Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bayram gezmesi (Kuzey doğu avrupa)


xaty

Öne çıkan mesajlar

Bayram için bi gezi planlıyorum, 7 gecelik, 6 farklı ülke. Biraz geç kalınmış bir hazırlık ama planlarım diye düşünüyorum.

Hedef şehirler:
Stockholm - Helsinki - Tallinn - Riga - Vilnius - Minsk

600€ civarına uçak, şehirler arası ulaşım ve konaklama sığacak galiba. Fena da sayılmaz böyle bi gezi için.

Soracağım şudur ki; nasıldır bu şehirler?
Hepsi için gezilcek görülcek yerlerini internetten bulabiliyorum falan. Ama oraları bilen biriyseniz şuraya gidersen mutlu olursun, şurda güzel bişi var, oranın şusunu sakın atlama gibi cümlelerinizi bekliyorum.

(Aramaya inanamadım malesef, çalışmıyor alet)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sığmıyor 1 haftaya 6 şehir :(

bazı opsiyonlarım var; ya stockholm'de konaklamicam, sabah varıp şehri-merkezi dolanıp akşam geri döncem. böyle yaparsam isveç için yapılacak başka bir gezide çevresiyle daha detaylı gezme şansım olur

ya minsk'i çıkarıcam ki onu yaparsam vilnius'ü de çıkarabilirim. diğer taraflara fazla zamanım kalcak. ama bu kadar yakınlarına gelmişken gitmediysem başka zaman da kolay kolay gezmeye gitmeyebilirim oraları. bi de minsk schengen kabul etmiyor sanırım, onun için ayrı vize almam gerekcek.

ya stockholm'ü hepten çıkarıcam; helsinki=>talinn=>riga=>vilnius=>minsk olcak. ama gemide gece geçirmemiş olcam, isveç/stockholm görmemiş olcam

ya da 100-200€ fazladan verip bi gün erken uçucam, bi gece de fazladan konaklamış olcam bi yerlerde..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bazı yerlerde de 1den fazla gün bayıyor işte. sabahını yaşayıp, gezilcek yerleri gezip gecesini de gördükten sonra çok bi anlamı kalmıyor fazla kalmanın. sadece gezerken yorulmuyor daha rahat geziyorsun da bu tatilde dinlenmek gibi bi amacım yok. olabildiğince çok şey görüp geziyim, değişik yerler insanlar göriyim, kafam dağılsın, hava değişikliği olsun kafasındayım.

bi de bu tura kalkışırsam saydığım şehirlerden ileride yeniden gitme olasılığımın en yüksek olduğu stockholm. zorlarsam helsinki-riga-talinn'den bir ikisine de gidebilirim belki. ama vilnius ile minsk'e gitmezsem bi daha ömür boyu gitmem heralde. kendi kendime oralara gitmem gerektiği sonucuna vardım şu noktada..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Stockholm-Riga-Tallinn üçlüsüne gittim.

Stockholm'e defalarca gittim, isveçte erasmus yaptım çünkü.

Bu üçüne mutlaka git, Minsk ve Vilnius'u çıkar bence aradan. :)

Stockholm'e gittiğin zaman mutlaka bir gece konakla. Vasa müzesi diye bir müze var, benim gördüğüm en güzel müzelerden.

Skansen diye bir yer var, kesin git zaten. 100 yıl önceki isveç köy hayatını gösteren açık hava müzesi. devasa büyük. baya eğlenceli, binalar var ufak ufak, mesela okul var. giriyosun içeri, içeride bir öğretmen (normalde değil öğretmen, paralı çalışıyo orda, eski kıyafetleri giymiş işte) geliyo yanına, sıralar var, eski alet edevatlar haritalar var, sana anlatıyo tarihçesini ingilizceleri de epey iyi.

başka bir eve girmiştik, köy evine, 2 kadın yanyana oturmuş fincandan kahve içip örgü örüyor. her şey fake, ama visualize etmeleri mükemmel.

gamla stan var bir de, old town işte. görülesi, en turistik yerlerinden şehrin.

adalar var bir de, teknelerle ulaşım sağlanıyor 10-15 dakikada. djurgarden diye bir ada var, git oraya mutlaka. zaten vasa müzesi de orada. ekşi sözlükten de bakabilirsin vasa müzesi ile ilgili yorumlara.

----

gelelim tallinn'e,

tallinn, benim avrupa'da en sevdiğim 2 şehirden biri olabilir. ya da top 3'e kesin sokarım. ilk yurtdışına çıktığım yer olmasının da büyük etkisi var tabi. 1 ay kaldım orada. neden güzel?

çünkü bir old town var heriflerde, kocaman, şehrin tamamını oluşturuyor neredeyse. diğer şehirlerdeki old town'lar gibi değil, daha güzel bir mimarisi var. binalar korkunç daha gotik ve gizemli bir havası var. o daracık sokaklarda kaybolası gelir insanın. avrupa'nın diğer yerlerindeki old town'lar gibi hiç değil. yine bu old town içinde onlarca müze var.

yemek yiyeceksen eğer, sadece tek bir yer söyleyeceğim, orada ye, onun dışında yemeğe para harcama. mekanın adı "olde hansa".
ortaçağ konseptini almışlar, yemekler falan filan hep değişik ve güzel. servis eden hatunlar çok iyiler, eski kıyafetler falan. mekan epey iyi yani.

içki için de beer house diye bir mekanları var. ballı biraları müthiş. ortamı da çok iyi, saksafoncu trompetçi amcalar var müzik çalıyor, yine eski ortaçağ hanları gibi dekore edilmiş.

ve son olarak, şehir çok ucuz ama çok.

-----------------

gelelim riga'ya. ben riga'da sadece bir gece kaldım. 2 kere gittim ama. riga'nın mimarisi müthiş. avrupa'da art noveau denilen tarzın en çok bulunduğu yer. old town'u da iyidir buranın. parkları da güzeldir. yalnız buradayken parana dikkat et. letonya lat'ı (para cinsi) dünyadaki en değerli 4.para birimi olması lazım.

1 euro = 0.70 lat

50 yuro para çektiydim bankamatikten, 30 lat aldıydım. zaten yemeğe 5 lat verince bi bok kalmadıydı bende.

onun dışında hiç müze falan gezmediğim için, detaylı da gezemediğim için fazla bilgi veremeyeceğim ama gezip görmeye değer.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

stockholm'den vazgeçtim, orayı sonra isveçin başka yerleriyle birlikte gezerim

2 gece helsinki'de kalıcam. tallinn, riga, vilnius, minsk'te 1'er gece kalıcam. gezmeye yeterince zamanım olur diye düşünüyorum.

sanat müzesi vs. tarzı yer gezmeyi pek sevmem zaten, akşam yemeği dışında bi yerde saatlerce yemek için zaman da harcamam, cafe'de falan oturup kafamı dinliyim derdim de yok.

hiç bir şey görmeden gelme olayı olmaz. orada yaşamış gibi tabi ki olmicam ama orası hakkında bir fikrim olur ve belli başlı önemli şeylerini görcek zamanı bulurum diye düşünüyorum. gidince öğlene kadar uyuyup sonra çıkıp bi yerde saatlerce oturma işi olmicak zaten. daha büyük olduğunu düşündüğüm şehirleri bu tempoyla gezdiğimden biliyorum. yorucu oluyor ama yorulmaya değiyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Litvanya'da olduğum gün Türkiye-Litvanya maçı var, EuroBasket2011. Ne güzel di mi :D


Bu sevincim çok kısa sürdü ama :( Litvanyanın tüm maçlarının biletleri bitmiş.


Litvanya maçının öncesindeki gün İngiltere maçı var. Ona gitcem artık.


Kırmızı eses forması, beyaz eses atkısı, elde Türk bayrağıyla 3 kişi görebilirsiniz.



Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Minsk'e gitmeyin pis Türkler . Bozuyosunuz , bize patlıyor ondan sonra :P

Bence baştaki plan , pek mantıklı değildi zaten , 1 haftada 6 şehir , çok verimsiz. Bence 1 ayda 6 şehir bile fazla. Min 3-4 gün harcanmalı bir şehirde bence . Minsk'in çıkması iyi olmuş , baya bir vize parası vericektin 1 gün için , vizesi 120-150 Euro civarı olması lazım çünkü .

Riga , Tallin , Vilnus yap bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Vilnius'ten arkadaşa soruyorum nereye gidilir, napılır diye, 2 saatte biter gezmesi görülcek herşey merkezde zaten diyor.

Stockholm - Helsinki - Tallinn - Riga - Vilnius olarak son kararı verdim. 8gün,7gece. Aksilik olmazsa zamanla ilgili sıkıntı yaşamam. Biraz yorucu ama güzel bir gezi olcak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün vizemi de aldım. Biraz heycanlı oldu son ana kaldığından ama hesaplarım beni yanıltmadı :P 1 hafta pasaport çıkması (3gün sürdü), 3 gün vize çıkması (2 gün sürdü).

Bi de sağolsunlar 3 aylık multiple vermişler. Kurban bayramına da bi plan yaparım artık..

Cumartesi gidiyorum, ilk hedef stockholm.

Haftaya prş İngiltere Türkiye maçını izleyin, kameraya çıkarım belki :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 7 yıl sonra ...
daha spesifik sorular olursa ben de yorum yapabilirim, hepsi guzel sehirler, ozellikle tallinn. klasik turistik mekanlar disinda iki uc tane cok guzel tasarlanmis escape room var, vaktiniz varsa kesinlikle deneyin.

dier yandan 2 gunde butun bu sehirlerin turistik kisimlarini bitirirsin bana kalirsa ama ara vermemek yorar, bitse de gitsek modunda olursun sonlara dogru.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...