Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

sarajevo


Fistan

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...
Slovakya Avrupa Birliği'nde, Schengen vizesi ile girebiliyorsun, Euro kullanılıyor ve Euro bölgesindeki en ucuz ülke olabilir sanırım.

Bratislava bir başkent için çok çok küçük bir yer, gerçi Tr'deki büyük şehirlere göre Doğu/Orta Avrupa'nın en büyük şehirleri yine çok küçük kalıyor. Ama arkadaş grubuyla gidilesi eğlenilesi bir yer. Sokaklar defile mekanı gibi. Tarih/Kültür olarak pek görülecek bir şeyi ise yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kithnos_1 said:

Bu Slovakya vize istiyor mu ya ? Bratislava nasıl bu arada burası uygun değilse ÖM den anlatabilir misin ?

Sarajevo ,Bosna Hersek de di mi ? Onlar vize istemiyordur heralde bizden ?


Slovakya Schengen'de. Budapeşte'den Viyana'ya geçerken uğramıştım. Soğuk, ortalıkta insanlar görsen bile sessiz dolaştıkları, güzel bi şehir olarak kaldı aklımda..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 5 yıl sonra ...
  • 1 ay sonra ...
Su an Sarajevo'dayim, Islami turizm ozellikle Bascarsija denen old town kisminda baya goze batiyor. Cogunlugu erkeklerden meydana gelen Turk gruplari ve biraz da Araplar fink atmakta. Sanki ogle namazindan cikip nasil olsa vize yok diye atlayip buraya gelmis gibi duran islak corap kokulu tipler "aha buralar hep bizim ecdad" ozguvenliyle sokaklari arsinliyor. Mekanlar falan Karadenizliler'in islettigi pastane-kafelere benziyor, havada elmali nargile kokusu, Turkce mekan isimleri heryerde. Bira da satilmasa kendimi Uskudar ya da Kuzguncuk'da sanacagim.

Bosnak kadinlarda kapanma orani sandigimdan yuksek cikti. Bilmiyorum bunda Muslumanligin parayla ozdeslesmesine neden olan Islami turizmin etkisi var midir yoksa savastan sonra kendilerini Sirplar'dan farkli kilabilmek icin mi tesetture ve Islami hayat tarzina sarilmis bazilari. Osmanli mahallesinden uzaklastikca guzel ve alimli insanlarin sayisi artiyor yine de.

Nasil ki Turkiye Arap turist ve yatirimcilarin ilgisine Araplasarak cevap veriyor, Bosnali Muslumanlar da savasta Islamcilar'dan baska kimse yardimlarina kosmayinca buralardan gelen etkiye de muhtac ve savunmasiz kalmislar sanirim. Turkiye'den gelen yatirimlari gormek mumkun; sokakta Turkiye'den hibe edilmis toplu tasima araclari, Turk firmalarinin yuruttugu restorasyon ve insa calismalari, Turk dernekleri ve Turkiye'den gelen turistler ilk intibada oldukca one cikiyor.

Tabi gelis vizesiz olunca normal eli yuzu duzgun Turkler de geliyor ve Turkce konusmadiklari surece goze carpmiyorlar. Ama buradaki hayatin serbestligini, insanlarin iyi niyetini, acik goruslulugunu ve Turkler'e ilgisini istismar etmeye gelen Islamci ve azgin ogrenci gruplarini gormek moral bozucu. Bu yuzden yore halkinin Turkler'e olan pozitif ilgisinin git gide kayboldugunu okumustum ama henuz cok bir insanla etkilesime girmedigim, girsem de kimse nereli oldugumu sormadigi icin kendim birsey diyemiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi keske kendi insanini gozlemleyip elestiri kasmak yerine Sarajevo'nun tadini cikartsaydin.

Ben Sarajevo'yu degil de Bosna kirsalini cok sevmistim. Dogasi falan inanilmaz. Korunmus bir kac Osmanli koyu gezerek Mostar'a gittiydik. Yolda da bir nehirde ayaklarimizi nehre sokup balik falan yediydik.

Insanlar bayagi sefil bir hayat yasiyor bence Bosna'da. Cogu Turkiye ya da Avrupa'daki akrabalarinin gonderdigi parayla falan surduruyormus hayatini hatta. Pazar yerlerini de gezmistim Mostar'da. Gida namina pek bir sey yoktu. Bolca cakma adidas nike falan vardi onlar yerine. Mezarliklarin falan ucu bucagi yok ulkede. Binalardaki kursun deliklerini saymazsak savastan kalan en carpici hatira o mezarliklar.

Gidenin vakti olursa mutlaka arabaya atlayip ulkeyi bir gezsin. Sarajevo'da 1 2 gunden fazlasi gereksiz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de sefalet beklentisi ile gelmistim ama Sarajevo'da pek fakirlik gormedim acikcasi. Sokakta 1-2 cingene dilenci disinda ne bir evsiz, ne bir serseri gordum burada. Havaalanindan sehre gelirken yikik dokuk binalar goruluyor, bir de toplu tasima araclari hakkaten tarih oncesinden kalma. Onun disinda bekledigimden cok daha yuksek gordum refah seviyesini.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...