Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Audiophile'lığa giriş ve gerekli ekipmanın temini


Kojiroh

Öne çıkan mesajlar

Yetkili servis HDMI output circuitry board ve civarindaki entegreler icin 580 euro luk malzeme fiyati çıkardı daha önce, işçilik , 20 kg lik şeyin gidip gelmesi vs dahil değil buna. 

Hazır karantinada zaman da varken bi workbench kurdum, güzel de bir service manual buldum bu sabah. İçinde tüm pcb design ın adresleri ve olması gereken voltaj / direnç tablosu var troubleshoot flow-chart ı şeklinde. Tek tek amele gibi kontrol edip eğleneceğim. 

Sonunda servise bi tek software ayağında, veya pcb de elimden gelmeyen bişey olduğunda düşerim heralde.

Atsan atılmaz, satsan satılmaz, günün sonunda bi bookshelf speaker parasi verdirecek gibi ama hayırlısı. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet ünite içerisi komple modüler, 2 mainboard harici yaklaşık 10-15 ayrı board var. Input ve output board u da ayrı, etrafındaki işlemci boardlari da ayri. Benim aldigim fiyat komple anlattığım duruma karşın HDMI output soket pcb + output islemcisinin modulu + surrounding circuitry diye geciyordu. 

 

@deadwoll 

Daha önce aydın elektronik de aktif bir hoparlorum icin trafo sardirmistim, onlar hic aklima gelmedi bugun bi onlara da sorayim. Tesekkur ederim ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

şöyle ses panelleri koymanın nasıl bir etkisi var? yani tüm duvarı bu panelle kaplamak ile, sadece belirli aralıklarla koymanın arasındaki fark nedir?

 

audiophile.jpg

 

hem bir müzik enstrümanı çalmak / ses kayıt yapmak hem de hoparlörden film izlemek konusunda avantaj sağlıyor mu? duvara tablo assak benzer etkiyi sağlar mı?

arkaplan gürültüsünü de azaltır mı?

 

şu videoya göre 4 kat havluyu üstüste koymak, yalıtım köpükleri almaktan daha iyi emilim sağlıyormuş. tabii havlu tozlanıp kirlenince temizlemesi nasıl olcak onu da düşünmedim değil.

 

 

 

"He measured transmission not reflection. In his use case he is trying to reduce the sound reflections from the wall. Drywall is very dense and a good sound reflector. If you reduce the transmission through the panel, the sound won't reach the walls to be reflected back into the room. The preferred material for commercial and DIY panels is Roxoul fiberglass batts which is very dense. It's also used inside walls to soundproof studios. Without doing testing, I would guess 6 layers of towels would approach the density of Roxoul. Certainly closer than the other materials he tested. As a bonus, not only reduces wall reflection, but helps sound proof walls too. Less transmission from the other side of the wall.

Too much density like MDF board and it becomes reflective. Softer materials like Roxoul and towels also tend to absorb sound because the porous material diffuses the sound internally. Basically converting sound energy into heat. This is why furniture like couches and mattresses help the acoustics of a room.

A bare wall tends to reflect sound back onto the same path it came from. The echo is caused by the longer path and slight delay to the microphone. Convoluted foam panels commonly used to reduce reflections, works more by diffusing the sound rather than absorbing it. Sound still reaches the walls, but is reflected back in many different directions. Sound bounces around the room and cancels itself out. Less sound reflects directly back to microphone for less echo effect."

Bone tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 saat önce, Bone dedi ki:

şöyle ses panelleri koymanın nasıl bir etkisi var? yani tüm duvarı bu panelle kaplamak ile, sadece belirli aralıklarla koymanın arasındaki fark nedir?

arkaplan gürültüsünü de azaltır mı? duvara tablo assak benzer etkiyi sağlar mı?

Birinci sorunun cevabı aslında karmaşık ama en basitinden akustik iyileştirmeyle ses geçirmezlik (farklı oranlarda da olsa) arasındaki farklardan bahsedebiliriz.

ikinci gözetilen unsur ise estetik ve maliyet belki bir de fonksiyonellikten bahsedebiliriz. Heryeri veya çoğu yeri kapladığımızda hem duvarda kullanılabilir alanları yok edip hem de sağladığımız faydayı hızla azaltıyoruz. Pahalı olup çirkin gözükmesi de cabası. 

Bunun aslında bir kaç sebebi var. Odadaki eşyaların, duvarların, camlar / pencerelerin reflektivitesi, tavan yüksekliği, tavan malzemesi, zemin özellikleri, odanın şekli, sesi ürettiğimiz yerin pozisyonu, kısaca herşey etkili. 

Bu sebeplerin bir veya birkaçı bir araya geldiğinde bazı durumlar söz konusu oluyor. Oluşan dik ve açılı yansımalardan, sesin absorbe edilmesinden v.b. interferans oluşur. Bu pozitif veya negatif yönde olabilir. Örneğin iyi dizayn edilmiş bir konser salonunda sesi absorbe etmekten çok bu yansımaların pozitif olarak kullanılması ve dezavantajlı olabilecek yerlerde absorbe edilmeye çalışılması söz konusu. 

Bu da bizi bu panellerin özelliklerine ve neden konuldukları yerlere konulduğuna getiriyor. En basitinden dinleme kalitesine etki eden 4-5 tane olay var, amaç da genel olarak dinleme pozisyonunun olabildiğince anekoik olması(bkz. unechoic, yansımasız alan, anti-reflection zone , ARZ).

Bunlardan birincisi erken yansımalar. Bunlar kısaca kaynaktan çıkan dalganın yaptığı ilk yansıma. Henüz yoğun ve güçlü oldukları için özellikle küçük oda akustiklerinde hep negatif etkileri oluyor. Köpük paneller genelde bu ilk noktalara yerleştirilip daha erken sönümlenme veya güçsüz olarak yansıması sağlanmaya çalışılıyor. daha fazla bilgi için bkz. first reflection point treatment

İkincisi geç yansımalar, bunlar da tahmin edilebileceği gibi ikincil üçüncül yansımaların oluşması olayı. Genel itibariyle çok fazla katı cisim, yansıtma özelliği fazla bulunan alan, düz duvar, halısız zemin v.b. gibi şeylerin olduğu yerlerde oluşuyor. Çözümü basit, stor tipi değil de katmanlı perdeler, lastikle yumuşatılmış pencereler, duvarlarda tablolar , koltuklar v.b. genel olarak bu problemi azaltıyor. Tahminimce arkaplan gürültüsünden kasıt buydu. daha fazla bilgi için bkz. reverb diffusion, late reflection diffusion, cancelling flutter echo.

Diğerleri direkt olarak ilgili değil o yüzden keywordleri birakacagim sadece, konusu geçerse ileride konuşulabilsin. 

SBIR - Speaker boundary Interference Response; Bass Decay; Acoustic Diffusion

 
 
0
 Advanced issue found
 
 
Spoiler

sbir-speaker-wall-quarter-wavelength-can

Bu olayda özellikle düşük frekanslı sesler kaynağın arkasındaki duvardan yansıyıp tekrar kaynaktaki dalga ile buluştuğunda belli koşullar sağlandığı taktirde dalgalar "ters" olduğu için birbirlerini nötrlemeleri durumu gerçekleşiyor.  Örn. Duvara yakın ve bunu önlemeye yönelik bass portları olmayan hoparlörlerde bazi bass frekansları duyulamayabilir. 

sbir-dip-frequency-response.png

 

Alıntı

hem bir müzik enstrümanı çalmak / ses kayıt yapmak hem de hoparlörden film izlemek konusunda avantaj sağlıyor mu?

Hem evet hem hayır. İşlem sırası aslında şöyle olmalı: Önce oturma / dinleme pozisyonu belirlenir, sonra bu noktanın speaker odağında kalabileceği şekilde speaker yerleşimi yapılır, speaker yerleşiminden üstte saydığım konulara dikkat edilerek tweakler gerçekleştirilip sonra ilk yansımaların olası yerleri tespit edilir. (%90 speakerin merkezinden 90 ve 45 derece açılarla çizilen tüm yaylar bu alana düşer) Bu alanlar işaretlenir. 

Şimdi görüldüğü üzere bu kaynak spesifik bir process, dolayısıyla ses kaynağının yeri değiştiğinde aynı sonuçlar elde edilemeyebilir. Fakat dolaylı olarak daha az "kötü" yansımaya sahip bir hacim olduğu için genel akustik "iyileşir". Yani evet, odanın başka bir yerinde birisi akustik gitar çalarsa da avantaj sağlanır. (oluşabilecek istisnaları açıkladığımı düşündüğüm için aksi durumdan bahsetmiyorum)

Bunun dışında bu hacim kurulumunda o spesifik kaynaktan çıkan her ses "iyileşmiş" olur. Heralde sorulan avantaj buydu. 

Alıntı

şu videoya göre 4 kat havluyu üstüste koymak, yalıtım köpükleri almaktan daha iyi emilim sağlıyormuş. tabii havlu tozlanıp kirlenince temizlemesi nasıl olcak onu da düşünmedim değil.

Videoyu izlemedim. Yalıtım köpükleri çok çok çeşitli, farklı kalınlıklarda, yoğunluklarda farklı frekanslara aşırı duyarlı/az duyarlı bir çok çeşit var. Direkt olarak havlu > (bu iş için geliştirilmiş materyal) denmesi sağlıklı değil kısaca. Ama budget çözümler düşünülünce birim metrekarede daha iyi olabilir benzer fiyatli ürüne göre; ona da karşı çıkamam. Yalnız anlattığım üzere olay daha iyi yalıtım değil, daha iyi akustik ise yaklaşım tamamen farklıdır. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bilimsel makale okumadım ama işi bilenlerin yorumları çok fazlasının iyi olmadıgını söylüyor hep. Duvarları komple akustik panelle kaplamak gibi.

Şu resimdeki odada duvarlara panel koymak yerine önce yere halı serse daha mantıklı bir iş olurdu mesela. Speakerlarla oturdugun yere arasındaki zeminde halı olursa çok faydasını görürzün. Odada camlar genişse kalın perde kullanmak faydalı oluyor. Çok fazla duvar varsa bir iki akustik panel asılabilir.  

14 saat önce, Bone dedi ki:

şöyle ses panelleri koymanın nasıl bir etkisi var? yani tüm duvarı bu panelle kaplamak ile, sadece belirli aralıklarla koymanın arasındaki fark nedir?

audiophile.jpg

 

 

aktiftablet tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam, evde pioneer a-77x amplifier buldum, bir tane de turntable asdasd. İkisi de muhtemelen 40-50 yaşında. Amfiye bağlı kolonlar vardı iki tane ama ses ya kötü geliyor ya da tam gelmiyor. Amfinin ne kadar sağlıklı çalıştığını da kestiremiyorum. Tamir ettirebileceğim iyi bir yer var mı istanbulda ? Turntable a da baktırırım aynı zamanda.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

12 saat önce, Akhlaur dedi ki:

Selam, evde pioneer a-77x amplifier buldum, bir tane de turntable asdasd. İkisi de muhtemelen 40-50 yaşında. Amfiye bağlı kolonlar vardı iki tane ama ses ya kötü geliyor ya da tam gelmiyor. Amfinin ne kadar sağlıklı çalıştığını da kestiremiyorum. Tamir ettirebileceğim iyi bir yer var mı istanbulda ? Turntable a da baktırırım aynı zamanda.

Bu bana basit bi akmis kapasitorden fazlasi gibi geldi. Model pioneer elite serisinin 85' modeli. Bende bir onceki serisi 82' tarihlisi var babam zamaninda kibristan almis komple deck olarak. Hala gecerli guzel makineler cok abartmadan biraz yatirima deger diye dusunuyorum. 

Kolonlarin duzgun calistigindan eminsek kanallarin kendi icinde farkli ses vermesi ayni zamanda bana transformator de de bir problem olabilecegini soyluyor. 

Potansiyel problemler aktiftablet in dedigi gibi kapasitorler(kondansator , sigac) akmis olabilir, eski tip elektrolitik kapasitorler var bu aletlerde; yine aynisi bulunabilir veya kati kapasitor takilabilir ayni speclerde. Komple board oksitletmis olabilir , cok ilerlememisse genis capta bi temizliklikle o da cozulur. Trafolar oksitlenmis olabilir, tekrar sarilabilir.

Baya baya potansiyel restorasyon projesi yani. Daha once girismediysen hic bilgisayar toplamaya benzemez, isini bilen birine danisip fiyat almayi tavsiye ederim. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

25 dakika önce, Esh dedi ki:

ne yalan soyliyim butun dunya streaminge donunce ben de donmus sayildim sdfg. flac mlac ugrasmiyoirum artik, zaten istanbuldaki evi de bosaltirken sattim butun ekipmani falan. guzelugras da icine girdikce giriyosun. adami fena cekiyo

Valla ben de dusundum satmayi cok fazla. Ne ugrastik transport pc, asio, dac, pre amp, amp, 2,5way floorstanderlar, plinth kit, spike ayaklar, analiz mikrofonlari vs. 

24bit guzel bi dac, bi active bookshelf set hak yol streamingle birlikte. Belki bi de kulaklik amfisi, bi kulaklik. Bi de mobilken dinleyeyim diye guzel bi iem..belki  bi de..

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

14 saat önce, Akhlaur dedi ki:

Sağa sola gitme kendin yap diyorsun. Yapabilir miyim bilmiyoru ama elektrik en az anladığım ve çokta hassas bir konu. Mesela kondansatörü öğrenmem lazım. Formülü aklımda ama ne olduğunu bilmiyorum.

Yok ben aç bak dedim sadece. Teorik olarak elektrik bilsen bile lehim yapmak ayrı bi yetenek,  berbat edebilirsin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün burayı okumadan açtım baktım zaten, benlik değilmiş, çok tozlanmış ama onun dışında bi akma falan görmedim ciddi. Bir jak ucu kırılmış içinde girişlerinden birinin, onu çıkarmak baya zahmetli olacaktı ona da girmedim. İstanbulda bu işten anlayan birini bulacağım hem amp için hemde turntable için. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sanırım bi 15 veya 20 sene önce bi servise bakıma götürmüş babam. Ben yeni yeni ilgilenmeye başlıyorum da babam ilgiliymiş işte zamanında. 5 sene önce işte tekrar kurmak istediğini falan söylüyordu, amp için çalışıyor gayet iyi bağlantıları düzenlemem lazım demişti. Bende yeni ihtiyaç falan olunca aklıma geldi, amp muhtemelen çok bir sorunu yok.

Turntable ama patlamış olabilir, güzel bişeye benziyor gerçi. Biraz kurcalayayım ya, ilgim olmazsa bulurum ilgili bir arkadaşımı falan ona veririm. Hobi arıyorum kendime puzzle yapmaktan yoruldum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Konu başlığı Virus tarafından Audiophile'lığa giriş ve gerekli ekipmanın temini olarak değiştirildi
×
×
  • Yeni Oluştur...