Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Starcraft 2 Türkiye üzerine yazıyorum :)


Sleeep

Öne çıkan mesajlar

http://www.facebook.com/FollowSleeep/posts/499515236750664 'daki yazıyı aynen kopyalıyorum.

Bu akşam bir sürü yazı paylaşacağım amacım başta Starcraft oyuncularını ve organizasyonlarını en azından bir kademe yükseltebilmek olacak, böylece martta çıkacak ek oyun HoTS için çok daha güzel bir ortam sağlanmış olacak. Tabi ki bunu kendi oyununa modifiye ederek uygulayacak diğer oyunların oyuncuları ve organizatörleri de yazacaklarımı dikkate alarak pekala en azından bir seviye yükselebilirler. Ayrıca dün akşam sonuçlanan Elektrospor'un EIZOGGCUP turnuvası üstüne de bir kaç yazı paylaşacağım. Yani elektrospor'dan Gambit'e, grandmaster mufduu'dan aunriel'e, sanver'den EIZOGGCUP'a, HWA'dan Zerghamdi'ye, yvz'dan goku'ya, Theodoric'ten SeksyZerg'e, YLDZ'dan Teamliquid'e kadar birçok yazı bulabilirsiniz. An itibariyle bu iletiyi veya bundan sonra yazacağım yazıları paylaşarak ise bunların birçok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Son olarak ise takipte kalın diyorum :)

http://www.facebook.com/followsleeep 'ten bu akşam takip edebilirsiniz. Oradakileri buraya da kopyalayabilirim belki duruma göre maksat üç beş katkım olsun bir şeylere :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.facebook.com/FollowSleeep/posts/499561996745988

ilk yazı gm mufduu

İlk yazımı Türkiye'nin ilk Wings of Liberty'de Grandmaster ligine çıkan YLDZ takımından mufduu şerefine yazıyorum, Grandmaster dile kolay... Çok yazılıp çizildi, kuru kuru tebrik edeni oldu, mufduu'ya sempatisi olanlar çıldırdı, sevmeyenleri ufaktan saldırdı, çoğu pro hotsa geçti tabi olur diyeni oldu... Gelelim benim yorumuma. İlk olarak şu gerçek ki WoL'ün bitmesine 1 ay kaldı ve Türkiye sınırları içerisinde(belçika'daki bir Türk nomatch nicki oyuncu GM, roxKisTitan'ın duyduğumuz kadarıyla anne ya da babası Türkmüş onu da sayabiliriz yurtdışındakilerden hem de pro gamerımız ehehe) tek GM'i mufduu gördü ve bir ay kala kimsenin daha GM kasacağını düşünmüyorum. Zerghamdi ÖSS çalışmakta, ben HoTS'a kadar emekli moduna giriyorum (tabi turnuva duyarsak HoTS öncesi çılgınlar gibi kasarız :) ). Diğer taraftan en yüksek bizden sonra puanı en yüksek olarak SeksyZerg'ün geldiğini görüyorum ki dengesiz MMR'ı var kendisinin yani cheesele çok pro birini yenebiliyor ama ondan sonraki bir pro bir kötü oyuncuya yenilebiliyor cheeseden dolayı, çok stabil bir MMR olmadığı için de GM'e çıkması çok düşük diyorum. mufduu dedik kimlerden bahsettik neyse dağıtmayalım. GM'e çıkmak evet eskisine göre biraz daha kolaylıkları var, HoTS kasan insanlar var eski gosuların bir kısmı yok ama öbür taraftan da daha ilginç zorlukları var. WoL biter ayak ben de GM olcam gazıyla kasan çok oyuncu var, her geçen gün oyuncu kalitesi artıyor, GM'e bir adım kala oynanan maçlar inanılmaz zor oluyor, çünkü GM'seniz hata yapabilirsiniz nolcak ki -15 puan en fazla veya GM'e yakın değilseniz yine kaybedebilirsiniz, her cheese'e karşı dikkatli oynamanıza gerek yok ama o GM'e bir adım kala yeri var ki inanılmaz. Sanki büyük turnuvada oynuyorsunuz herkes pür dikkat çünkü tek bir hata maç kaybettiriyor o hata ise uzun vakitlerdir kastığınız emeklerinizi boşa çıkarıyor ve GM olamıyorsunuz. O insanlar her türlü cheese'e karşı korunaklı oynuyor. Diğer taraftan mental kısmı çok zor bir hata yapıp yenilirseniz, hele bir de o maçta "Slightly Favored/Favored" sizseniz tüm hevesiniz birden kaçabiliyor. Yani HoTS'a bir ay kaldı prolar yok derken kolaylığından bahsediyoruz ama diğer tarafta ciddi zor tarafları var. Kendisini ayakta alkışlamak lazım.

Diğer taraftan ise mufduu için yorumumum: bo1 oyuncusuna, ladder oyuncusuna dönmüş(eskiden böyle değildi çok bozdu). Ladderda onu tanımayanları çok kolay yenebiliyor ama bazı match historysinden maçlara bakıyorum ki adamlar direk anti-mufduu oynayıp dövmüş yani adam biliyor mufduu'yu artık yenilmiyor. mufduu'nun en iyi oynadığı vakit eski TvT oyun stiliydi tahmin edilemez oynuyordu bir sürü farklı timingi, bir sürü farklı ordu kompozisyonu vardı. Diğer taraftan mufduu'nun karar verme yeteneği çok iyi, kendine has timingler taktikler oturtması çok iyi. Spartacusu her turnuva tokatladığı günleri hatırlıyorum bir de şimdi bana karşı 5 maçın 5'inde de 1-1-1 açılan mufduu'yu çok bozmuş. Turnuva oyuncusundan uzaklaşmış. TvZ tek buildi var timinglerini herkes bilmeye başladı. TvP üç buildi var 1-1-1, thor marine rush bir de arada denediği thorlu 1-1-1. TvT'si hakkında malesef pek bilgim yok(TvP kendime özel incelediğimden, TvZ'yi hamdi için incelediğimizden biliyorum). mufduu artık işin kolayına kaçmaya başlamış hala 100 oyun atsa da 1-1-1 yapıyor çözmüşsün kardeşim artık o taktiği yapmayı, yapılabilecek en iyi şekilde yapıyorsun işte git 101de yeni birşeyler dene macro üstüne micro üstüne atılımlar yap, o 1-1-1'i de bo5'in bo3'ün bir maçında kullan sadece sürpriz yap.

Diğer taraftan hamdi'ye karşı binaları uçurması ise bence hiç hoş değildi. Evet mulelar üretim binaları vs. varken direk pes etmemek büyük erdem. Cidden oyun çevirebilirsiniz ama onun da bi son noktası var ki o nokta geçeli çok olmuştu, çoook gereksiz zamanını yedi herkesin. Hem turnuvanın zamanını hem canlı yayından takip edenlerin hem de organizasoyn ekibinin çünkü anladığım kadarıyla kimsenin evinde değillerdi veya o stream yapılan yerde kalmadılar herkes evine barkına gitti gitmediyse bile çok geç yattılar pazartesi iş başı yapacak insanlardı, nasıl gittiler bilemiyorum. Diğer taraftan Aunriel' ile 2. maça geçmeden bekledik ki 3. maç bitsin stream bize gelsin öyle devam ederiz. Maç uzadı da uzadı. Öyle olunca stream gelmedi, biz boşa beklemiş olduk, maçları oynadık, güzel bir loser bracket yarı final maçını insanlar kaçırmış oldu (silip 2-1 aunriel). Grandmasterlığıyla gelen hızlı fanların sevgilerin stream chatindeki yorumları takip ettiğim kadarıyla sinire saldırmaya bıraktı(tabi hepsi değil), biraz ismini lekelediğini düşünüyorum. Tabi gün içinde ters bir durum yaşamış olabilir, o gün sinirli olabilir bilemiyorum. Ama coolluğunu koruyup yapmaması gerekirdi o hareketleri diyorum en azından sonradan insanlara bir kusura bakmayın beyler diyebilirdi bence.

Şimdilik burada kesiyorum çok uzadı ilk yazı :D Özet GM olmak 1 ay da kalsa HoTS'a kolay iş değil beyler bunu bilin, mufduu gerçekten kaliteli bir oyuncu (microsu iyi, macrosu kötü, orası iyi, burası kötü olarak değil totalde kastediyorum). Çok efendi biri her türlü GG'sini der, tebriğini eder. Bir hamdi maçında biraz ragelemiş oldu o bina uçurarak bir daha yapmazsa unutur gideriz, eski TvT'de Spartacusu bir oraya bir buraya vuran mufduu gelirse her matchupa aynı şekilde oynayan çok güzel oyunlar görürüz ♥ mufduu reyiz. İleriki yazılarda mufduu'yu hamdiyle nasıl antilediğimizi de anlatıcam, ibretlik çalıştık :)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel bir yazı olmuş ama bir şeyi düzelteyim. Mufduu'nun bana karşı başarılı olmasının nedenini "eskiden çok farklı strateji yapıyordu, artık yapmıyor" diye açıklamak yanlış olur. Mufduu bana karşı da oldukça riskli birkaç belli strateji uyguluyordu ama ben bunlara karşı oyun tarzımı değiştirmemek gibi bir inatçılık sergilediğim için hep kazanıyordu. Katıldığım son turnuvada oyun tarzımı değiştirip normal bir oyuncuya karşı hiç uygulanamayacak "anti-Mufduu" bir strateji yapıp 3 maç üst üste 1 base oynayarak Mufduu'ya karşı tek galibiyetimi alabildim ancak :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.facebook.com/FollowSleeep/posts/500512666650921

İkinci yazı Gambit & Theo & canlı yayınlar

İkinci yazıyı ise Gambit & Theodoric hakkında yazayım dedim. Onlar hakkında yorumlarımı yazarken genel olarak canlı yayınlar(stream) nasıl olmalıya da değineceğim. Bu arada Pintipanda'yı unutmuyorum onun yazısı sonradan gelecek tek başına canlı yayın yapabilmek, video kayıtları almak ayrı bir durum çünkü. Canlı yayınlarda bence iki kişinin sesini duymalıyız diyerek girişimi yapayım. Biri oyunda sadece gördüğünü söyleyen kişi olmalı SC2 için örnek vermek gerekirse "İnanılmaz bir storm, blink stalker microsu gerçekten çok iyi, marine splite bakın banelingler karşısında sanki MKP izliyoruz, fungalla tam 20 marinei yakaladı harika" gibi olmalı ve bu kişinin oyun bilgisi çok da fazla olmasına gerek yok yani gördüğünün ne olduğunu bilse yeter ve bu kişinin sesi kesinlikle güzel olmalı. O stormu, microyu, spliti, fungalı herkes görüyor güzel olduğunu, zaten gördüğümüz bir şeyi bir de kötü bir sesten duymak gereksiz bir şey, hiç olmasın daha iyi(yani canlı yayın olsun da konuşmasın o arkadaş :D). Yani yayın işlerinde bulunmak isteyen arkadaşların malesef güzel bir sesleri yoksa, bu ilk görev olan anlatıcı görevini üstlenmesinler(2. ve 3. görevler onlar için daha uygun). İşte bu noktada Gambit'in doğuştan gelen o inanılmaz sesi devreye giriyor ki Türkiye'nin an itibariyle açık ara en iyisi ve sadece gördüğünü anlatması gerektiği için de diğer oyunlar hakkında ufak bilgiler edinerek çok kolay onlara da adapte olabilecek birisi ki gördüğüm kadarıyla LoL'deki bu koltuğa göz dikmiş bile. LoL Türkiye'nin official oylamasında son üçe kalmışlar hatta. http://www.facebook.com/LeagueOfLegendsTurkiyeResmiSayfasi/app_403834839671843 linkten rakiplerine oy verin ki SC2 alemi kaybetmesin bu sesi(şaka şaka gidin destekleyiverin :) ).

İkinci kişi ise maçı anlatmak yerine sadece yorum yapmalı ki bu kişinin oyun bilgisi yüksek olmalı(en az Master lig). Yani SC2'de erken bir pool atılınca, erken bir lair tech görüldüğünde veya normal bir şekilde 9 pylon/12 gate değil de 9 pylon/11 gate atıldığında hemen araya girip o ufak detayı izleyiciye verebilmeli. Çünkü bu ufak detayları Master ligindeki oyuncular hariç pek çok kişi kaçırıyor ve bu kaçırdıkları önemli bilgiler verildiğinde ise maçı daha bi kaliteli izlemiş oluyorlar insanlar. Ayrıca bu tarz taktiksel bilgiye dayalı infolar oyunu öğretici nitelikte oluyor izleyiciler için. LoL için uyarlayacak olursak da savaşlarda atılan ultileri, skorları, cs bilgilerini birinci kişi anlatırken, hangi takımının aslında üstün olduğunu, hangi takımın oyunun hangi evresinde daha iyi olacağını söylemek ikinci kişiye yorumcuya kalıyor. Bu ikinci kişinin söylediği şeyin, nasıl söylediğinden daha önemli olduğu için de sesinin çok güzel olmasına gerek yok(tabi güzel olması artı puan) çünkü onu orada değerli yapan ses kalitesi değil verdiği bilgiler ki SC2 yorumcumuz Theodoric master bir zerg oyuncusu olarak bir yorumcunun gerekliliğini sağlarken diğer taraftan şansımıza sesi de gayet iyi. Gambit & Theo'nun oyun dışı aralarındaki muhabbet de gayet eğlenceli olarak SC2'de ölü geçirilen vakitlerde izleyiciyi yayına bağlıyor. Diğer yandan yine Gambit'in maç aralarında çaldığı müzikler de gayet kaliteli diyebilirim. Bunlar ufak detaylar ama totale bakıldığında ortaya kaliteli bir iş çıkarıyor. Ama mükemmel değiller tabiki de. Eksikler ne derseniz Gambit bazen maçı anlatma kısmından taktiksel bilgiler üstüne yorum yapmaya geçiyor ki burada bazı hatalı bilgiler veriyor(en son diamond oyuncusu olduğunu hatırlıyorum master olursa çok daha iyi olur bu yüzden). Mesela sanver vs silip maçında sanver'in 1rax+FE taktiğini ilginç bir açılış olarak yorumladı ki aslında çok yaygın ve solid bir açılış. Bu sadece bir örnek tabi buna benzer pek çok durumla karşılaşıyoruz. Bu hatalı bilgilerin kötü tarafı iki tane oluyor 1)üst seviye oyuncuları rahatsız eden bir yayın, 2)alt seviye oyuncuların oyunu yanlış öğrenmeleri.

Gelelim canlı yayındaki gizli 3. kahraman kişiye. Bu kişi olmalı arkadaş. MLG & Dreamhack gibi organizasyonlar başladı buna ve çok büyük değişiklikler sağladı. Bu kişiyi hiç kamera önünde görmüyoruz, sesini duymuyoruz. E kim bu o zaman ne işe yarıyor diyeceksiniz, o kişi o an yayının haritada nereyi göstereceğini ayarlayan kişi *observer*. Yani bu kişi sadece mouseunu klavyesini alacak sc2'de drop kaçırmayacak, lol'de kombat kaçırmayacak. Observer menülerindeki Units, Production gibi tabler arası sürekli geçişler sağlayarak hem izleyiciyi bilgilendirecek hem de anlatıcılara o an söylemeleri gereken önemli anları gösterecek. Bu görevi o iki sesini duyduğumuz kişiye yüklemek gerçekten büyük bir yük yani hem maçı anlatmak hem de minimap takibi zor bir durum. EIZOGGCUP ilk gün bildiğim kadarıyla bu üçüncü kişi yoktu ve yine silip vs sanver @ohana maçında çok üstün olan sanverin asıl yenilme sebebi olan baseinin içine duvarın aşağısından warpladığım zealotların hiç biri gözükmemiş ki izleyiciler sadece rampadan yüklendiğimde verdiğim hasarla oyunu aldığımı düşünmüş olmalı. Bunu kendilerine de söyledim, bir sonraki gün büyük bir turnuva kalitesinde yayın yaptılar, artık yayıncıların sadece seslerini değil görüntülerini de görüyorduk ve o gün bu üçüncü kişi sistemini getirdiler ve bir seviye atladı yayının kalitesi daha az aksiyon kaçırıldı. Tabi ben söyledim de yaptılar demiyorum şansımıza bir sonraki güne yapacakları yayın sistemine büyük ihtimalle ben söylemeden de koyacaklardı, benim söylemem sadece isabet olmuş :).

Diğer taraftan yayın işi inanılmaz yorucu ve gönül verilmesi gereken bir iş. Yani Hüseyin hocayı(Theodoric) düşünsenize adam master zerg, turnuvalarda oynasa son 8'e girmesi büyük olasılık sonrası o gün ki performansına bağlı ama o stream tarafında elini taşın altına koyarak izleyenlerin turnuvayı keyifle takip etmesini sağlıyor gerçekten takdir edilesi. Diğer taraftan oyuncular ara verirken (maçınız bitiyor bir sonraki maç 1-2 saat sonra, dinleniyorsunuz) yayın ekibi durmadan arka arkaya saatlerce yayına giriyor, emek veriyor. Bu kişilere her zaman destek verilmeli, yaptıkları işin takdir edilmesi lazım ki bu işten soğumamalarını sağlamalıyız(vaktinde çok canlı yayıncı yaptıkları ufak hatalardan dolayı saldırılarak gönüllü olarak yaptıkları bu işten soğutuldu, yapmayalım!).

Özet: Gambit & Theo aşırı derecede uyumlu ve kaliteli yayın yapan bir ikili(ses kaliteleri, Theo'nun oyun bilgisi, aralarındaki paslaşmalar 10 numara) bu yüzden SC2 communitysi olarak baya şanslıyız(diğer oyunların da canlı yayınlarını takip ederseniz Türkiye'deki aradaki farkı çok net görebilirsiniz), ancak biz her ufak patchte nasıl oyunu öğrenmeye çalışıyorsak oyuncular olarak, onların da çalışması lazım(en azından master üstü oyuncularla bilgi alışverişinde bulunabilirler), oyun bilgileri arttıkça anlatacakları maçların kalitesi de artacak ve yaptıkları hatalar her geçen gün azalacaktır. Üçüncü kişiyi yayınlarına her zaman entegre etmeliler. İzleyiciler olarak yaptıkları her iyi işten sonra onları takdir ederken yaptıkları hataları yapıcı şekilde eleştirilerle gösterelim ki bir sonraki yayın hep beraber daha kalitelisini izleyebilelim.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...