimi için ne kullandıklarını, bunun için yararlı bir takviye göremediğimi ve benzeri konularda defalarca mail attım ancak hiçbirine geri bildirim yapılmadı.

Son olarak da kim hangi mamayla memnunsa onu kullansın burada illa şu mamayı al bunu alma demiyoruz ama kullandığı mamadan rahatsız olan içeriğini bilmeyenler de varsa bu konudan yararlanacağı kanısındayım. Mama konusunda önce köpek sonra da içerik göz önüne alınmalıdır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Cinsleri nedir acaba köpeklerinin?
Zegna said:

abi ben kopeklerimle her sene dunya sampiyonasına katılıyorum, son 3 senede arabayla yaptıgımız yok 20bin km.

arabayla macaristan italya vs

bu kadar yol gidiyorum emek harcıyorum, kotu mama verirmiyim :D

iyi arastırdım, bizzat denedim cogunu, pro plan veriyorum.

pro plan nestle grubunun, en sevmedigim sey fiyatı tabiki, nefret ülke.

20kg somonlu pro plan letonyada 45 euro

turkiyede aynı mama 14kg 180 tl
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Zegna said:


13 senelik tecrubeme gore alınabilecek super premium mamalar:

1- pro plan
2- cibau (sadece ND serisi)
3 - advance
4 - royal canin
5- hills
6- eukanuba


alınabilecek ucuz mama olarakta :

1- brekkies
2 - bosch
3 - yabanmama(yeni cıktı sayılır, donusler olumlu)


alınmayacak mamalar :

- bonacibo
- petline
- profine
- love dog
- chappi vs bilumum market mamaları.



sportmix denedin mi hiç ?

bana bir çiftlik sahibi önermişti , fena da değildi sanki ama bulması zor biraz

kalite olarak proplan-hills ayarında ama yarı fiyat, 20kg mama ( yada çiftlik sahibi mama maliyeti düşürüyor ve beni yedi arada )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...