Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İngiltere'de çalışma vizesi.


Joker

Öne çıkan mesajlar

şuan çalıştığım yerde 2 yılım dolmak üzere. biraz burdan sıkıldım gibi. 1-2 yıl ingilterede çalışmak istiyorum. daha önce 1 yıl kalmışlığım var. bilg. müh. (c# .net android) 2 yıllık deneyimi olan birine çalışma vizesi verme ihtimalleri nedir ne yapmak lazım. ingilizcem beni götürür ama iş hayatı içinde ne kadar yeterlidir bilemem. ielts'ten 6 alırım heralde..

/summon bi bilen
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

alamassın hueuhe

adamlar ingiltere universite mezunlarıan 2 senelik çalışma izni veriolardı
onu kaldırdılar geçen nisanda bana da patladı o


tek yolu sponsor bulacaksın bi şirket seni gerçekten almak isticek ya da kendi işini açacaksın ankara antlaşması altında, fakat böle olunca da asla başka bi yerde çalışamassın.

sponsorluk için de şöle diim
bi şirket sana sponsor olmak istese bile o şirket vizeye başvuruo senin gibi ve devlete hesap verio
neden türk adamı aliosunu kendi vatandaşın varken
adamlar kaç kişi ile görüştün mülakat yaptın mı ilan verdin mi gazetelere internete vs ona bakioalr

yani sponsor olmak isteseler bile devlet kabul etmeyebilio

ha imkansız değil ama çok zor ingilterenin şu anki durumu gereği
ben o yüzden memlekete döndüm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

önce çalışma izni alıp sonra iş başvurusu düşündüğüm için sponsor olayı yalan :) ankara anlaşması her zaman cepte zaten de şu alttakiler hakkında bilgisi olan vardır belki diye dedim.

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/working/

hatta böyle şeyler

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/working/tier1/exceptional-talent/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Genel olarak bildiklerimi yazayim ben Ankara Anlasmasi hakkinda. Herkese faydasi dokunsun.

Ankara Anlasmasi esasen Turkiye ile Avrupa ulkeleri arasinda yapilmis olan ECAA'nin (European Community Association Aggrement) bizdeki adi. Kisaca Turk vatandaslarina EU'da SERMAYESIZ olarak is kurma hakki saglamaktadir fakat bu izni rahatca -belki de tek- alabileceginiz ulke Ingiltere'dir. O da iki tane kroyum ama para bende Turk'unun Ingiltere'yi mahkemeye verip, Avrupa mahkemelerinde davayi kazanmasi sonucu mumkun olmustur.

Ankara Anlasmasi'na Turkiye'den ya da Ingiltere'den basvurabilirsiniz. Bize anlatildigi kadariyla Turkiye'den basvurular cok daha zor olur, bir kere red alirsan bir daha sittin sene alamazsin seklindeydi ama biz aylardir beklerken Turkiye'den basvurdugunu ve 1 ay icinde vize aldigini iddia etti forumlardan birinde.

Ingiltere'den basvuracaksaniz eger, basvuru sirasinda burada ne olarak bulundugunuzun cok bir onemi yok. Turist ya da ogrenci statusunde olabilirsiniz. Basvuru suresince pasaportunuz Home Office (buranin ic isleri bakanligi) tarafindan tutuluyor ve vizeniz bitmis olsa bile, basvurunuz sonuclanana kadar ulkede kalabiliyorsunuz.

Nereden basvurursaniz basvurun, basvuru icin herhangi bir ucret odemiyorsunuz fakat basvuru belgelerinin doldurulmasi ve business plan'in hazirlanmasi icin bir avukattan yardim almakta fayda var. Bunlari kendiniz de yapabiliyorsunuz pek tabiki ama ufacik hayati bir hata, tum cabalarinizin cope gitmesine ve islemlerinizin cok ama cok uzamasina sebep olabilir. Ornek vermek gerekirse, turist vizesi basvurularinda minimumda 6 aylik vize icin basvurabiliyorsunuz ama kalacaginiz sureyi keyfi olarak 1 aydan uzun yazdiginiz takdirde o vizeyi alamiyorsunuz. Hic bir yerde kural olarak yazilmamis bir sey ustelik bu.

Peki avukat ucretleri nedir? Turkiye'den basvurursaniz 2500 TL civarina halledebilirsiniz, buradan basvurursaniz avukatina gore 600-1000 pound civarinda lakin ceviriler falan derken benim cebimden 1500 pound'a yakin para cikti bu is icin.

ECAA'ya gore Ingilizce bilmeniz bile gerekmiyor ve sermaye sarti da aranmiyor fakat Ingilizce bildiginizi kanitlamaniz ve mumkunde 10bin pound kadar sermayenizin oldugunu gostermeniz olumlu sonuc almanizi daha da garantileyecektir.

Ingiltere'de EU ve Turk vatandaslari haricinde birilerinin is kurmasi icin 200bin pound'luk sermaye sarti oldugunu da belirteyim. Bu acidan ECAA bulunmaz firsat resmen.

Peki ne belge istiyorlar ? Istenen belgelerin bir listesi yok esasen. Turkiye'deki vize basvurularinda oldugu gibi, siz ne gerekli goruyorsaniz onu getirin kafasindalar ama kabaca olmazsa olmazlar sunlar;

- Ingiltere hukumetine yuk olmayacaginizi belirtecek her turlu mali gelir, mal ve mulk kaydi. Banka dekontu olur, tapu olur vesaire. Burada tek sart paranin ya da mulkun size ait oldugunu, borc harc olmadigini, 2 gun sonra baskasina geri odemeyeceginizi/devretmeyeceginizi ispatlayabilmeniz.

- Kuracaginizi iddia ettiginiz isle ilgili yeterliliginizi gosteren belge(ler). Sertifikalardan tutun, onceki is yerlerinizin saglayacagi calisma belgelerine kadar her sey is gorur.

- Yabanci dil bildiginize iliskin sertifikalar/belgeler. Ben ustunde yabanci dili Ingilizcedir yazan lise diplomami ve dil okulundan aldigim seviye belgesini verdim.

- Esinizi, kardesinizi, kiz arkadasinizi ya da yakin birini dependant olarak gosteriyorsaniz, o kisiye bakabileceginizi ya da kisinin kendine bakabilecegini, Ingiltere hukumetine yuk olmayacagini ispatlayacak mal mulk kaydina ihtiyaci var yine. Bankadaki para gibi.

- Bir de sermaye tabiki. Hesabinizda'ki X liranin Y lirasini sermaye olarak gosterebilirsiniz fakat o sermaye tutarina izni alana kadar dokunmamaniz gerekiyor. Geri kalanini yiyebilirsiniz.

Bu arada dependant olarak birilerini gosterdiyseniz -esiniz mesela- ve sikintisiz sekilde izni alirsaniz, siz contractor oluyorsunuz, esiniz ise standart calisma iznine sahip oluyor. Bunun anlami, siz permanent islerde degil, 3-6-9 aylik kontratli islerde calisabilirsiniz, esiniz ise diledigi gibi permanent ya da contractor olarak calisabilir. Hal boyle olunca is dalinizi dikkatli secmeniz gerekiyor. Atiyorum denetcisiniz, manager seviyesinde degilseniz contractor olarak is bulmaniz imkansiza yakin olacaktir.

Soz konusu web development gibi IT isleri ise boyle bir sikinti yok ama. Gayet rahat is bulursunuz.

Bu arada her meslek dalina sicak bakilmiyor burada. Mesela bir web developer olarak cagin global meslegine sahip oldugumdan sorun yok ama Turkiye'de egitim gormus bir avukat, bir muhasebeci iseniz ve ayni meslek grubundan basvuruyorsaniz izin almaniz cok ama cok zor zira buranin prosedurleri ile Turkiye'nin ki bir degil.

Bu arada onemli bir husus da su; hersey guzel gelisti ve izni aldiniz diyelim. Bu aldiginiz calisma ve oturma izni ilk etapta 1 senelik oluyor. 1 sene sonunda 3 senelik oturma ve calisma izni icin tekrar basvuruyorsunuz ve Home Office sizi bir denetimden geciriyor. Bu denetim sirasina yaptiginiz islere, kestiginiz faturaya ve odediginiz vergiye bakiliyor. Eger adam akilli calismis ve Ingiltere hukumetine vergi vermis iseniz, Home Office'in degerlendirmesine gore 1, 2 ya da 3 senelik calisma ve oturma izni aliyorsunuz. Toplamda 4 seneyi doldurdugunuzda ise suresiz calisma ve oturma izni icin basvurabiliyorsunuz. Bu asamada kazanciniz da onemli tabiki. Mesela gosterdiginiz sermayeyi de harcamis ve yeterince kar edememisseniz 3 seneligi almaniz oldukca zor. Haliyle sundugunuz business plan'e mumkun oldugunca sadik kalip, sermayenizin ustune para eklemeniz lazim.

Vergi demisken sunu da soyleyeyim, kazandiginiz ilk 10bin pound icin vergiden muafsiniz. Kesin miktarlari bilmiyorum ama yaklasik 35-40bin pound'a kadar %35-40 arasi, 40bin ustunde ise %40 kusur bir vergi odeyeceksiniz. Bunlar senelik tabiki ve kazanc degil, edilen kâr ustundendir diye tahmin ediyorum.

Bu arada basvurularin %95'i ilk 12 hafta icinde sonuclanir diyor Home Office ama su yukarida da yazdigim sebepler yuzunden 5 aylik bir aksama oldu adamlarin rutinlerinde. Haliyle su aralar UK'den basvuru yapacaklarin ciddi bir birikimle gelmelerinde fayda var.

Bu arada son dakika da aklima gelen sey, izni aldiktan sonra yine bir avukat ve bir muhasebeci ile iliskilerinizi devam ettirmeniz gerekecek. Onlarin da masrafi senelik 500'er pound'dan 1000 pound.

Aklima gelenler bu kadar. Yazarken baya baya bolundum, haliyle atladigim eksik biraktigim noktalar vardir, bilenler tamamlamaya, merak edenler de sormaya cekinmesinler. =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Joker said:

diyelimki ev almak istedim ordan? oturma izni verirlermi?
hatta evide ankara anlaşmasıyla home-office yazılım firması olarak kullandım? burdan ekmek çıkarmı acaba?


benim bi arkadasim yazilim firmasi kurmus gibi biryer gosterip ankara antlasmasi almisti. cidden calisan biryer degil sanirim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
bu ankara anlaşmasını araştırıyordum ben de şuan.
burdan bilen eden olur diyerek 1-2 sorum olacak.

1. si şu tarihte halen uzun mu sürüyor bu işlemler? ingiltereden yapacağım başvuruyu avukat falan halledicek ne kadar sürer ?

2. si kardeşim orda bir şirket kurdu vergisini gümrüğünü ödüyor bir güzel, çinden mal getirip ebayden satıyor falan, o işi benim üzerime devredicek bu şekilde de olur heralde ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sirayla cevap vereyim;

1- 6 aya kadar beklemeyi maddi ve psikolojik olarak goze almalisin mutlaka.

2-Sen kardesinin sirketine ortak olabilirsin orasi kesin ama devralman da gayet olasi olmali. Bir sorun yasayacagini sanmiyorum. Hatta baya buyuk bi arti olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 9 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
Mortis said:

alamassın hueuhe

adamlar ingiltere universite mezunlarıan 2 senelik çalışma izni veriolardı
onu kaldırdılar geçen nisanda bana da patladı o


tek yolu sponsor bulacaksın bi şirket seni gerçekten almak isticek ya da kendi işini açacaksın ankara antlaşması altında, fakat böle olunca da asla başka bi yerde çalışamassın.

sponsorluk için de şöle diim
bi şirket sana sponsor olmak istese bile o şirket vizeye başvuruo senin gibi ve devlete hesap verio
neden türk adamı aliosunu kendi vatandaşın varken
adamlar kaç kişi ile görüştün mülakat yaptın mı ilan verdin mi gazetelere internete vs ona bakioalr


yani sponsor olmak isteseler bile devlet kabul etmeyebilio

ha imkansız değil ama çok zor ingilterenin şu anki durumu gereği
ben o yüzden memlekete döndüm


benim kuzen çalışıyor, ahanda bunları yazacaktım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 yıl sonra ...
Benim de yazılım sektörü üzerine kendi işimi kurarak gitme planım var avrupaya. hangi ülke bu iş için daha uygun, nasıl olur, eş durumu nasıl oluyor o çalışabiliyor mu ?

giden/detaylı bilgisi olan var mı, süreç nasıl işledi, türkiyeden mi yapıyoruz bütün işlemleri, ilk oturma için mi yoksa çalışma için mi başvuruyoruz, nelere dikkat edelim falan bilgilendirebilirse çok sevinirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öyle ha deyince sana şirket kurduracaklarını sanmıyorum avrupa'da. belirli kriterler ve miktarlar vardır. Bu miktarlar da 20-30k falan değildir yani. bir bilen söylesin tabi ama oldukça yüksek bir meblağı gözden çıkarman gerekecek diye düşünüyorum ben. ankara anlaşması da gg zaten, o olsa ingiltere'ye giderdin simitçi açar gibi açardın firmanı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...