Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dwarf Fortress: Paticik Sakinleri Dağlara Sığınıyor


Azmodai

Öne çıkan mesajlar



Dwarf Fortress
Fotoromanıma başlamadan önce size Dwarf Fortress hakkında biraz bilgi vereyim. Oyun 2006 yılında bir adet programcı tarafından yapılıp kullanıma sunulan bir ASCII oyunudur. Oyunun grafiksel olarak şimdilik bir olayı olmasa da, çok gerçekçi ve derin bir simülasyon olmuş. Nehirlerin akış yönü ve hizindan tutun, taş tipleri ve içinden çıkarabildiğiniz madenler... hatta çürüyen cesetlerin kemikleri ve artıklarına kadar modellemeler mevcuttur.


şu anda haritadan birşey anlamıyorsunuz ama zamanla gözünüz alışacak.

Oyunun başında 7 tane cüce ile yola çıkıyorsunuz ve şehrinizi dikeceğiniz alana yerleşiyorsunuz. Oyunun ekonomik modeli Settlers'ı andırıyor, yapım ve yerleşim modelleri de Dungeon Keeper'ı çağırıştırıyor. 7 tane cücemizle kendimize yeni alanlar kazıp, oralara toplantı salonları, yemekhaneler, yatak odaları ve buna benzer şeyler yapıyoruz. Bir odaya yerleştireceğiniz yatağa kadar sizin, kendi elinizdeki malzemelerle üretmeniz gerekiyor. Kendi oyunuma grafik paketi kurduğumdan dolayı ekrandaki ikonlar biraz daha belirgin olacaktır, ama yine de SSlerimde bilgi verecem size, özellikle ilk başlarda herşeyi anlamanız açısından.

Oyun hakkında bilgi toplamak, veyahut konuşmak isterseniz Bilgisayar Oyunları başlığı altına konu açabiliriz, ama bu başlık sadece oyun hakkında bilgilerden oluşacak.

Okuyan üyeler isterlerse isimlerini ve istedikleri lakabı buraya yazıp oyuna katılarilirler karekter olarak. İlk başta 7 tane cüceyi ben kendim atayacağım ama sizi de zamanla eklerim. Bu arada dişi cüce olma şansınız var, şimdiden söyleyeyim de uyarmadı demeyin :)

Evet oyuna başlayabiliriz artık... Herkese iyi okumalar, tavsiyeleriniz ve düşüncelerinizi çekinmeden yazabilirsiniz.

Oyunun sayfası - http://www.bay12games.com/dwarves/index.html
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

The Band of Brothers Yerleşim Ekibi. (İlk Grup)

İlkbahar 1051
Başlamadan belirteyim, bundan sonraki güncellemeler yıllık olacaktır... sadece bir mevsimi ele alırsam savaş türü birşey çıktığındandır

1051 yılı kardeşler birliği için zor başlamıştı, kış biter bitmez yola koyulan 7 cesur cüce anayurtlarından uzaklarda yeni bir yerleşim yeri kurup, dünyanın sınırsız nimetlerinden yararlanacaktı. Yola koyulan cüceler aylar süren bir yolculuktan sonra dağ başında, zengın madenleri olan güzel bir yere yerleşmeye karar verdiler.


en sol pencere bize yerleşeceğimiz alanı göstermekte. Ortadaki pencere bölgeyi ve en sağ pencere ise dünyayı gösteriyor. Seçtiğimiz yer dağın hemen yamacında, bol agaçkı bir alan. Yakınlarda akarsu da var

Cücelerimizi inceleyelim:



Burada görüleceği gibi ekibimiz 7 tane cüceden oluşuyor. Her birinin özelliği ve yetenekleri farklı.

> Azmosson (lord): Azmo Usta bir madenci olup, aynı anda başarılı bir ara bulucu, pazarlamacı ve elmasçıdır. Alkole çok bağılı değildir ve açık havayı sever. Boyundan büyük yaratıklara karşı korkusu vardır.

> Cons (Orçun): Orçun usta bir oduncu (kendisinden başka birşey beklenemezdi zaten) ve marangozdur (odunlarla çalışmayı sever). Huzurlu bir kişiliğe sahiptir.

> Dela (Tinerji): Usta bir çiftçi ve doğa / ot bilimcisi (kendisinin en iyi yaptigi işlerin arasında odunculuk ta gelir ama maalesef bir kişi yeterli oduncu olarak). Etrafı tedirgin eder ve pek sevilmiyor. Arkadaşı da az zaten kabilede.

> Sly (One): Usta bir Demirci. Zırh ve Silah yapımında oldukça başarılıdır kendisi. Alkole aşırı düşkün ama diğer cücelere karşi nefret besleyen birisidir (cidden profili öyle, oyun herkese daha neşeli kişilikler vermiş bu adam dışında).

> Dom (Artist): Usta bir Mimar ve Sanatçı. Kendisi ileride kazacağımız bir çok odanın dezaynından sorumludur ve ayrıca kabile olarak sergilediğimiz tüm kahramanlıkları duvarlara kazımakta oldukca beceriklidir. Dişidir (sorry bap, oyunun seçimi)

> Narsil (Jeolog): Gerçek hayatta da jeolog olan Narsil arkadaşımız usta bir madenci ve MASON. İleride bu topluluktan gizli kapalı bir elitist örgüt çıkarsa, sorumlusunu başka yerde aramayın. Kendisi aşırı alkolik olup, etrafıyla çok barışıktır, ama sanattan hiç anlamaz.

> Dyna (KEL): Usta Ahçımız ve Biracımızdır... bu topluluğa sürekli alkol sağlayacak bünyedir kendisi. Dişidir ve kendisine diğer cücelere nazaran özgüveni yoktur.

Cücelerimizi tanıdıktan sonra yanımıza aldığımız malzemelere bakalım:



Kargomuzun neredeyse tamamı yiyecek ve alkolden oluşmakta. Eh sonuçta ne beklersiniz ki bir gurup cüceden? Başlangıç yerimiz bu şekildedir.



Göründüğü gibi etrafımız dağlarla kaplı ve ağaç ta bol. Ortadaki vagonumuz birazdan depolara taşınacaktır ve madencilerimiz nehiri bulmak için kazı işlemlere başlayacaktır. Oduncumuz Orçun işe bir yandan koyulur, Azmo ve Narsil de hafıften kazmaya başlar... diğer cüceler ise vagondaki tüm malzemeleri depolara taşır.

İlkbaharin başlarındayız ve ilk misafirlerimiz sonbaharda gelecektir. Yanlarında bol bol takas edilecel eşya getireceklerinden dolayı biz de yavaştan fabrikalarımızı kurup kazdığımız taşlar ve elmaslardan ürün yapmamız lazım. Cücelerimiz için odalar kazıp icini masa, sandalye, kova ve yataklarla doldurmamız lazım ki cücelerimiz rahatça dinlensinler ve yemeklerini yiyebilsinler. Kova ise yaralı cüceler için önemlidir. Nehiri bulamayan cücelerimiz bir an önce yatakhaneleri ve yemekhaneleri tamamlamak için ilk fabrikasını kurmak için tünelini kazmak için planlarını başlatırlar.



Bürada açtığımız ana tünel ve dışarıda bulunan depomuzu görebiliyorsunuz. Bu arada grubumuzun şanlı lideri ilginç bir şekilde iyi insan ve yönetici yetenekleri olan Azmodan ziyade, oduncu CONS'tur. Bu durum karşısında çoğumuz şaşırdık, ama cüceyiz biz... isyan yoktur davranışlarımızın arasında.



Cons odun kesmek dışında oldukça yetersiz ve başarısız bir cüce olduğu için bütün yöneticilik görevlerini Azmoya devretmiştir. Kendisinin tek yaptığı iş Odun kesip tahtında oturup cirit atmaktır :(

Şimdilik update'i kısa tuttum. Sizden fikir istiyorum. Önümüzde bir çok yapacak iş var, temel fabrikaları kurduktan sonra ürün çıkarıp sonbahardaki kervana yetişmemiz lazım. Kış ayları için de şimdiden yemek depolamamız lazım. Bu yılın sonunu kapsayan bir güncelleme daha yapacağım önümüzdeki iki gün içinde, sonra da yeni yılımız için size fikir danışacağım. Bu arada eger kopek gibi ölmezsek, veya dağ başımıza yıkılmaz ise aramıza yeni cüceler de katılacak... onların isimleri için şimdiden sıraya girebilirsiniz arzu ederseniz :)

Eğer dağ başımıza yıkılır isek, yeni bir parti yollayacağız, ve bu gurup başka cücelerden oluşacak. İlk gruba büyük ihtimalle yazık olacak, zannetmiyorum ki fazla dayanalım... o yüzden mevcut karekterlere fazla alışmayın :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Azmo sana başarılar dilerken muhteşem madenci karakterimin dağı taşı kazıp krallığımızı zengin edeceğine gönülden inanıyorum. Goon'ların dediği gibi "when it doubt, fill it with magma. Then fill it with more magma. JUST FILL THE GOD DAMN PLACE WITH GOD DAMN MAGMA" diyor ve maceraları heyecanla takip edeceğimi bildiriyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
> Azmosson (lord): Azmo Usta bir madenci olup, aynı anda başarılı bir ara bulucu, pazarlamacı ve elmasçıdır. Alkole çok bağılı değildir ve açık havayı sever. Boyundan büyük yaratıklara karşı korkusu vardır.

bu yüzden lider olamadı azmo, zamanında açıp göstermiştim o gün bu gündür korkar benden.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İlk Yıl - 1051
Evet arkadaşlar, daha önce bahsettiğim gibi haftada bir update edecegim senelik aralıklarla ve ilk updateten sonra yılın devamını size getiriyorum.



burada inceden yeni odalar kazmaya başladık, sonbahar gelmeden bütün yiyecek içecekleri bozulmadan içeriye taşımamız lazım. Değerli taşları ve yaptığımız objeleri de taşımamız lazım ki hırsızlar çalmasın gecenin köründe.



gördüğünüz üzere çalışmalar son hız ilerliyor. Narsil ve Azmo kazarken Dom, Sly, Dela ve Cons da yavaştan başlıyor taşımaya. Dyna mutfakta yemek yapmaya başladı bizim için ama henüz bir yemekhanemiz yok. Ayrıca cücelerimiz çok yorulmaya başladı ve herkese yatak odası yapmamız gerekiyor.



Yeni depo odalarımız gayet geniş.



Bu resimde Cons ve Azmonun yatak odalarını hazırladık, Cons padişahımız olduğu için yukardaki janjanlı odayı ona verdik, Azmo da altındaki ufak odaya çöktü. Yan tarafta yemekhanemiz hazır (daha sandalye koymak lazım 1-2 tane var, o sayının 7ye çıkması lazım) ve üst kısıma da yatakhane inşa etmeye başladık.



Burada yatakhane bitmiş gördüğünüz gibi ve herkes uykuya dalmış bile... Dyna ile pek geçinemiyor çoğu cüce bu arada, biraz asabimiş istediği yemekleri yiyemediğinden :/

***



Yaz geldi artık ve yavaştan taşınmaya başladık. Gördüğünüz tüm varillerin içinde yiyecek var yığınla ve hepsini depolamaya başladık bozulmadan önce. Burada herkes yardımcı oluyor Sarılı arkadaş padişahımız Cons olur... kendisi birşey taşımıyor sadece denetliyor beleşçinin önde gideni olduğu için.



Agustosun sonuna doğru ilerlerken sonbaharda gelecek olan kervana hazırlık yapmamız lazım. Cons hemen dışarıya güzel bir trade post inşa etmek için temel atıyor (sarılı herıf Cons). Malezeme hazır ama önce usta bir mimar lazım durumu ölçüp biçmek için, o yüzden dom hemen çağırılıyor (bu arada dom bu ana kadar HİÇ bir şey yapmadı... bir iki atolye kurarken başında durdu o kadar, bir de kısa bir süre yemek taşıdı).

Dom durumu iyi analiz edip trade postu üç ayda anca yetiştiriyor tembel bir herif olduğu için. Tam tahtaları taşıyoruz yapılsın diye, adam gidip uyuyor. Bir de yaptığımız boş özel odaya da çılgınlar gibi çöktü "ben pleblerle uyumam, sanatçı adamım" edasıyla. Pek popüler değil o yüzden diğer 'pleb' lerle.



Bu bitmiş trade postumuz. Dom'un hanı 3 ayda inşa ettiği şey, iyi ki de bitmiş, kervanımız bölgeye yakınmış çünkü, son anda çevirdik adamları.

Cons etrafına heykel koydurdu 4 tane egoist manyak olduğu için. Koskoca Narsil (en iyi tünel kazıcımız) atolyelere mahküm edildi o heykelleri yapmak için. Taşıması da bana düştü, belirtmek isterim. Ha bu arada cons yemekhaneden ayrılmıyor, Dynanın yaptığı TÜM yemeklere çoküyor, bize anca hazir çiğ etler kalıyor.

***

Kışa üç ay kala yemek stoklarımızın azaldığını fark ettik... bütün yiyeceklere Cons çöktüğü için artık tarlalara el atmanın zamanı gelmişti... ama bir sorunumuz vardı... Cüce tarlaları yer altında ve ÇAMURLU yüzeyde olurmuş. Derhal etrafta su kaynak arayışı emir etti Cons efendi ve işe koyulduk, biraz güney batıda su rezervi bulduk ve onu kullanmaya karar verdik.



Bu resimde gördüğünüz 7 rakkamlı bölge su rezervimiz. Suyun derinliği 1-7 arası değişiyor ve cüceler 3-4 den fazla suda boğuluyor genelde. Buradaki suya erişmek için oda kazdık ve suyu buraya yavaşça akıtmak için planlara başladık.... kanallar ve tünelleri planladık ve işlemlere başladık...



Sly bu tüneli kazarken tavan çoktü ve yukardan su akmaya başladı, bu arada bizim rezervden de su sel gibi akti gitti. Sly içinde kalıp boğuldu ama şansına akış yönünden dolayı tünelin sonuna kadar taşıdı su onu ve hemen yatakhaneye yatırdık kendisini. Baygın vaziyette ve durumu kritik... İyileşip iyileşmeyeceği belli değil, biz de zaten suyu akıtıp çamur yapacağız diye her yeri su yaptık (tarla sadece su seviyes 1 olan yerlere yapılıyor, su sürekli akıyor oralara buralara o yüzden kargaşa çıktı bayağı.

Tam bunlarla uğraşırken kervanımız geldi.



Azmo koşa koşa adamları karşılamaya gitti ve pazarlıklara başlandı. Bize acil örs gerekiyordu daha çok kazık ve kürek yapabilmek için. Talebimizi adamlara bildirdik ve terbiyesiz herifler karşılığında bizden 40 tane müchevfer istedi. Bizde sadece kaba taş vardı, yani aramızda doğrü düzgün müchevferci olmadiği için de bu kaba ham taşların da pek etkisi yoktu. Adamlar bizi azarladı tabi siparişi 1 yıl önceden vermiştik diye ama tabi anlatamadık henüz taşçımızın olmadığını (keşke başlarda yaratsaymışım).

Bu arada sly hala baygın ve Narsil su altı kanal projesine devam edeyım derken suyu dengeli akıtacam diye ağızına yüzüne bulaştırdı ve o kadar çok tünel kazdı ki dengelemel için, sonuçta bir yere varamadık (evet fort design yeteneğim ÇOK KÖTÜ) ve tam o sırada kış geldi ve yıl sona erdi.

Sırada ne var bilemiyorum ama haritamiz şu şekilde...
(resim çok büyük haberiniz olsun)


Bu arada yoğun talep üzerine, işte cons:



işte size cons'un özeti... hem çok güzel bir içecek içmiş... hem de susamış ve içki yok diye şikayet ediyor. Hanımefedi (oyunda kadın sonuçta) bir de yatağını çok beğenmişmiş, tabi özel oda güzel geliyor. Bu arada koskoca kalede gidip bir kapı beğenmiş, bu da ne kadar ODUN bir kişilik olduğunun yeterli bir ispatı. Daha fazla yazmak istemiyorum, midem bulanıyor :(



Gördüğünüz gibi, çok sevilmiyor.

Bu arada oyunu tam kapatırken kabilemize üç cüce katıldı. İsimlerini bidahaki oyundan önce mutlaka vereceğim.



Haftaya yeni bölümle karşınızda olma dileğiyle. GG.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...