Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Böcekçil bitki yetiştirmek!


buðra

Öne çıkan mesajlar

Malzemeler
-Tohumlar
-Baltık torfu
-Saf su (benzincilerde var)
-Saksı

Sarracenia Cinsi(orta)

Sarracenia Flava


Sarracenia Leucophylla


Bir başka tür






1)İlk önce internetten tohumları sipariş ediyoruz. Avrupa'daki sitelerden 1 haftada ABD'den ise 3-4 haftada gelecektir. Ya da Türkiye'den bazen bulabilirsiniz(gittigidiyor).Tohumlar şuna benziyor.

2)Tohumların çıkmasını çok daha kolaylaştıracak bir işlem gerekiyor. Bunu mutlaka yapınız. Tercihen bir mendili ıslatıp tohumları içerisine koyuyoruz ve katlayıp bir poşet içerisine hava almayacak şekilde kapatıyoruz.Bunu budolabında 1 ay civarı bekletiyoruz ve bu da tohumun dormancy(bir nevi kış uykusu) durumunu bozuyor. Arada kontrol edin küflenmesin. Önlem olarak fungicide(mantara karşı ilaç) kullanabilirsiniz.

3)Torfumuza hacmen 1/1 olacak şekilde perlit ekliyoruz.Perlit, suyun torfta tutulmasını sağlar.Bunu da artık (torf-perlit karışımı) gittigidiyorda satıyorlar, arada görüyorum.

4)Bu karışımımızı saf su ile ıslatıyoruz. Bunu spreyleme şeklinde yapabilirsiniz(çamur gibi cıvık yapmayın).

5)Saksımıza bu karışımı koyuyuoruz. Saksımızın altı delik olmalı, alttan sulama yapacağız. Yani saksıyı bir kaba koyup suyun birkaç cm yükseldiği bir düzenek oluşturacağız)

6)Tohumlarımızı torfumuza temas edecek şekilde saksımıza koyup hafifçe bastırıyoruz.

7)Saksının altına bir kap koyup 2 cm kadar su yüksekliği olacak şekilde saf suyumuzu ekliyoruz.

8)Bu adımda ben nemli bir yer olan mutfakta güneş alacak şekilde saksıları yerleştirdim ve yaklaşık 3 hafta sonra filizlenmeler gerçekleşti.


A-)Güneş almalı fakat kavurmayın sakın. Alabildiği kadar güneş alsın. Çok sıcak ise direkt ışık almadan da filizleniyor. Suyunu eksik etmeyin.
B-)İsterseniz fungicide alıp onu spreyleyerek sıkın saksının yüzeyine ki küflenme olmasın. Suyunu lattan vereceksiniz unutmayın.

Dionaea Muscipula (Venus Flytrap)(orta)

Venus flytrap


Vft


[video]http://www.dailymotion.com/relevance/search/dionaea/video/x5e16m_frog-eaten-by-venus-flytrap-dionee_animals?feature=oembed" width="459">

[video]http://www.dailymotion.com/relevance/search/dionaea/video/x2hkxk_redpiranha_tech?feature=oembed" width="459">



Tüm adımları aynen uyguluyoruz fakat 2. adımı uygulamadan başarılı olanlar da var ama bu durumda filizlenme süresi ayları bulabilir, yılmak yok. Tohumları çörek otu boyutundadırlar.

Drosera Cinsi (kolay)

Harika bir video

http://www.dailymotion.com/relevance/search/drosera/video/x4kkne_la-drosera_animals

Drosera Spathulata


Drosera Capensis




En kolay çimlenen tür bu olsa gerek. 2. adımı uygulamadan diğer hepsini aynen yapıyoruz. Tohumları çok küçüktür, 5-6 tanesi bir çörekotu tohumu kadardır neredeyse.Buna benzer tohumlar. Yaygın olarak d.capensis ve d.spathulata bulunuyor.

Önemli Not

Bunlara ek olarak strech film ile saksıyının üzerini kapatıp nemlilik sağlayabilirsiniz fakat ara ara havalandırın ki çıktıklarında aşırı ne farkından ölmesinler.




Notlar

-Saksı yerine plastik bardakları altlarını delerek de kullanabilirsiniz.Fakat büyüyünce mutlaka başka bir saksıya aktarın.
-Suyunu ihmal etmeyin.Bulabilirseniz yağmur suyunu da kullanabilirsiniz.Ya da buzdolabındaki kenarlarda sonradan oluşan buz temiz ise kaynatıp kullanabilirsiniz.Kireçsiz ve minimum mineralli suyu kullanabilirseniz.
-Biraz büyüdüklerinde aktif ava başlarlar ama tam olgun bitki olması 2 yılı bulacaktır.
-Acaba parmağımı ısırır mı diye korkmayın zarar vermez.Asıl zararı bitki görür.O yüzden ellememeye dikkat edin.
-Torfun pH'ı 3/3,5 aralığındadır.Eldiven kullanın ya da yıkayın hemen ellerinizi.
-Giberellik asit kullanabilirsiniz.
-Üstten sulamayın, torfun alt katmanlarına hava gitmeli ki içten küflenme olmasın.
-Tohumların tazeliği önemli; taze olmazlarsa çimlenme oranları düşer.Bulabildiğiniz en taze tohumları seçin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ev içerisinde tutmak en mantıklısı.Normalde 0'ın altında sıcaklıklara düşse bile birşey olmuyor. Hatta bazı türler çok soğuk şartlarda yaşayabiliyor. O yüzden sorun çıkmayacaktır. Ama en tehlikelisi güneşi ayarlamak. Ben ilk seferinde bir kaç tane saksıyı haşlamıştım. Çok sıcak şehirlerde direkt ışığa koymayın.

Buradan alanlar varmış Türkiye'den

http://www.rarexoticseeds.com/(Carnivore)_Graines_de_Drosera_Seeds_(Carnivorous_Seeds).html
http://www.rarexoticseeds.com/Graines_de_Plantes_Carnivores_Carnivorous_Plant_Seeds.html
http://www.rarexoticseeds.com/Graines_de_Plantes_Carnivores_Rares_Rare_Carnivorous_Plant_Seeds.html

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bahar ayları en uygunu, bu süre yaza da sarkabilir. Bu süre dışında yeni çıkanlar fazla büyüyemiyorlar normalde. Yaşam döngüleri değişiyor tabi. Ama ılık bir ortam ise sorun olmuyor, yani ev içinde bulundurmalısınız.

Yeni çıkanlar çok küçük gözle görülemeyen canlılarlar besleniyor, o konuda sorun yok.Ama büyüdükçe sinek, böcekleri avlayacaklar. Normalde kendileri buluyor. Kıştan bahara geçince mutlaka dışarıda bulundurun. Böylece beslenip diğer kışa hazırlanacaklar. Çiçek açarsa siz de tohum elde edebilirsiniz ama ilk yıllarında bunları kesin çünkü gücünü buna harcıyor bitki.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şu bitki piskopat bişey


Tv'de izlemiştim.Gece kokusuyla bocekleri içine çekiyor bitkinin kapalı tarafı aya doğru dönük duruyor ve o bölge çok saydam bir yapıya sahip. Karnını doyuran böcek ışıgın geldiği tarafa doğru uçmaya çalışıyor ama ışığın geldiği yer bitkinin saydam olan kısmı :) . Böcek o bölgeye çarpa çarpa sonunda ölüyor ve bitkinin içine düşüyor.Bitkide onu afiyetle sindiriyor.
Binevi kendi kendini öldürüyor...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...