Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Napolyonun Dönüşü; HOI 3


Gimli

Öne çıkan mesajlar

1 Nisan 1940. Alman savaş makinasının avrupada sonu kötü biteceğinden habersiz başladığı genişleme hayalinin ikinci perdesi.



Fransız savunma bakanlığı ve genel kurmayı yaptığı toplantıda savaşın geldiği noktadan fazlasıyla memnunlar.

1939 senesinde almanların polonyaya saldırdığı sırada yapılan ciddi karşı saldırı sırasında Fransa'nın ruhr bölgesini tehdit eder şekilde maginot hattını terk etmesi Almanların dengesini fazlasıyla bozmuştu.

Bu sırada alçak devletler'e (low countries) danimarka ve isveçe de savaş açan almanya, isveçi ele geçirmiş axis'e katmış, hollandayı ilhak etmiş ve brüksel'e dayanmıştı.

Belçika sınırına ciddi bir ordu yığan Fransa, Belçika-Fransız ortak savunma ordusunun kontrolünü alıp Brükselde tam 4 ay sürecek dramatik savaştan galip ayrılmış, bu noktadan sonra Almanları Belçika'dan dışarıya doğru itmeye başlamıştı.

Almanya'nın yumuşak göbeği olan ruhr bölgesinde ciddi ilerleme kaydedilmesi, özellikle Köln ve Stutgart'ın ele geçirilişi ve Dortmund'un da düşmek üzere oluşu Alman savaş endüstürisini bitirmiş, merkezden uzakta kalan tüm alman birliklerine gelecek benzin ve mühimmiyatı tehlikeye sokmuştu.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ancak, tüm Fransız ordusu batı ve kuzey cephelerine konsantre olmuşken, hiç beklenmeyen bir şekilde bir karşı saldırı yapma ihtimali bile düşünülmeyen İtalya, sürpriz bir hücumla alplerin üzerinden orleansa kadar yürümüş neredeyse Paris'i tehdit eder hale gelmişti.

Acilen diğer cephelerde savunma durumuna geçilmesi emredildi, yeni saflara katılan tüm birlikler ve varolan rezerv güçler alplere sevkedildi. Diğer taraftan Almanya'nın içlerine kadar girilmiş, Almanya-Italya sınırı tamamen ele geçirilmiş ve buradan da İtalyan cephesine cidd bir karşı saldırı başlatılmıştı.

Fransa savaş öncesi ve savaş boyunca, tamamiyle piyadesini piyade formasyonunu ve piyade silahlarını geliştirnesi İtalya'nın dağlık kuzey kısmında etkisini göstermiş, İtalyan güçleri hızla milan-venedik hattının güneyine itilmişlerdi.

1 Temmuz 1940'ta güneye itilen İtalyan kuvvetleri Marsilya kol ordusu tarafından Marradi'de tamamen çevrildi. 1 Hafta süren savaşta tüm italyan ordusu burada imha edildi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş



18 Eylül 1940, İtalya'nın yönetiminin Fransa'ya teslim olmayı kesinlikle reddettiği ve tamamen fransa kontrolüne girdiği gün olarak tarihe geçecekti.

Bu sırada Alman cephesinde ufak yarmalar yapıdlıysa da, Dortmund'un ele geçirilmesi dışında ciddi bir gelişme yoktu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İtalya'nın fiili olarak savaş dışı kalmasının ardından, buradaki Marsilya kol ordusunun, Kuzeydeki Belçika ve Maginot kol ordularına katılmaları buradaki 1. DÜnya savaşını andıran ilerlemeleyen cephede dramatik etki yarattı.



Hızla ilerleyen Fransız birlikleri, Almanların formasyon almalarına izin vermiyor, savaş planı kurmalarına vakit tanımıyorlardı. Kısa sürede, her cephede hızla ilerlendi ve 29 Kasım 1940'ta, Fransız ordusu Berlin'e dayandı.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2 Şubat 1941'de, tüm Alman toprakları Fransızların eline geçmişti. Almanlar ertesi günün akşamı teslim olduklarını açıkladılar. Hitler'se Memel'deki gizli karargahında yakalanmış ve Dortmund'da kurulan savaş mahkemesinde yargılanmak üzere götürülmüştü.

Almanların teslim olmasının ardından İtalyanlar da dirençlerini yitirip teslim olduklarını açıkladılar.

İşte bu noktada Fransız kabinesi hiç beklenmeyen birşey yaptı. Tüm müttefik güçler, Fransa'nın bu ülkelere yeni demokratik rejimler getirip çekileceğini sanarken Fransa önce Almanya'yı ardından da İtalya'yı ilhak ettiğini açıkladı.

Bu açıklamanın etkisi henüz tazeyken, yazın başında fransız orduları hiçbir belirti göstermeden Macaristan sınırından budapeşte'ye doğru ilerlemeye başladılar. Macar ordusu 2 hafta gibi kısa bir sürede yok olurken, Fransızlar yine durmadı. Sıra Romanya ve Bulgaristandaydı.

Romanya bir haftada Fransızlara teslim olurken, Bulgarlar Fransa'nın müttefiği olan Yugoslavya'ya teslim olmayı seçmiş ve kukla bir rejim olarak müttefiklere katılmıştı.

Peki sırada şimdi ne vardı?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Romanya 26 Ekim 1942. Fransız-Rus sınırı.



Ordu istihbaratı sorumlusu Pierre Etienne Flandin'in isteği yönünde tüm sınıra radar istasyonları inşa edilmeye başlanmıştı. Böylelikle çok ciddi bir bölge içerisinde rus ordularının hareketleri gözlemlenebilecekti.

Yeni üretilen ve organize edilen Fransız mekanize piyade tümenleri sınıra yığılmaya başlanmış ve kurulum aşamasında olan 7'eme Armee kolordusuna katılmışlardı.

Sırada Napolyonun hatasını tekrarlamak mı vardı?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 10 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...