Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sibirya Kurdu Hakkında


Letsgetthesunshine

Öne çıkan mesajlar

Bugun sansa 3 aylık sibirya kurdu buldum arkadas bakamıyormus bana vericek acaba kötü yanları neler iyi yanları neler nasıl bakılması lazım disiplin acısından cok havlar mı ya da ağlar mı? Aşıları nelerdir bir de bu kanlı ishale bu saatten sonra yakalanma riski var mıdır? geçmiş threadlere baktım ama soracagım daha cok soru oldugu için yeni bir topic açmak istedim çünkü nasıl eğitileceğini falan hiç bilmiyorum ilk deneyimim olucak benimde =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

baska bir foruma yazdigim bir yazi vardi, onu buldum. direk kopyaliyorum senin icin.

said:

oncelikle "turkiye'de husky beslenmez" ibaresi direk hurafedir.

arkadaslar,

buradaki herkesin huskyleri sevdigine ve onlarin yaz aylarinda sikinti cekmelerini istemedigine suphe yok. ancak lutfen kulaktan dolma bilgilerle husky sahibi olmak isteyen insanların heveslerini kirmayalim. huskyler bakmasi cok zor kopekler, bu kopegi almayi dusunen birini zorlu bir mucadelenin bekledigine suphe yok. bu konuda insanlari uyarmak da gerek kuskusuz, bir huskynin diğer kopeklerden ne kadar farkli oldugunu herkes bilmiyor. ancak "sicak yerlerde rahat edemezler" diyerek, kulaktan dolma bilgilerle insanlari yonlendirmeye calismak dogru degil.
ben kizim mavi'yi almadan evvel, internet'te huskyler uzerine turkce, almanca ve ingilizce dillerindeki hemen hemen tum siteleri dolastim ve okunabilecek her seyi okudum. yaklasik bir bucuk ay surdu arastirmam. yetinmedim, internetten sadece huskyler üzerine iki kitap getirttim. tum bu arastirmalarin sebebi, daha once kopek bakmamis olmam ve bu cok sevdigim canlilarin tum ozelliklerini ogrenip, alacagim yavruya mumkun olan en iyi yasam kosullarini saglamaya calismamdi. ben de buradaki cogu kisi gibi bu kopeklerin sicaklarda telef olacaklari inancindaydım, bu artik onyargı gibi bir sey. ama okudugum hicbir internet sitesinde, sadece huskylere ozel kitaplarda dahi boyle bir seyle karsilasmadim. bircok saygin pet sitesi husky almayi yüreklendireceklerine, gayet kati bir bicimde bu kopegin butun zorluklarini anlatiyorlar. amacları elbette alinan kopeklerin sokaklara birakilmasini veya iade edilmesini onlemek. ama bu kati siteler bile hicbir yerde "sicak bolgelerde oturuyorsanız husky almayın" diye bir sey soylemiyor. tam tersine husky için "her mevsimin kopegi" ifadesini kullanıyorlar ve dunyanın her yerinde, tum bolgelerde, tum iklim sartlarinda yasadiklarini, ozel tuy-deri tabakalarinin onlari hem sıcaga hem de soguga karsi korudugunu belirtiyorlar. elbette bir husky soguk, karli yerlerde daha mutludur. elbette bir husky, tum diger kopekler gibi, hatta insanlar gibi, asiri sicaklardan olumsuz etkilenir. ama bu olumsuz etkilenme diger kopeklerden farkli degil. genel kopek bakiminda yazin sicaklarda uyulması gereken kurallar husky icin de gecerlidir. belki adana gibi asiri sicak bir yer bu kopek icin gercekten cok da uygun olmayabilir(hatta çoğu köpek türü için). ama huskyler sadece sibirya'da veya kutup bölgelerinde yaşayan hayvanlar değiller. husky'lerin tamamina yakini turkiyede dogmus anne babalardan uretildigi icin direk sibiryadan gelen kopegin yasadigi o hafif uyum zorlugunu bile yasamazlar. yasadiklari cevreye olaganustu duzeyde uyum saglayanbilen canlilar. dedigim gibi dikkat edilmesi gereken soguk iklim bolgesinde dogan bir kopegin kalkip sicak bolgelere getirilmemesi. ama eger yasacaginiz iklimde doğan bir huskyniz varsa, gonul rahatligiyla ve sicaklarda genel kopek bakim kurallarina riayet etmek sartiyla bakabilirsiniz.
tekrar soyluyorum: hepimiz huskyleri cok seviyoruz, ancak onlarin gerçek dogasini, ozelliklerini ogrenmek icin biraz bilgilenelim, arastirma yapalim. kulaktan dolma, yanlis onyargilarla insanları yonlendirmeye çalismayalım. bir husky bakmanin sicaklardan cok daha buyuk guclukleri var, husky almayi planlayanlari daha ziyade bu konularda bilgilendirmeye gayret edelim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten ufaklık mart ayında doğmuş anne ve babası da Türkiye den uyum problemi olacagını zannetmiyorum.Ayrıca anne ve babası da Türk cok fazla bir problem olacagını zannetmiyorum sadece çok havlamasından ve dolunayda falan ulumasından korkuyorum cünkü evimiz 7 katta ve balkona bir kulübe koyarak bakmayı düşünüyorum. Bir de aşıları falan 250 milyon falan deyip korkutmaya çalısıyor babamlar var mıdır bunun aslı acaba?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok inatçı oluyorlar, bu saatte tek diyebileceğim bu yarın extra birşeyler yazarım. Aman inatçılığa dikkat, eğitimde yıldırmasın :)

Edit: Her aşı veterinere göre değişsede 20-30 YTL arası. Çok zaman geçti üstünden ama 5 tane aşı vardı sanırım.

Edit 2: Ayda maximum 2 aşı yaptırmak en ideali diyorlar, ben haftada bir yaptırdım ama benimki katır gibi olduğundan bana mısın demedi. Demek istediğim o aşıların ücretini çat diye koymayacaksın masaya, o yüzden maaş fln varsa fazla zorlamaz. Ayda taş çatlasın 60 YTL verirsin aşılara. Ama en önemli masraflar aşılar değil onu da söyleyeyim :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gezmek istemedigi surece hayatta havlamaz, hic oyle bir alıskanlıgı yoktur, sesi fazla cıkan bir hayvan değil. gayet uslu kopeklerdir huskyler. ancak tek sorun kediler, kedi gördü mü zaptedemeyebilirsin o yuzden dikkatli olman lazım. bizimkinin koyun öldürmüslüğü de var ayrıca. bazen delirdi mi boyle saldırabiliyor koyun gibi hayvanlara da.

evde besleyemezsin. yani beslersin beslemesine ama hayvana iskence olur. sus kopegi gibi kucuk kalmıyor bu hayvanlar buyuyolar. mutlaka bir bahcen olmalı.

yaz sıcaklarında cok bunalabilir, kendini serinletmek icin duvar kenarına falan kacabilir. oyle durumlarda alıyosun eline hortumu bi guzel yıkıyosun rahatlıyor :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 12 yıl sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...