Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ema'nın mutfağı: patates püresi


Emaleth

Öne çıkan mesajlar

enişteniz kaç zamandır köfte ile püre istiyordu, ben de bugün püreyi pişirirken bir tuto yapıvereyim dedim. dolayısıyla çok basit ama bir o kadar da leziz bir tarifle karşınızdayım: patata pürüsü.

bu nefis yancı yemek her türlü ete, sosise ve köfteye neşeyle eşlik eder, sofraları ziyafete dönüştürür. hasta olduğunuzda mideniz başka hiçbir şey almazken size dost olur. üstelik patata pürüsü yapmak için annenize ya da sevgilinize de ihtiyacınız yok çünkü dünyanın en kolay şeyidir pürü yapmak :)

malzemeler:




3-4 patata
1 bardak süt
50-60 gr tereyağı
yeteri kadar tuz

yapılışı:

önce patataları soyup irice doğruyoruz.
hiç doğramadan da pişer bittabii ama daha uzun sürer pişmesi. siz doğrayın bence ama çabuk pişsin diye de çok minik olmasın, çok su emer bu sefer, tadı kaçar.





doğradığımız patataları, üstlerini kapatacak kadar su ve damak zevkimize göre tuz ile bi güzel haşlamaya başlıyoruz.





haşlanma sırasında önceki tutolardan bildiğimiz tencereyi yarım kapatma metodunu da uyguluyoruz ki tenceremiz taşmasın, ortalık batmasın.





patatalar iyice haşlanıp, bıçak ya da çatal batırınca kendini bırakma moduna geçince, bunları ateşten alıp bi güzel süzüyoruz.
süzdükten hemen sonra o süzgeci yıkamakta fayda var. kurumuş nişasta bulaşıktan çok zor çıkar, kurumasına izin vermeden basın suyu üstüne.





süzdüğümüz patataları onları haşladığımız tencereye geri alıp, sütü ve tereyağını da üstüne bigzel ekliyoruz.
daha yıvışkan pürü için daha fazla süt, daha kıvamlısı için daha az süt... azar azar ekleyerek kendi kıvamınızı kendiniz de bulabilirsiniz.





bu noktada devreye şu muhteşor icat giriyor:




bu icat evinizde yoksa büyükçe bir çatal da kullanabilirsiniz. bir de annenizin mercimek çorbası yapmakta kullanıyor olabileceği bööle saplı bi ezme/pürüme cihazı var, o da olar. ama lütfen nefis pürünüzü blenderda ya da mutfak robotunda çekip bebek maması haline getirmeyin, nişastalar kırılmasın, pürünüz yıvış yıvış pürüzsüz olmasın...

bu incelemiş olduğumuz bu cihazla tüm malzemelere girişiyoruz. allah verdi demiyor, eziyor da eziyoruz. ağzına burnuna vuruyoruz.





velhasıl o malzemeler birlikte ezildikçe birbirinin içine giriyor, pürümüz yumuşuyor. aşağıdaki gibi bi kıvam olcak, sizin için ellerimle close-up çektim :P





işte pürümüz hazır.

bugün bizde köfte ve havuç salatası vardı pürüye yancı olarak. daha az önce yidik, yidik doyduk.
siz de yapın siz de yiyin :)





afiyetler olsun.
yarasın.
:)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Asteroth said:
Çoook tatsız tutsuz birşey oluyor böyle, ben hiç sevemedim tek başına püreyi. Küçükken bir keresinde misafirliğe gidince tamamını yemek zorunda kalmıştım ayıp olmasın diye, o zamandan beri sade püreye karşı önyargıyla yaklaşıyorum.


kesin sütsüz. bizim okulda yapıyor ondan biliyorum tadı böyle tarif edilemeyecek gibi iğrenç bişey oluyor. soy patatesi ver daha iyi sütsüz püre yapacağna
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben sütsüz, zeytinyağlı püreyi de çoookk seviyorum, bu sütlüsünden bile daa çok seviyorum, nefis oluyor. Patatesleri tercihen sızma zeytinyağı, tuz ve limon ile eziyorsunuz. Tadına baka baka katarsanız malzemeleri, tam istediğiniz kıvama getirebilmeniz mümkün. Ben haşlanan patatesleri az az alıp, ezip, tadına baka baka malzemeyi katıyorum, sora hepsini karıştırıyorum, Üstünü güzelce düzleştirip bombe haline getirdikten sonra, kırmızı pul biber, zeytin, yeşil soğan ile süslüyorum. İnanılmaz hafif ve lezzetli oluyor, şiddetle öneriyorum :) Afiyet olsun...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@ferrero: nişanlı diil evliyim cicim, sol elde yüzük evlilik demektir bi kerem.
VE BUNA RAĞMEN 14 YAŞINDAYOM! İTİRAZ İSTEMİYOROM!!!

@aquatik: anlattığın zeytinyağlı pürü de güzeldir. tereyağ değil de zeytinyağlı olduğu için yağları donmaz, soğuk da süfer olar, bir nevi meze kibin. hatta ben midesizlik edip ona mayonez bile koyarım yani, hafif ya, ağırlaştırmak lazım, damarları tıkamak şart :P

@senko: hiçbişe olmas, gençsiniz daha. sıcak pürede tereyağı ve süt kokusu olmazsa hepimizin sonu asteroth gibi olur :P ha soğuk, hafif yapacam dersen seni aquatik'in tarifine alalım :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bone ne zaman tuto yapsam aynı bayat argümanla geliyorsun.
üşenmedim karnıyarık tutosu yazdım susmadın.
başka şey yazsam paticiklere yaramaz, basit şeyler olması lazım dedim, yılmadın.
taktik değiştirdim fel kadınıyım yapmam fanfan yemek dedim yine susmadın.
BU AYAKLAR KOKTU DOSTUM PLS
SAYGILAR
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...