Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

evlerde güneş enerjisi ile elektrik üretimi


alperozg

Öne çıkan mesajlar

10.000 TL ye bir villaya adamın biri sistem kurmuş, güneş panlleri ve akülerle, evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabiliyormuş, kapalı olan havalarda bile şarj ettiğini söylüyor yani bir evin elektirk ihtiyacını düşünürsek verimli bir sistem kurulabilir mi? Bu kadar parayı yatırmaya değer mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bana da saçma geldiği için soruyorum zaten yani mümkün değil, şu an askerdeyim, komutanlardan biri söyledi, sordu desem daha doğru olur. bende pek mümkün değil yeni bi teknoloji çıkmadıysa dedim :) sistemi kuran adam 12 ay boyunca buzdolabı çalıştırıyorum fln demiş. Gaziantepteyiz kesin klimada vardır. Yani bunun televizyonu, çamaşır bulaşık mak. fln var. olacak iş değil heralde
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Projeyi bireysel degil de buyuk capli yaparsaniz asil o zaman karli oluyor.

Biz datacenter icin dusunmustuk bi ara. 3000 metre karelik fabrika alani ustunden hesap yapmistik. Detaylari hatirlamiyorum ama tum DC'nin elektrik ihtiyacini karsilayip ustune bir de 8 senede kendini amorti ediyorsu sistem.

Datacenter'in elektrik maliyeti ne derseniz, 300-350 sunucu icin yaklasik 20bin TL/ay diyebilirim kabaca. Bu sadece elektrik maliyeti tabi. Isletmesi, vergisi, yapim, sunucu, hat maliyetleri dahil degil buna =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bu konuyu araştırmıştım geçenlerde, bizim yazlık için düşünüyorduk. Ama fiyatları el yakan cinsten bir olay 15-20k euro maliyeti var ve aküler ve diğer parçaların arıza-bakımı falan da bayaa ek masraf oluyor.

Kendisini anca 20-30 senede amorti edecek bir sistem ve elektrikli ısıtıcı, klima falan gibi çok elektrik yiyen cihazlara yetemiyor bu fiyatla bile.

Sonuç; günümüz teknolojisinde akıl karı değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Teknik olarak mümkün; yalnız ne çalıştırdığına bağlı. 10.000 liraya -en iyi ihtimalle- şöyle bir hesap çıkar ortaya:

Avrupa ve Japonya'da watt başına 4,5 dolar gibi bir fiyat çekiyor panel üreticileri (ki bu bahsettiklerim Sharp, İbersolar gibi sağlam monokristal üreticileri ve verimleri %18-19 dolaylarında)

Adamımızın panelleri monokristal aldığını -ki mantıklı seçim odur- ve Çin'den getirttiğini düşünelim. Çin'de sıkı bir pazarlıka watt başına 2 dolara anlaşabilir. Böylece akü ve inverter masrafını çıkardıktan sonra yaklaşık olarak 3kW'lık bir sistem kurabilir. Kurduğu sistem muhtemelen off-grid'dir (yani şebekeye bağlı olmayan sistem) çünkü on-grid sistem kurabilmesi için ekstradan bir phase balance sistemi kurması ve bunu şebekeye entegre edebilmesi gerekir, ki bu da iyi para demektir.

3kW'lık bir sistemin yaklaşık olarak %30 verimle çalışacağı -evet ne yazık ki 3 kW'lık bir sistem en iyi koşullarda en fazla 2,5kW gibi bir enerji sağlar- düşünülürse, bu da anlık olarak ortalama 1kW gibi bir enerji sağlar. 1kW ile ne mi çalıştırabilirsiniz? Bir laptopun anlık çektiği ortalama güç yaklaşık olarak 70W'tır. Sağlam ve yüksek teknolojili son model bir masaüstü bilgisayar ise 600W civarında çeker. Varın gerisini siz hesaplayın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sevilla'da var aynı sistem, İspanyollar kafayı takmış durumda bu güneş şeysine. Çukur aynalarla bir kulenin tepesine güneş ışınlarını odaklamak burada anafikir, oradan da kalorifer sistemi mantığıyla, özel bir sıvı dolaştırılıp buharlaştırılıp türbinleri döndürüyor. Çukur aynaların hepsi solar tracking -güneşi takip etme- yapıyor bu arada, merkezi sistemle tabii ki.

Tabii bu bahsettiğim 20MW gibi uçuk bir güç.

Şudur kendisi:

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
üniversitede makine mühendisliği enerji bölümünde okudum az cok bılgım var bıldıklerımden yola cıkarak soylıyım bıseyler

şimcik güneşten elektrik cok karlı bısey degıl

aynı zamanda fırmalar sıze sattıkları panellerı m^2 basına dan satmıyor urettıklerı watt basına paradan satıyorlar boyle olunca fıyat oldukca artıyor

aynı zamanda butun yenılenebılır enerjı kaynaklarında oldugu gibi güneşten elektrık enerjisi ürettiğin zaman DC geliyor bıldıgımız gıbı evlerımızce AC kullanıyoruz bunların converterı nereyse panel fıyatına denk gelıyor bı noktadan sonra, tabi bu converterlarında kapasitesine göre degısıyor . Bıde bu sistemlerin geri ödeme süreleri en erken 15 yıldan 20 yıldan baslıyor yanı uzun vaadede dusunmen lazım.

bı vılla ıcın 10.000 tl ucuz geldı bana acıkcası dogrulugu nedır bılemıycem
ama güneş enerjisinden ısınmak daha mantıklı ısıtma sıstemı kurulabılır

Elektrık enerjısı ıle ılgılıde Ruzgar + Gunes hybrit bi sistem daha mantıklı
ama ruzgarında kendısıne gore avantajları ve dezavantajları var

öyle işte
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...