Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

felsefe


yav

Öne çıkan mesajlar

Macit Gökberk ve Afşar Timuçin'in herhangi bir kitabıyla başlayabilirsin.

Hatta ilk şunları oku:

http://www.idefix.com/Kitap/tanim.asp?sid=W5PZ8D8CJF0ADK6U8VCL

http://www.idefix.com/Kitap/tanim.asp?sid=FWCIBPRFM3TTPK9BOCO0

Bir de benim en sevdiğim kitaplardan birisi, yine Afşar Timuçin'den, Aşkın Diyalektiği:

http://www.idefix.com/Kitap/tanim.asp?sid=G4JG8LHH2D7DAPE2YBWE
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Felsefe tarihi deyu bir kitap aldım.Prof.Dr. Ahmet Cevizci nin kendisi uludağ ünide felsefe bölümünde akademisyenmiş, ilkçağdan başlayarak anlatıyor işte, dilide oldukça sade ve anlaşılır diye yorumlar okudum.

Tamamlayabilirsem yazarım kitap hakkında birşeyler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

daha hala öteliyorum girişmedim felsefeyle ilgili herangi bir kitaba fakat aklıma takıldı şimdi uyandığımdan beri

bu varoluşçuluk ile nihilizm sizce birbirine karşı 2 farklı akım mı yoksa özünde birbirine paralel düşünceler mi. Veya özünde aynı yerden çıkıp da bunun hayata farklı şekillerde tezahür ettirmeye mi çalışıyor bu adamlar, varoluşçular geldik madem bir işe yarayalım özpotansiyel kullanımımızı maksimize edelim ki egomuzu tatmin edelim derken nihilistler bre o da aynı bok en iyisi biz hiç bişi yapmayalım koy şeye gitsin mi diyor?! kldsfj çok daha fazla karışıktır bu işler ama hiç değile ben kendi beynimde bir özet geçip ona göre bakınayım. Veya işte benim gibi vaktinde bir kafası karışmış olan varsa belki daha tutarlı bir şeyler tavsiye eder diye yazıverdim böyle. Hadi bakalım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Anladığım kadarıyla anlatayım

Varoluşçulukda adamlar, ölümden sonra birşey yok dolayısı ile var olma sebebininde herhangi bir ilahi açıklaması yok diyorlar. Varolmanın hehangi bir nedeni yok sadece burdasın işte diyorlar, dolayısı ile hayatın bir anlamıda yok, yani en azından belirli bir anlamı yok. Sartre hatta şöyle demiş hayatın anlamı nedir sorusu üzerine "senin için neyse odur".

Aynı şekilde bu akımda öz, varoluşdan önce gelir. Yani sözkonusu insan ise önce varoluş gelir sonra öz, yani önce doğarsın ve böylece varolurusn akabinde gelişme süren boyunca birşeye dönşürüsün yani "öz e" ve böyle birşey olursun. Yada insan kendini nasıl yaparsa öyle olur derler, bundan dolayı hayatın belirli bir nalamı yok diyor sartre, senin için neyse odur diyor.

''varolus ozden once gelir.iyi ama, bu ne demektir.$u demektir: ilkin insan vardir; yani insan once dunyaya gelir, var olur, ondan sonra tanimlanip belirlenir, ozunu ortaya cikarir.varoluscuya gore insn daha onceden tanimlanamaz, belirlenemez, hicbir sey degildir o zaman.ancak sonradan bir sey olacaktir ve kendini nasil yaparsa oyle olacaktir.'' burayıda alıntı yaptım adam benden daha net anlatmış

Diğer yandan varoluşçular hayatı, yaşamayı red etmez yani pesimist değiller, aksine madem varsın ve tabiatında acı çeken bir canlısın, akıllı ve zeki bir canlısın, aynı şekilde diğar tüm insanlarda bu durumda bundan dolayı azıvık empati kurup adam olda derler. Yani genel bir sorumluluğun var "varoluşçulukta sorumluluk ilkesi. sanırım bunu da sartre türetmiş. insan her şeyden sorumludur. sartre’a göre insanın sorumluluğu, sağ duyuya kalırsa, özgür olarak seçebildiklerinin çok daha ötesine geçer, hiçbir şey ona yabancı değildir: ne kişisel iç etkenliğimiz ne de dışımızdaki olaylar: ben herş eyden sorumluyum; “savaşı ben ilan etmişim gibi, savaştan sorumluyum.” burayı alıntı yaptım tırnak içini.

Yani aslında adamlar yaşamak var olmak başlı başına bir problem, hiçbirşeyi naslında bir anlamı yok, bu durumda tozutup kafay yemende mümkün ama aslında yapılması gereken bütün bu saçmalığa rağmen, adam olup genel olarak insan olmanın (düşünen, ve madem vicdan sahibi akılllı bir canlısın) bedelini ödemekde ve insanlık için birşeyler yapabilimekte derler ve üstelik bütün bu saçmlaığa rağmen.

Hatta albert camus "'hayat aslında anlamsız bir bulanıklıktır ama ona anlam katabilmek gerekir.mutlaka bir tercihiniz olmalı ona dayanmalı onun için mücadele etmelisiniz.tercihliksiz de bir tercih....'der albert camus" görüldüğü gibi adamlar aslında pesimist değiller madem varsın ve burdasın birşeyler yap ne istiyorsan onu yap, hatta hiç bir tercihde bulunmamanda bir tercihdir diyorlar. Yeterki sen seç. Çok kabaca bu.

Nihilizm ise genel olarak hiçcilik olarak anlatılabilir, hiçbirşeyin anlamı olmadığı ve saçma olduğu fikrindedirler. Ama yanlış anlaşıldı elbet nihilimzde aslında hedeflenen yani ortaya çıkdığı dönemde, hayattan vazgeç veya boşvermişilk değildir kesinlikle nihilizmde hedef, sorgula, parçala ve pozitif bilimler doğrultusunda hayatı anlamaya çalış.

Varoluşçuluk dini, ahlakı, dogmaları red eder bu açıdan nihilizm ile benzer ama nihilimzden farkı ise yine ortaya humanizmi koyuyor yani madem burdasın o halde birşey yap kendin için anlamı yarat ve o şekilde yaşa diyorlar, madem burdasın o halde bu süreci kendin için ve daha ileri aşamada tüm insanlık için güzel birşeyler yaparak geçirmeye çalış diyorlar.

Nihilizmin böyle bir kaygısı yok.

Kabaca böyle.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 yıl sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
4 yıl önce neler yazmışım yav öyle :D law da güzel güzel açıklamalar yazmış sağolsun

aradan geçen zamanda okudum bişeyler ama sanki böyle vaktinde düşündüğüm çıkarımsadığım şeylere destek olacak şeyler okumuşum kafam zaten hep iyiymiş gibi :d
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...