Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

attila hakkında


SON_SAVASCI

Öne çıkan mesajlar

attila nın bir filmi vardı bir ara.. çok güzeldi, herşey ayrıntısıyla anlatılmıştı.

attila karısı tarafından öldürüldü diye biliyorum, son savaşından dönerken yolda pusuya düşürülüp öldürüldü diye bir rivayet de var ama kesinlikle suikaste kurban gitti yani.

ikinci soruna gelince, adı üstünde roma kaynakları ^^ ne yazacaklardı ki..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

attila yi tarihde tartisirken film ornek vermek komik olmus :)

tarihi kaynaklar bize attila nin dugun gecesi zehirlenerek oldugunu soyler (burun kanamasi yada asiri ickiden ic kanama varyasyonalri var)

roma kaynakli yazitlarda veya hikayelerde karisi tarfindan olduruldugu yazar ama cogu ciddi tarihci bunu roma propagandasi veya romantik hikaye yazabilmek icin carpitilmis kabul eder

ha imparatorluk neden dagildi

gocebe halklar yerlesik duzene sahip olmadigindan impratorluk demek komik kaciyor biraz

bunalr daha cok baba gel raide gidiyoruz haydaa diye silahi kalkani sirtlanir gezerler ve otoriteleri asker yolladan oteye gidemez
develt gelenegi veya sehirler filan olmadigi icin hayatlari cok kisa olur
genellikle kabileleri birlestiren bir adam toplar teror sacar ama olumunden sonra ogulalri toprak ve nufuz paylasimina gider yada birbiriyle kavga ederler olusan otorite boslugunda diger kabileler bagimsizliklarini ilan eder yada yeni ittifakalr arar
o yuzden hicbir gocebe ancak yayilimci gurup 2 den fazla lider goremez
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her dönemin böyle büyük güçleri oluyo ve bunlar da genelde kendi içindeki sorunların büyümesiyle yok oluyolar. Roma ve Osmanlı bu güçlere örnek olarak verilebilir mesela.

Her millet tarihi çarpıtıp kendi leyhine yorumlar ve eğer bu millet, az önce dediklerim gibi büyük ve kuvvetliyse çarpıtmanın dozunu kaçırabilir rahatlıkla; o dönem kim karşı çıkabilir ki onlara :P Karısı tarafından bıçaklanma olayı sanatsever Romalıların gönlünü çelsin diye kafadan sallanmış olabilir yani adfasds
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tarihte hiç bir imparatorluk önemsiz değildir. Kendilerini doğuran sebepler kadar, sonuçları da tarihte çok önemli dönüm noktalarıdır.

Roma'nın kendinden başka herkesi aşağı gören, kibirli tutumu ne yazık ki bugün bile Batı tarafından tarihi gerçekler olarak önümüze sürülse de durum budur. Zaten bu kibirli tutum ilerleyen yıllarda çok komik bir durumun doğmasına neden olmuştur. Koskoca anlı şanlı Doğu Roma İmparatorluğu ve Vikingler arasında, kimin kimi bulduğu yönündeki tartışmalar gibi. Yakın zamanlara kadar Vkingleri tırttan bir yağmacı millet olarak biliyorduk ama sonraları bugünün medeni kanunlarına taş çıkartacak kanunları olduğunu falan öğrendik.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

imparatorluk neden dagıldı tipik turk sorunu ulke hanedan uyelerinin ortak malıdır mantıgıyla hareket edildi attillanın kardesi abisi amcası babası yoktu ama 46 tane cocugu vardı (sayı bu civarlarda ama tam emin degilim) boyle olunca ulke cocukları tarafından parcalandı kısacası
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
şimdi deli dumrul doğru söylüyor

roma adamları romalılaştırır ken biz Asyada ve gittiğiz her yerde
kendi hallerinde yaşamalarınına ses çıkarmamışız.

ve devletin bu gücüde unu yönetecek üstün bir liderin gelmesi ile sağlandı.

Batı hunları Atilladan da önce ordaydılar. Ne babası ne abisi onunkadar başarılı olamadı. devletse devlet, atsa at hepsi aynıydı...

Ve Atilla başa gelmesi ve akılı politik kararları ile roma sınırları dışında kalan kabilleri birleştirdi. Bakın dikkat savaşarak onları fetih yolunu gütmedi. Tabi elde zaten güçlü bir askeri kuvvet vardı ama bu onları Atilla’nın birliğine dahil etme konusunda en azından ikna edici bir kartı. Asıl önemli olan Atilla’nın kendi kişiliğiydi.

Romanın dışladığı bu insanlara bir nevi beylik verdi onlara insanca yaşama hakkı verdi. Bu dediklerimi hernekadar roma karşı propaganda yapmış olsada yine yazan onlardır...

ve neden yıkıldı kabilleri birleştiren liderdi ve ondan sonra gelenler onun başarısını genişletemedi hatta daha aşağı çekti. Unutulmamalıdır ki Hunlar önemli bir askeri güç olsalar da germenik kabillerin yardımı olmadan roma ya pek bir tehdit oluşturamazlardı. En basitinden Roma ile aralarında bu kabiller bulunmaktaydı. Bu kabillerinde Atilla ittifakından
çıkmaları ve hunlara saldırmaları sonucu bahsettiğimiz son yaşanmıştır.


Neden yıkıldı sorusuna bir cevap da Göktürk kitabelerinden ve hala geçerliliğini günümüzde de koruyan bir söz kabaca:
Ey Türk kavmi sırtın pak ve karnın toksa sen geleceğini düşünmez sin.

Bu sözü ne zaman neden yıkıldık sorusu sorulsa söylerim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yani binlerce insanı kılıçtan geçirmiş, döneminin büyük şehirlerinden biri olan Aquileia'yı tamamen haritadan silmiş (büyük başarıdır bu arada, şehir bir daha kurulamamış o derece) bir medeniyetten gurur duymak da ilginçtir tabi.

Büyük adamdır, avrupayı dizgine getirmiştir; ama biraz da objektif bakmak lazım değil mi. Ölmesi romalıların adetlerini çok da yakından bilmemesindendir, kim en büyük düşmanının kızıyla evlenir ki?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

objektif bakış yaparken hangi kaynağı kullandın. Öğrene bilirmiyi?

Tabi ki yanlılığı herkes tarafından bilinen Roma kaynakları. Ki o Roma kaynaklarıdır ki Kartaca gibi Bir medeniyeti arsız çocuk katilleri diyerek toprağına tuz döküp haritadan sildiği gibi tarihten de silme zalimliğini göstermiş bir imparatorluktan bahsediyorsun hatırlatırım.

İlla objektif olmak istersen: Nibelung lar destanı nı oku çeviris YKY de var ve Bilge Umar çevirisi. Orda Atilla hakkında nasıl bahsedildiğini Germen destanından öğrenile bilinir. Bir tane L.N. Gumilev in Hunlar kitabıdır ki 700 sayfaya yakın bir kitabın sonlarında Avrupa hunlara ve onların müttefik ve düşmanlarına da değinir. Yazar araştırmaları yüzünden yanılmıyorsam Sovyet Rusya zamanında ceza bile almıştır buda kitaba iyi bir refaranstır.

Şimdi bu kaynaklara veya benzerlerine ki okulumun kütüphanesin de şok güzel referans kitapları vardı İngilizce olarak hatta İskit tarihini ilk oradan öğrenmiş daha sonra okuduğum Türkçe kaynaklarda karşılaştırarak bir sonuca varmıştım. Neyse Bu tarz kitapları okunmamış olunmasını yadırgaman çünkü biz okullarımızda tarih diye Avrupalı nı yazdıkları okuyoruz ve okutuyoruz.
Objektif kaynaklardan bahsettik ten sonra Binlerce kişi acaba o dönem Hıristiyanlar ve kendi halkı hatta kendi imparatorunu bile kılıçtan geçiren acaba Romalılar değimliydi? Ve biz bu adamları sözlerini objektif olarak alıp binlerce ölüden bahsediyoruz. Doğru olabilir ölmüş öldürülmüş olabilirler ama unutulmamalıdır ki Atilla nın karma ordusunda yerel kabiller de vardı. Ve o zaman da bunun aksini yapan bir millet bir kral gösterir misiniz

Durun ben söyleyecem: Atilla. Ne zaman mı Romanın kapıları önünde den geri dönerken. Objektif olarak bakarsak kan dökücü Atilla Romayı dümdüz edip papayı da çarmığa germesi gerekmez miydi. Hem de kaybedilmiş bir seferin rövanşında. Unutmayın o zaman Romalılar roma sokaklarında açlıktan bir birlerini yiyorlardı. Mecazı değil gerçekten.

Ve biz bu Tarihi şahsiyetimize Almanlar kadar bile sahip çıkamıyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

buyuk ihtimalle germenler de romayı tek basına yenemeyecegi icin sukran duyuyolardır.

atilla propagandasıyla romanınkinin bir farkı yok benim icin, roma bicimsiz politikacılara turkler de eli kanlı savascılara yer vermistir saflarında. benim bulundugum yerden bakarsak roma kapılarına dayanan turkler benim icin spontan canlı bombalardan baska bisey degil. roma dediginin medeniyeti var, kullanabildigi bir aklı var. elinde baltayla dunyayı kusat banane.

burda bir karsılastırma yapıyorum, yoksa favorim uzak dogudur.

[ Mesaj 18 Ağustos 2007, Cumartesi - 00:09 tarihinde, Delirium tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Demek istediğim eğer elinde balta ile orya buraya saldıran kişiler olsalardı başta germenler onların safına katılamazdı adamlar romalılardan daha başka bir şey sunduğu için Atillaya katıldılar. Unutulmamalıdır ki onları topraklarında süren kavimler göçünü başlatan Hunlar dır. hal böyle oluncada hom badak itifak yapılmaz.

Aslında Atilla propagandası yapan birilerini ben daha görmedim ha dediğin tarihe gerçek lerin geçmesini sağlamak ise o başka...

Roma dediğin medeniyet tamam büyük binalar yapmış koca şehirler kurmuş olabilir ama bunlara medeniyet diyip medeniyetin içini boşaltmak, bize Teb şehrine kadar kısımın dışında kalanlar barbadır diyen yunalıların yanı na koyar.

Eğer güçlü bir medeniyete sahip bir millet olmasaydık daha başlarda, o şehir ve bina medeniyeti çinin içinde kayabolup giderdik...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ozgur ruhlu olmakla medeniyet sahibi olmayı karıstırma. o zaman zaten yine boyle yeni goc etmis cermen kavmini de savascı ruhuyla etkileyip yanına almıs olabilir, masaya oturmuyolar bunlar sonucta.

ve romanın buyuklugunun buyuk bir kısmı yunan medeniyetinin uzantısı olarak devam etmesidir hayatına (mısıra kadar da uzanır helen doneminde), daha koklu bi medeniyet de tarihin su safhasına kadar yoktur. bugunku tıp neredeyse tamamen latinlerin yaptıgı arastırmalar uzerine kurulu, bilinen felsefe/dusunce tarihi yunanlarla baslar. istedigin kadar asi ol da, olmayan duzenin nesine asi oluyosun onu anlamadım. turk kavimleri sux.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle yazın bizimde üniversitede okuyup avrupa ve abd öğrencilerine kendi medeniyetlerini övdükleri ders kitaplarının ağzı tebrik erdim.

O saydıklarını inkar eden bir çok İngilizce kaynak mevcut.

Evet bunda 100 yıl önce fikir buydu Büyük yunan medeniyeti, ileri zeki, ve avrupanın temeli ama artık öyle demiyorlar çünkü diyemiyorlar yen değil 30 sene önce bu fikirler değişti
Yunan felsefesini çıkartırsak asında onda biraz arak, çoğu doğu dan araklamadır. Bu gün Sümer ve Mezopotamya medeniyetinin yunana ve romaya hatta mısıra ilham verdiği biliniyor ve kabul görüyor ama okulda çocuklara okutulmuyor çünkü onların o okutulanların amacı farklı. Ve sonucu da burada.

Sizi suçlamıyorum. Yeni kazıları takip edemez siniz.

Ama O Büyük roma medeniyeti daha sazdan kulübe yaparken Mezopotamya uzantısı kartaca medeniyeti Afrika da ki kolonilerindeki villara ra bildiğiz küvetlerden yaptıkları ordadır ama bilmediğiniz için siz suçlamam.

Romanın mimari ve tarım alanında gemi yapımında bütün bildiğini cartaca istilasında öğrendiği yine bilinen bir gerçektir.

Medeniyet olarak iki binayı sayıyorsan medeni ve barbar kavramlarına Romalı bir senatör gibi yaklaşıyorsun demek tir.

Asya medeniyeti ve Mezopotamya medeniyeti yıllarca ya saklan dı yada çarptırıldı. Mimarı istersen asya daki sulma sistemşne bka bilirsin ve Atatürkün yazdığı tarih kitabina veya araştırılmasını istediği konulara.

Ama bunların yeri bu konu değil ama insan Kendi tarihi bir şahsına karşı Avrupa ve yunan miliyetciliği yapıyorsa ve hele ki bu bir Türk ise insan rahat duramıyor.

Roma ve yunan medeniyetini bende severim hatta tarihte bir Türk e nsıl bakıyorsam bir Romalı ve spartalıyada aynı yaklaşırım hatta denktir sevgim ama bu şekilde değil.
Medeniye bina dikmek ve iki bilim araklama ile olmaz Romanı büyük yanları büyük bir imp olamasındaki asıl etken bunlar değildir.

Roma galyayı Şiir felsefe ve collesyumla mı imp katmıştır.??????
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir yanlıs anlamayı duzelteyim
ben romalılarla turkleri karsılastırdım, favorimin uzak dogu medeniyeti oldugunu da ekledim. milliyetcilik falan filan ayagı yapmaya gerek yok objektif olarak neyi biliyorsam onu soyluyorum.

simdi su tarihte yok ki bi kabile bi imparatorluk etrafından etkilenmemis olsun, ama gelip de latin kulturunu surdan arak burdan arak diyerek bitiremezsin. neden bitiremezsin cunku bu nasıl desem pasta yapmaya benziyor. kartaca super cikolatalı pasta yapmıs, mısırlılar sumerler persler super kremalı pasta yapmıs. sonra cıkıyo roma meyveli pastayla krema ve kahveyi birlestirip harika bi blend pasta yapıyolar, herkes birbirinin ustune insa ediyor yani zaten. medeniyetin buyuklugunu topraklarından veya icatlarından degil, sosyal adalet sisteminin gelismisligine ve oturmus ayakları yere basan bir devlet kavramına bakarım. evet acaba neden butun tıp terimleri latince ve yunanca?

sonuc olarak bunların propaganda malzemesi olması yanlıs oldukları anlamına gelmez, sırf turk vatandasıyım diye turk taraftarı olmamı beklemek de dogru olmaz sanırım?

[ Mesaj 18 Ağustos 2007, Cumartesi - 22:08 tarihinde, Delirium tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...