Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Borsa - İmkb - Sermaye Piyasası başlığı...


suBzer0

Öne çıkan mesajlar

10 dakika önce, sipeyskeyk dedi ki:

 

Kim Nasıl Takip Ediyor ki ? Nereden Bilecekler ?

 

Otomatik bilgi değişimi anlaşması yürürlüğe yavaş yavaş giriyor ama çok etkin bir takip var mı emin değilim. Ama benim önerim beyan etmemek gibi risklere girmemeniz.

 

şu an yürürlülükte zaten...

hisseyi sattığın andaki $ fiyatından vergilendiriliyorsun.

ben satmadım hiç bir şey, sadece aldım bu sene.

beyanname vermen çok önemli, ziyai vergi'ye girer. peşini bırakmazlar af gelmediği sürece.

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Satmasan da vergilendirmen gerekiyor, benim asıl takıldığım nokta o.

Düzeltiyorum: Getirmesen de vergilendirmen gerekiyor, yıl içinde al-sat yaptıysan

Şu yazı çok güzel: https://www.finansgundem.com/yazarlar/yabanci-hisse-senedi-gelirlerinde-2020-yili-vergi-var-mi-yazisi/1519267

Baya oturup değerleme yapman, ve vergi hesaplaman bekleniyor.

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
bilgi eksiği
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben yanıtlayamıyorum, 1'den çok vatandaşlığım var.

@sipeyskeyk

satmadan vergilendirilemezsin, muhasebe sistemine aykırı.

(temettü, gain tax aldığın durumlarda olur sadece.

burda KAR PAYI GELIRI diye geçiyor -senin link)

sadece ETF alırsan, onlar kar payı dağıtmıyor ? 

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam haklısın dediğin gibi.

@Loex

Ben de risk alıp uğraşıp kazandığım ve sonuç olarak ülkeye getireceğim paranın vergisini vermek istemiyorum ama, yarın bir gün bilgi değişimi hızlanırsa maliye biner tepemize. Ben 3-4 aydır her ay gelirimin belli bir kısmını aktarıyorum yurtdışı aracı kuruma, şuan için miktar önemli değil ama uzun vadeli düşünüyordum bu durumda pek öyle düşünemiyorum. 

Yarın bir gün gün ceza yeme ihtimali de var, neden beyan etmedin diye. Ya da getirmek için varlık barışı bekleyeceksin getirmeyeceksin. 

 

Şuna bak ya, bir de bununla mı uğraşacağız şaka gibi.

 

"Bir yıl içindeki tüm işlemlere yıllık bazda bakılıyor. Zararlı işlem varsa karlı işlemden düşülüyor. Yıllıkta net kar veya zarar beyan ediliyor. Ancak her bir işlemdeki kar veya zarar makaledeki şekilde hesaplanıyor ve muhtelif karlar-muhtelif zararlar yıllık beyanda netleştiriliyor. Gelir vergisi mevzuatı bu şekilde. Paranın yurt dışında olması vergileme yapılmasını engelleyen bir şey değildir.  TR’deki bankaya transfer şart değil. Sadece o ülkede bir transfer yasağı varsa bu durumda TR’de gelir henüz elde edilmemiş sayılıyor. "

 

Bu mantıkla parayı TR'ye getirmesen bile, yıl içinde hisse al -sat yaptıysan, beyanname döneminde hiç nakitte değilsen bile yıl içerisinde yaptığın al- satlardan kar ettiysen beyan etmen gerekiyor. Paralar iyice suyunu çekince bizim peşimize düşebilir maliye, sıkıntılı bir iş bu. sdfşkasdgm

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mali müşavirimle konuştum, "varlık barışı çıkıp duruyor ya" diyor. Ama iş o kadar basit değil. Varlık barışı olmayan bir dönemde maliyenin dur şu yurtdışı aracı kuruma para aktaranlara çökeyim diyesi gelir, bilgi değişimi anlaşması da aktif uygulanıyor olur, 2-3 senedir neden beyan etmedin diye bir çökerler tepene, paranın yarısını devlete kaptırırsın. 

Ben biraz düşüneyim şu işi, pek "safe" bir yatırım olmuyor galiba bu şekilde, mal gibi de oturup günlerce beyanname dolduramayacağım. Yatırımı daha legit bir şekilde yapmak en iyisi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben yeterince vergi veriyorum merak etme :) bunun da vergisini vermek yerine, yapmamayı seçeceğim zaten. Yapayım da vergisini kaçırayım diye kasmayı düşünmüyorum, şuan ne tür bir vergilendirme kapsamına giriyor onu araştırıyorum. Böyle bir saçmalık olduğu için de muhtemelen vazgeçeceğim zaten yabancı aracı kurumla çalışmaktan.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok kazanan çok vergi versin kabul de, burada mantıksız olan BIST'e sikko hisse senetlerine yatırım yaparsan vergi yok. Ama yurtdışında paranı değerlendirip geri getirirsen üzerine bir de vergi ödemen bekleniyor. Bir nevi ihracat, yurtdışında yarattığın sıcak parayı Türkiye'de dolaşıma sokuyorsun, devletin bunu vergilendirme mantığı epey ters geldi. Gerçi ne doğru ki.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

32 dakika önce, sipeyskeyk dedi ki:

Ben yeterince vergi veriyorum merak etme ? bunun da vergisini vermek yerine, yapmamayı seçeceğim zaten. Yapayım da vergisini kaçırayım diye kasmayı düşünmüyorum, şuan ne tür bir vergilendirme kapsamına giriyor onu araştırıyorum. Böyle bir saçmalık olduğu için de muhtemelen vazgeçeceğim zaten yabancı aracı kurumla çalışmaktan.

yurtdışı vergini; yurtiçi verginden düşebiliyorsun diye biliyorum, mali müşavirine danış.

(benim TR'de şirketim yok, detay bilmiyorum)

Goering tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

merhaba,

vergi konusunda öğrendiklerimi paylaşmak isterim;

ben İsviçre kökenli swissquote ile çalışıyorum. geçenlerde vergi bildirimi ile ilgili bir yazı geldi ve orada çalışan bir arkadaşa sordum. 2021 sonu itibari ile TR ve İsviçre arasında finansal bilgilerin karşılıklı aktarılmasını öngören anlaşma yürürlüğe girecekmiş.

Ancak vergilendirilecek miktar sadece yurtdışında elde edilen faiz ve temettü gelirleri için. elinizdeki hisseler "equity" olarak bildirileceği için bu hisselerin değer artışından kaynaklanan gelire herhangi bir vergi söz konusu değil. gerçi mantık olarak hisse değer artışını realize etmediğiniz için ortada gerçek bir gelir de yok, kağıt üstünde hepsi o an.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...