Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Raw fotograf cekenlere..


mono

Öne çıkan mesajlar

http://www.bibblelabs.com/

sizde eger benim gibi 6mb lik skistirilmis raw fotolari fotoşap veya firmanin (canon, nikon, sigma zartzurt) ozel programlari ile KAGNI hiziyla acmaktan bayanlardansaniz (acip tiff olarak kaydetmek icin)

kesinlikle linkteki programi tavsiye ediorum...bi *.nef formati icin (nikon'un kayipsiz skistirilmis raw formati 12bit, ortalama 5-6mb) fotoşapta nerdeyse 1 dk beklerken bu programda terbiyesiz bi hizda browse edip ustune ustluk whitebalance i ile exposure ile oynayip TIFF olarak kaydedebiliorus...sonra fotoşap a siradan bir tiff acar gibi (tahmini 15-17mb) guzelcene acip orada islemlere devam edilebilir..

hatirliorum sirf bi resmi acmasi cok uzun suruyo diye raw cekmiyordum, simdi 12bit terör esiyo bilgisayarda

RAW Browser baabinda, bir link iste...ben d.load ettim trial felan demedi hala kullaniorm beleş sekilde hayirlisi valla..ehe
:)[signature][hline]*curiosity res-kills*
...mono

[Bu mesaj hilikus tarafından 27 Ekim 2004 23:15 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu raw olayını bir anlatsanız ? merak ettimde ...
nedir ne değildir? her makina çeker mi? daha çok ne için kullanılır? çözünürlük olayı nasıldır? gibisinden aklınıza gelen milyon tane sorunun cevabını yazıverirseniz çok sevinicem walla ...[signature][hline]ICQ#85889898
If you need a host, contact me.
ıcın değil için, ıyı değil iyi, ınsan değil insan, mılyon değil milyon...

Klavyeniz TR olmaz yazamazsınız, ı yerine i yazarsınız ama i yerine ı yazmak ne dingilliktir çözmüş değilim! Her gördüğümde monitöre kafa atasım geliyor! Hiç mi rahatsız olmuyorsunuz yazarken be!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

*.raw

basitce bir format turudur..jpeg, bmp, tiff gibi..

genel olarak sIkIstIrIlmamis formatlara esnaf agzi ile "rav" format denir..yuksek renk derinligi 12-16bit arasi kullanip genelde boyut olarak cok yuksektirler...kapladigi yer olarak yani..

kisaca kaliteden kayipsiz sekilde ortama getirilen imaj formati (kaynagina gore scannerden foto makinesinden direk bilgisayardan..)..tabiki raster dir vektor degildir..

onun disidna orta ve yuksek kalitedeki her makine ceker, fakat tercih edilmez amac sipsak gunluk cekimse cunku jpeg ile raw arasindaki fark siradan kullanimda anlasilamaz..1/3 u yer kaplayan jpeg ler felan tutuluo daha cok..

fakat eger is kasitli olarak cekilen ham maddenin kayipsiz elde edilmesini gerektiren bir isse (raw = film negatifi deniliyor fotograf camiasinda ne hikmetse) devreye giriliyor..

nedir olayi derseniz, jpeg in izin vermedigi esneklikte isik ve pozlama degerleri ile bilgisayar ustunde oynamamiza izin verir ( karanlik oda hesabi)..

bahsettigim yeni nesil dijital reflex kameralar da kendi patentli teknolojileri ile kayipsiz imaj sıkıstırma yontemlerini kullanip 17mb tiff kalitesindeki resmi 6mb ye kayipsiz sıkıstırabiliolar..Nikon *.Nef formatinda, canon da umm..unuttum eheh..ama sorun gene acarken cok vakit kaybi.. :)

ustteki link o vakit kaybini yiyen bir program onerisi denebilir ehe :)[signature][hline]*curiosity res-kills*
...mono
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
simdi ben photoshop help menulerinde linkten link e atlarken gordum bu raw olayini, sonra deniim dedim bakalim neler yapabiliorm bu raw lara ps ustunde diye. random bi resim cektim evden raw olarak, attim bilg e (fuji finepix s5000), acmadi ps dosyayi sacmaladi biraz dosya turu falan diye. sonra aklima fujinin ufak bi converter i oldugu fakat alet in cd sinin icinde onun mac versionu bulunmadigi aklima geldi. sitesine baktim fujinin, orda da pek bisey bulamayinca google a basvurdum. dcRAW-X i buldum mac os x icin. onla convert ettim .psb ye, ole actim ps de. daha once rawlarla oynamamis, ps de resize etmeyi yeni ogrenmis bir genc olarak gozum raw image plug-in ini aradi ama bulamadi. ne yapmak lazimdir ?*

bu arada ilk msg daki link yamulmus sanirim zamanin da etkisiyle ..

* zaten convert etmis oldugum icin plug in bi ise de yaramayacak olabilir, vurmayiniz yuzume :P[signature][hline]Hi, I'm Affinity, and I'm still completely insane in every format that doesn't have Null Rod. Now if you'll excuse me, I'm here to rape your horses and ride off on your women, and there's nothing you can do about it.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hmm link halen calisiyor, bibble mac ve pc versyonu mevcut d.load bolumunde..

onun disinda fuji nin kendi sitesine girip mac icin kendi formatini tiffe convert eden programi cekebilrsin (kamera ile gelen cd de olmasi lzimdi gerci).

google i zorla dicem :)[signature][hline]*curiosity res-kills*
...mono
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

simdi denerken acildi valla eheh

bakalim sonuclari yazarim yine :P[signature][hline]Hi, I'm Affinity, and I'm still completely insane in every format that doesn't have Null Rod. Now if you'll excuse me, I'm here to rape your horses and ride off on your women, and there's nothing you can do about it.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

desteklenen aletler bolumunde s20 pro ve s7000 vardi fuji olarak
ayni aileden falan diye bi umitle denedim s5000 den gelen raw lari ama olmadi sanki, open diorm hicbisey olmuo .. biraz kurcaladiktan sonra da coktu zaten program :P

su plug-in le ilgili bi fikir oneri var mi ? ben 1 dk beklemeye raziyim mesela :P[signature][hline]Hi, I'm Affinity, and I'm still completely insane in every format that doesn't have Null Rod. Now if you'll excuse me, I'm here to rape your horses and ride off on your women, and there's nothing you can do about it.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

plug-in icin adobe a bakmak iyi fikirmis :)

url de verelim baska arayan olursa yararlansin :P[signature][hline]Hi, I'm Affinity, and I'm still completely insane in every format that doesn't have Null Rod. Now if you'll excuse me, I'm here to rape your horses and ride off on your women, and there's nothing you can do about it.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...