Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kaybolan okuma alışkanlığı nasıl kazanılır


Wispy

Öne çıkan mesajlar

Her ne kadar genelde "cheesy" kitaplar da olsalar eskiden gayet disiplinli olarak kitap okumayı başarıyordum. Küçükken Jules Vern, Jack London, ilerleyen yaşlarda biraz fantastik kurgu (Ejderha Mızrağı, Drizzt, LotR, Harry Potter), biraz türk edebiyatı, Fransız Edebiyatı (Goriot Baba, Germinal gibi) biraz tarihi kitaplar. Genelde roman okuruyum diyebilirim.
Ayda en az 2 kitap okurdum, hele ki bu sevdiğim bir kitapsa abartısız diyorum aralıksız 10-12 saat kitap okuduğumu hatırlıyorum.

Şimdi son 3 senedir toplam herhalde 3 tane kitap okumamışımdır, bu gerçekten çok canımı sıkıyor. Bilinçaltı hemen savunma mekanizmasını çalıştırıyor, ama çok yorgunsun, çalışıyorsun, yoğunsun bıkbıkbık diye. Ama dün gece 2 ye kadar fm 2010 oynayacak hali, vakti buluyorsam buna bir çözüm bulmam gerek diye düşündüm.

Sorun şu ki, eskiden hem hızlı okuyordum, hem de konsantrasyon sorunu olmadığı için okuduğumu çok rahat tek seferde anlıyordum. Şimdi gazete okurken bile gözler takip ediyor ama kafa başka yerde olduğu için proses etmiyor beyin, bir bakıyorum yazıdan 2 paragraf geçmiş ama aklımda birşey kalmamış, tak başa. Böyle olunca biraz da kaçıyorum okumaktan sanırım, o zman daha da köreliyor yetenek.

Bu sorunu benden başka yaşayanlar var mı, ne yapmam lazım, nasıl aşarım bu problemi ? Kitap seçimiyle mi alakası var, daha önce okuduğum kitapları bir daha mı okumalıyım (bak bundan hala büyük keyif alırım, oturabilirsem tabi), kitap okuma saati falan mı koysam, atlayınca kırbaçlasam mı kendimi çözemedim.

Şimdiden tavsiyeler için teşekkürler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bilgisayarla filan pek alakası olduğunu düşünmüyorum.
okumak istedikten sonra gerekli zamanı her türlü yaratabilir insan. ben her akşam 30-35 dakika okumadan yatmam mesela alışkanlık oldu artık. otobüs metrobüste filan okurum yanımda taşırım hep.

dediğim gibi yeterki okuma isteği olsun.
bir de tavsiye değil tarzının dışında bir kitap oku derim. ilginç gelebilir ilginç geldikçe daha çok alışkanlık yapabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sparkcaster said:

iş güç yorgunluk, bilgisayar aynı konsantrasyonu istemiyor


Abi klasik savunma mekanizması bu.
Kolayına giden şeyleri yap, gitmeyen şeyleri yapma güzel bir motto değil. En kolayı TV izlemek camış gibi yatıp ama hoş bir yaşam tarzı değil işte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
BabacumMostors said:

önce turgenyev'in ilk aşkından başlanılır.. zaten roadan alacağın hafif melankoliyle gazlarsın gibime geliyor


rus edebiyatından, klasiklerden devam edersen baya eğlenirsin bence. Henri Charriere - kelebek ortaokulda pek severek okuduğum baya kalın bi kitaptı.
Richard Bach ın martısını geçiyorum, mavi tüy, pırpır gibi küçük ama hoş kitaplarıda aralara sıkıştırabilirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Bu sorunu benden başka yaşayanlar var mı


Biran başlığı kendim açmışım da unutmuşum gibi hissettim.

Dikkat toplayamama sorunu bende de var ve resmen hayatımın içine etti. Bu doğrudan bilgisayarla alâkalı. Öss ye hazırlanırken bile ayda 2 kitap falan okurdum, gece uyumayıp kitap okurdum; şimdi zaman olmasına rağmen daha çok bilgisayarla vakit geçiriyorum. Alışkanlığı geri kazanmanın yolunu bilmiyorum ama sanırım başlarda kitap okuması öğretmeni tarafından şart koşulmuş ilkokul çocuğu bilinciyle hareket edersek bir şeyler yeniden kıpırdayabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her insanın hayatında böyle dönemler olabilir bence ama 3 sene de gerçekten uzun bir zaman.

Bilgisayar, televizyon, içip gezme gibi uğraşılar kitap okumayı engelliyor deniyor ama ters etki de yapıyor kimi insanda. İlgini çeken bir oyun veya her hangi bir konudaki tartışma sonrası o konulara yönelim artıyor.

Hep okuduğun türleri değiştirmeyi deneyebilirsin. Normalde ben Rus ve Amerikan edebiyatını çok severim ama bir ara o kadar suyunu çıkarmıştım ki kapaklarını açamaz olmuştum. Nereden bulduysam Knut Hamsun - Açlık kitabını okuyunca kimsenin pek sallamadığı Norveç'in de nasıl yazarlar barındırdığına şahit oldum.

Değişik ülkelerin edebiyatlarına girmeye çalış. Latin Amerika veya Arap kültürleri bizlere gizemli geliyor genelde, bunlara bakabilirsin.

Son olarak ne kadar yardımcı olur bilemem ama senin gibi düşünen insanların nelerden hoşlandığını görmek için Orgalink güzel bir site.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

AAÇH taktiği (yaratıcısı: dufrasne)
atlayarak - altını çizerek - hırslanarak

sorun konsantrasyon eksikliği ve beyin harcamayan, daha yetkin performans gösterdiğimiz oyunlar, msn, feysbuk gibi şeyleri tercih etmekse bu taktik işe yarar.

bi kitap al, kalın olmasın ama. benim tavsiyem Albert Camus - Düşüş ya da Yabancı olabilir. hem edebidir hem kolay okunur. neyse bilgisayarla uğraşırken aç onu koy klavyenin üstüne oku. ama yanında kalem olsun ve beğendiğin cümlelerin falan altını çiz. beğendiğin sayfaların üstüne yıldız koy. sonra işte bilgisayarda bişeylere bakacaksın. sonra tekrar kitaba döneceksin falan derken okuyacaksın yavaş yavaş.

sonra bu rahatsız edecek, eeh yeter lan 1 saatte 3 sayfa okumuşum diye bırakacaksın bilgisayarı kitaba abanacaksın. atlaya atlaya okuyacaksın işte altını çizmek bu açıdan çok önemli. kitap bittikten sonra da altını çizdiğin yerleri bidaha oku, düşün, internette kitap ve yazarı hakkında biraz araştırma yap. kitabı okumuş oldun işte.

zaten seni saran kitap olunca böyle olmuyor direk okuyorsun hazmede hazmede. ben çerez kitapları hep böyle okuyorum mesela. hatta filmleri de böyle atlayarak izliyorum :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya işte ben naturalizm yobazı olduğum için yadırgıyorum öyle kitapları. hani bilimselmiş gibi ama değil. adam fawer'in olasılıksızı çok sarmıştı mesela sonuna kadar bir umut bekliyordum bağlayamadı ya adam. nasıl böyle delirdim hırsımdan. sonra empatiyi de okudum gerçi salak gibi ama.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...