Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Beslenme


Killer

Öne çıkan mesajlar

5 saat önce, Fistan dedi ki:

sonra bir de diyetisyene gitseydin keske daha iyi bilgilenirdin

 

4 saat önce, Akhlaur dedi ki:

Diyetisyene gitmen doğru seçenek. 

 

sorduğum soruyu anlamamışsınız. mesele "intermittent fasting nedir" sorusu değil, gerçekten bilimsel olarak bir geçerliliği var mı yok muydu... diyetisyenler o dönem meşhur olan diyet programlarını yazabiliyor. bu yüzden rasgele bir diyetisyene gitmiş olmak aradığım cevabı bulmak için yeterli değil.

 

4 saat önce, Liebe dedi ki:

ya çok detaya girmiim ama if yapıyorum diye baklava börek gömmüyorsun o yeme saatlerinde ona dikkat et. 

16-8 ile başlamıştım ben sonra 18-6 ya döndüm günlük rutinime daha çok uyuyor diye. 12'de et-salata öğle arası meyve çerez istediğim kadar sonra saat 6'da artık ne bulursam sebze-baklagil ağırlıklı olmak üzere.

kalan aralarda da bitki çayı, kahve. 

spora da haftasonları sabah gidiyordum if bitmeye yakın, pek gücün olmuyor ama inanılmaz yağ yakıyorsun zorlamadan. 

normal diye ile farkı için de basitçe şunu izlesen yeter;

 

klasik diyetle farkı ilginç. 3 öğün, 3 ara öğün, sabah 7-8 akşam 20-21'e kadar. hep "zayıflamak için sık sık yiyin, az yiyin" denirdi, şimdi kısıtlı bir aralıkta yedirip uzun süre aç kalmaya şartlandırıyorlar. bu bahsettiğin düzenin sana faydalı geldiğini hissettin mi? 

 

3 saat önce, Fili dedi ki:

Temel fark hormonlar üzerindeki etkileri.

https://www.bbc.com/news/magazine-20243692

Burada birkaç bin yıl içinde nasıl öğün sayılarında değişim olduğunu güzel anlatmışlar. 

Elektrikten önce insanlar milyonlarca yıl güneşe göre yaşadı ve evrimi ona göre gerçekleşti. Haliyle bu evrime ters gidince vücutta sıkıntılar çıkıyor.

Bu IF in işe yaramasındaki temel nedenin de if yapanların gün ortası yemek yemesiyle alakası olduğunu düşünüyorum. Gece 12 gibi yatan birinin akşam 8den gece 12ye kadar yaptığı iften o kadar hayır gelmez bence.

IFten daha önemlisinin zamanlama olduğunu düşünüyorum ve bu da bizi chrono-nutrition konusuna getiriyor. 

https://www.strongerbyscience.com/chrononutrition/

Uzun ama güzel ve bilgilendirici bir yazı tavsiye ederim.

 

hmm ilginç konular sağol, okuyayım onları da.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

diyetisyenliği astrologlar gibi zannediyorsun heralde sdgd, öyle olanları da var gerçi haklısın. doktorun malı oldugu gibi

3 dakika önce, Bone dedi ki:

diyetisyenler o dönem meşhur olan diyet programlarını yazabiliyor.

 

Fistan tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İntermittent fasting için instagram spor fenomenlerinden Tuğrul Çağrı Yılmazer deneyimlerini paylaştığı video , reelsleri var ona bakabilirsin.

Sık sık az yiğin görüşü bayadır yıkıldı aslında. Devamlı kan şekerini yükselttiği için sorun. Herkesin metabolizması da aynı değil sende işe yarayan durum başkasında aynı etkiyi vermeyebiliyor. En güzeli deneyip görmek.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6-18 başladım ben de,  12:00-18:00 arası yapıyorum. baktım rahat gidiyo 4 saate düşürürüm de 17'ye kdar mesaideyim ne ara bitirecem işleri de yimek yiyecem,  13:30-17 gibi bi şey yaparım belki

gerçi ben genelde kahvaltı yapmıyordum öğlen yiyip akşam da çok gece kalmadan max 7de yerdim ama şimdi tamamen bilinçli hiç aburcubursuz ve o saatler dışında sadece su yapınca bakalım ne değişecek 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

18 saat önce, Bone dedi ki:

sorduğum soruyu anlamamışsınız. mesele "intermittent fasting nedir" sorusu değil, gerçekten bilimsel olarak bir geçerliliği var mı yok muydu... diyetisyenler o dönem meşhur olan diyet programlarını yazabiliyor. bu yüzden rasgele bir diyetisyene gitmiş olmak aradığım cevabı bulmak için yeterli değil.

Ben doğru cevabı verdiğimi düşünüyorum. Kalifiye bir diyetisyen sana neyin uygun olup olmadığını, uygulayacağın diyetin mantığını ve normal fasting den farkını da açıklayacaktır. Burada kendisini geliştirmiş ve bu konuda çok bilgili insanlar var. Senin yaptığın bu işi meslek olarak yapan birine sormadan cevap bulmak. Bulamazsın demiyorum tabi bulabilirsin. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...

@Bone üstünden uzun zaman geçmiş ama kendi deneyimlerimden cevap vereyim dedim. Seninde tahmin ettiğin gibi aralıklı oruç her duruma uygun değil yada sık sık ama az yemek de herkes için uygun değil.
Mide öz suyunun asit oranı önemli seçeceğin diyette. İki tip insan var mide suyu fazla asitli olan ve mide asit oranı az olan. Ben iki durumuda extreme seviyede yaşadığım için kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak asit fazla ise aralıklı oruç az ise sık sık yemenin iyi geldiğini söyleyebilirim. 

Yani bağırsak sindirim önemli felan diye yazılmış bir sürü kitap var ama mide öz suyunun önemini kimse anlatmıyor. İsminden  bile belli önemi, öz suyu. Doğru beslenmenin mide suyu asit oranını dengelemek üzerine kurulu olduğunu düşünüyorum artık

Nasıl anlarım dersen kendimden gözlemlediğim eğer ne kadar aç kalırsan kal acıkma hissini yaşayamıyorsan o bağırsaktaki hafif sızlamayı, burkulmayı, açlıktan yanmayı hissedemiyorsan mide asit oranı az olabilir. Fazlaysada ne kadar yersen ye hep aç hissediyorsun için içini yiyormuş gibi oluyor felan. Özellikle obezitenin sebeplerinden birinin mide asidi azlığı yada dengesizliği olduğunu düşünüyorum.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...

üstteki mesajı yazmamın üzerinden bir sene geçmiş. aslında bir sene öncesinden başlamıştı bu sorun ama işin ciddeyetinin farkına varamamıştım. tam bu aralar anladığım zamanlarmış ki yazmışım buraya.

şöyle söyliyim 8 ay önce komadaydım evde. bildiğin kıpırdayamıyorum hareket edemiyorum. yattığım yerde uykuya dalıyorum ama on saniye sonra sıçrayak uyanıyorum böyle. vucut çalışmayı tamamen durdurduğu için uyandırıyor. acı hissetmiyorum ama en ufak bir hareket etmek büyük bir struggle veriyor. tuvalete gitmek için 1 saat düşünüyordum. yemek yapmak evi toparlamak felan imkansız. aynı zamanda zihnin uyuştuğu için olayın ciddiyetinin farkınada varamıyorsun. haftada 1-2 gün kendime geliyordum sanki hiçbişeyim yokmuş gibi sonra tekrar başlıyor. resmen kabus yaşıyorum. koma anında doktora gitmek zaten imkansız iyi oluncada iyi oldum zannediyosun. böyle bir döngüye girdim.

olayın mide asidiyle ilgili olduğunu anladım. düzelmem için ne yapmam gerektiğini anladım. hareket etmem ve düzenli yemek yemem gerekiyor. ama yok markete tuvalete gidemiyorum spor yapmam imkansız. yemek hazırlayamıyorum imkansız. bütün gün evde meyve suyumu içsem kahvemi içsem kefirmi içsem kendimi iyi hissetsem ne yesem ne yapsam düzelirim bütün gün bununla uğraşıyorum. cannabis bile denedim iyi gelir belki diye. anlatmak istediğim normal bir durum rahatsızlık değildi. yukarıda da extreme yazmışım zaten. kimseye anlatamadım hala da anlatamıyorum.

kısacası vucudum çalışmayı tamamen durdu. yediğim şey mideye girmiyor, mideye girse aşşağı inmiyor, aşşağı inse dışarı çıkmıyor. Dört ay önce 110 kilo civarındaydım. michelin maskotu gibi heryerim şişiyor böyle. geçen temmuz ayı yeter artık dedim. herşeyle alakamı kestim. kendimi bir şekilde dışarı atmam lazım. günde yarım saat sabah kalkınca bişeyler yapabiliyordum sonra tekrar komadayım. eşyalarımı 1 ayda toparladım her gün sabahları yarım saat yarım saat. kargoyu eve çağırdım gönderdim. ilk defa kaldığım evi bok gibi bıraktım çıktım evden imkanı yok temizlememin. amacım bi şekilde kendimi dışarı atıyım, hareket etmek zorunda bırakıyım, biliyorum düzelcem.

önceki seneden trekkinge gitmiştim likya yoluna herşeyim hazırdı. tek yapabileceğim şey oydu artık. şehirde nasıl hareket ediyim. kaçarak bıraktım çıktım evden. atladım otobüse. otobüste yine krize girdim bişeyde yapamıyorum evde olsam kefir felan içip rahatlatıyorum biraz.

bir gece fethiyede kaldım. neyseki ertesi gün iyi olduğum güne denk geldi. başladım yürümeye ama görenler bu halde nasıl yürüycen sen diye bakıyor. iilk günü iyi geçirdim zorlansamda faralyaya vardım. yolda yiyecek iyi şeylerde buldum. ertesi gün alıncaya geç vardım. geç varınca akşam yemeğini geç yedim. öyle olunca tekrar başladı. gey köyüne vardım ama nasıl işkence çektim. miğdem tamamen kitlendi önceki gece zamanında yemediğim için. genede yürüdüm. çılgınlıktı yaptığım ama yapmam gerekiyordu.

sonra anladım likya yolunu yürüyerek olmayacak çünkü ne zaman bir yere varacağın belli değil, zamanında yemek yiyemiyorum. bir şekilde karadereye vardım. pataranın devamındaki upuzun sahil. patarayla karadereyi ayıran bir dere var, oraya çadır kurdum. oraya en yakın yemek su alınabilecek yer 1.5 saat sahilden yürüme mesafesinde. tamam dedim yürümem gerekiyor gidicem su alcam yemek alcam getircem sırt çantasıyla hemde yürümüş olcam, öyle yaşıycam bir süre iyi gelecek. ilk gün gene kriz halindeyim, yattım kumun üzerine kilitlendim yine kıpırdayamıyorum. gören zannediyor bişey kullandım onun kafasındayım. ben içten içe kıvranıyorum can çekişiyorum.

neyse bi şekilde yemek saatlerimi oturttum ne yiyeceğimi belirledim. ne zaman yürüycem gitcem yemek alcam ne zaman geri gelcem oturttum düzenimi. her gün o sahili gidip geldim sırtımda çantayla. artık rahatsızlık vardı ama komaya girmiyorum. 45 gün kaldım o sahilde. gerçekten iyi oldum. son günlerde sabahları koşmaya felan başlamıştım artık.

hava soğuyunca tekrar fethiyeye döndüm. düzen değişince gene kötü oldum fethiyede bir kaç gün kalırken. birden bire şişiyorum böyle iki günde. neyse ordan ankaraya gittim. dedim durmak yok gene aynı olcam. spor salonuna gittim. şükrediyorum artık koşabiliyorum spor salonunda diye. hergün aynı düzen, evde kahvaltımı edip 1 saat yürüyerek alışveriş merkezine gidiyorum orda yemek yiyorum gene ayakta duruyorum dolaşıyorum avm de. 

ankaradaki işlerimi hallettim ayvalığa geldim. ayvalıkta ev tutup evde yaşamaya başlayınca gene aynı duruma döndüm. çıkıyım dışarda yarım saat dolaşıyımla olmuyor. neyseki artık ucunu bırakmıyorum evde spor yapabilir durumdayım. ama yanlış bişey yapınca yine tepetaklak oluyor. 20 gündür bi günlük rutin bulmaya çalışıyorum. 2 gün iyiyim 3 gün geri dönecek gibi oluyor. bugün çok iyiydim mesela. yarın ne olcam bilmiyorum. ama koma haline girmiyorum öğrendim artık nasıl önlem almam gerektiğini.

olay asit seviyesini ayarlayamıyor vucut. bir extreme asidik oluyor bir extreme bazik. bir süre günlük bir rutin bulup dengede tutarsam düzelecek biliyorum. doktarların yaşam tarzını değiştir dediği şey.

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi anlatamıyorumki doktora. en büyük belirti yemek yemeyince karnımın aniden afrikalı çocuklar gibi şişmesi. acıkamıyorum donuyor duruyor sanki vucut. onu söyleyince mide asidini düşeren ilaç yazdı bir hafta kullan etkisine göre diğer tetkikleri yaparız dedi. hareket et düzenli beslen felan dedi. ama ilaç daha kötü yaptı mide asidi bazen düşük oluyor bazen yüksek, ama extreme seviyede. bazı sabah kalkıyorum düşük bazı sabah yüksek. öyle durumda içince daha kötü yaptı. ankaradan gitmem gerekince gidemedim tekrar. buranın hastaneside büyük ihtimalle balıkesire gönderecek. şu an iyiyim düzenimi oturtup bu kışı atlatırsam iyi olacak bir sene içinde. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o yedi sekiz ay önceydi işte. kolun bacağın kafan hareket ediyor. ama sindirim sisteminle ilgili herşey donmuş durumda, en ufak bir hareket yok. insan normalde farketmiyor ama mide bağırsak felan devmalı bir hareket oluyor. o olmuyordu işte. öyle olunca hareket edemiyosun. en ufak bi hareket doğrulma felan çok büyük bir struggle veriyor. o zamanlara göre çok çok iyiyim şu an, ama full konsantre olmazsam yaptığım şeylere geri gelebiliyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan haklı doktora git. Mide sorunlarını hem çevremde çok gördüm hem kendim yaşadım, senin anlattığın gibi bir sorun hiç duymadım. Çözdüm falan değil bir an önce doktora gitmen gerektiğini düşünüyorum hem de, öyle çok yedikten sonra uyku gelmesi veya karnın şiş kalması değil yaşadıkların.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi haklı olmak ayrı konuyu konuşmayı bilerek farklı bir havaya sokmak, bilerek germek farklı. hepimiz birbirimizi tanıyoruz şu forumda. zaten ankarada yarım kaldı, buranın hastaneside pek iyi değil balıkesire sevkediyorlar her geleni. şu an emergency noktasında değilim fırsat oldu mu halletcem.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 ay sonra ...

Fistan baya haklı. Kendini farkında bir adamsın sorununu da biliyorsun ama çözümü tek başına bir şeyler yaparak bulmaya çalışıyorsun cahil insanlar gibi. Belki derin bir depresyondasın belki vücudun yeme içme ile alakalı bazı hormonlara alerjik tepki gösteriyor belki başka bir şey var. Eminim doktora falan gitmissindir illa ama bunun peşini birakmaman gerek. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...