Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dandik tasarım


Hagii

Öne çıkan mesajlar

bak nilep aynı anda yazdık aynı şeyi.
geleceğini bilebilir belki ama dediğim gibi belkide
bi iyi yönünü bi kötü yönünü bilir.
yani bi yolda ilerlerken 2 yol çıkar. sağdakine gidersen ne olacağını soldakine gidersen ne olacağını biliyodur.
ama sağı ve solu sen seçiyosun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:

@kermit: Ben mesela Müslüman arkadaşlarımdan Allah'ın insanların yapacağı tüm seçimleri zaten bildiğini duydum sıklıkla. Hatta bu yüzden özgür irade mantığı kafama yatmıyor. adem o yarattı ve madem ne seçeceğimizi biliyor o zaman neden atıyor cehenneme? Yani anlamsız geliyor. Öyle işte.. :)


bu geçmişi olan bir paradox zira. üstüne okuyacak tonla şey bulabilirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mightee said:

kermit bence sen iman bilgilerini tazele abi tamamıyla inanmadıkça tam anlamıyla iman edemezsin, tam anlamıyla iman edemeyince hurileri kaçırıyosun ona göre =)

ben %100 inançlıyım demiyorumki
inanıyosamda diğer insanlar gibi abartarak değil.
müslümanım diyosam kalkıpta alkol kullanmıyım demiyorum. o benimle allahın arasında bişi. cezasını ven çekerim.
bana kalkıpta bende tam tamına inanıyorum. kuralı kuralına herşeyiyle dersen hadi ordan derim.
şu dünyada kimse yoktur tam tamına müslümanlığı yaşıyorum diyen.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten koyu müslümanlara göre cennete anca 15-20 kişi falan gider sdfdsf

@kermit: Dediğini anladım zaten de madem ne seçeceğimi biliyo ve beni yaratan da o, o zaman beni cehenneme atmak için yaratmış gibi bir şey oluyor. Paradox da orada zaten. İyi ve adil olan Tanrı neden cehenneme atmak için insan yaratsın?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

e peki herkezi en ufak kararına kadar kendisi yaratmıyomuki zaten?

zar atıp randommı generate ediyo bizleri? ha zaten random number generator'ıda kendsi yaratıcağı icin demekki randomık diye bisi yok.

herkezi icne ince kendisi düsünüp aratıyo demekki daha yaratmadan biliyo cehennemmı cennetmı onad gore yaratıyo.


ha allah yok zaten gereksiz tartısmalar bunlar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim dine ihtiyacım yok abi. ama araştırdım hepsini. birbirlerine benziyorlar. herkesin hemfikir olduğu gibi insanları sınırlamak için birebir araç.

big bang + evrim çok mantıklı geliyor bana. özellikle şu şempanzelerin genleriyle insanlarınkinin %98 civarı aynı oluşu vs oldukça tatmin edici.

zeitgeist çok güzel bi belgesel izledinmi bilmiyorum. oldukça fikir verici, düşündürücü.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mightee said:

zeitgeist çok güzel bi belgesel izledinmi bilmiyorum. oldukça fikir verici, düşündürücü.


zeitgeist iyi güzel de dinle ilgili çoğu kısım isteğe göre yorumlama içeriyor ve biraz da saptırma-abartma. gerçi dinle ilgili şeyler de tamamen isteğe göre yorumlama içeriyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kermit said:

Farinal said:

1- Kitaplar saçma sapan. Tek tek örnek veririm çok istersen ama gerek yok herhalde hepimiz biliyoruz saçmalıkları kitaplardaki.

neye göre saçma ?
incilde yada kuranı kerimde insanlık adına. hırsızlık yapma, adam öldürme, yalan söyleme bunlar saçmamı ?
o dönemdeki yaşayışla bu dönemde tabiki dağlarca fark var. garip saçma şeyler tabikide var şimdiki döneme göre. ama kalkıpta "hepsi baştan sona saçma yazılanların" dersen sen saçmalarsın.
said:
2- Bu dinlerin çoğu iddaları bilimle çürütülüyor.

bilim zaten dine karşı arkadaşım. eğer dine karşı gelmeseler şu anda bilim bu kadar ilerleyemezdi.
zaman geçtikçede bilim artık tanrıların ve dinlerin yalan olduğunu kanıtlamaya kastı.
said:
3- Epicurus'un mantık yürütmesi bile çürütür Tanrı'nın varlığını.

epicurusun söylediklerinden banane ?
said:
Bu söylediklerim bu dinlerin tanrıları için geçerli. Ha tanrının olduğuna inansaydım bile zaten ona tapmazdım çünkü ben sizin taptığınız tanrıyı tapılacak bir tanrı olmaya yaraşır görmüyorum.

dua etmek tapmakmı demek ?
tapmak bana göre şöyle olabilirdi. "hadi tanrı için kurban edelim birisini" budur bana göre. ama dua etmek kendi iyiliğin için, sağlığın için ailen için dua etmek tapmaksa sana göre saçma.


said:
Tanrı bir gereklilikten çıkmıştı ortaya OK, kabul. Ama işlevini yitireli çok zaman oldu ve yarardan çok zarar getirdi neredeyse dünyaya. Artık böyle şeylere ihtiyacımız yok. İnsan hakları, hayvan hakları, laik ahlak... böyle değerlerimiz var.

tanrının getirdiği zararı bana bi söylermisin ?
ha bana kalkıp müslümanlar hristiyanlarla birbirine girdi dersen o tanrıyla alakalı değil insanların gerizekalılığı ile alakalıdır.
sen tek bir tanrıya inanıp genelde aynı değerleri taşıyon (bana göre farkları yok. benim dinden aradığım şey insanlıktır. ibadetler yada neyin haram olup olmadığı umrumdada değildir.) ikiside insan olman için aynı şeylerden bahsediyosa ne ala. ama bunun farkına varamıyosan sen ve birbirinie savaş açıyosan salaksındır işte. yada bi insan günah işledi diye elini kolunu bacağını kesip, yada idam ediyosan. (bu sadece müslümanlıkta yok, hristiyanlıktada var.)
tanrıyla alakası yoktur.


1- Nuh Tufanı hikayesi mantıklı bir hikaye mi abi? Yada Tanrı'nın bir adağı beğenip öbürünü beğenmemesi bunun üzerine adamın dellenip kardeşini kesmesi ve ilk cinayeti işlemesi ne kadar saçma bir hikaye?

2- Tamam.
3- Epicurus'un söylediklerinden banane ne demek? A yada B kişisi söyledi doğrudur falan demiyorum. O mantık yürütmeyi oku manasında söyledim...

Tanrı'nın getirdiği zararlar insanların fanatikleşmesi ve Tanrı'yı kullanmaları işte. Cadı yakmalardan tut din savaşlarına kadar zilyon tane hadise.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kermit said:

bak nilep aynı anda yazdık aynı şeyi.
geleceğini bilebilir belki ama dediğim gibi belkide
bi iyi yönünü bi kötü yönünü bilir.
yani bi yolda ilerlerken 2 yol çıkar. sağdakine gidersen ne olacağını soldakine gidersen ne olacağını biliyodur.
ama sağı ve solu sen seçiyosun.


kermit said:

olm diyorumya işte
2 seçenek var
adem elma olayındada
2 seçenekten biri boka biri düzgün yola gidiyo. onu bence sen seçiyosun. iraden özgür ama hangisini seçersen sonunun ne olacağını o biliyo.
seni illa kötü yapsında cehenneme atayım demiyo.


soruyu tam olarak anlayamamışsın sanırım.

-tamam, önümüzde iki tane seçenek var diyelim. biri iyi, diğeri kötü.
-tanrı, yaptığımız alternatif seçimlere göre sonunda ne olucağını da biliyo. sağa gidersek ne olacağını biliyo, sola gidersek te ne olacağını biliyo. buraya kadar tamam.

-ancak bunlardan yalnızca bir tanesini seçebiliriz.
-ve eğer tanrı herşeyi biliyorsa, geleceği de biliyordur, yani bunlardan hangisini seçeceğimizi de biliyordur.


daha da basite indirgemek gerekirse; alternatif yolumuzun ne olduğu, ve sonucunda başımıza ne geleceğinin bize hiçbir etkisi yok. gelecekte alternatiflerimizden birini seçmiş olucaz ve geçmişte tanrı bizi yaratırken bu seçimin ne olduğunu zaten biliyo olmalıydı. bu durumda özgür iradenin sözü edilemez.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Allah geleceği bilir gecmişide bilir size su örnegi vereyim;Kendinizi bir demir yolu üzerinde ilerleyen bir trenin içinde düşünün, bir kişi de aynı demir yolunu havadan izlesin ;Demir yolu üzerinde giden trende olan arkadaş sadece önünü görür , fakat demir yolunu havadan izleyen demir yolu üzerindeki var olan her şeyi görebilir; diğeri göremez şimdi bu yukardan demir yolunu izleyen kişi demir yolu üzerinde diğer trene doğru ilerleyen bir tren tesbit etse , kazanın kaçınılmaz olduğunu görse ve yazsa deseki bu demir yolu üzerinde kaza olucak ve kaza gerçekleşmiş olsa, aşagıdaki demir yolu üzerinde seyahat eden adamlar diyebilirmiki ey havadan bu yolu izleyen sen yazdın bu kaza oldu tabiki diyemez.
Aynen öylede insan bu dünyada hür irade ile yaşıyor seçimlerini kendi yapıyor.Demir yolunu insan hayatına benzetirsek yerde demir yolu üzerinde seyahat eden adam demir,yolunun tamamını göremezken, havadan demir yolunu izleyen bu demir yolu üzerindeki kazayı görebiliyorsa ondan daha uzun bir yol olan insan hayatını ALLAH 'ın görmesi, olucak her şeyi olucağını bildiği için yazması ,zamanı gelince bu olayların olması ALLAH'ın insanı zorlaması manasına gelmez yani özet olarak diyebilirizki ilim maluma tabidir yani ALLAH'ın bilip te yazması olucakları görüp yazmasıdır.Yoksa ALLAH öyle olucak diye yazdığı için olucaklar olmamaktadır eger ALLAH öyle olucak diye yazdığı için olucaklar olsa idi o zaman imtihanın manası kalmazdı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kermit herkes susmuyorda ben neden susuyorum .İnananların imanlarına aykırı bir şey yazmadım ,kimse dinden çıkmaz merak etme hem ALLAH hakkında bu kadar ileri geri konuşulurken sesiniz çıkmıyorda; ben bir tek ileri geri kelime etmediğim halde neden bana karşı sesiniz çıkıyor bunu bir açıklarmısın ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sakaryali said:

Yazdıklarım kadere imanı bir nebze açıklar örneklerim saçma değil kader mevzusu ancak bu kadar anlaşılabilir, gerisi bizim için muamma o örnekler basit örnekler anlatmak için buna teşbih sanatı derler.



Kermite katılmamak elde değil ayrıca o anlattığın Einstein'ın görecelik kavramı kitabından alıntı. Bunu da söyliyim de sus.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
×
×
  • Yeni Oluştur...