Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Taksim Marmara Otel'in köpeği Ebru için adalet


fedaykin

Öne çıkan mesajlar

Taksim'in simgesi olan “Ebru” isimli köpek, dövülerek öldürüldü... Her gün binlerce insanın geçtiği İstanbul'un en işlek meydanında işlenen bu cinayetin sorumluları ise tespit edilemedi... Onlarca MOBESE ve güvenlik kameralarına rağmen sorumluların bulunamaması 8 yıldır meydanın simgesi haline gelen Ebru'nun sevenlerini isyan ettirdi...

Türkiye'de yaşayan hayvansever Viktor Larkhill, yaptığı açıklamada, bir İstanbul sokak köpeği olan ve uzun yıllardır hayatını The Marmara Oteli önünde sürdüren “Ebru”ya, 29 Mayıs Cuma akşamı bir veya birkaç kişi tarafından saldırıldığını öne sürdü.

Larkhill, köpeğin daha sonra bir veteriner kliniğine götürüldüğünü ve acil ameliyata alındığını, ancak “Ebru”nun bugün öldüğünü haber aldıklarını söyledi.

Yaklaşık 12 bin üyesi olan “Sahip Çıkalım” adlı hayvanseverlerin bir araya geldiği bir internet grubunun olayın tanıklarının aranıp bulunması için çaba gösterdiğini anlatan Larkhill, suçlulara dava açılmak istendiğini, bu nedenle olayı gerçekleştirenlerin yakalanmasına yol açacak bilgileri verene 2 bin ödül verileceğini kaydetti.

İşte internette başlatılan kampayanın metni:

Taksim Marmara Otel’in köpeği Ebru için adalet

Ebru yaklaşık 12 yıldır bu gelişmekte olan kentin, İstanbul’un simgesi olmuştur.

Safkan bir İstanbul sokak köpeği olan Ebru, İstanbul’un merkezi sayılan Taksim’deki Marmara Oteli tarafından yavruyken evlat edinilmişti. On yıldan fazla bir zamandır Ebru bu simgesel mekanın demirbaşlarındandı. Bu nazik ve sevgi dolu köpek sevgili kentimizi ziyaret eden pek çok kişiyi karşılamış, onlara patisini uzatmıştı. Büyükelçiler, Devlet Başkanları, işadamları, dünyanın her tarafından gelen turistler… Ebru her zaman oradaydı; yakın zamanlarda böyle soyut kavramları unuttuğu anlaşılan bu kentte ümit, şefkat ye hoşgörünün sembolü olarak Otel Konsiyerjinin yanı başında durur ya da yatardı.

Ebru dünyanın önde gelen yayınlarından bazılarında yer aldı. Time Dergisi, Newsweek, Paris Match, hatta aylık tasarım dergisi Wallpaper, bu inanılmaz hayvanı kapak yaptılar.

Ebru’nun yaşamı Cuma akşamı dramatik bir şekilde altüst oldu. Ebru, bu harika, şefkatli yaşlı köpek, herhalde en sevdikleri futbolcuları taklit etmeye çalışan bir veya birkaç kişi tarafından saldırıya uğradı, ve defalarca karnına tekmeler atıldı. Saldırı çok vahşi, ve hayvanlara eziyet edenlere has bir gaddarlıkta idi. En kötüsü, bu saldırı İstanbul’un en kalabalık meydanının ortasında, ve bu acımasız canavarları durdurmak için parmağını bile kıpırdatmayan onlarca, hatta yüzlerce insanın gözü önünde gerçekleşti.

Ebru orada, kötülüğün gözünün içine bakakaldı. Onu defalarca, olanca güçleriyle tekmelediler. Onu Taksim kaldırımlarında kanlar içinde ve felç olmuş durumda bırakıp yürüyüp gittiklerinde ızdırap çekiyordu. Ebru hiç geçen Cuma akşamı olduğu kadar yalnız hissetmemişti kendini.

Kanlar içinde ve hareketsiz Ebru derhal İstanbul’un en iyi veteriner kliniklerinden birine götürüldü, ve acil ameliyata alındı.

Göğüs kafesinde çoklu kırıklar, delinmiş ciğerler, yırtılmış bir diyafram. Tekmelerin şiddetinden Ebru’nun barsakları yukarıya itilmiş, kalp bölgesine gelmişti. Becerikli veteriner operatör Ebru’nun iç organlarını bulmaca çözer gibi yeniden yerleştirdi.

Durumu: Kritik… (Bu mektup internette yayına verildiğinde Ebru yaşıyordu ama durumu kritikti. Ne yazık ki Ebru kurtulamadı)

Onun duymuş olduğu korku ve şaşkınlık akıllarımızda silinmez izini bırakacak. Bugüne kadar çalıştığımız vakalar arasında bu, ruhlarımızı derinden yaraladı.

Bir milletin kahramanlarına davranışı, değerlerini yansıtır. Ebru’nun (ve eziyet gören sayısız hayvanın) hikayesinin bize kendimiz hakkında neler anlattığını oturup iyice düşünmeliyiz.

Sahip Çıkalım tanıkları arayıp bulacak, delilleri toplayacak,
gerekli raporları hazırlayacak ve suçlulara dava açacaktır, ama önce onları bulmamız lazım, ve bunun için de yardımlarınız gerekiyor.

Sahip Çıkalım bu iğrenç gaddarlığı gerçekleştirenlerin yakalanmasına yol açacak bilgileri verene 2,000 USD ödül verecektir.

Eğer 29 Mayıs Cuma akşamı gerçekleşen bu olaya şahit olduysanız, veya şahit olan herhangi birini biliyorsanız lütfen [email protected] adresine bilgi verin."
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

altı üstü köpek değil ama aynı hassasiyetin bazen insanlar konusunda gösterilmemesi de enteresan. açıkçası ben bu toplumda sokakta gördüğü köpeği tekmeleyerek öldüren insan da görmek istemiyorum, zarar ziyan oldukları aşikar. herhangi bir adaya sürebilirler umrumda olmaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

soulberry said:

şimdi biri çıkıp "insanlara bu kadar üzülmüyosunuz" diyecek, ben de sümük atıcam bu kişiye.


öyle ya da böyle bir insan mı ölsün köpek mi ölsün dendiğinde verilecek cevap bariz (insanı tanımadığını farz ediyorum). dolayısıyla aralarında bir sıralama ilişkisi mevcut. ama insan öldüren kişi de köpek öldüren kişi de çok büyük ihtimalle zararlı bir insandır (istisnai durumlar olabilir tabi), söz konusu özellikle zevk için öldürmekse bu kesinleşiyor gibi. dolayısıyla öldüren kişinin ne kadar kötü biri olduğu açısından çok fark yok ama ölen varlık açısından ve ona gösterilen tepki açısından fark beklenmesi doğal.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

insanların tepkilerini küçümsemeyin, açıkçası sokakta zevk için köpek öldüren bir insanın sarhoş olunca ya da kafası atınca bir insanı öldürmesine şaşırmam ben. sonuçta bunlar normal ve yan yana yaşamak isteyeceğimiz insanlardan beklenilen davranışlar değil, dolayısıyla en azından birilerinin tepki göstermesi güzel. bunu yapan insanların, bundan hiç etkilenmeden çıkabileceğini görmesi çok daha kötü olurdu ve muhtemelen azıtmalarına sebep olurdu. dolayısıyla "insanların işi yok" gibi küçümsemeler doğru değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

biliyorum, köpeği döven hayvanı savunduğunu düşündüğümü falan da düşünme heh..

tabi ki öyle bi şey olsa köpeği feda ederdim, ama sorduğun bu şey de tam ikilem. ben "insan ikisine de üzülebilir, birine tepki gösteren diğerine de gayet tepki gösteriyo olabilir" diyorum, sen ölüm sırasına koyuyosun. yani farklı şeyler anlatıyoruz.

bi insan öldüğünde daha büyük tepkiler veriyo belki bu insanlar. yani hayvanın ölümüne aşırı (!) tepki veriyo olmak insan ölümü karşısında pasif pasif kaldıkları anlamına gelmez diyorum. ne zaman hayvan ölümü ile ilgili bi konu olsa birileri "insanlar da ölüyo" örneği verir de o yüzden bu kadar şey yazıyorum.

neden birini şiddetli yapan diğerini şiddetli yapabilemez şeklinde etiketleniyo bilmiyorum. evet haklısın sonuna kadar; yaşam önceliği maalesef var dünyada. karıncaların üstüne basa basa yürüyoruz, ama aynı şey bi köpeğin başına geldiğinde daha çok; bi insanın başına geldiğinde daha da çok üzülüyoruz..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

etiketlemedim zaten gördüğün gibi köpeği zevk için öldüren kişiyle insanı öldüren kişiyi aynı kategoriye koydum. köpeği zevk için öldüren insanın yaşama saygısı yoktur ve dolayısıyla onu biraz agresif olduğu bir durumda insan öldürmekten alı koyan tek şey yasalar ve cezadır muhtemelen. ben böyle bir insanın toplumda barınmasını istemem.

burdaki asimetri öldüren tarafında değil ölen tarafında ve insanların tepkisi tarafında (olabilir tabi, olmak zorunda değil).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İğreniyorum böyle insanlardan.

Sırf eğlence olsun diye hayvanalra eziyet edenler. Kedinin kuyruuna bir şey bağlarlar. Köpeğe kurşun sıkarlar. Döve döev öldürürler. Sırf kedilerin üstüne salmak yada başkalrınınkiyle kavga etsin diye Pitbul yetiştirirler.

Dayımın bilardosu var. Hemen önünde köpeği yatıyor her gün. Kadıköy'deki esnafın çoğu tanır o köpeği. Hunter ismi. Herkes yemek verir sever. Ona yapıldığını hayal ediyorumda böyle bir şeyin. Yapanların kafasını kırmak istiyorum.

Aynı bilardoda bir kedi yaşıyordu. Onunda üstüne sahibi köpeğini saldı parçalasın diye. Alamadık azından hayvanın. herifde pis pis sırıta sırıta izledi köpeğin kediyi parçalamasını.

Gerçekten iğreniyorum böyle insanlardan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...