Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Genel Müzik Yazılımları


Soimyr

Öne çıkan mesajlar

Evet, adındanda anlaşılacağı üzere bayağı genel bir soru oldu, babam kısacası gerek ev stüdyosundan direk kayıt için olsun, direk daha sonra kayıtları editlemek için en yeni programlar nelerdir, ne sistem itler öğrenme kistiyor. Tabii benim müzikle alakam çok çok daha amatör oldugundan paticikteki Audiophili arkadaşlardan hani kayıt için amatör, yarı-pro, pro için ş iyidir, ben şunu kallanıyorum, veyahut sunu kullanıyorum, şusu güzel ama busundan rahatsızım tadında program adı, ve eger vaktinizi çok almayacaksa- profram hakkındaki görüş/fikirlerinizi rica edeceğim. Şimdiden sağolun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gerge hani bit bütçe limiti yok, ev stüdyosu için ekipman vs de var, babam sadece hani programları indirmemi istiyor, deneyecek, işini en iyi gören (veyahtu görenleri) satın alacak, internetten random audio tools diye indiri parattıgımdada çok kalitesiz programlara vs denk geldigimde, patidede ses editidir, kayıtla az-çok uğraşanlar var, onların önerdikleri programları babam begenene kadar indiricem :) bütçe sınırı olmadıgından aklıan gelen her programı önerebilirsin kısacası :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

komple seceneklerden en guzeli ev kullanicisi icin cubase bana gore.

reasonlar biraz komplike kacabilir, gerci alisan catir catir islerini onda da goruyor

madem tek tek deniyeceksin
reason
cubase
fruity loops
pro logic
pro tools
cakewalk sonar
tek tek deneyin bunlari

butceyi en sevindircek olan da fl studio sanirsam, bayagi ucuzlattilar artik.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Pro Tools en iyisidir, son sürümle sadece kendi donanımı ile çalışma özelliğini de kaldırdılar. Ama ilk soru ses kartınızın olup olmadığı?

Pro Tools'dan sonra favori program Logic ama Mac ister o da. Sonra da Cubase. Ama Pro Tools yeni başlayan biri için sorun çıkarabilir VST desteği filan olmamasıyla ama en iyisi yine de onla başlamak. Endüstrinin iki tane standart programı var zaten; biri Pro Tools, biri de Logic.

Onlar dışında Tracktion olur işte bir amatör için, çok güzel olur hatta. İlk onu denesin, kesin ben para verip ciddi ciddi yapacağım bu işi diyorsa sonra Pro Tools'a yönelsin bir araba parası harcasın. Tavsiyem budur. Araba parası donanıma gidiyor bu arada. Öyle çok sağlam donanım almadan sırf evde çalışacak birisi için Traction ya da Logic çok fark etmez daha neyin ne olduğunu bilmiyorken ama işin içine girince Pro Tools ya da Logic gibi bir yazımların sunduklarını sırf estetik nedenler için bile arayabilirsin. Stüdyo uyumundan filan hiç bahsetmiyorum. FL'yi direk geçin diyorum ben. İyi bir topluluğu var ama yaramaz bence ciddi işler için. Ama ben rap yapacağım, DJ'lik yapacağım diyorsa baksın. Ama FL pek ciddiye alınan bir program değil sektörde. Kötü bir program olduğundan değil ama öyle işte, onlarca minik şey birleşim bu kötü dedirtiyor. Accumulation of fear stimulus olayı. Ucuzlaması da ondan bence.

Onun dışında Sibelius kullansın notasyon aşamasında, Finale kullanırdın eskiden ama Sibelius'a geçtim sonra ben de. Eğer digital çalışılacaksa Reason kullansın enstrüman olarak, kayıt programı değil, apayrı bir şey.

Ses kartınız var mı ama? Varsa ne daha önemlisi? Doğru ses kartı olmadan bu programların hiç biri işe yaramaz.

Bu arada en son çalışmamı 2009 gibi yaptım ben, sonra hukuk fakültesi filan uzaklaştım çok ama yeni ve süper bir program çıkmamışsa dediklerim geçerli hâlâ yani. Çok hızlı ilerleme yaşanan bir sektör değil bu sektör, dergileri filan da okumaya devam ediyorum zaten.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla FL studio hic es gecilcek bi yazilim degil bence. Benim alakam yok ama beat icin sample looplar icin bicilmis kaftan zaten.

Onun disinda vst'leri ile olsun kendi sistemi ile olsun kullanmaya alisinca cok sicak ve kolay bir program. Ama pro isler icin pek degil.

Aslinda pro is cikarmak istedikten sonra cikarirsin, yamulmuyorsam tiesto'nun bayagi bi albumu fl cikmasi. daha sonra illa bi pro tools'a ugramistir kesin ama core fl'den cikma.

bide ne yapilcagi da onemli, ben gitar kaydi, duzenlemesi ile ugrasiyorum genelde, araya vst'ler atiyorum efekler fln, arkaya davulumu basimi yaziyorum fln. eh simdi bu kadar basic isler icin bi logic bi cubase gereksiz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

su dunya'da pro tools'a ugramadan cikmis bi pro kayit yoktur mesela.


Abi vazgecin artik protools sevdasindan ve kesin konusmaktan programlar hakkinda :) "Su program super" diye bisey yok, netice olarak kim hangi programda rahatsa, ve hangi amacla kullaniyosa, en iyi sound'u o programdan bisekilde alir. Gecen bi kayitta cubase sx 2 ile aldi amcam kayitlari(tabi mikrofonlari falan cok iyiydi), yikildi kayit bildigin. Ha ama odundur, ne logic, ne protools, ne cubase nafile.. Kisacasi "su program cok iyi" diyebilmek icin belli bi seviyenin uzerine ulasip, ne istedigini/bekledigini bilerek is yapiyo olman lazim, ondan sonra "su program cok iyi, cunku ben sunu yapmak istiyorum ve en kolay bu programla yapiliyo" diyebilesin.


Herseyi demissiniz de, tam olarak amac ne onu sormamissiniz. Sadece ses/enstruman kaydimi amac? Yoksa cesitli software'lar ile de calisip producing boyutuna getirmekmi olay?

-Amatör olarak baslayip cesitli software'lar ile calisacaksaniz, fruity loops ile baslangic guzel olur. Cok fazla kaynak bulabilirsiniz ögrenme asamasinda. Kayit kismi biraz zayif bana kalirsa, pek basarili bulmuyorum.

-Reason daha cok elektronik muzik icin. Pek kullanmadim, netekim oda producing icin ama amatör isi bi program degil. Temel bilgiden biraz daha öte bilginiz olmasi lazim. Cesitli hardware aletlerin, dijital simulasyonlari falan var. Bilmek lazim yani.

-Cakewalk önceleri iyiydi, sonralari ne oldu bilemiyorum, söndu gitti. Fena degil aslinda, ama kullanmadim. Cakewalk ile harcayacagin vakti daha universal bi programa vermek daha mantikli bence.

-Cubase salladi zamaninda baya bi. Logic cikana kadarda en cok kullanilan programlardan birisi idi. Basarili VST desteginden(hatta vst'yi bulan firma oldugu icin) dolayi cok tercih edildi. Akustik davul kitlerinin simulasyonlari, cesitli synth'lerin, simulasyonlari falan derken camiada vst'ler sayesinde baya bi level atlanmis oldu. Suanda zibille vst oldugu icin, "software ile calisicam" dediginde tercih edebilecegin en iyi programlardan birisi. Ha sound olarak tercih meselesi tabi. Netekim producing icinde, sound editing icinde cok kullanisli ve basarili bence. Windows platformunda calisiyo olsaydim, cubase kullaniyo olurdum. Mac'e gecene kadar da cubase kullandim. Sifir bilgi ile baslangic icin cubase belki biraz karisik olabilir, ama youtube'da olsun, google'da olsun cok fazla dökuman bulunabilir cubase ile ilgili.

-Logic suanda dunya uzerinde en cok kullanilan daw. Gerek producing asamasinda olsun, gerek mix/mastering asamasinda olsun, gerek sound olarak, bence tartisilmaz acik ara butun daw'lardan önde. Tek olayi sadece mac osx platformunda calisiyo :) VST destegi yok, ama AU(audio units) destegi var. Buda mac'in vst versiyonu desek yeridir. Buzamanda cikan hemen her VST'nin AU versiyonu var artik. Software agirlikli calistigim icin windows'tan mac'e gecerken cok tedirgindim bu VST muhabbetinden dolayi. Netekim gecince gördumki hicbi eksik yani yok, hatta fazlasiyla artilari var. Egerki kayit isleri ile cok ugrasiyosan, en universal olan programi kullanmak isini herzaman kolaylastirir. Logic beni hic yari yolda birakmadi, gercekten cok basarili.

-Gelgelelim meshur Protools'a :) Protools daha cok kayit ve sound editing icin tasarlanmis bi program. Genel'de albumlerin aranje kismi protools'ta yapilmaz. Hucum kayitlarda, herhangi bi albumun canli kayitlarinda, senfonik kayitlarda tercih edilir. Hatta ve hatta mastering asamasinda cok sık kullanilir. Protools'ta producing yapilmazmi? Elbette yapilir, ama pek ergonomik degil. Vakit alir. VST destegi yoktu önceleri, onun yerine RTAS destegi var. Genelde firmalar VST,AU ve RTAS olarak falan cikariyolar bu plug-in'leri. Sonralari VST to RTAS diye bi converter cikti, protools'ta vst'ler desteklenebilsin diye. Sanirsam simdilerde vst destegi var(tam olarak emin olmasamda). Gayet profosyonel bi program.

Olay tamamen tercih meselesi, ne yapmak istedigine ve nasil calisacagina bagli. Bunlari gözönunde bulunduraraktan secimini yaparsin. Eger "ben windows platformunda calisicam, amacim sadece ses kaydi yapip editlemek" diyosan, ben cubase ile baslamani öneririm. Yok kayit yapmayip direk producing olayina giriceksen, Fruity Loops'ta baya basarili, hernekadar "amatör kullanim icin" falan denilse de cok basarili track'ler cikaranlar var fruity loops'tan. Ayriyeten vst destegide var.



Olayin software boyutu bu sekilde. Simdi hardware kismina gecelim :) O/B ses kartiyla kayit yapacaksan, sinyal baya bi gec gider, kayitlarinda genelde bi dip ses olur. Midi'de gecikme olur vs. saymakla bitmez. Bu is icin öncelikle profosyonel bi ses karti sart. Baslangic icin m-audio ve e-mu'nun gayet uygun fiyatli kartlari var. Bana kalirsa hemen bi mac al ve kurtul derim :) Ben sahsen suan ses karti bile kullanmadan her isimi görebiliyorum(ses ve enstruman kaydi haric).

Ikincisi, amaciniz ses/akustik ensturman kaydi yapmak ise, condenser yada dinamik bi mikrofon sart. Dolayisi ile en buyuk probleminiz kaydin yapilacagi ortamin akustigi olur. Keza condenser mikrofonlar cok hassas oldugu icin, kayit sirasinda bilgisayarin faninin sesinden tut, ayagini yere surttugunun sesine kadar herseyi kaydeder. Akustik mevzusuna pek girmeyeyim, isin detayindan cikamayiz sonra. Soru olursa, ona göre akustik duzenleme ilgilide bilgi verebilirim daha sonra.

cok yazdim, bunu benim bölume alalim da, zirt birt yazmaktan kurtulalim, bi bilgi dagarcigi olusturmus oluruz
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Korax said:
Herseyi demissiniz de, tam olarak amac ne onu sormamissiniz. Sadece ses/enstruman kaydimi amac? Yoksa cesitli software'lar ile de calisip producing boyutuna getirmekmi olay?


Ben sordum bunu ama cevap gelmedi =) Pro Tools önermem işi öğrendikten sonra donanım uyumundan biraz da, kaldırmışlar gerçi onu dokuzuncu sürümde. Çok paran yoksa aldığın şeyleri uyumlu alıyorsun, sorun çıkmıyor. Fanboyum bir de tabii. Sonuna kadar hem de =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Pro Tools LE filan alınca (bu da artık yok gerçi) semi-pro stüdyo daha ucuza geliyor ya. Yeni 9 olayını daha çözemedim ama. Tamamen değiştirmişler sistemi.

Cubase hakkında konuşmuştuk zaten, 4-5 yıl öncesinde kötü deneyimlerim var, dönemiyorum geri.

Bu arada çok budget bir çözüm arıyorsanız bu var: Reaper (ya da Traction) + E-MU 0404. Reaper'ın VST desteği epey iyi olduğundan güzelce kullanırsınız, paranız VTS'ye kalır. Tabii hâlâ ne yapacağınızı bilmediğimizden ne desek biraz boş gibi.

Cubase olsun, Pro Tools olsun hep budget denemeyecek şeyler bunlar M-Powered filan almazsanız. Ona da gerek yok o kadar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok yav, ben apple'dan nefret ederdim aslinda :) Netekim, logic gercekten cok iyi, hani ciddi anlamda her isimi cok rahat bi sekilde göruyorum. MBP ilede öyle simdi yalan söylemeyim, hic bizaman gerek sahnede live, gerek studyoda yari yolda kalmadim daha. Ayni seyleri bana windows veyahut herhangi baska bi isletim sistemi/marka sunsa, onu kullanirim, is yani neticede. Dedigim gibi, tercih/ihtiyac meseleside biraz. Hala ara ara cubase,fl studio falan bile kullandigim oluyo yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 4 ay sonra ...
Korax said:

Ikincisi, amaciniz ses/akustik ensturman kaydi yapmak ise, condenser yada dinamik bi mikrofon sart. Dolayisi ile en buyuk probleminiz kaydin yapilacagi ortamin akustigi olur. Keza condenser mikrofonlar cok hassas oldugu icin, kayit sirasinda bilgisayarin faninin sesinden tut, ayagini yere surttugunun sesine kadar herseyi kaydeder. Akustik mevzusuna pek girmeyeyim, isin detayindan cikamayiz sonra. Soru olursa, ona göre akustik duzenleme ilgilide bilgi verebilirim daha sonra.

cok yazdim, bunu benim bölume alalim da, zirt birt yazmaktan kurtulalim, bi bilgi dagarcigi olusturmus oluruz


Abi condenser ev ortaminda inanilmaz zor ya, depth eklesin diye amfinin bi 5-10 inch onune koyup kayit alayim dedim, osursan kayitta aliyor slak diye ehahah.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
Selam bir ses mühendisi adayı olarak bir iki kelam edeyim ben de:

Logic: All in one gayet şıkır şıkır bir daw. Evde de bundan kullanıyorum. Denildiği gibi producing kısmında gayet insanı yormayacak seçenekler sunuyo kullanıcıya. Prof. Sektör içinde yaygın olmasına rağmen benim gördüğüm bi miktar daha her bokunu(kaydından miksine zartına zurtuna) kendi halleden müzisyenler tarafından stüdyocuklarında kullanılıyo.
Ben çok alıştım kendisine. Bolca tavsiye ederim.

Pro Tools: Kendine has bir editing sistemi olan ve profesyonel stüdyolarda en çok kullanılan daw. Editing işi çok rahattır. Miks/Mastering aşamaları keza öyle. Kayıttan bahsetmiyorum bile.
Ayrıca bu yazılımın üreticisi Avid firması da azcık insafsızdır ve güzel geçirir. Şahsen asadece kullanmak zorunda olduğum için kullanıyorum kendisini. Bana hep bir görsel malzemeye sound design yaparken daha kullanışlı geliyo edit sisteminin rahatlığı yüzünden. Para boksa şu aletten yanına alınıp gayet analog hissiyatı ile iş yapılabilir. Nitekim kendisi bilmemkaç yüz bin dolarlık bir mousedan ibarettir. Sinyal falan gezmez içinde. Bildiğin controller cıkcık.

Bunlar dışında reason , fl , cubase'i falan geçiyorum.

Ableton: Sanırım bundan pek bahsedilmemiş. Bu arkadaş da bayağı bu işin seyrini değiştirip bu yazılımlara all in one kafasını ve drag&drop faktörünü getirmiştir. Daha çok elektronik müzik kafalarında ve özellikle o janrın sahne icrasında kullanılıyo ama her iş halledilebilir bunda. Hem de o bilindik daw kuralları ve aşamalarıyla değil. Kendinize göre istediğiniz gibi kostümize falan edebilirsiniz arayüzünü. O açıdan bağlayıcıdır ve sevdirir kendine.

Böyle en bodoz haliyle benim haşırneşir olduklarımı azcık anlatayım dedim.
Dediğim gibi ses mühendisliği öğrencisiyim ve yardımcı olabilirim ilgilenen arkadaşlara eğer çalıştığım yerden bi soru gelirse. Olmadı araştırır sorup falan öğreniriz , ben de kara geçerim mis.

Öyle işte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 8 ay sonra ...
  • 6 yıl sonra ...
  • 2 yıl sonra ...

Cakewalk bayağı yol aldı hem de bele$.
Synthesizer olarak da medar-ı iftiharımız synthmaster / one öneririm. Akademik ve öğrenci indirimi de var ayrıca tl ile alınabiliyor. Arada bir efsane indirimler oluyor 30 tlye falan bundle almıştım.

ad3m tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...