Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir Fotoroman Konusu Nasıl Yazılır?


Azmodai

Öne çıkan mesajlar

Demekki bu bölümde yeni bir konu açıp, kendi fotoromanınızı (bundan itibaren FR olarak kısaltılacaktır) üyelerle paylaşmak istiyorsunuz? Bu konuda size bir kaç başlangıç tavsiyesi sunacağız... yeni kullanıcıların bu yazıyı okumasını tavsiye ederiz, ayrıca tavsiyesi olan diğer kullanıcılar da bölümde konu açabilirler, buraya da linkleriz konuları.

Tavsiyelerimizi okuduktan sonra, kendi FRnizi başlatmadan önce bölümde mevcut olan diğer konulara da bakmanızı tavsiye ederiz, bunun dışında bir çok yabancı forum var bu konseptte bölümleri olan, oralara da göz atmak isteyebilirsiniz.

Adım Adım FR

1. Oyun Seçin
İlk olarak bır oyuna karar verin. Size tavsiyemiz yeni bir oyuna el atmamanız, daha iyi bildiğiniz, mekaniklerini az çok tanıdığınız oyunlara önem verin. Unutmayın ki iyi bir hikaye anlatabilmek için, önce o konuya hakim olmanız lazım. Herkesin eskiden mutlaka oynadığı nostaljik oyunlar genelde bu tür başlıklarda popüler olabiliyor.

2. Kontrol Edin
Seçtiğiniz oyunun zaten güncel 2-3 tane başlığı var ise, pek ilgi çekmeyebilir, yine de açıp açmamak sizin kararınız, sonuçta aynı oyuna farklı bir tad katabilmek sizin elinizde. Ayrıca açmak istediğiniz oyun konusunu birisi deneme başlığında eleştiriye veya yoruma açmış olabilir, onlara öncelik vermeniz sizin açınızdan daha etik bir hareket olabilir.

3. Anlatım Biçiminizi Seçin
Başlatacağınız yazı screenshotlara dayalı bir yapıya sahip olabilir. Video ekleyebilirsiniz belki, veya hareketli gifler de yapabilirsiniz. Alternatif çok, ve herşey tamamen size bağlı (unutmayın ki bu tür konular çok vakit ve emek ister, kendinizi daha ilk postta yorup tükenmeyin.). Açacağınız konu birden fazla kişinin anlatım yapacağı bir multiplayer oyun mu? Yoksa okuyucularla daha interaktif birşeyler mi denemek istiyorsunuz? Hepsini önceden belirleyin.

4. Başlamak
Forumda göz gezdirin, diğer FRleri okuyun, tarzınızı kesinleştirin ve sonra da giriş yazınızı bilgisayarınızda hazırlayın. Ilk yazı için SSlerinizi hazırlayın.

5. Fikir Alın
Hemen konuyu açabilirsiniz, ama isterseniz Sohbet ve Yorum başlığı altına da yazınızı aktarıp, başlamadan eleştiri ve fikir alabilirsiniz. Bunu tavsiye ederim... az cok ortam hakkında fikir edinmiş olursunuz ve birşeyler öğrenirsiniz.

6. Yazınızı geliştirin
Kritik başlığından fikirlerinizi aldıktan sonra giriş yazınızı sonuçlandırın, sonra ilk devam yazınızı da hazırlayın, ve konunuzu açın (imla ve yazım hataları için de yazılarınızı mutlaka kontrol edin. Güncelleme süreniz bittikten sonra hiç bir mod yazınızı sizin için değiştirmeyecek). Kritik konusunda yazınızı daha önce görmüş olanlara yeni birşeyler gösterin.

7. Başlığınızı takip edin.
Başlığınızı açtıktan sonra mutlaka takip edin, yazınızı okuyan diğer üyelerle konuşun. Kritiklere açık olun, şevkiniz kırılmasın, sonuçta bu sizin yazmak istediğiniz bir şey ve kendiniz için yapıyorsunuz. Güncellemelerinizi iyi dengeleyin. Ne çabuk güncelleyin, ne de ara verin... orta çizgiyi tutturun, yoksa bir anda heveslenip yüklenirseniz oyundan soğup birdaha başlığa bile uğramazsınız. Unutmayın ki herhangi bir zaman sınırı yok, konunuzu 8 ayda da sonuçlandırabilirsiniz, 1 ay sonra da, yeter ki siz içerikle tatmin olun.

8. Diğer başlıklara da katılın.
Az çok yazarlık alemine adım atmışsınız artık, sizin de diğer yeni yazarlarla paylaşacaklarınız var, yeni gelenlere yardımcı olun, yapıcı eleştirilerde bulunun ve Genel Sohbet ve Kritik konusunda takılın arada.

9. Yazınızı Arşivletin
Yazınızı sonuçlandırdıktan sonra moderatörlere bir özel mesaj atın, konunuz arşivlenecektir ve eger cok tutulursa da yeni yapılacak sitede sergilenecektir :) Tebrik ederiz... ilk başlığınızı başarıyla tamamladınız. Şimdi biraz dinlenip sıradaki oyununza başlayabilirsiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yazım Tarzları

Herkesin mutlaka kendisine has bir tarzı vardır yazı yazarken. Bazılarımız çok edebi bir yaklaşım sergilerken, bazılarımız da daha mizah ağırlıklı bir yol seçebilir. Herkesin yazım tarzının hitap edeceği bir kesim de olacaktır mutlaka. Size tavsiyemiz yazınızı yazarken tamamen istediğiniz gibi olmaktır. Komik bir yazı yazmayı beceremiyorsanız, zorlamayın, içinizden geldiği gibi yazın, illa ki hitap edecektır birilerine... ayrıca yazılarınızı da mutlaka süsleyin. Kimse sıkıcı bir sayfa dolusu yazı okumak istemez. Araya bir kaç resim, grafik serpiştirin. Bu grafikler oyun içi görüntü olabilir veya sizin photoshop veya benzer araçlarla yapacağınız logolar da olabilir... hatta ikisini karıştırın icabında, yorumlarınızı direkt SS'in üstünde yapın... nasıl tercih ederseniz. Giriş yazınız da mutlaka resimli olsun, içerik kısmını da eklemenizi tavsiye ederiz, böylece daha kolay takip edilir yazınız.

Size bir kaç tür yazı önerebiliriz, mesela:

- Civilization türü bir oyuna başlayip, belli aralıklarla gelişmelerinizi gösterebilirsiniz. Mesela şehir kurduğunuzda, yabancı bir güçle karşılaştığınızda... lideriniz hakkında hikaye yazabilir, oyun içinde ona göre hareket edebilirsiniz...

- Fallout, JA2 veya X-Com türü oyunlara başlayıp, her karektere bir kişilik uydurup hikaye yazabilirsiniz, oyun içi SSlerle olayları anlatabilirsiniz.

- İnteraktif bir anlatım sergileyebilirsiniz... mesela forumdan 10 kişinin ismini isteyip, o isimlerle fm 2008 de takım kurup üst lige çıkarmaya çalışabilirsiniz.

Alternatifler çok, hemen hemen her oyunun mutlaka eğlenceli bir hikayesi vardır, isterseniz hikaye konseptine hiç uğramayıp direkt battle reportta yapabilirsiniz. Örneğin Company of Heroes oyunuyorsanız online olarak, ss alarak birşeyler anlatabilirsiniz... karşılıklı Medieval Total War II oynayıp iki farklı battle report yapabilirsiniz (bunlar tek maçlık raporlar olduğunudan mesela, daha uzun bir konu yapabilirsiniz, birden çok rapor yazabilirsiniz, hatta çok oyunculu turnuva raporları da gayet caizdir). Gordüğünüz gibi bir çok farklı tarz var, kendinize göre bir tane seçin ve başlayın :) Ama unutmamanız gereken şey, bu tür bir olayın çok iyi planlanması gerektiğidir... direkt dalarsanız oyuna, çabuk sıkılırsınız ve hikayeniz de bir yere varmaz, okuyan birileri varsa onları da ortada bırakmış olursunuz. Fikirlerinizi mutlaka genel sohbet alanında tartışın ve konuşun... ve herşeyden önce, bu tür bir yazı yazmaktan korkmayın, sonuçta eğlencesine yapıyorsunuz ve herkesten çok size bir şeyler katıyor.

Hekrese şimdiden iyi yazılar ve iyi oyunlar :) Başlamadan önce tüm stickyleri mutlaka okuyun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...