Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pvp mi daha zor Pve mi?


Xhunarion

Öne çıkan mesajlar

said:
PvE'ye çok zaman harcasın, kolaydır.


Kolay.. Hmm dünyada, 9 - 10 tane guild var, 6 milyon oyuncu (3 milyonu Asya diyelim) toplamda 250 kişi, Illidan'ı yatıran..

Kesinlikle katılmıyorum kolay olduğuna. Daha öncede dediğim gibi, Four Horsemen encounter'ı bu oyuna gelmiş gelebilecek en zor encounterlardan bir tanesi, saniyelerin fark ettiği bir encounterdır.

PvP basit demiyorum farkındaysan, onun da kendi zorluğu var elbet, ancak "PvE basittir, yetenek gerekmez, sadece sabır işidir" denmesi de bence doğru değil.

(Not: Daha önceki sayfalarda da söyledim, wowmovies'den izleyip, taktiği uygulayanlara demiyorum bunu. O taktiği yaratanlar için savunduklarım)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

PvE kolay diyen arkadaşlardan kaç tanesi Hyjal Summit' e ulaşabilmiş merak ettim. Aynı şartlarda(ts, vent. vs.) 5 kişinin organize olması 25 kişiden daha zor?¿ Taktiği, ne yapacağı bilinen encounterların dünyada sayılı insanca alt edilmiş olmasını görmezden geliyorsunuz madem bende diyorum ki PvP' de taktik diye birşey yoktur sadece yukarılarda bir arkadaşın söylediği gibi sınıf üstünlüğü vardır. Sadece şu forumda ratingi 1900 den fazla çok fazla insan var. Hala birşeyler ifade etmiyor mu? Şöyle söyleyim o zaman WoW bir PvE oyunudur.

not: normal şartlarda foruma saldırgan insanlar dolayısıyla yazı yazmam ama bu sefer birşeyler söylemek istedim, lütfen medeni şekilde, laf sokmadan söyleyin söyleyeceğinizi. (ayar verebilirsiniz)

[ Mesaj 31 Temmuz 2007, Salı - 10:34 tarihinde, aramil tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
PvE kolay diyen arkadaşlardan kaç tanesi Hyjal Summit' e ulaşabilmiş merak ettim.


ben pve kolay demiyorum da bugün hyjal yarın başka birşey, eskiden de naxx zordu o hesaba göre. ama iyi kötü yapıyorsun ergeç.

bir de her encounter herkese aynı yükü yüklemiyor, dün vashj yaptık bir tane mesela "ovvv acayip zorrr" diyordu bazısı ama benim için morogrim'den filan daha kolaydı. tümüyle taktiği gerçekleştirme meselesi.

şu ana kadar wow'da zor diyebileceğim tek fight patchwerk oldu. yukarıda dediğime bir örnek de bu, hunterlar vent'te kakarakikiri geyik yaparken ben "shut up" diyordum. gözümü kırpmaya korkuyordum, elim titriyordu yer yer. konsept gayet basit ama uygulamada azami efor gerekiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bence ikisinin de istediği şeyler eşit. tabi aralarında fark var.

pvp= zor x kısa zaman

pve = kolay x uzun zaman

blizzard denklemi iyi koymuş ve resillience sayesinde pve den item toplayıp pvp ye sarkmak zor.


diyeceksiniz ki. ilidan ı kestin mi vsr vsr...

eğer haftada 6 gün, günde 6 saat (veya daha fazla) raid yapmaya tahammülünüz varsa sizde kesersiniz.

en aptalı bile 80 defa vipe olduktan sonra bir encounter ı öğrenir.

pve de bossların yapabilecekleri şeylerin olasılıkları bellidir. kısaca her an ne gelebileceğinin farkındasınızdır.

pvp de ise rakibinii görseniz bile pve ye göre çooook fazla olasılıkla baş başa kalırsınız. ve bu olaslıklara göre hareket edip rakibinizi alt etmeniz lazım.

nihlathak da sam de çok detaylı açıklamışlar. benim daha fazla bişey yazmama gerek yok

said:
en gerizekalı oyuncular warriorlara saldırır bg'lerde. gebermeye mahkumdurlar. işte anlı şanlı bosslar da aynı şeyi yapıyor. :p



ne yazık ki wow oynayan kitlenin büyük bir kısmı böyle. :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Birazcık felsefi yaklaşak(önyargısız, hata varsa düzeltin lütfen):
Herzaman AI>E (Zeka>Environment), dolayısıyla normalde PvP>PvE. insanlar doğayı çevre şartlarını bir şekilde alt edebilirler ama birbirlerini asla(öldürmek hariç, wowda da ölüm ve bitiş yok zaten), çünkü AI sürekli gelişir ve yeni şartlara uyum sağlar. AI vs AI da sabit kazanan yoktur her encounterda bi başkası kazanabilir.
Ama wow da Pvp de Pve de AI dır ki bu konuyu kaçırıyosunuz. birisinde playerlara karşı diğerinde Blizzardın mühendislerine karşı oynuyorsunuz. Evet pve için blizzardın bunları tasarlayan bi ekibi(hatta alt bir şirket) var, aslında onlara karşı savaşıyorsunuz, yani yine karşınızda AI var. Dolayısıyla Wow için pvp ve pve yi karşılaştırırken biri gerçek player-zeka diğeri monoton-makina diyip pvp>pve sonucuna varılamaz.
elma ve armudu karşılaştırmak için bi kriter bulmanız gerek, yoksa direk elma>armut denemez. mesela yarar/fiyat oranı gibi...
Buradan pvp ve pve arasında wow üzerinde bi karşılaştırma yapabilmemiz için bir başarı kriterimiz olması gerek. Ki sonra bu başarı için ayrı ayrı pvp oynayanlarda ve pve oynayanlarda olması gereken yetenek, bilgi, tecrübe, uğraş ve gearı tespit edip, pvp yada pve zordur diyebiliriz. Formulize(zuhaaha güldüm):
Pvp -> X kadar başarı için Y kadar yetenek, bilgi, tecrübe, uğraş ve gear (ve lag->türkler için)
Pve -> X kadar başarı için Z kadar yetenek, bilgi, tecrübe, uğraş ve gear (ve lag->türkler için)
Burada başarı kriterimiz nedir? wow için bence item dır. çünkü bütün oyunun özü zaten item toplamak, item kazanmak. Dolayısıyla aynı miktar ve değerdeki itemlar belirleyip bunları baz almamız gerek. şu an pvp için merci itemlar pve için t5 ler sözkonusu.
Eşit miktarda t5 ve merci almak için pvp mi daha kolay yol yoksa pve mi?, cevap basit blizzardın şu anki standartları içinde pvp.
pve de 2-3 tane t5 alabilmek için ssc-tk da en az 2-3 ay raid yapmanız gerek, dkp sistemi, itemın düşmesi fln herşeyi düşünün, 25 man instance, bunu yapcak guild, raid slot, guild içi ilişkiler, 25 tane bu işi yapcak adamı bulabilmek etc etc....
pvp için (Ben hep pve yaptım. wowda pvp yi kişisel olarak sevmedim arenaya hiç girmedim, ben sadece pve deki kısmını sölüyorum pvp kısmını siz kıyaslayın ).

Yukarıdaki düşünme sistematiği ile bakarsan bence pve baya zor pvp den. raide alınmayan adamlar gidip pvp yapıp iyi kötü 2-3 merci yapabiliyo, ama biz hala 3 t5(en hardcorelar belki alıyo) alamamıştık(oyunu bıraktım değişik nedenlerden dolayı, en ). Ben kendi serverım BL için sölim, aynı itemlar için Pve = 10xPvp.
Zaten blizzard bunu bildiği için t6 ayarında pvp item koymuyo, yoksa aynı itemları pvp den alınıyo olsa kimse kalmaz hyjal-bt de.(En son ben ayrılmadan önce Hyjal-BT yapıyoduk cidden zordu, ama Hyjal dungeonlara göre daha zevkli)

Başarı Kriterimiz item ise : Pve > Pvp

Siz başka kriterlere göre kıyaslayabilirsiniz.
ama lütfen pvp = zeka, pve = zaman, pvp>pve gibi basit olmasın
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arenaları tatma imkanım olmadı ama geri kalan herşeyi oynadım.

"pve monoton, pvp zevkli,
pve'de scripted yaratıklarla savaşıyorsun, pvp'de insan zekasıyla savaşıyorsun,
bu yüzden pvp zordur"
denmiş.

buna hiç katılmıyorum.

tamam "insan zekası, daha büyük ne olabilir" vs vs diyorsunuz da,
o scriptleri hazırlayan da insanlar değil mi? ilk önce bunu hatırlatırım.

tamam pvp daha zevkli. pve'de o instance'daki itemları tamamladığın zaman zaten o instance'a gerek bile kalmıyor.

ama şöyle bişi var, ister 5 kişi olsun ister 20 kişi,

pvp yapmak çok daha kolay. bir kere taktiği basit: en az üç-beş oyuncuyla grup ilerle, tek gördüğün düşmana dal.

battleground'lar bayrak kapma, kule ele geçirme vs vs'den ibaret olduğundan, kim düşmanı daha çok oyalırsa, o kazanıyor.

ancak tabii battleground dışındaki pvp'lerde, özellikler arena'larda işler biraz daha karışıyor. oyuncuların yetenekleri ve deneyimleri önplana çıktığından, herşey random gelişebiliyor.

şöyle düşünün.
battleground'da 5 kişisiniz, 20 rakip aynı anda size daldı, nasıl öldürürsünüz?

pvp'de bu zordur, yapılması da neredeyse imkansızdır.
ancak pve'de sizden işte bu istenir. pvp'de oyuncuları kolaylıkla öldürebilecek durumlarla yüzleşmeleri.

ne kadar "insan zekası vs scripted events" diye savunmaya çalışsanız da, pve sandığınız kadar kolay değil.

insan zekasının karşısında makine mükemmelliği var.
insan hata yapabilir, bu anı bulup karşıdakini madara edebilirsiniz.
ancak makine mükemmeliğinde böyle bişi yok. siz de aynı mükemmelikte cevap vermeniz gerekebiliyor.

"doğru dürüst adam bulamadık gidip illidan'ı keselim" diyorsunuz.
ee zaten pve öyle çarşıdan toplanmış adamlarla yapılmaz.
pvp'de bile daha önceden oluşturulmuş party'i, random bir group ile yenmeniz mümkünken, pve'de böyle bir sanşınız yok.

healer tank'ı heallemesse, tank ölür. tank ölünce mob dps'lere saldırır. dps'ler ölünce geriye kalan healer'lar ölür.
bu şekilde zincirleme gelişir olaylar ve wipe yersiniz.

pvp'de, yanınızdaki adamlar ölse bile, karşıdaki rakipleri haklayabilme imkanınız var. birkaç crite ve yeteneğe bakıyor olay.

şöyle bir örnek vereyim:
sokakta bir insan bulup kavga etmek mi yoksa ormanda bir ayıyla yumruk yumruğa kavga etmek mi daha zordur?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Pvp'de kazanıp kaybetmek hata yapmamaya baglı değildir. Dogru yapmak yetmez. Klasiklerin ötesidir, gerçek yetenek mücadelesidir, reflekslerin sınanır. Pve'de target seç ve spem çogu sınıf. Yani taktiklerini bildigin bir boss'u kesemiyorsanız raid'te iki üç kalın kafalı var demektir yada gear'ınız yoktur. Pvp'de hata yapmadan kaybedersin çünkü karşındaki daha iyidir senden, kaybetmenin yaptıgın bir hata değil ''öngöremedigin'' bir stratejiyle yaklaşmıştır sana. Şöyle şöyle yapsam alabilirdim yoktur pvp'de.

25 kişi koodinasyonnu? Yapmayın lütfen. Arenada gereken ''koordinasyon'' pve'de olanın 10 katı. adamınıza yaplıan her müdaheleden haberiniz olması gerekiyor, ona göre strateji gerekiyor, kısaca, zeka gerekiyor oynarken.

keşke pvp dediğin kadar zor olsa,
keşke pve dediğin kadar kolay olsa...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
tamam "insan zekası, daha büyük ne olabilir" vs vs diyorsunuz da,
o scriptleri hazırlayan da insanlar değil mi? ilk önce bunu hatırlatırım.



said:
şöyle düşünün.
battleground'da 5 kişisiniz, 20 rakip aynı anda size daldı, nasıl öldürürsünüz? pvp'de bu zordur, yapılması da neredeyse imkansızdır.
ancak pve'de sizden işte bu istenir. pvp'de oyuncuları kolaylıkla öldürebilecek durumlarla yüzleşmeleri.


said:
insan zekasının karşısında makine mükemmelliği var.
insan hata yapabilir, bu anı bulup karşıdakini madara edebilirsiniz.
ancak makine mükemmeliğinde böyle bişi yok. siz de aynı mükemmelikte cevap vermeniz gerekebiliyor.


said:

şöyle bir örnek vereyim:
sokakta bir insan bulup kavga etmek mi yoksa ormanda bir ayıyla yumruk yumruğa kavga etmek mi daha zordur?



etrafta sis duman ve cankiler o repçiler ve rakçılar

nasıl bir mantık oo memooo?

[ Mesaj 08 Ağustos 2007, Çarşamba - 13:26 tarihinde, Cons tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, ben pve de yapıyorum. Ve düz, battleground'ta gezerken yapılan pvp'den bahsetmiyorum. Artık pvp denince akla arenalar geliyor çünkü epic battleground gear'ı yok henüz TBC'de. Ve arena şu an oyunun en hard core bölümü. Item alması eger yetenegin yoksa çok çok zor. Bir gloves almak için 3hafta bekliyorsun rating'in düşükse. Bu yüzden zor zaten. Yani siz pvp deyince 1600 rating'li takımların yaptıgını kastediyorsanız zaten orada bir kusur var. Sınırları zorlayan takımların yaptıkları kesinlikle daha çok yetenek isteyen birşey. Ha ama pve daha çok zaman ister, daha çok çalışma ister.

Ama zorluk deyince bence hiç zor değil pvp'nin daha zor oldugunu görmek. Ve battleground gibi de değil. Bir hata yapıp düşük rating'li bir takıma yenilip 28 rating vermek o kadar agır ki, wipe yemeye benzemez yani. hele 2şer 2şer alıyorsanız onları.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...