Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Borsa - İmkb - Sermaye Piyasası başlığı...


suBzer0

Öne çıkan mesajlar

İstemiyor, aylık fixed ücret kesiyor;

Up to USD 10 per month (less commission paid that month)

Al-satlarla verdiğin komisyonları bu 10$'dan düşüyor. Hiç hareket yapmazsan, 10$ kesiyor senden. 

https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=45500

Edit: IBKR Lite'a hiç bakma, US citizenlara o sadece. Biz pro almak zorundayız :/

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici

Komisyon olarak fixed ve tiered gördüm. Bizdeki gibi hacim bazlı mı kesiyorlar? Türkiye'deki aracı kurumlar yurt dışı işlemlerde genelde hacime bakmadan gönderilen emir başına 5-10 hatta 20 dolar gibi ücret alıyordu. Bundan dolayı al-sat mantığında sık işlem yapanları bir nevi engellemiş oluyorlar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben fixed seçtim. 

Fixed Rate Pricing

Charges a fixed rate low commission per share or a set percent of trade value.

Includes all exchange and regulatory fees.

For US stocks, ETFs and warrants, the transaction fees are passed through on all stock sales.

Şöyle ki:

USD 0.005 per share - Minimum per order 1$

Maximum per order - 1.0% of trade value 

Bu kestiklerini de ayık 10$'dan düşüyor işte.

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 saat önce, sipeyskeyk dedi ki:

Bir artı da, mesela amazon hissesi 3.185$ şuanda, alabilecek misin 1 hisse?  buna cevap genellikle hayır oluyor ? Ama mesela growth stocklara yatırım yapan bir fonu satın aldığında, (içinde ne kadar oranda varsa) amazon hissesi almış oluyorsun, 5% olabilir, 10% olabilir. Fonun fiyatı 100$ oluyor mesela, içinde Amazon da var, Tesla da var, Microsoft da var. Bu da fonların bizim gibi küçük yatırımcılar için en büyük avantajlarından biri.

Biraz bu yüzden aslında. Ak Portföy'de Yabancı Hisse Yeni Teknolojiler'i takip ediyorum mesela (https://www.akportfoy.com.tr/tr/fund/AFT)

geçmiş getirileri;

2016 - 46,09%

2017 - 30,64%

2018 - 27,70%

2019 - 50,3%

Bu yıl %100'ü geçmiş durumda.

 

İçeriğine bakınca da: https://www.akportfoy.com.tr/docs/portfoydagilim/AFT-portfoydagilim.pdf

Yapıkredi ve Garanti'nin de benzer yabancı teknoloji hisseleri mevcut.

 

Sadece kesintileri kestiremiyorum sağlıklı şekilde, yukarıda yazdığım yıllık %2.9 yönetim bedeli diyor ama banka ve gelirlerle ilgili başka kesintiler de oluyor. Totalde diğer yatırım alternatiflerine göre karşılaştırmak güçleşiyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 27.11.2020 at 09:23, sipeyskeyk dedi ki:

Son 2 aydır baya iyi gidiyorum ya.  % olarak paylaşayım, PLTR (Palantir Technologies) hayatımda yaptığım en iyi yatırım oldu, keşke call option da alsaydım. 300-400$ olacak diyenler var, olmaması için de bir sebep yok gibi gözüküyor gelişmelere bakarsak.

Portfolyo şuan bu şekilde, global gelişmelere göre ufak değişiklikler yapabilirim ama bu aşağıdaki ETF ve hisselere yatırım yapmaya devam etmeyi düşünüyorum, sizinle de paylaşmak istedim.

AaNtlZ.png

 

Edit: Bunlara ek olarak, NIO'dan 35% + ile çıktım geçen hafta, burada gözükmüyor.

RIDE ı göremedim? Sattınmi? Birde palantir hala alinirmi sence uçmuş vaziyette şu an sanki?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

SNOW için zamanlamayı ayarlayıp alamadığım için üzülmüştüm ama PLTR fazlasıyla unutturdu. 

halka arzlar ile ilgileniyorsanız RBLX takip edilebilir. bu ay içinde olacağı söyleniyor. SNOW gibi aşırı hype olmazsa alınıp 1-2 ay sonra güzel kar ile satılabilir diye düşünüyorum.

memetarif tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada, vergilendirmeyi merak eden varsa (Bir reddit yorumundan) ; 

When you open an account your broker will usually send you the W8BEN form to fill. This way your citizenship/residence is established and your broker will then apply the withholding tax on dividends that US has agreed with your country (max 30%). So this will settle the dividends.

Your broker will send you at the beginning of the next year a situation for whatever gains/loses you made in the previous year on your investments. You will then use this to fill your tax returns in your country of origin, and you will pay whatever tax applies to you locally.

This is the standard procedure used by brokers. Basically... don't worry about US taxes, only your dividends will be taxed at the source. For all other gains you pay taxes in your local tax jurisdiction.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Option'lara dikkat edin, oyle haftalik filan almayin. Gerci TR'den US optionlarina nasil oynaniyor ki. WSB filan tamam eglence de o gainler kadar 100 kati kaybeden vardir. 

Yeni dot-com bubble EV direk ya. Cogu patlicak bunlarin da iste ne zaman. 0 product 0 revenue sirketler 5-10bn marketcap su an. 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

O değerleri er geç düşecek, illa düşüp yok olacak değil tabii tüm hisseler. Hepsi düşecek bir kısmı ayakta kalacak. Bir kısmı da yok olacak. Ayakta kalanlar yine her türlü kar ettirecek. Ama doğru yerde satıp çıkanlar asıl karı etmiş olacak. Çöp olacak hisseler muhakkak olacak. Tabii ki batacak şirketler olacak.

Bir hissenin az getiri veermesi batmayacağı anlamına gelmez. Gelir gideri dengeliyse, nakiti varsa batmaz.

Dot.com balonu doğru örnek çünkü teknoloji şirketleri bugün hayatımızda 90'lardan daha çok yer kaplıyor ve daha çok kazanıyorlar. Ama arada gümleyenler de oldu. Dot.com balonu 1 yılda yüzlerce kat değerlenip sonra yok olan şirketler gördü. Bir sektör gelecek vaat etse bile oraya yatırım yapan her şirket ayakta kalmıyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aynen oyle.

Buradaki sikinti su: EV'lerin ne kadar onemli oldugunun zaten herkes farkinda. Burada onemli olan kimlerin winner/loser olacagini onceden bilememek.

Mesela 1910 yilinda olsaydik su an arabanin onumuzdeki 100 yili degistirebilecegini farketmis olsak bile hangi sirketlerin birak yuz yili 20-30 yil sonra ayakta kalacagini tahmin edemezdik. Gunumuzde bilgi ulasimi ile bu horizon daha da kisaldi zaten.

Dot.com'un olayi da tam buydu. Herkes buyuk birsey oldugunu biliyordu ama kazananlari biz bugun big tech olarak goruyoruz, 20 yil sonra. 

O yuzden bubble. Ha, bu ne kadar devam eder, baya bir de devam edebilir amacim shortlayin tavsiyesi degil ama bircok EV sirketi bence daha bugunden patlak. Kaldi ki bu tarz bir teknolojide ilk olmak daha az avantajli bile olabilir. Yani illa ilk olmak her zaman kazanan olmak anlamina gelmiyor, hatta cogu zaman tam tersi oluyor, Facebook, Google vs gibi.

 

Sotto tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@sipeyskeyk  

Vergi konusunda bildiklerimi yazacaktım ki Reddit ten bir yazı yazmışsın. Ben de o şekilde biliyordum. Sermaye vergisini almıyor ABD, sen burada normal beyanını yapmakla mükellefsin. Temettü içinse ikili bir anlaşmamız var yine ABD ile ona göre direkt kaynakta kesiliyor olmalı. ( Gelirler İdaresi - Mevzuat )  Sermaye artışından ötürü elde ettiğini nasıl beyan edeceksin onu göremedim yalnız. Takvim yılı içinde net artışın mı, onun hangi kurdan TL karşılığı yoksa yaptığın her hareketin sadece karlarının satış gününden karşılığı mı v.s. gibi detaylara cevap bulamadım. Bunların net cevabı olmayabilir bile, bizde çoğu zaman inceleme varsa yapana göre gidebiliyor işler. Ciddi ve düzenli bir kar yapıyorsanız ve parayı da TR'ye getirecekseniz, işi basit tutup bu sene X USD kar yaptım, beyan tarihindeki kura göre Y TL eder diyip geçmek bence iş görecektir. Ara ara zaten varlık barışı çıkıyor, yeter ki paranı getir ?

Fon için benim düşüncem şudur ki; Bu Garanti v.s. gibi bizim bankaların çıkardığı fonları almak çok gereksiz. Hatta aktif yönetim yapan bu tarz genel fonların çoğu pek marjinal fayda sunmuyor uzun vadede aslında. Amaçları neticede kendileri için gelir yaratmak. Kendi bankaları üzerinden trade ederek bir de üzerine yönetim ücreti alarak bunu güzelce yaparlar. Ben takip edemiyorum ve anlamıyorum diyenler için bence en makulu pasif fonlar/endeksi takip eden fonlar (SP500 takip eden, SPY fonu gibi ) Bunları hisse senedi alır satar gibi, anında alıp satabilirsiniz ( Örneğin Interactive Brokers hesabınız üzerinden ) 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

IBKR veya TR dışı herhangi bir brokerdan endeks takip eden fonları yatırımı yapıp unutmaktansa, BES'i tercih ederim abi, öyle söyleyeyim..

Bir kere ben vatandaşı olmadığın ülkede öyle yüzbinlerce dolarlık, 20-30 yıllık birikimler yapma taraftarı değilim. Az da olsa muhafazakar yönüm var bu konuda.

Ben o yüzden aktif yönetilen fonlarla kısa- orta vade yatırım yapıp, belirli meblağlara ulaşmadan ufak ufak parayı buraya getirip burada değerlendirme fikrindeyim. Yüklü paraları ülkeye sokma gibi alengirli işlerle uğraşmak istemiyorum. Şöyle 5'er 10'ar, belirli aralıklarla getirirsen kimse ona dikkat edip de tepene binmez, ama yüzlerce bin TL'ye bir yılda şak diye getirirsen maliye kapıyı tıklatabilir :)

Bildiğim kadarıyla bu işin doğrusu ben şu kadar TL yatırım yaptım, şu kadar TL olarak getiriyorum. Karım bu, buyur bu da vergim diye beyan etmek lazım Türkiye'de, "teorik" olarak. Ancak şuanda kimse bunu yapmıyor. Biraz gevşek bu konu. Yarın bir gün yüce devletimiz bu karlara da göz dikerse sıkıntı olabilir. 

sipeyskeyk tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...

PLTR  (Palantir) pozisyonumu düşükten tazeledim, 19,62 ortalamayla devam, param oldukça da almaya devam edeceğim.

Yatırım tavsiyesi değil diyeceğim de... Bir bakın Palantir'e, sonra pişman olmayın.

Pozisyonlarımı da paylaşıyorum, hepsinden oldukça memnunum çünkü. 1-2 tane YOLO var, onları kestim çıkarttım onlar kumara giriyor çünkü. En sağdaki kar-zarar durumum ancak aşağıdakilerin hepsinde "long" um. Kısaca nedenlerini de açıklayayım.

0iCHIOj.png

ARKK, ARKG ve ARKF'ler birer ETF (Borsa yatırım fonu) detaylı açıklamıyorum. Fonun başındaki kişi fonu yönetmeye devam ettiği sürece pozisyon arttırmaya devam edeceğim. Merak edenler için tüm detaylar burada; https://ark-funds.com/

ICLN ve TAN, yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi yatırım fonları. Biden'ın seçileceğini düşündüğüm için almıştım, önümüzdeki dönemde de ufak ufak pozisyon arttırmayı düşünüyorum. Sonraki 10 yılın parlayan sektörlerinden birisi yenilenebilir enerji olacak ne de olsa. Tek tek stock kovalamak yerine, bu ETF'lerde karar kıldım.

MT hakkında detaylı yazmayayım. Güzel bir DD var okuyabileceğiniz, özet olarak çelik fiyatlarında önümüzdeki 8-12 haftada büyük artış bekleniyor. Uzun vadeli değil, kısa vadeli kar edip çıkmak üzere aldığım bir boomer stock.

İlla MT olmak zorunda değil, ancak imkanı olanların çelik sektöründe ufaktan pozisyon almaları faydalı olacaktır. Detaylar şurada;

MT DD 

Palantir.... Hiçbir şey yazmak istemiyorum. Bu şirketi kendiniz iyice araştırın, bir şeyler yazarsam kontrolü kaybedip fazla övebilirim. Kimseyi o kadar etkilemek istemiyorum. Çok çok büyük potansiyel görüyorum bu şirkette. Kendi araştırmanızı yapınız.

Sevgiler 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...