Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Defrag işlemi nası hızlandırılır ?


-Mandrake-

Öne çıkan mesajlar

En güzeli defrag işlemini sıkça yapmak. Anca o zaman daha hızlı defrag işlemleri gerçekleşiyor.

Zaten sabit diskinin çoğunu doldurmuşsan defrag anlamsız oluyor. Çünki o aşamadan sonra anca partition magic gibi programlar kullanarak kullanılan bir sabit diski bölmek gerektiğinde defrag gerekiyor.[hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi bir şeyi sildiğinde o silinen yer boş kalıyor. Ve sen bir dosyayı aradığında o boşluklar sanırım yavaşlamaya neden oluyor. Defragda bu boşluklara yüklü dosyaları kaydırarak tam yanyana getiriyor, böylece makine hızlanıyor.
(bilgim kesin demiyorum, yanlış olabilir)
6 saat sürüyordu benim 10 gblik eski harddiskte, şimdi 60 var yapmaya üşeniyorum ne kadar sürer bilemiyorum.[hline]Hick!Memur bey ben alkollüyüm, siz nerelisiniz ehi ehi

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selamlar Arkadaşlar;


Defrag, defragmentation, yani parçaları birleştirmek demektir. Yani Quake, CS veya UT oynarken rakiplerimize yaptığımızın tam tersini bilgisayarımızdaki dosyalara yapmaktır. [ : )

Defrag, sabit diskteki, rastgele yazımdan dolayı parçalanmış dosyaların parçalarını bir araya koyar. Tabi bazı dosyalara sabit diskin o anki durumundan dolayı bir araya getirelemeyebilir. Örneğin 650Mbyte yer tutan bir film dosyasının tek başına kendi çalıştırılşma hızını yavaşlatması söz konusu değildir. Çünkü bu film dosyası sistemin vazgeçilmez bir bileşeni değildir ve sadece 4 parça olması çok fark etmemektedir.

Tabi söz konusu sistemin sürekli başvurduğu dosyalar olunca işin rengi değişiyor. Bilgisayar her açıldığında yüklenen işletim sistemi bileşenleri ve bunlar kadar önemli olan takas dosyasının sadece bir parça olması gerçekten de işletim sistemi başarımını artıran bir durumdur. Bilgisayarımızdaki en yavaş elzem bileşenin sabit diskler olduğunu düşünürsek yavaş birşeyi daha da yavaşlatmanın hayra yorulması zordur.

Tabi defrag sadece bilgisayardaki bölünüş dosyaların toparlanması değildir. Örneğin bazı defrag yöntemleri birbiriyle ilişikli dosyaları ard arda dizerek sabit diskin arama süresini kısmasını sağlıyorlar. Dosya başına 3-5 milisaniye ( saniyenin binde biri) önce fark yaratmaz gibi görünüyor fakat binlerce dosyacıktan bahsedersek süre bayağı uzar.

Başarılı kısa sürecek defraglara giden yolları şöyle bir özetleyeyim.

> Sabit diskinizi en az ikiye bölün. İşletim sistemi ve bütün program kurulumlarını ilk bölümde tutun. Geri kalan video ve müzik dosyaları gibi arşivlik dosyaları da diğerinde tutun. Örneğin ben fazla oyun oynayan birisi olmadığım için, diskimi 12GB - 26GB şeklinde böldüm. Tabi 20Gbyte sadece oyun yükleyen tanıdıklarım da var.

> Bilgisayarınızı temiz tutun. Sık sık sistemi temizleyin. Kullanmadığınız programları kaldırın ve yer açın. "System Mechanic" gibi programlar kullanarak sisteminizi daha iyi temizleyin. Diskiniz atık dosya cennetine dönmesin.

> Disk birleştirme işlemini güvenli kipte yapın. Böylece kullanımda olan dosya sayısı azalacaktır ve size daha çok dosyayı ve daha gerekli olanları (örneğin sürücüler) düzenleme imkânı sağlayacaktır.

> Disk birleştirme işlemini haftalık olarak yapın. Arayı açarsanız yogaya başlamanızı tavsiye ederim.. Unutmayın ki bir defgar'ın kırk yıl hatrı yoktur.

> Eğer sisteminiz çok dağılmışsa ve her türlü bilginizin yedeği varsa ( her türlü verinizi her zaman yedekleyin ve programların kurulum dosyalarını el altında bulundurun) dsirekt olarak işletim sisteminin olduğu diski silip baştan yükleyin. Hem daha temiz sisteme kavuşursunuz, hem de zamandan kazanırsınız.

Tabi sizinde eklemek istedikleriniz varsa ekleyebilirsiniz.

Ben bu tür basit yöntemleri kullanarak sistemin başarımını biraz olsun artırabiliyorum. Tabi sabit diskin hızını artırmak için en iyi yol IDE veya SATA "RAID 0" yapmaktır, belirtmeden geçmeyeyim. [ : ) Maliyeti göze alırsanız sorun kalmaz. RAID yapmak yine de defrag ve benzeri disk ince ayarlarına gereği yoketmiyor.

Esen kalın.[hline]HeadShot..!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...