Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

patici/k/ silah topiği


Bone

Öne çıkan mesajlar

bu arada s-400 ler hakkında bir yazı

said:
Daha önce sn. Robust'a sorduğumda yanıtlamıştı.

Bizim isteğimiz İngiliz modeli.

İngiltere Aster'i sadece füze olarak aldı ve kraliyet donanması kendi yerli radarlarıyla kullanıyor.

Bizimde AESA radar projemiz var. Eğer Aster'i füze olarak alırsak, kendi radarlarımıza uydurup kullanacağız.

Hisar O ve Aesa çalışması bağımsız yürüyor. 5-6 yıla bunlar ürünleşir diyelim.Bu işin bir yarısı.

Eğer Aster'in füze üretiminden alt yüklenicilik alıp, bazı parçaları Türkiye'de üretir, tecrübe edinirsek ileride Aster kabiliyetinde uzun menzilli bir füze yapabilmenin yolunu %20 %30 almış oluruz.

Buda 5 yıl sonra bizi, yerli uzun menzilli hss üretme yolunun %70'ini almış hale getirir.


S400 ise füzesi olsun radarı olsun çok farklı bir sistem. Yani s400'den öğreneceğimiz nedir?

91n6E PESA radar desek daha üst düzey olan AESA ile uğraşıyoruz olmaz.

Grave stone angajman radarı desek Track Via Missile güdüm kullanmayacağız oda olmaz.

Geriye 96L6 radarı kalıyor. Oda Rusya'nın ben stealth uçakları görebiliyorum iddiasının temelini oluşturan kritik bir radar, Rusya bunun bilgilerini değil Nato üyesi bize 100 yıllık dostu Çin'e bile kolay kolay vermez.

40N6 füzesi desek altındaki karışık mimariye bağımlı bir füze. Yani alt bileşenleri üretemeden bu füzeyi üretmeyi öğrenseniz de güdümleyemezsiniz. Oda gitti.

9m96e2 füzesi desek, iyi güzel füze ama henüz bir aster değil. Eğer aster yolu kapalıysa denenmeli. Dahası eğer niyet bu ise hiç s-400 işine girilmeyip s-350 vityaz için görüşmeler yapılıyor olmalıydı.

Ruslar hazır alım için bile 2 günde bir ağız değiştiriyor. Böyle kritik bir teknoloji transferi için ne ister orası daha da meçhul.

Sonuç : S400 ayrı bir dünya bizim Hisar ve Çafrad ile başlayan maceramız ayrı bir dünya.

s400'ü basamak olarak kulllanıp bir üst seviyeye geçmek gibi bir seçenek yok.Bir parçasının sırrını öğrenip onu ayrı bir projede kullanma, geçiş sürecinde yerli-rus hibrit bir sistem oluşturma şansın çok az, s400'e yerli füze ekleyecek isen, Ruslarla ortak çalışmak ,ülke hava sahasının anahtarı sayılacak önemli miktarda kritik bilgiyi Rusya'ya aktarmak zorundasın.

Sistem kendi içinde bile çok bağımlı. s400'de alacağın teknoloji kendi yerli sistemini üretmekte değil ancak s-400 üretmekte işine yarar.

Aster'in avantajı basit ve uyumlu bir paket olması. Eğer bir İngilizlere yapılan teklifin bir benzeri bize yapılır ise, Arabel radarı almayız Çafrad+Aster çözümü olur.Teknik olarak ne patriot, nede s400,nede Hq-9 bize bu esnekliği sunamaz.

Sonrasında Çafrad ile uyumlu çalışan kendi IFF/ Link 16 sistemimizi kurmamız, Hisar füzelerini, hatta Korkutları sisteme eklememiz, AWACS'larmızdan HSS'mize bilgi aktarmamız gibi süreçlerde biz istemedikçe kimse müdahil olmayacaktır. Aster bizi %100'e ulaştırmasa da kesinlikle daha bağımsız ve sürdürülebilir bir çalışma modeli sunabilir.

15 yıl sonra aster füzelerinin raf ömürleri dolduğunda, kimseye eyvallah etmeden yerli füzelerimizle ikame edip, aynı sistemi kullanmaya devam ederiz.

S400 modelinde ise 15 sene sonra yine gidip Rusya'dan yeni füze alırız, yada milyar dolarlık radarlar, hiçbir uçağımızla, diğer hava savunma araçlarımızla ile konuşamaz halde boş boş gökyüzü manzarası izlerler.

https://www.trmilitary.com/viewtopic.php?f=43&t=11&start=4550
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
  • 4 hafta sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
ilk aklıma gelen
-yapması daha ucuz,
-bakımı daha ucuz,
-tekerlekli olduğu için daha hızlı gidiyor
-tekerlekli olduğu için taşıyıcı ile sevk etmene gerek kalmadan bir yerden bir yere kendi başına gidebiliyor.
-yine, paletli araçların bir menzili ve süresi olması lazım, bundan muaf davranıyor...
gibi gibi

eksi olarak,
-savunması zayıf,
-kimyasal ve nükleer savunması olmaz
vb.

ama zaten topçu bataryasına savunma sağlamak extraya giriyor ki bizim hali hazırda güzel bir muadilimiz mevcut
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

almanlar ww2de yapıyordu 88liklere işte, eldeki eski klasik topları hareketliye çevirmek için makul çünkü artık sabit top bayağı kullanışsız counter artillery radarlar yüzünden. fırtınalar çok daha pahalıdır, zırhsız tank gibi şeyler onlar zaten. sabit top envanterimiz çok daha fazla, ucuza hareketli hale getirmek mantıklı çünkü her cepheye yetişmez fırtına sayısı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ww2 iki demişken, orada kundağı motorlu topları makul zırhla donatıyorlardı çünkü motorize birimler ile birlikte hareket etmeleri gerekiyordu...

ama bu ve benzeri toplar günümüzde, 30-40km menzile atış yapacak kapasiteye sahip oldukları için zırhtan ziyade hareket kabiliyeti daha önem kazanıyor,

ek bilgi: T-155_Panter https://www.wikiwand.com/tr/T-155_Panter
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ek bilgi,
said:

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Fırat Kalkanı Harekatı'nda ve terörle mücadelede etkin olarak kullandığı obüs ailesine yeni bir üye ekleniyor. Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu yüksek hareket kabiliyetine sahip 6x6 araç üzerine monteli 155 milimetre silah sistemi geliştirme projesi sonunda Yavuz obüs sistemini üretti.

Fırtına obüslerinin kullandığı mühimmatı atabilecek aynı silah sistemini bir aracın üzerine monte ettik. Aracı da zırhlandırdık. Hatta kendi kullanacağı mühimmatı da kendi taşıyabilecek, saatte 90 kilometre hıza ulaşabilecek bir ürün ürettik. Sadece ülkemizi değil Ortadoğu ve Afrika'daki harekat şartlarıyla dış pazarları da dikkate alarak bu ürünümüzü geliştirdik. Dış pazarlarda pikapların üzerine monte edilmiş birtakım silah sistemleriyle atış yapıyorlar. Bir silah sisteminin etkili, ciddi olabilmesi için belli özelliklere sahip olması lazım. Bunların en başında stabilite geliyor. Geri tepmeden dolayı atışınız ne kadar hedefinden sapıyor bu önemli. Eğer geri tepmeyi kontrol edemiyorsanız, atışınız hedeften sapıyorsa yapıyorsa o zaman karavana atıyorsunuz. Dünyada ucuz ve kolay bulunabilen, hatta daha ziyade terör örgütlerinin kullandığı sistemler böyle. Hedefe yönelik değil, daha çok kargaşa oluşturma amaçlı, atıldığında sesiyle etki doğuran sistemler. Bizim sistemlerimiz ciddi, her yönüyle hedef tahribat etkinliği çok yüksek, teknolojik seviyesi üst düzey olan sistemlerdir. Yavuz silahımız da tüm yenilikçi unsurları üzerinde barındıran üstün özellikli bir silah.

Yavuz obüs sisteminin özellikleri
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, pazarda oluşan mevcut durum da dikkate alınarak yüksek hareket kabiliyetine sahip 6x6 araç üzerine monteli 155 milimetrelik silah sistemi geliştirme projesi MKE'nin öz kaynaklarıyla Nisan 2016'da başlatıldı.

T-155 milimetre 52 kalibre MKE Yavuz obüs sistemi için kullanılan araç tamamen zırhlı olarak geliştirildi. Sistemin atışa hazırlanma süresi en fazla 1 dakika, atışı tamamlayıp mevzi değiştirmesi en fazla 2 dakika sürüyor. Araç, 5 mürettebatı taşıyacak kapasitede çift kabine sahip bulunuyor. Aracın tam yüklü azami hızı saatte 90 kilometreye çıkıyor. Sistemin canlı mühimmatlarla atışlı testleri nisan ayında başarıyla gerçekleştirildi.

Yavuz obüsü, farklı yükseliş açıları ve sevk barut modülleriyle aynı hedefi aynı anda 3 farklı mühimmatla vurabiliyor. Sistem, uzun menzilli mühimmatlarla 40 kilometre menzil içindeki askeri birlik ve taburlara atış yapabiliyor. Mevzilenen topçu birliğinin karşı hedeflerden uzakta olmasından dolayı düşman tarafından karşı saldırı yapılma riski de azalıyor.

Obüs, elektrikle hareket eden ve elektronik olarak kontrol edilen yarı otomatik mermi yükleme sistemiyle donatıldı. Silah sistemiyle, NATO standartlarına uygun 155 milimetre çapında tüm mühimmatlar atılabiliyor.

Yavuz obüsü ile 15 saniyede 3 atım (darbeli atım), 1 dakikada 4-6 atım (normal atım), 1 dakikada 2 atım (sürekli atım) yapılabiliyor.

Sistemde ikincil silah olarak 12,7 milimetre makineli tüfek kullanılıyor. Sistem nükleer, biyolojik, kimyasal (NBC) koruma sistemine, 7,62 x 51 milimetre (M80) mühimmatına ve anti-personel mayınlara karşı koruma sistemine sahip bulunuyor.


http://trmilitary.com/viewtopic.php?t=6623

muadil bir sistem,
https://www.youtube.com/watch?v=wpBytJlQLnc&feature=youtu.be&t=62
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir yerden kopyalamaya gerek yok, çok basit ve bilindik bir şey, - zira aselsanda mevcut panter obüslerini modernize için bir örnek geliştirmiş-
yukarında verdiğim forum linkinde gerekli konulara güzelce değinmişler, basit bir sistem olmasına rağmen çeşitli handikapları var ve bunların aşılması ile ancak güzel bir ürün ortaya çıkabilir...

mke nin yaptığının iddiası, yüksek kalibre, sarsıntısız atış, yüksek manevra ve uygun fiyatlı bir ürün ortaya çıkarmak ki, bunların hepsini karşılayacak fazla bir örnek yok

pahalı veya karmaşık bir şeye bizim için gerekte yok, 8 teker falan olması da ne kadar gerekli olur orası da ayrı, o işi yapacak zaten bizin güzel bir örneğimiz var,

o alan için de, alman, ingliz, kore/türk obüsleri türünün en iyi örnekleri
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

işte konsept horse artillery yani, yüzlerce yıldır olan birşey aslında. daha bile önceleri yapılmamış olması enteresan aslında, topçuluk hala etkili ve füze sistemlerine göre çok daha ucuz, mobilite olmadan da artık hayatta kalması pek mümkün değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

...daha bile önceleri yapılmamış olması enteresan aslında, ...


şu yüzden:

said:
Sadece ülkemizi değil Ortadoğu ve Afrika'daki harekat şartlarıyla dış pazarları da dikkate alarak bu ürünümüzü geliştirdik. Dış pazarlarda pikapların üzerine monte edilmiş birtakım silah sistemleriyle atış yapıyorlar. Bir silah sisteminin etkili, ciddi olabilmesi için belli özelliklere sahip olması lazım. Bunların en başında stabilite geliyor. Geri tepmeden dolayı atışınız ne kadar hedefinden sapıyor bu önemli. Eğer geri tepmeyi kontrol edemiyorsanız, atışınız hedeften sapıyorsa yapıyorsa o zaman karavana atıyorsunuz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...