Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Son Destan - F2P (Bedava oynanan oyun) MMORPG


|Joker|

Öne çıkan mesajlar

Evet arkadaşlar, daha önce bir çok kez bu konu içinde başlıklar açtım. Bazen eleştiriler oldu, bazen beğeniler oldu. Şimdi Avrupa ve Kore'de Karos Online ismiyle bilinen oyunu Türkiye'de Son Destan olarak sunuyoruz, bundan bahsedeceğim. Joygame olarak yapımcı firma NHN ile yaptığımız anlaşma gereği, oyunun Türkiye haklarını satın aldık.

F2P olarak bilinen oyun klasmanında yer alıyor Son Destan. Tamamen ücretsiz, kurulum dosyası 900mb olan bir oyun olacak. Kurulum dosyası oldukça düşük ama bu sizi yanıltmasın, Alfa testlerinde yaptığımız denemelerde Silkroad Online ve Knight Online oyuncularından tam not aldık diyebilirim. Kapalı Betasını geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda yaşadık. 16 Aralık'ta Açık Beta ile oyuna başlayacağız ve 28 Aralık'ta tam sürüme geçmeyi planlıyoruz.

Kore'de oyun şu an 4000 5000 ortalama oyuncu sayısıyla ilk 3'te yer alıyor. Avrupa'da ise en çok tıklanan F2P oyunu oldu geçtiğimiz Kasım ayında. Türkiye Kapalı Betası'na 3 günde 1700 kişi girdi. Şimdi Açık Beta'ya hazırlanıyoruz.

Joygame olarak, Türkçe İçerik ve Türkçe Destek sunduğumuz Son Destan, oyun dinamiklerinden kopmadan Türkçeleştirildi. Oyunun ana senaryosuna bağlı kalındı ve hikayeden kopartılmadı. Editörlüğünü daha önce Arkabahçe Yayıncılık'ta da çalışmış olan ve halen Laika Yayıncılık'ta editörlük yapan bir arkadaşımız gerçekleştirildi. Kendisinin FRPnet.net'in de sahibidir ve FRP'nin Türkiye'de gelişmesine katkıları çoktur. Bu sayede hikaye orijinal haliyle ve düzgün şekilde Türkçeleştirildi.

Türkçe Destek konusunda ise, GM olarak bildiğimiz Oyun Görevlileri rol alacak. 4 kişilik bir ekiple yola çıkıldı ama oyuncu sayısına bağlı olarak bu sayı arttırılacak. 18 saatlik online sürenin geri kalan kısmında Kore'den destek alacağız. Ocak ayının sonlarında Türkiye'den 24 saat gözleme başlayacağız. Bu grubunda kontrolünü ben yapmaktayım :).

NHN firması oyuna çok önem veriyor, kendi şirketilerinden 3 yetkili Eylül ayında 2 hafta kadar ofisimizde eğitimler düzenledi. Şu anda Açık Beta'ya kadar yine ofisimizde 2 yetkiliyle birlikte bulunuyorlar ve oyunun kontrollerinde bize yardımcı olacaklar.

Bu arada Türkiye'de belkide ilk kez, online oyun için Tv ve Sinema'da reklamlar çıkacak. Fox TV'de ve 18 Aralık'tan sonraki bazı filmlerden önce Türkçe fragmanlarımızı yayınlayacağız. İstanbul genelinde 10.000 DVD dağıttık, Açık Beta sırasında 20.000 adet daha dağıtacağız. Bazı popüler internet sitelerinde reklamlarımız çıkıyor. Oyun dergilerinde 4 aydır tanıtım yazılarımız çıkmakta.

Açıkçası Joygame olarak Son Destan'a büyük önem veriyoruz. Daha önceki başlıklarda da belirtmiştim, firmadaki herkes oyuncu ve atarilerle büyüdük, Ultima'nın tezgahından da geçtik, Wow Warhammer'da oynadık. Bu site ve dolayısıyla sunduğumuz tüm oyunlar bizim için büyük önem taşıyor.


sondestan.joygame.com adresinden oyunun mini sitesine,
www.joygame.com adresinden de Joygame oyun ve eğlence sitesine ulaşabilirsiniz. Oyunla ilgili ayrıntılar orada ama kısa bir özetini de yapayım.

Oyun Asmara gezegeninde geçiyor, iyilik ve kötülüğün birbirine üstünlük sağlaması için gerekli bir mühür var. Bu mühür, karanlık lordunu hapiste tutuyor. Aydınlık taraf onu korumak, karanlık ise mührü kırmak için planlar yapıyor. Bu noktada biz devreye giriyoruz ve seçilebilir 6 sınıf ve ilerleyen seviyelerde farklılaşacak 36 alt sınıf ile karanlığa karşı bir mücadelenin içine giriyoruz.

Oyunun içinde 2 farklı zindan sistemi var. Birincisi labirent şeklinde ve duvarların yıkıldığı, sürekli yaratıkların kol gezdiği, bitmeyen zindanlar. Diğeri ise klasik grup olarak girilen, belli bir amaç veya görev için savaştığınız zindanlar. Ayrıca oyunda Maden ele geçirme ve Kale (Oyun 500x500 kale savaşlarına olanak tanıyor, tabi o kadar büyük Loncaların kurulması gerekli) savaşları mevcut. Tüm bunları ancak birlik oluşturan Loncalar yapabilir tabi. Bu arada bazı özel savaşçılar, tüm savaşa etki edecek kadar güçlenebiliyorlar, onlarada Ulukan adı veriliyor ve oyundaki herkes bu isme sahip olabilir. Tabi OkO (Oyuncuya Karşı Oyuncu) savaşlarında herkesi yenebilirse ve gerekli görevleri yapabilirse.

Daha fazlası için sitelerimizi ziyaret edin ve 16 Aralık'ta başlayacak Açık Beta Testimize katılın lütfen. Türkiye'de baştan savma çevirisi olan oyunlardan biri değil ve sadece Türkiye'de 7 aylık bir çalışmanın ürünü. Tüm online oyun seven Türk oyuncuların bir göz atmasını hak ediyor diye düşünüyorum :). Okuduğunuz için teşekkür ederim :).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aynı ofiste çalışıyoruz ama paticikte olduğundan haberim yoktu. :) Oyun için hazırlıklara son sürat devam ediyoruz bu noktada oyundan çok topluluktan bahsetmek istiyorum.

Normalde F2P oyunlarda kullanıcılar en sık şikayet ettiği konu oyuncular arasında ki seviyedir. Yabancı menşeli firmaların yönetiminde ki oyunlarda elbette türklerin kendi aralarında yaptıkları tartışmalar, hileler falan görülemiyordu. Joygame de bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz.

Oyuncu kitlemizin eğlenmesinin yanı sıra bir diğer amacımız oyunlarımızı oynayan kullanıcılarımızın iyi birer "oyuncu" haline gelmesi. Burada oyun yöneticileri kendilerine verilen sorumlulukları yerine getirecektir ama bunun yanı sıra topluluğumuzdan ve türk oyun camiasından da destek beklemekteyiz. Küçük yaşta ki arkadaşlarımıza örnek olacak, onlara yol gösterecek ve onlarla deneyimlerini paylaşacak herkesle iletişim halinde olmak istiyoruz.

Elimizde binlerce oyuncudan oluşan bir topluluk var ve bunun nasıl şekilleneceğine hep birlikte karar vermek ve türk oyun camiasıyla bu kitleye yön vermek istiyoruz. Joker kendi departmanı adına konuşurken bende kendi bölümüm adına öneri ve eleştirilerinizi değerlendireceğimizi söylemek istiyorum. Firmamız oyuncularıyla kaynaşmak için etkinlikler yapıyor, onlarla buluşuyor daha fazlasını yapmaya da hevesli. Türkiye de oyun sektörü yeni yeni büyüyor. Umarım daha iyi işlere imza atabiliriz. Bu zorlu yolda Son Destan ile büyük bir adım atmış olacağız. Desteklerinizi bekliyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Standard f2p oyunları gibi leveling üzerine kurulu derken p2p Wow'da leveling üzerine kurulu, son seviyeden sonra, yapılacak zindanlar bol sadece ve yamalarla zenginleştiriliyor. Şu an Son Destan'da aynı şekilde belli bir seviyeye kadar oynanacak, sonrasında her sunucuda 1 savaşçı en yüksek mertebeye gelebilecek, onun içinde PvP'ler önem kazanacak. PK moduda oyunda mevcut ve PK'lığı seçenler loot edilebiliyor. Maden alma, kale kuşatmaları gibi farklı seçenekler var oyunda.
Gel valla bekleriz Ad3m, bir göz atıp fikir ve eleştirilerini söylemen bile bizim için çok önemli olacak emin ol :).

Bu arada diğer arkadaş FRP'nin adını lekelemeyelim demiş ama, oyunun içeriğini hazırlayan editör arkadaşla bir araya gelip konuşursa, FRP konusunda ne kadar az bilgiye sahip olduğunu keşfedecektir eminim. Türkiye'de FRP konusunda en önemli insanlardan biriyle çalışıyoruz ve bahsettiğin gibi o kavramı kirletmiyoruz. Bu tür oyunlara entegre ederek daha fazla kişiye ulaşmanın derdindeyiz. Kıçı kırık dediğin oyunda NHN firmasının oyunu, araştırmanı öneririm internette. Yıllık 2 milyar dolardan fazla cirosu olan bir şirketten bahsediyoruz, Blizzard'ın 3'te biri diyelim. Ama senin için kıçı kırık bir oyun olabilir tabi bu da, saygı duyarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Frp yi ters düz et umurumda değil, benim derdim sen ve senin gibi kan emicilerin T.C gençliğinin hem parasını hemde zamanını alması, bunun üstüne Türkiye' de oyun sektörünün gelişimini sağlıyoruz diyerek pişkin şekilde oturmasına uyuz oluyorum, sen git Korelinin oturup saatlerce oynadığı oyununu Türkçeye çevir, bunun üstünden rant bekle... Gelir kaynağı sadece oyun oynamak olan Koreliyle bizim gençlerimizin arasında ne gibi bir bağ kuruyorsun?için acımıyor mu bunca T.C gencinin harçlıklarıyla biriktirip aldıkları oyununda ki opsiyonlar yerine kendine kitap almasını istemiyor musun? içinde azıcık mantık olsa gidip başka bir ülkeye port edersin oyununu.insan azıcık utanır lan, bu bir değil iki değil.

Kendi oyununu yap oynamasam bile sadece T.C oyunu diye para veririm ama senin yaptığın düpedüz insan söğüşleme, binbir türlü cümlenin arkasına saklanıpta oyununu övme,burda ki çoğu insan biliyor ne yaptığınızı, bu çocukları sırf yarın ne olacağı belli olmayan ve sadece aylarını vererek gelişebileceği skndrik oyun için zehirleme binbir zorlukla aileleirnin kazandıkları parasını söğüşleme!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Standartlasmis ingilizce terimleri Turkce'lestirince anlasilmiyor. Her turkce kisaltmanin yaninda inglizcesinin olmasi gerekli diye dusunuyorum. Ingilizce bilmeyen arkadaslar icin de tam tersi tabi. OKO diyince anlamiyorum mesela yanina PVP yazilinca anlasiyor.

@Sum
1- En son hangi populer MMo'da Rpg yaptiniz? Hemen her oyunda hesabim var geliyim bende goreyim.
2- TC Halkini Koreliler, Amerikali'lar zehirleyince bir farki mi oluyor? Bu projede yetisen insanlar belki ilerde onemli projeler de yer alacaklar. Sonucta insanlar egitim, staj goruyorlar.
Kesin de cok umrandadir coluk cocugun harcligini neye harcadigi. Kitap okumuyorlar diye icin icini kemiriyordur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında bir bakıma sum haklı. Haklı dememin sebebiyse; Herkesin bildiği gibi mmo oynayanların çoğu(kastım ücretsiz mmo'lar) belli bir yaşın altındaki çocuklar ve bu çocuklar cidden ceplerindeki 3 kuruş parayı gidip 3-4 mob keseyim diye internet kafeye yatırıyorlar. Bu noktada yararından çok zararı göz önüne çıkıyor.

Ama... Bu tür işler oyun sektörünün ilerlemesinde önemli mil taşları bunu kimse göz ardı etmemeli. Türkiye'de oyun pazarı, oyuncu kitlesi küçümsenmeyecek bir büyüklükte ve bu potansiyelin kullanılması, oyun sektörü için için çok çok önemli. Türkçeleştirmeler Türkiye'de bu sektörün gelişmesi için önemli bir olay. O yüzden direk o kaka bu cici diye bakmamak lazım bana göre bu olaya.

Edit: imla
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Oyuncu seviyesi, küçük çocuklar evet bir dert ama benim asıl sormak istediğim olay şu; İtem Mall dediğim ücretli eşyaların satıldığı bölümde karakterin kaderini değiştirecek şeyler var mı?

Yani ben 4 ay oynamışım hiç para vermemişim, 1 ay oynayan bir eleman beni parasıyla geçebilir mi?

not: çok fazla anlatamamış olabilirim kusuruma bakmayın
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ondan önce şunu sormakta lazım. Sen bir oyun yapsan, bedava oynatırmısın? Uğraşırmısın? Hizmet verirmisin? Oyunda yenilik yaparmısın? Bakımını yaparmısın?
Eğer cevap hayırsa. Olay bir şekilde paraya bağlanıyorsa, tabiki para ile satın alınan şeyleri daha cazip yapmak gerekecek. Haliyle para vermeden oynayanlardan üstün olacaklar.
Paralı oyunlara, aylık 15$ veremeyecek kadar fakir bir bilgisayar kullanıcısı olduğunu düşünemiyorum. Ki aynı adamların çoğu, bedava oyunlara yüzlerce lirayı yatırabiliyor.
Oyun ismi bedava olunca, herhangi bir hizmet olmuyor. Ne kadar premium da alsan paarada ödesen, kimse takmıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Oyun sunucuları Almanya'da yer alıyor. Avrupa içersinde olduğu içinde latency durumlarında aşırı gecikmeler yaşanmayacaktır. Tabiki TTnet ne kadar izin verirse.


F2P'nin mantığını hepiniz biliyorsunuz. Ücretsiz oyun ama oyun içerisinde bazı eşyalar paralı olarak sunuluyor. Tabi oyunda parayla satılacak eşyalar karşılığında tanrı olunmayacak. Sonuçta bu durumda Türkiye'deki tüm haklarının sahibi olduğumuz için, etkinliklerinden promosyonuna, oyun içindeki eşyaların satışına kadar her türlü yetkiye sahibiz. Bu durumda Kore ve Avrupa versiyonlarından farklı tutmak istemiyoruz ama dengeyi de koruyacağız. Parayla eşya satın alan kişi, daha rahat oyunu oynayacak tabiki, ama yetenek isteyen bölümlerde, OkO (PvP)'nin gerektiği yerlerde, Maden ele geçirme, Kale kuşatmaları gibi yerlerde yetenek önplanda olacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...