Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Oculus Rift


sabonis

Öne çıkan mesajlar

Hala "wow factor" üzerinden boş argümanlar silsilesi. Alın elinize, gidin AVM'ye stand açın...

Foveated Rendering ve Asynchronous Time Warp VR specific teknolojiler değiller, bu zamana kadar geliştirilmedikleri hata. Ben de bayılmıyorum köşeyi dönmeden -10 fps yiyip köşenin arkasında adam olduğunu bilmeye ve immersion yaratması gereken blur effect'leri ekstra fps için kapatmaya.

Benzer şekilde mide bulantısının giderilmesi için yapılan herşeyi a.k.a input lag'i azaltmak için yapılabilen herşeyi milyon kere söyleyip tavsiye etmişimdir zaten, gene VR specific bir durum değil bu. Her söylediğimde de bön bön bakan çıkıyor bir iki kişi. VR geliştirirken anca akıllarına geldi mide bulantısını giderebilmek için latency'i düşürmek.

970'ın 4K-8K render yapmaya başlayacağını sanmak hep ıslak rüyalar. Performansta katlanma yaratan bu tarz teknolojileri eskiye uyumlu çıkartmazlar, kar marjını fazla baltalar.

Bu arada bahsedilen kas spazmı, mide bulantısı, baş ağrısı kısa dönem yan etkiler. Uzun dönem yan etkileri hakkında araştırma olmayacak bu cihazlar çıktığında. Gözün uzun süreli aynı mesafeye focus'lanmasının göz sağlığını nasıl kötü etkilediği ortadayken, bu sistemlerin vücudun doğal denge sistemine nasıl kalıcı zarar vereceğini zamanla göreceğiz.

Ama AMCAMA VERDİM KULLANDI ÇOK SEVDİ OMFG

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Bright, 3d print icinde "cnc makinasi var yaee ayni seyy" demekten farkli degil onerdiklerin. VR olayida emin ol, 2 paragrafta olayi cozebileceginin otesinde deneme yanilmalarla, dogru zamanda, dogru ekosistemde, dogru firmalarin gazi ile su hale geldi.

Latencyi dusurmek "akillarina" mide bulantisi cikinca falan gelmedi, destekli salla bence, sonra Tracking olayina da degin istersen? :) Zaten gelismekte olan birseydi yuksek fps li goruntu, sadece mecra'dan mecraya hem gelistirmesi hem etkisi inanilmaz fark ediyor, bazen rezil sonuc verirken bazen surpriz realism etkisi veriyor.

Gaming olayinda ise baska, VR olayinda ise baska, cunku gozun 2cm onunde bir ekran ile guncel oyun motorlari cok iyi performans veremiyordu*. Hadi military simumaltionlari ayri tutuyorum onlarda estetik pek onemli degil, eglence sektoru olarak bakar ve ornek verirsem yeni cekilen Star Wars larda ki bazi sahnelerde iptal olan neydi o oyun 1313 mu? onun motorunun modifiye versiyonu kullanilmasi/disneyland VR combosu ile su anda istedigi savas sahnesinin icine seni koyabilecek, realtime olarakda gayet "entertain" edebilecek.. 12xGopro ile cekilip stitchlenmis konser footageinin icine dandik Cardboard ile girebiliyorsun, Drone+VR kombosuna hic girmiyim, terapi, medikal yontemlere kadar gidiyor..uydurmama gerek dahi yok, nabiz olcen herhangi bir saat/fitbit takiyorsan korku oyunlari senin yusuf derecene gore korkutuyor vsvs..

Inan basit degil, ve inanilmaz yerlere gidiyor, sadece ilk dalga + tahminen dandik appler ile baslayacak..ama desteksiz kucumsemek baya dar goruslu bir durum.

edit: "Olmayacak" falan demissin de insanlar coktan VR ustune sirketler kurdular zilyon cesit, beyin neuronlarini scan edip VR gozlukle icinde dolastiriyor insanlari, bence biraz takip et kesin konusmadan.
http://www.youtube.com/watch?v=ylCIijJDTlU

edit2: *Gozluk ebadinda highres/high mhz ekran zor bela yetistirdiler, uzerine de yeni nesil oyun motorlarinin oburlugunu ekleyiver. Su anda bile Ultra setting hayal, Eve Valkyrie bile aslinda muthis grafikli degil, ha konsoldan bi tik ileride gibi genede heh.

edit3: Ille pahaci VR a da gerek yok, http://vrse.com/ temel VR formulu cardboardla bile guzel sonuc veriyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mono said:

Latencyi dusurmek "akillarina" mide bulantisi cikinca falan gelmedi, destekli salla bence


Al destek
Google'layınca zaten binlerce aynı latency/sickness article'ından bulabilirsin. Herşeyi geçtim kendi sitelerinde "Simulator Sickness"a yeterince değinmişler.

Hayır herşeyi VR'a bağlamak/mal etmek nedir ben onu anlamadım, sanki Amerika'yı yeniden keşfedecek cihaz. Head-tracking dediğin şey yeni değil. 3D tomography de yeni değil.
Nabız ölçen oyunun seni fazla korkutmasının gene VR'la hiçbir alakası yok, nabız ölçen cihaz ve ilgili oyunla alakası var.
Ha desen 3D tomography resimlerine daha rahat bakmayı sağlayacak(veya genel olarak 3D modellere) veya robotla elin girmediği yerde ameliyat yaparken görüşü rahatlatıcak falan belki daha geçerli bir argüman olabilir veya "ben daha çok korkuyorum kafama takınca bunu korku oyunlarında" falan diyebilirsin.
IRL konserin tadını imkansız veremez mesela, tabi konsere gitmiş olmak lazm onu bilmek için.
Ama hype'layın abi, sorun yok yani, bayılıyoruz otu boku hype'lamaya.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

indiffer43 said:

Biraz karman çorman olacak yazdıklarım kusura bakmayın. Şu thread direk Türkiye'nin inovasyona bakış açısını özetliyor aslında, ilk 20 ülkeden sonra satışa sunacakları ülkeler arasında Türkiye olmazsa hiç şaşırmam. Neymiş efendim ıslak rüyaymış VR'ın yaygınlaşması, mide bulantısı ilacı verseler daha hoş olurmuş yanında vsvs. Ürünü hiç kullanmadın anlarım da insan biraz araştırma yapar sıfır bilgiyle cahilce yorumlar yapmaya utanır biraz. DK1, DK2 sahibi ve HTC-Vive'ı da denemiş biri olarak konuşuyorum belki azıcık feyz alınır yazdıklarımdan.

abi sacma dediklerin
Bizim konustuklarimiz yurtdisi forumlarinda konusulandan cok farkli degil.

Gercek anlamda groundbreaking olsaydi su anda bizim "Lan monitor almasam da oculus mu alsam" dememiz lazimdi zira iphone orneginde aynen boyle. Hatta telefonlarda iphonedan once iphonedan sonra dizayn degisiklikleri resmi vardir. Insanlar her ilk anda wow dedigi bir seye adapte olacak degiller. 3d teknolojiside boyleydi. Avatar ilk ciktiginda herkes kendinden geciyordu. Simdi 3d ve 2d sinema secimlerinde 2d tercih ediliyor.

Cok insana ulasmasi cok onemli. Early adapters yetmez bu konuda. Icerik yok ancak belli oyun motorlarinin Oculus'u da desteklemesini bekliyoruz. Kac tane indie olmayan ciddi oculus projesi olacak.

Bu sirada VR elestirmekten cok oculus elestiriliyor. Bunuda karistirma.

970 4k olayi direk hayal. Yok teoride olsa bile, tuketim dunyasinda olmaz. Pc tarihinde boyle bir olay olmamis olacagini dusunmek zor.

Cogu kisinin taktigi olay daha ucuza cikmaliydi oculus. Dogruya dogru adamlar VR'i yeniden yeserten firmaydi. Insanlarin o yuzden cani sikiliyor.

Son olarak BBC muhabiri CES'de HTC vive denemis sanirim. Kontrollerde olan bozukluktan dolayi (uzay simulasyonunda oluyor) maffolmus adam. Daha boyle sorunlarda cikacaktir insanlarin on gormedigi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:

oculus icin yillar sonra masaustu toplamam gerekecek ve 0 fikrim var donanim piyasasi hakkinda, var mi hali hazirda yapilmis guzel bi spec? evde bilgisayar koyucak masa yok yemek masasina koyucam artik.


Oculus Ready damgalı sistemler çıkacak, minimum 970 GTX olacak falan. Onlardan alırsın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Oculus'a yetmiyor PC, zaten o fiyata alacak halim de yok.

PC'yi sıfırdan toplayalı 5,5 sene olmuş ya, gtx 480 vardı cortlamıştı, yerine gtx 770 almıştım. O haliyle bile hala yeni çıkan oyunları güzel oynatıyor.

Şimdi intel cpu'lar moore's law'ı tutturamadığı için skylake yerine gelecek olan ne tick ne tock olacak, pek fark olmayacak ama 2016'da çıkacak ekran kartlarını beklemek lazım.

Son 2 sefer de ekran kartından gol yedim ya, 480'i aldık 580 çıktı erkenden, 770'i aldım çat diye 970 çıkardılar. Bu sefer o hataya düşmem :).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:

hehe selam

kendim alirim parcalari yahu lamer miyim hazir sistem alicam


son kullanıcıya en erken nisan-mayıs gibi ulaşıcak, o zamana kadar yeni gpu serisi çıkar, onlardan daha iyisini daha ucuza alırsın. hem skylake serisi de ucuzlamış olur. şimdiden alma.

kadıköy ensaf tier "tutmazcı"lara da ayrıca gülüyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

SenariouS said:

Cok insana ulasmasi cok onemli. Early adapters yetmez bu konuda. Icerik yok ancak belli oyun motorlarinin Oculus'u da desteklemesini bekliyoruz. Kac tane indie olmayan ciddi oculus projesi olacak.

Cogu kisinin taktigi olay daha ucuza cikmaliydi oculus. Dogruya dogru adamlar VR'i yeniden yeserten firmaydi. Insanlarin o yuzden cani sikiliyor.


Unity ve Unreal Engine'da mevcut haliyle VR'a direk entegre var zaten daha da gelişecektir. Content kısmı şu an çöp haliyle adamlar para kazanamadığı development kit'e oyun çıkarmicak heralde. Palmer'ın dediğine göre sene sonuna kadar 100'e yakın title olacakmış, bazıları indie bazıları da 60 dolarlık AAA oyunlar olacakmış. Indie'leri bu kadar küçümsemeyin bu arada DK2'deki en iyi deneyimler hep indie. İlk jenerasyon ulaşamasa bile ikinci jenerasyon ulaşacaktır fiyatlar düştükçe ki jenerasyon cycle'ı olarak mobil telefon ile konsollar arası olacak demişler (mobil'e daha yakın).

Fiyata az da olsa katılıyorum ama yapacak birşey yok. Çoğu DSLR lenslerden daha kalite optikler kullandıklarından vs. bahsediliyor.

Neyse sonuç olarak tutacak VR. Tutmaz diyenler de öyle inandırsın kendini.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aynen gayet modlar üzerinden de yürüyebilir. Şu an bile istiyorsan VorpX tarzı uygulamalar ile Fallout 4'ü Oculus'da oynarsın. Ha süper bir deneyim mi olur? Oyun baştan sona VR için yapılmadığından dolayı olmaz ama yine de keyif verir.

Development kitler gözlükle sıkıntı yaratıyordu biraz da CV1'i deneyenler gayet rahat olduğunu söylüyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tutmayacak olsa 3-4 tane milyar dolarlık şirket aynı anda girmezdi zaten lan kolay kolay.

yani htc-valve, samsung, facebook. bunlar hafiften pazar araştırması yapıp, milyonlarca dolar yatırımla giriyorlardır di mi :D

ama klavye başından "yeaaaa tutmaz yeaaaaaa" temalı yazılar yazmak kolay, geçmişteki yetersiz teknoloji örnek alınarak bu tarz konuşuluyor bi de zaten, orası ayrı bomba.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...