Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Byzantium AAR


sipeyskeyk

Öne çıkan mesajlar

Difficulty: Very Hard
AI Agressiveness: High

İlk AAR'miz hayırlı uğurlu olsun. Gerçi sonradan aklıma geldi baya yüzeysel oldu ama, sonrasında toparlamaya çalışacağım.

Byzantium AAR

Sadece başkent Constantinopolis'e sıkışmış olan doğu romanın varisi kutsal bizans devleti acılar içersindeydi. Türk askerleri başkentni kapısına dayanmış, şehri talan etmek için padişahlarının emrini bekliyorlardı.


Ama olmaz denilen oldu, Timur Bizans'ın kurtarıcısı olmuştu, Ankara savaşını fırsat bilen Bizans, türk askerlerinin küçük asyaya geçmesini fırsat bilip donanmasıyla boğaza set çekmiş, savunmasız balkan topraklarını osmanlı ordularının yokluğunda hızla ele geçirmişti. Bu başarı karşısında şoka uğrayan Türklerin şaşkınlığından faydalanan Bizans, hızla türkleri bozguna uğratmış ve osmanlı şehirleri bir bir düşmüştü.


Osmanlı devleti bir şehre sıkışmış ve sonunu beklemekteydi. Bizanslı süvariler anadoluyu talan ederken Osmanlı sultanı katledilen müslümanların yasını ancak sarayında tutabiliyordu.

Ve Son

Osmanlı rüyası çok erken bitmişti, anadoluya büyük bir hızla girip Bizans devletini gafil avlayan türkler tarihin tozlu sayfalarına hapsedilmiş, bizans küllerinden doğmuştu.


Kudüs'e Doğru

Anadolu ve balkanlardaki topraklarını hızlıca geri alan Bizans yönetimi gözünü zengin doğu topraklarına dikmişti. Bizansın başarısı karşısında panikleyen ve sınıra asker yığmaya başlayan Memlük devletine karşı önleyici saldırı kararı alan Bizans ordusu hızla Memlük devletinin kuzey eyaletlerini ele geçirdi.


Memlük ordusunun uğradığı kıyım karşısında çaresiz kalan Sultan, ülkesinin sonunu hazırlayan antlaşmaya imza atmaktan başka yol bulamamıştı.


Bu antlaşma ile 3 dinin merkezi kudüs ve doğunun parlayan yıldızı iskenderiye Bizans himayesine katılmış, doğu roma imparatorluğu ismi telaffuz edilmeye başlanmıştı. Doğu'nun en önemli iki kentini ele geçiren Bizans eski şanlı günlerine geri dönmüştü.


Anatolia
Kudüs ve İskenderiye'yi alan Bizans devleti gözünü yeniden evine, Anadolu'ya dikmişti. Anadolua kalan son türk devleti olan Candar, kısa süre içersinde teslim olmuş, anadolu birliği sağlanmıştı.


2.Memlük Seferi

Ecelini bekleyen memlüklerin çok fazla beklemesine gerek kalmamıştı, kaldığı yerden sefere devam eden Bizans ordusu, bir büyük devleti daha tarihe gömüp ve doğunun süper gücü olduğunu resmen ilan etmişti.



Mekke'nin fethi
Bir sonraki adım müslüman dünyasının kutsal şehri, mekkeydi. Mekke'nin alınıp alınmaması sarayda ateşli tartışmalara sebep olmuştu. En nihayetinde Kral Konstantin, Mekke'nin alınıp bütün müslümanlara gözdağı verilmesini emretmiş, ordular kralın emirlerini çok geçmeden yerine getirmişti.

Artık Mekke Bizans'ındı.


Altın Ordu'nın Sonu
Doğu'nun yaramaz çocuğu altın ordu devleti, bizansın genişlemesinden rahatsız olmuş ve ordular seferdeyken Bizans'a saldırmıştı.

Sonuçta doğu'nun zenginliğinin simgesi Astrakhan şehri de bizansın olmuş, ipek yolu tamamiyle bizans kontrolüne geçmişti.


1. İran Seferi
Zafer sarhoşu bizans orduları fetihten fetihe koşarken doğudan gelen tehlikeyi görememişti; İran.

Sınırlarını büyük ölçüde genişleten İran, Bizans'ın başarılarından rahatsızdı. Yüzbinleri bulan ordusunu doğudan batıya kaydırmaya başlamış, bizansın kabusu olmaya hazırlanıyordu.

İran ordusu içindeki casuslarından bilgi sızdıran Bizans ordusu, acil olarak saldırıya geçmeye karar verdi.


Orduları bölünmüş olan İran gafil avlanmış, yüzbine yakın askeri katledilmişti. İran şehirleri bir bir düşerken, şah barış önerisinde bulundu.

Bizans Devleti'nin bütün taleplerine eyvallah diyen şah, ölüm fermanını imzalamıştı.

Bütün önemli şehirlerini kaybeden İran, doğudaki düşmanları tarafından da saldırıya uğramış, kanlı ayaklanmalardan, savaşlardan bıkan halk iran devletini paramparça etmişti.

Artık tek bir güç vardı, Bizans İmparatorluğu.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...