Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

cpu ısısı ya da amd ler kaç dereceye kadar dayanır


Aegean

Öne çıkan mesajlar

Asus probe kurarkenmi ne hesaplara göre threshold 75 demişti bana. Cpu'nun ısısının artış hızına göre felan hesaplanıo. Ben 60 yaptım gerçi. Coolermaster taktım bi tane. Kasada açık. Aslında kapatmak lazm. Ama bi fan daha alıcam küçük bi tane onuda kasanın içine hava vermesi için kullancam o zaman kapatırım kasayı :D[hline]This Cat Scratches Free.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

50'ye kadar normal (45 ideal)

50 - 60 arası biraz yüksek (ama sorun olmaz)

60 - 70 arası yüksek sayılır ama tehlike riski yok

70 üstü tehlikeli

80 üstüne çıktın mı amd için epey bir riskli, her an gitti gidiyor yani

amd'ler için bios'tan auto-reset olayını 70 dereceye getirin derim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ayrıca bence kendine düzgün bir fan.

Şimdi 64 dereceye çıktı demişsin. Havalar daha da ısıncak. Yaz gelcek, belki gün gelcek daha uzun süre daha kastırıcı oyunlar oynayacaksın. 70 derecenin üstüne de çıkar yani.

Cooler master bakır tabanlı fanlar gayet güzel mesela 10 dolar birşey zaten.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cooler master vardı dengesini felan kaybedipses cıkarıyodu bende evde değildim babamda pentuim satan onla calısan bi bilgisayarcıya götürmüs bi actım bilgisayarı bilgisayar da allahtan ana kartın cpu ısısını gosteren programı vardı yoksa yakacaktım harbiden cpu yu. babam yine aynı bilgisayarcıya gitmiş adam bu sefer daha guclu bir seyler takmıs ama coolermaster kadar olmuyor malesef. aha su anda 60a vurdu gene coolermaster da ne guzeldi o allahın sıcağında max 54 olurdu gecen sene[hline]Aegean the Sazan King!!!(given by BabacumMostors)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hmm. Bu arada kasalarda kesinlikle kasanın içine hava veren bir fan olmalı.

Benim kasada bir power ve birde kasa fanı olmak üzere 2 fan var. 2 side içerdeki havayı dışarı atıyor. Ayrıca AMD cpu'mun fanıda cpu ile fan arasındaki heatsink'in peteklerine hava verior.

Kasa kapalı iken cpu aşırı ısınıo. 58 dereceye felan çıkıo. Kapaklardan birini çıkarıorum o zaman 52'ye inio. Kasanın içine hava veren fan şart yani.[hline]This Cat Scratches Free.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selamlar Arkadaşlar;

Teknik olarak işlemci kodundan en fazla çekirdek sıcaklığının kaç olduğunu öğrenebiliriz. Ya 85 Santigrad derecedir ya da 90 Santigrad derecedir. Tabi bu değerler üst sınır ve "kızarıyorum" alâmetidir.

Arkadaşlar, bir başka konu da bu sıcaklıkların nereden ölçüldüğüdür. Genellikle anakartlardaki algılayıcılar ve masaüstü yönetim arabirimi verilerini oluşturan donanım izleme yongaları ik veya üç değişik yerden ölçüm yaparlar.

1 - Çekirdek
2 - Soket
3 - Kart yüzeyi

Üçüncü sıcaklık ölçümü şu an için bizi pek ilgilendirmiyor. Bir ve iki için konuşalım:

AMD Athlon serisi işlemciler için çekirdek sıcaklığının en yüksek seviyesi dediğim gibi 85 veya 90 santigrad derecedir. Tabi ki bizler buralara ulaşmamalıyız yoksa değişik zevkler (!) tadarız. Normal çalışma sırasında ve sıradan bir fan+soğutucu kombinasyonu ile (Alüminyumdan mamul ısı emici ve sıradan 4000 RPm civarı çalışan 60-70mm bir set düşünün) Çekirdek sıcaklığı 60 santigrad derece civarında seyredecektir. Bakır tabanlı ve sessiz çalışan bir Coolermaster CP5 soğutucu ile bu değerler rahatlıkla 55 derece seviyesine inecektir. Normal kullanım sırasında 55 veya 60 arasında çok yüksek farklarla dalgalanmalar yaşamıyorsanız sorun yaşamazsınız. Ama 60 derecede ike işlemciye yüklendiğinizde 65 derece oluyorsa biraz korkmaya başlayın bence, özellikle de sıcak yaz günlerinin geldiğini düşünürsek...

Soket sıcaklığı ise 40 derece civarında gezebilir. Bu sıcaklık kasa içi sıcaklığa da çok bağlıdır ve kasa içi sıcaklık ölçümü sokete veya kuzey köprüsüne yakın yapılıyorsa en fazla 10 derecelik bir fark olur. Tabi tam kasa içi sıcaklık algılayıcısının yakınlarına bir fan etki ediyorsa kasa içi sıcaklığı gereğinden daha düşük çıkabilir.

Eğer soket veya çekirdek sıcaklığından birisini ölçemiyorsanız aralarında yaklaşın 15 derecelik bir olabileceğini söyleyebilirim.

Tabi ölçümler konusunda bazı sorunlardan da bahsetmeliyim:

Bazı BIOS' lardaki hata nedeniyle sıcaklık değerleri gereğinden düşük görünebilir. Örneğin OC yapılmış AthlonXP işlemcisi çekirdekten 40 derece civarı sıcaklık okunuyorsa ve üzerinde konvansiyonel hava soğutmalı bir sistem varsa bunun yanlış olduğu düşünülebilir. Bu sıcaklık ancak soket içi sıcaklık olabilir, gerçi soket içi için de yüksek bir değer. Çekirdek voltajının bayağı bir artırılmış olması gerekiyor, 1.7Volt gibi...

Bazı BIOS' larda ise program hatasından dolayı sıcaklıklar düzgün okunamayabilir. En son MSI K7N2* serisi için bir bios yayınladı ve çekirdek sıcaklıkları yer yer soketlerden daha düşük görünmeye başladı. Sanırım soğutucuları upgrade eden BIOS olarak tarihe geçmiştir.

Siz siz olun ölçümlerinizi aynı kartı kullanan kişilerle karşılaştırın ve onların deneyimlerinden yararlanın. Hatalı ölçümle işlemcinize yazık etmeyin. Artık düzgün işlemci koruma donanımına sahip kartları tercih edin bile demeye ihtiyaç duymuyorum; zaten bu özelliğe sahip olmayan anakart kalmamalı.[hline]HeadShot..!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşlemci athlon 2400 xp yani fsb 266. 512 mb Ram 333 mhz. Asus a7v8x/x anakart. Setupda cpu hız ayarı var ghz cinsinden herhalde çünkü 1500, 2000, 2500 ve yeni update ile 3000 seçilebilio. RAM hızı ayarıda var ramlar 333 mhz olduu için onu 333 mhz yaptım. 266 mı yapmam gerekiodu ?

cpu yu yanlış ayarlıyamıosun zaten çünkü hemen anlıo yanlış ayarladığını ve setupa girio sürekli.[hline]This Cat Scratches Free.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet, Asus kartlara özel o ayar. Asus C.O.P., açılımı ile "CPU Overheating Protection" ancak o değerlere izin veriyor o kartta. Bir tanesini inceleme fırsatım olmuştu. Ne yazılımsal olarak ve ne BIOS' a bağlı olarak çalışmıyor. Çoğu anakart üreticisi gibi o da bağımsız bir çip kullanarak işlemci belirtilen sınırı geçtiğinde gücü kesiyor. ASUS bu işe ilk başlayanlardan ve her reklamında üzerine basa basa söylüyor, C.O.P.' tan bahsediyor. Bu arada yeni çıkan MSI anakartlarda da bu tür bir koruma var; fakat BIOS' u hiç işe karıştırmamışlar, kitapçıklarından dahi yazmıyor. Bununla beraber, Tom's Hardware Türkiye' den Volkan Ersoy'un yaptığı K7N2G testinde işlemci üzerindeki soğutucu, sistem çalışırken sökülüyor... Sonuç : Makine kapanıyor. Sevindirici bir durum.[hline]HeadShot..!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
WindShade, 18 May 2003 07:17 tarihinde demiş ki:
Benim cpu suan 85 derece ve yaklasik 1 senedir hep boyle kullaniyorum bilgisayarda 7 gun 24 saat acik
hizi normal islemci amd
Benim bilgisayar biraz anormal galiba :)


85'in Fahrenheit cinsinden soket sıcaklığı olma ihtimali var... 30 Santigrad ediyor yaklaşık olarak. Yoksa, bir ölçüm hatası da söz konusu olabilir tabi.[hline]HeadShot..!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...