Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mare Nostrum (Bir Italya AAR'si HOI 2)


Gimli

Öne çıkan mesajlar

Çok kaba, kısa, detaysız, gıcık bir AAR (After Action Report) olacak bu. Şayet AAR yazarım diye başlamamıştım, ama olaylar çok ilginç gelişti hem siz de gaza gelir siz de bi paradox AAR si yaparsınız belki.


Mare Nostrum




1942, 10 Mayıs

Siyasi durum:

Mihver devletleri: Almanya-Italya-Japonya-Romanya-Macaristan-Yugoslavya
Müttefikler: Ingiltere-Fransa-Amerika-Kanada-Avustralya-Güney Afrika-Yeni Zellanda
Gulyabani: Sovyetler

Savaş tarih kitaplarında yazılana hiç benzemeyen bir şekilde gelişmişti. 1936'da, İtalya'nın etiopyayı işgaliyle başlayan savaşlar rüzgarı, Almanya'nın Avusturya'yı ilhakıyla devam etmiş ardından çekoslavakya buhranı çıktığındaysa beklenmedik bir aktör Polonya devreye girmişti. Almanya'nın sudetland için avrupa devletlerinin sinirlerini zorladığı sırada, çekler sudet bölgesini almanyaya vermek istemeyince savaş çıkmış, tam bu sırada sürpriz bir şekilde Polonya da çeklerin yanında savaşa girip Almanya'ya savaş açmıştı.

Polonya yıllardır kendisine garantörlük eden fransa ve ingilterenin yanında müttefiklere katılınca, Almanya müttefiklere karşı tek başına kalmış oldu. (1939 başı)

Alman panzer tümenleri doğuda hızlıca polonyayı ve çekoslavakyayı işgal edip benelüks ülkelerine saldırdıkları sırada daha da büyük bir sürpriz olmuş, 1939 kışında Sovyetler birliği (gudubet devlet) Almanlara savaş açmıştı.


Bu arada Italya olarak, etiyopyanın ilhakı ardından uzun süre sessizliğimi korudum. 1940'a kadar üretilen tek şey fabrikalar oldu. Kuzey italya'daki endüstüriyel kapasite git gide gelişti. Teknolojik alanda ise özellikle orta sınıf tank ve uçak gemisi araştırmaları üzerine gidildi.

1940'ın başında, arnavutluğa sırf İtalyan halkı üzerinde daha rahat otorite kurmak adına savaş açıldı. (Consumer goods'a ayrılan üretim azaltılmak istendi) Arnavutluk 2 haftada ele geçirilmesine rağmen savaş bilhassa bitirilmedi, uzun süre italyadaki halk savaş dönemi uygulamasında yaşatıldı.

Bu arada almanya sürekli italyaya mihvere girmesi için göz kırparken İtalya olarak sessiz kalıyordum. Şayet almanlar henüz parise bile girememişlerdi, sovyetlere karşıysa yalnızca basit başarılar kazanmışlar, ukraynayı bile tam anlamıyla kontrol altına alamamışlardı. Mantıklı hiçbir devlet adamı Almanlarla yok olmak için mihvere girmezdi.


AMA İTALYA MANTIKLI DEĞİLDİ

ve haftasonu güzel güzel bilgisayarını açıp savaşmak istiyordu musollini....


Denizler

İlk cephe mısır olacaktı. Ama önce bunun için varolan italyan donanmasını geliştirmek ve ingiliz ve fransızlara karşı üstünlük sağlayabilir hale getirmek gerekiyordu.

Bu yönde 4 adet dönemine göre modern uçak gemisi üretildi. İtalya'nın zaten fena sayılmayacak, muharebe gemilerinden oluşan bir donanması vardı.4 uçak gemisiyle beraber yeterli kıvama geldiler.

1940 Şubat ayında, ingiliz donanmasıyla karşı karşıya gelen italyan donanması 1 uçak gemisi, 2 muharebe gemisini savaş dışı bırakarak ingilizlerin akdenizdeki etkisini savaş sonuna kadar bitirecekti.


Afrika:


Mısıra ağır tank desteğine sahip 4 tank birliği dizilmişti. Onlara destek olarak 8 motoroize tümen de hazırda bekliyordu. Savaş ilanı gelir gelmez, bu birlikler hızlıca El Alamein'e doğru yürüyüşe geçtiler. Karşılarındaysa ingilizlerin arpalardan bozma milis kuvvetleri vardı. Tek sorun yaşatan ingilizlerin burada bulundurduğu 2 tank tümeniydi. Bunların da cromweller'den ve stuart'lardan oluşması, FIAT yapımı P.40 ağır tanklar karşısında ezilmelerine sebep oldu.

Ortalama 1 ayda, süveyş kanalı italyanların eline geçmiş, etiyopyaya yeniden malzeme sağlanabilir hale gelmişti. 2. ayda suriye, filistin, ürdün, israil ele geçirildi. Suriye kukla rejim olarak kendi haline bırakıldı. Irak'ın da üstüne yürünmeye başlamıştı ki, almanlar ırak'ta planladıkları darbeyi gerçekleştirdiler ve Irak faşist bir rejime bürünerek müttefik hakimiyetinden çıktı.

3. ayda Mısır ve etiyopya arasında kalan ingiliz toprakları ele geçirildi ve sudan üzerinden İtalya afrikada'ki ingiliz-fransız sömürgelerini tehdit eder hale geldi. Fakat mesafelerin tanklar için bile çok uzun oluşu, afrikanın içlerine gidildikçe malzeme sevkiyatı ve lojistik desteğin çok sekteye uğraması italyan ilerleyişini tamamen durduracaktı.

1940 senesinin ikinci yarısından sonra, buradaki birlikler hızlı hafif tank tümenleriyle takviye edilseler de ciddi bir ilerleme sağlayamadılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gudubet devlet Sovyetler

ve Avrupadaki durum


Ümit senesi 1941

İtalya üstüne düşeni fazlasıyla yapmışken, 41 senesinin sonuna doğru avrupadaki durum çok vahim bir yönde ilerliyordu. Rusya romanyayı ilhak etmiş, ukraynada kaybettiği toprakları geri almış ve rus birlikleri varşoya girmek üzerelerdi. Yugoslavya da aklı başında bir yapayzeka gibi, kaybedeceğini anlamış ve mihver devletleri arasından ayrılarak rusyayla barış yapmıştı.

Almanya'ysa paris'i almasına rağmen yavaş yavaş geri itilmiş, hatta belçikayı fransa'ya geri kaptırmış durumdaydı. Bu arada japonyanın sovyetlere ve müttefiklere savaş açmış olmasa yalnızca ufak bir gülümseme konusu olabiliyordu.


İşte bu ortamda, İtalya, alman sınırında toplaşmış olan ve dengesiz hala gelen fransız güçlerini güneyden vurdu. Afrikadan taşınan tümen tümen tecrübeli birlik, marsilyaya, lyon'a çıktılar. Anakarada bulunan birliklerse Cenova üzerinden grenoble'a girerek fransız birliklerini gafil avlamışlardı.

Çok kısa sürede, fransız güçlerinin dengesiz yerleştirilmesinden faydalanan italyan güçleri, süratle güneyden kuzeye hareket ederek, almanlarla çarpışan fransız güçlerini magino hattı ve benelüks bölgesi arasında sıkıştırmış bulundu.

Son 1942

Fakat sovyet orduları bakteri gibi çoğalıp almanları yutmaya devam ediyorlardı. Şubatta berlin'e girdiler. İtalyan güçleri hollandanın tamamını kontrol etmek üzereyken birkaç yüz kilometre ötede rus birlikleri vardı. Daha da kötüsü, bavyerayı da ele geçiren rus birlikleriyle tüm endüstürinin konuşlandığı kuzey italya arasında yalnızca, sınırlı sayıda dağ tümeni bulunmaktaydı.

Tüm fransa operasyonu iptal edildi. Durum çok korkunçtu. Afrika operasyonu da askıya alnıarak tüm zırhlı ve motorize tümenler anakaraya geri çağrıldı. Bir yandan cezayir boşaltılıyordu. Artık tüm birliklere ihtiyaç vardı korkunç sovyet tehlikesi karşısında.

Fakat afrikadan italyaya birliklerin çıkmasında çok büyük bir engel vardı. Devasa amerikan donanması akdenize girmişti. İtalya olarak biz de donanmamıza güveniyorduk, ve italyanın kaderini bu deniz savaşı belirleyecekti.

!!!%^%ÇAKTIĞIMININ UCUZ İTALYAN GEMİLERİNİN HEPSİ batmış, donanmadan geriye 2 destroyer ve 1 muhrip kalmıştı. Afrikadaki birlikler afrikada kalmak zorundaydılar....


Ard arda gelen rus dalgaları karşısında anakarada destek alamayan italyan birilkleri daha fazla dayanamadı. Haziran ayında ruslar roma'ya girmişlerdi...

LANET OLSUN MOSKOVA!


Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gimli said:
!!!%^%ÇAKTIĞIMININ UCUZ İTALYAN GEMİLERİNİN HEPSİ batmış, donanmadan geriye 2 destroyer ve 1 muhrip kalmıştı.


kahkaha patlattım burada, süper olmuş. ellerine sağlık il duce. :)

lol yalnız amerikalılar da cezayir'e çıkmış o arada galiba, tam gg.

ahah yalnız pirenelerde dağcı tümenleri stalingrad savunmasında kalmış kesin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra ...
ruslarla savaş sonradan başlıyor. önce fransayı halletmek gerek hızlıca tabi almanya iseniz. o sırada doğuda çok fazla birlik bırakıyorum ben ruslar saldırdıklarında önce biraz savunma yapıp olayacaksınız batı cephesindeki birlikler gelene kadar. ondan sonra geri çekileceksiniz berline kadar yolu var :D berlin diyorum çünkü o düşmemeli zira ben genelde orada nuke geliştiriyorum. berline çekildikten sonra doğuda kalan araziyi kontrol etmek için rus birlikleri dağılmaya başlıyor. işte o dağıldıkları sırada batıdan gelen askerlerle bir kaptırdınız mı japonyaya kadar gidersiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...