Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Beslenme


Killer

Öne çıkan mesajlar

Wolas said:

30g proteinden fazlası sentezlenmiyor muş hatta sırf bu yüzden karaciğeri zehirleyip fazla protein senetezlemesini sağlıyorlarmış ne diyorsunuz? Ben tersine uyarak bu zamana kadar yedim ama bu zehirleme olayını duyduktan sonra inanır oldum.

fotosentez mi bu arkadaşım
söylemeye çalıştığın 30g proteinden fazlasının sindirilemiyor veya kullanılamıyor olduğu MİTİ
mitolojidir aslı yoktur
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Karb/Prot bakımından baklagillerden protein almak çok zor. (20g protein için 600kcal almak)
Lifli sebze ve baklagillerin sindirimi biraz daha zor bu nedenle o protein oranının tamamı parçalanamıyor. (dışkıda zaman zaman mısır tanesi, domates kabuğu benzeri şeyler görmüşsünüzdür)
Bitkisel protein tozlarının ve baklagillerin (özellikle soyanın) östrojeni arttırdığı birkaç makalede yayınlandı. (bu - testesteron demek).
Özetle doğal vücut yapacağım diyen bir veganın en kötü süt ürünleri ve yumurta kullanması zorunlu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ahahahah şu ikinci örnekte çorba kaşığıyla yer fıstığı ezmesi yiyen adam benim lan direk =(

Bu arada göbeklendim Q_Q Bulk yaparım umuduyla fazla sallamadım yemekleri ama kontrolden çıkmadan ve iki gram kasımı kaybetmeden göbeği yok etmem lazım. Sanırım diyet olayına ciddi yaklaşmak lazım artık =/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Wolas said:

30g proteinden fazlası sentezlenmiyor muş hatta sırf bu yüzden karaciğeri zehirleyip fazla protein senetezlemesini sağlıyorlarmış ne diyorsunuz? Ben tersine uyarak bu zamana kadar yedim ama bu zehirleme olayını duyduktan sonra inanır oldum.


sentezlese de koydum sentezlemese de koydum hacı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yeahh1986 said:

Karb/Prot bakımından baklagillerden protein almak çok zor. (20g protein için 600kcal almak)
Lifli sebze ve baklagillerin sindirimi biraz daha zor bu nedenle o protein oranının tamamı parçalanamıyor. (dışkıda zaman zaman mısır tanesi, domates kabuğu benzeri şeyler görmüşsünüzdür)
Bitkisel protein tozlarının ve baklagillerin (özellikle soyanın) östrojeni arttırdığı birkaç makalede yayınlandı. (bu - testesteron demek).
Özetle doğal vücut yapacağım diyen bir veganın en kötü süt ürünleri ve yumurta kullanması zorunlu.


Evet. Vegansan direk meyve ile lor yiyeceksin veya bir şekilde tatlandırarak ciddi anlamda protein girişi olur vücuda hemde kaliteli bir protein. Tabi ki etdeki besin değerlerini alamazlar ama yapacak bişi yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

jagd said:

Şimdi burda iki konu var
1- Baklagiller 2 -bitkisel protein
Baklagillerle başlayalım ,ilk olarak baklagiller dediğin grup fasulye,nohut ,bezelye mercimek vb bitkileri kapsıyor.Ki bunlardaın biçoğu sağlıklı beslenme için tavsiye edilen şeyler.
Toksik kısma gelince toksik olan http://en.wikipedia.org/wiki/Lectin risin denen türmüş ve castor denen türkiyede olmayan bir bitkide var görünüyor
hazırlamaya gelince , kuru fasulye nohut vb.lerini önceden ıslatıp , pişirirkende köpük yapmaya sonlandırana kadar pişirmek gerekiyor ,zaten buna dikkat edilmezse gaz bombası haline dönüyorsunuz ,bu ufak bir aşçılık tüyosuda aslında.

Bitkisel Proteine gelince burdada gördüğüm şey http://en.wikipedia.org/wiki/Protein protein denen şeyin amino asit olduğu ve vücudun 20 standart amino assitten 12 sini üretip 8'i (essential denilenler http://en.wikipedia.org/wiki/Complete_protein ) için dışarıya bağımlı olduğu .Bu 8 proteinin tamamını hayvansal proteinden almak mümkünken bitkisel gıdalardan tamamı karşılanamayabiliyor , karşılamak için iki farklı bitkisel gıdayı kombine etmek gerekiyor.

Şimdi birkaç sorum var şu ;
1-Bitkisel proteine neden inatla karşısın ?bunun bütün amino asitlerin bitkisel gıdalarda olmaması dışında bir sebebi varmı ? VArsa nedir ?
2-Baklagillerle ilgili olarak aslında pişirme konusada vakıf gibisin bu nedenle hazırlama işini geçip bu zehirlenme işine gelelim ,kuru fasulye nohuttan zehirlenme riski abartı değilmi?

Birde sindirim konusu var , sindirim genetik ve kültürel kökenleri olan bir hadise. Mesela inek sütü üzerime yapılan araştırmalarda görüldüki inek sütünü sindirmek için ayrı bir enzim var ve bu enzim batılılarda daha fazla , inek sütü iç-->enzimler ir sonraki nesile geçsin gibi bir durum --->enzime sahip olduğun için etkilenme .

Kabaca bizde geçmişimizde inek sütü değil koyun/keçi sütü kullanan bir toplumuz ,bizim muhtemelen bunları sindirmek için uzmanlaşmış enzimler var vücudumuzda (keşke bir araştırma yapılsa öğrenebilsek ) aynı şekilde bakliyat tüketmeyen bit geçmişten gelip şimdi tüketmeye başlayan gruplardada bu tip hazım sorunları olması doğaldır bence.

BU kadar niye uzun tuttum ? Hem bakliyat hem bitkisel proteinen karşı çıkmanın sebebini öğrenmek istediğimden .

Soris said:

Baklagiller deki protein tipini (lectin) vücut hiç iyi sindiremiyor ve efektif kullanamıyor ve toksik madde olarak algılıyor vücut inflamasyona sebep oluyor baklagiller doğru hazırlanmazsa ki doğru hazırlanması için 2-3 gün suda bekletmek gerekiyor ve suyunu 12 saatte bir değiştireceksin + pişirmeden yemen gerek ki besin değerleri gitmesin.


Baklagil tahıl bunlar insana uygun olmayan şeyler.

Veganların çoğu protein ihtiyacını süt ve yumurtadan karşılıyor. Etik sebeplerle vegan olanlar ayrı onlara saygı duymak gerek ama sağlık için vegan olanlar cidden hiç bir şey bilmiyor.


Bitkisel proteinlerde şöyle bir durum var. Hem amino asit profili düzgün değil dediğin gibi. Hem insan vücudu hayvansal gıdaları daha iyi sindirebiliyor. Daha verimli kullanabiliyor. İnsanın evrimleşmesi büyük oranda buna bağlı.
Baklagiller ile ilgili olarak zehirlenme gibi bir durum yok. Sadece metabolizman iyi çalışmıyor. Sen seviyorsan ve enerji seviyeni düşürmüyorsa yiyebilirsin tabi ki öyle gece ile gündüz arasında ki gibi bir fark yok ve de iyi pişirilmeleri gerekiyor.

Bu arada baklagillere karşı filan değilim fikir filan mı bu ya altı üstü gıda maddesi. Tüketmiyor oluşumun sebebi şu:
Hem diğer gıdalardan aldığın vitamin mineral in emilimini düşürüyor.
Hem içindeki proteini vücut iyi sindiremiyor.
Hem inflamasyonu arttırıyor

Ayrıca besin değeri teoride yüksek gözükse bile ciddi anlamda piştiği için pek bir önemi kalmıyor çünkü alamıyorsun onların hiçbirini.
Tek artısı lif olması. Fakat lifte essential bir şey değil insan vücudu için. Fakat şu var lif uzun vadede önemli bir şey. En iyisi de sebzelerde var. Bu bağlamda bir taşla 2 kuş vurmak istiyorsan lahana turşusu gibi şeyler yiyeceksin.

Ha şu var deli gibi tek tip yemek yiyecek değil kimse. Seviyorsa onu da yemeli öyle dağlar kadar fark yok arada. Ama iyi hazırlanmalı. 12 saatte bir suyu değiştirilmeli. ve 36 saate yakın suda bekletilmeli vs vs

Sindirim konusu ile dediklerin tamamen doğru. Türkler mesela sütobur olmasına rağmen inek sütüne karşı intoleransları var mesela benim öyle. Fakat bazı günler oldu ki 4 kg yoğurt yediğim bile oldu. Hiç bir şekilde etkilenmedim. Kefiri filan çok severim hatta şimdi acemiliğim bitti. Eve geldim pazartesi öğlen usta birliğime geçeceğim. Geldim ve direk aradığım şey kefir ve yoğurt.
Neyse Mesela Meksikalılar baklagili daha iyi sindirebiliyor. Hatta tahılları bile problem yaşamadan sindirenler var. Fakat mesela tahılı sindirebilen adamlar insan nüfusunun 5% ini filan oluşturabiliyor. Bence bunlarda tarım devrimini yapan toplumların torunları. Fakat yine insanlığın büyük bir çoğu sindiremiyor.
İnsan bir şekilde sırf et de yese sırf sebze de yese sırf tahıl veya karb da yese enerji içeren bir besin maddesi yerse hayatta kalabiliyor. Fakat optimal bir performansa kavuşabiliyor mu? Kendini enerjik sağlıklı dinamik vs vs hissediyor mu?. Üzerinde durulması gereken bu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

elma said:

beyler bu akşamüstü yatmadan 1 yemek kaşığı elma sirkesini suyla birlikte içince sabah dinç uyanma, gece güzel uyuma gibi efektleri var diyolar bilgisi olan var mı?

Ben 1-2 gecedir deniyorum harbi bişeyler var gibi, tak diye uyandım kendime gelmem de kısa sürdü rutin bir sabaha göre, daha dinç uyandım. Placebo diyebilirsiniz tabi.

Bilgisi olan açıklayabilirse güzel olur


Aç karnına içme ve miktarı fazla tutma. Düzenli içersen daha iyi. Yemek kaşığı yerine mesela tatlı kaşığı iç ama her gün düzenli iç. Güzel uyuma etkisi var mı bilmiyorum. Fakat metabolizmanı güçlendireceği bir gerçek. Önemli bir gıda cidden.
Uyku sorunun varsa kedi otu kullanabilirsin bu arada.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yeahh1986 said:

Karb/Prot bakımından baklagillerden protein almak çok zor. (20g protein için 600kcal almak)
Lifli sebze ve baklagillerin sindirimi biraz daha zor bu nedenle o protein oranının tamamı parçalanamıyor. (dışkıda zaman zaman mısır tanesi, domates kabuğu benzeri şeyler görmüşsünüzdür)
Bitkisel protein tozlarının ve baklagillerin (özellikle soyanın) östrojeni arttırdığı birkaç makalede yayınlandı. (bu - testesteron demek).
Özetle doğal vücut yapacağım diyen bir veganın en kötü süt ürünleri ve yumurta kullanması zorunlu.


Doğalla doğal olmayan vucut arasındaki farklar nelerdir. Ben Vucuda başlayacamda şu protein tozlarıyla falan uğraşmak istemiyorum aslında. Kas yapma gibi bir derdimde yok amaç fit olmak. Fit olduktan sonra günlük sporla korumak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fitlik değişken bir tabir ancak yağsız kütle x 2 hayvansal protein şart bence. Geri kalan yağ+Karb. ı tartıdaki ivmeye göre ayarlarsın.

Bu spora direk protein tozu vs... ile başlama. Sporu yaptıkça ve en önemlisi araştırdıkça neyin ne olduğunu zaten anlıyorsun.
Benim artık proteini arttırmam lazım, artık dinlenmem lazım yada artık Kreatin alsam iyi olacak tarzı yorumlar zaman geçtikçe senden çıkacak.
Önemli olan vücudunu tanımak ve konu ile ilgili araştırma yapmak. Türkçe kaynaklarda forum bazında az değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Beni rahatta dinle asker ;
Baklagilere karşı dğilim demişsin ama geçmişte yazdıkların öyle demiyordu , deseydin ben hazmedemiyorum bu kadar WOT olmayacaktı.

Lektin hadisesine gelince mucin denen bir enzim tasfiye ediyor vücutta , mucin yetersizse probiyotik kullanıyorsun , yada düdüklü tencere ile pişiriyorsun hiç lektin kalmıyor bunlarda araştırmayı derinleştirip bulduklarım.


Soris said:

Bu arada baklagillere karşı filan değilim fikir filan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tabiki lektin kalmıyor ciddi anlamda pişirince veya hazırlayınca Dr.Clyde wilson un bu konuda bir yazısı var paleo culara ayar verdiği. Adam sonuna kadar haklı. Hatta paleo beslenenler direk çiğ kuruyemişi savunurken pişmiş baklagili lektin veya antinutrient içeriklerinden dolayı yerden yere vuruyorlar fakat kuruyemiş daha masum değil bu konuda baklagillere kıyasla. Kuruyemişte şöyle bir artı var ama yağ içeriyor baklagil de lif içeriyor. Bana soracak olursan çok fazla kuruyemiş de iyi bir çözüm değil bence günde 1 avuç yeterli herkesin kendi avcuna göre ki benim avucum 50 gr filan geliyor en az. Baklagil de yerim lifinden dolayı ama sebze varsa o 1. tercihim olacaktır her zaman ki sebzeyi hazırlamak daha kolay.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tavugun en lezzetli halini gecen kesfettim sanirim.

Tavuk gogsunu ufak parcalara boldukten sonra bir kabın icinde 15 dk kadar elma sirkesi+sarimsak tan olusan karisimda bekletiyorsun. Sonra direk tencereye dokuyorsun altini kisip 40 dk kadar bekliyorsun. Sonra parmaklarini yiyorsun.

Soyali tavukta guzel oluyormus var mi evde deneyen? Tarif alabilirsem guzel olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nekro said:

Tavugun en lezzetli halini gecen kesfettim sanirim.

Tavuk gogsunu ufak parcalara boldukten sonra bir kabın icinde 15 dk kadar elma sirkesi+sarimsak tan olusan karisimda bekletiyorsun. Sonra direk tencereye dokuyorsun altini kisip 40 dk kadar bekliyorsun. Sonra parmaklarini yiyorsun.

Soyali tavukta guzel oluyormus var mi evde deneyen? Tarif alabilirsem guzel olur.


Soyalı tavuk tarifini yengeniz Patice'den duyun o zaman.. Ama şu raporu bi bitireyim döncem.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

doğra tavuk göğsünü kuşbaşı. az tereyağı at tavaya azda zeytinyağı ekle. yağ az ısınınca at tavukları. arada karıştır böyle. tavuk suyunu bırakıp çektikten sonra 2 yemek kaşığı soya ekle. az kavur böyle. sonra çok az süt ekle(1/3 çay bardağı kadar. 1 çay kaşığıda köri koy. kıvama gelincede üstüne rendelenmiş kaşar at damak zevkine göre. afiyet olsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...