Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

En son okuduğunuz kitap


Masquerade

Öne çıkan mesajlar

On 28.09.2019 at 00:03, Rewendor dedi ki:

Bir Ömür Nasıl Yaşanır - Yenal Bilgici (İlber Ortaylı)

 

Ben de bunu okudum bugün, yani %100 bana hitap ediyor diyemem çünkü arada atıyorum 50 sayfa boyunca bilmemde edebiyatı güzellemesi var ve ben anlamıyorum. Amma velakin özellikle eğitim ve şehircilik ile ilgili kısımlarda çok güzel tespitler var. Okumaya değer, zaten kısa bir şey.

roket adam tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 30.09.2019 at 13:20, Mc_Lovin dedi ki:

Bu kitabı severim.

Balkanlar ve Kakfaslardan gelen kurucu elit Cumhuriyet kurulduktan sonra bir anlamda Anadolu'yu tekrar keşfeder. Elde kalan topraklar burası olduğu için bir politik romantizmle Anadolu güzellemesi yapılır. Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür mottosunda vücut bulmuş bir Anadolu romantizmi. 

Bir köy enstitülü olan Mahmut Makal, 17 yaşında bir köy öğretmeniyken yaşadıklarını (yanılmıyorsam parça parça dergiye yolluyordu, sonradan kitap olarak basılıyordu) yazar. Ankara'ya 90 km gibi bir yerdeki bu köydeki yokluk ve köylüler romantizmi parçalayacak cinstentir. Bayağı bir tepki çeker yayınlanınca, 1950'de Demokrat parti bu kitabı propaganda için kullanır, iktidara geldikten sonra da Makal'a komünist olduğu gerekçesiyle soruşturma açılacaktır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 30.09.2019 at 13:20, Mc_Lovin dedi ki:

 

On 01.10.2019 at 20:22, Frostbite dedi ki:

Lan birde kitap hakkında bir iki kelam edin neymiş ne değilmiş.

 

Nihat Genç'in aşağıdaki linkteki yazısında bu kitabın ismini görüp merak edip okudum:

https://veryansintv.com/7-siddetindeki-depremi-4e-indiren-seyh/

Böyle bir eserden daha önce haberim yoktu. Puşkin, Gogol gibi yazarların, her şeyi dürüstçe ve yalın şekilde ortaya koyduğu kitaplara bayılırım. Doğruları insanın gözünün içerisine iki üç cümlede sokarlar. Mahmut Makal da tıpkı bunu yapmış. Köyün içerisinden gelen bir insan köy hayatını köyün içerisindeyken yazıyor. Yazdığı yazıları zamanının Varlık Dergisi'ne parça parça yazılar halinde gönderiyor. Varlık'ta yayınlanıyor önce bu kitap. Zamanın okumuş çevrelerinde etkili oluyor. Yazar köy enstitülü ve köy öğretmeni, hem kendi köyündeki hem de öğretmenlik yapmaya gittiği köydeki insanların yaşantılarını ve yazarın onlarla olan ilişkilerini anlatıyor. Tüm kitap boyunca, öğretmenin yaptıklarını onaylayan, öğretmenin dediklerini anlayabilen, öğretmene destek veren tek bir adam ve onun ailesi var: Gani Çavuş ve oğulları. Başka hiçkimseyle aynı frekansta buluşamıyor adamcağız. Adeta yazarın yalnızlığını hissediyorsunuz. İşin kötü tarafı ise şu: Köylü, öğretmen de kendileri gibi köylü olduğu halde, onların arasından çıkmış biri olduğu halde, ona destek vermiyor, dediklerini önemsemiyor, onun gösterdiği yolda ilerlemek istemiyor ama din sömürücülerinin peşinden kendi istekleriyle ve kimsenin zorlaması olmadan koşa koşa gidiyorlar.

Kurgu değil.

Mc_Lovin tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 25.09.2019 at 08:29, Mc_Lovin dedi ki:

5d545b5a7af5071450f67561

 

Şehvetiye Tarikatı, İsmail Saymaz.

https://www.goodreads.com/book/show/47495727-ehvetiye-tarikat

 

 

Bu kitabı da bir önceki mesajdaki linkteki yazıda ismini okuduğum için okudum. Tamamen mahkeme kayıtlarından ve karakollarda verilen ifadelere dayanan bir kitap. Tekke ve zaviyeler kanununa uymadığı için yargılanan insanlardan ve kendileri mağdur olduğu halde hallerinden memnun olan insanların mahkemedeki beyanatlarından ve karakollardaki ifadelerinen oluşan bir kitap. Yazar çok fazla kendi yorumunu katmadan anlatmaya çalışmış.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 28.09.2019 at 12:10, Rewendor dedi ki:

Valla geç kalmışız, 15 yaşından hepsini planlamamız lazımmış. Hele 25 yaşını aştıysak geçmiş olsun çer çöp olduk. 

dogru diyor, eskiden insanlar ne eserler verirdi 20 yilda, en azindan sofraya bir ekmek koyarlardi, simdi 18 yasina gelmis YA BEN NPCGMI BLMYRM 2 antidepresan alip bi de sigarasini yakar hayatta cok buyuk dertleri varmis gibi, en buyuk dert ise yaramamazlik ?

ha ben kendime de kiziyorum 2007'den beri deniyorum ama biturlu basaramadim, yilbasi haftasonu demeden, gene de her sene geri baktigimda "ne malmisim" diyorum, yani daha iyi yeniliyorum her sene, hedef Forbes kapagi olmak

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...

spacer.png

 

Patrick Süskind, Koku: Bir Katilin Öyküsü

Filmi izlediyseniz, çok iyi bir adaptasyon olduğunu anlayabiliyorsunuz. Kitabı okuduğunuzda filmle alakalı ufak tefek boşlukları kafanızda doldurduğunuzda filmin tadı bir kez daha çıkıyor. Ellerinden geldiği kadar kitaba sadık kalmışlar.

Kitap kısa, akıcı, bilgilendirici, zevkli, sıkmayan bir kitap. Kitaptaki konu hakkında döneminin ticaretini ve zanaatkarlık dünyasını güzelce anlatmış. Hani bir ara kendimi Europa 1400 The Guild oynuyormuş gibi hissetmedim değil.

https://www.goodreads.com/uk/book/show/1232658.Koku

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Move Fast and Break Things - Jonathan Taplin - https://www.goodreads.com/book/show/39665981-move-fast-and-break-things

Internet'in decentralised bir ortam yaratması için geliştirildiği halde, tüm datayı ve gücü elinde tutan, devletlerden bile güçlü tekellere yol açtığı günümüz dünyasını anlatıyor. Silikon Vadisi dramalarını sevenler varsa şiddetle tavsiye ederim, teknoloji ve ekonomiyle alakalı herkese öneririm.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada şehvetiye tarikatı acayip zayıf bir kitaptı bence - gazetelerden alıntı haberleri içeren, şu cemaat şöyle yapmış, bu buna böyle atlamış falan tarzı okuyunca "aaa ne kötü" diyeceğiniz pornoları içeriyor, ama bu kadar bereketli bir konuda onun üzerine tek cümle etmemiş desem yeridir. Yani o cenahtansanız zaten "bunlar sapık bizden değil" der geçersiniz, o cenahtan değilseniz de "aa sapıklara bak" dersiniz, özetle bi işe yaramıyor yani.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

On 05.10.2019 at 20:38, sardalya dedi ki:

dogru diyor, eskiden insanlar ne eserler verirdi 20 yilda, en azindan sofraya bir ekmek koyarlardi, simdi 18 yasina gelmis YA BEN NPCGMI BLMYRM 2 antidepresan alip bi de sigarasini yakar hayatta cok buyuk dertleri varmis gibi, en buyuk dert ise yaramamazlik ?

boomersın sanırım kardeşim geçmiş olsun

Black-ice tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...

Gölge oyunu 

Ray Bradbury anısına ceşitli yazarların (içinde neil geiman dan tut king in oğlu joe hill den margaret atwood cok sevdigim kelly link kadar 28 yazar) öykülerine yer verilmiş bir kitap.içinde güzel hikayelerde var ortalamanın altı hikayelerde.kısa öykülerden ve bu tarz antolojilerden hoslananlar için bicilmiş kaftan

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Leibowitz İçin Bir İlahi

Ne söylersem spoiler olacak ama yeryüzü yüzyıllar önce bir nükleer savaş geçirmis felaket durumda fakat din olgusu hala yerli yerinde.ilginç tarikatlar var.bunlardan biriside eskilerden kalma yazıları bulup koruyup tasnif eden leibowitz tarikatı..

Yer yer cok sıkıcı bir kitap.Ceşitli dini terimlerden ağdalı diyologlardan gına geldi.aksiyon çok çok az.Benim açımdan okuması zor bir kitap oldu diyebilirim.

Şimdi C.J.Tudorun Çöp adamına başladım

 

Frostbite tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Robert Jordan - Eye of the World (Zaman Carki Serisinin ilk kitabi).

Yorumlara bakmistim kitaba baslamadan evvel. Yuzuklerin efendisi evrenine cok benzetilmis. Acikcasi, epey bir benzerlik gordum ben de...ama nedense beni rahatsiz etmedi, hikayenin icine cok rahatlikla girdim. Ikinci kitaba yakin bir zamanda baslamam sanirim. Ayrica, Bunu ingilizce okudum ama turkce sanki daha fazla hosuma gidermis gibi geldi...

Fantastik evren sever olarak bunun gibi klasik bir kitabi bu kadar gec okumama ben de sasiyorum dogrusu ?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

spacer.png

 

Maksim Gorki - Çocukluğum

Ben beğenmedim. Kendi dilinde okunduğunda veya rus köylüsü olarak rusçasından okunduğunda daha etkili bir eser olabilir belki. Bilemedim. Ergin Altay'ın daha önce pek çok sefer başka çevirilerini okumuştum. Çeviriyle ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Eserle bağ kuramadım sanki.

https://www.goodreads.com/tr/book/show/163620.My_Childhood

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...