Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Turizm İşletmeciliği mi İşletme mi?


DoruK

Öne çıkan mesajlar

Biliyorum farklı amaçta bölümler olabilir ama, şu anda sıralamam Dokuz Eylül Üniversitesi'den İngilizce Turizm İşletmeciliği ve Türkçe İşletme bölümlerini tutuyor gibi, son ösym kılavuzundaki sıralamalara göre.

Öncelikle çevreden kampüs ve eğitim kalitesi olarak, türkçe işletmenin bulunduğu yer olan deu iibf ve bu bölüm ile ilgili sakın gelmeyin, hayatımın hatası vs. gibi yorumlar görüyorum. ingilizce turizm işletmeciliğinin bulunduğu deu if için ise tam tersi bir görüş hakim.

Şimdi, turizm işletmeciliğinde okumuş olan veya bu bölümden mezun tanıdığı olan varsa, iş imkanları, büyük şehirlerde iş imkanları (özellikle izmir gibi), eğitim alanı hakkında yorum yapabileceklerden yardım istiyorum. Lütfen yardım edin, bu bölümü işletmenin üstünde tercih etmeyi düşünüyorum, nedir nasıldır yapılır mı okunur mu işe yarar mı? çok teşekkürler..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben deü turizm işletmeciliğinde okuyorum.

iibfye hayatta gitmezdim açık söyleyeyim. birincisi ingilizce değil, ikincisi şimdi şöyle açıklayayım, AIESEC stajını anlatmak için standda dururken, en boş insanların iibfde çöreklenmiş olduğunu bizzat tecrübe etmiş durumdayım. ha sözüm meclisten dışarı, çok kalitelilerini de bizzat tanıyorum. ama genel hava öyle ne yazık ki.

turizmde hırslı olana, isteyene, çalışmaktan korkmayana da iş var ayrıca. ama mesela, sana tavsiyem, sakın benim gibi hazırlığı atlama, atlama ki o yaz da çalışabilesin. hazırlıkta fransız kültüre ya da goethe institude'e git, bir dil daha öğren, sana nasıl artılar katacak bilemezsin.

öğretim görevlisi kadromuz genç, ingilizcen iyiyse dersler sana kolay, sana zevkli. hatta beleş 4 yıl ama iyi tecrübe, iyi staj ve çalışma fırsatları da seni bekliyor.

turizme gelirken göz önünde bulundurman gereken şey, ömrünü yiyen çalışma saatleri, herkes tatil yaparken senin çalışman zorunda olman gibi kavramlar, gecenin bir yarısında otelde olan bir sorun için evinden çağırılabilmen, vs vs. ayrıca turizm işletmeciliği olmasına rağmen bölümün, "2 yıllık mısınız", "4 yıl turizm mi okunur" gibi sorulara muhattap kalacaksın, hatta sektördeki çoğu firma da bilinçsiz olduğundan, önceden çalışan bir dokuz eylüllü önlerinde fark yaratmadıysa senin bölümünü sen anlatmadan bilmiyor olacak. ama tabi sadece dokuzeylülden stajyer isteyen çünkü farkı görmüş bir sürü otel de var, saydılar bize, ve en önemlisi izmirliysen, bir de havalimanında çalışma fırsatı açıldı bize tav'ın dış hatları yeniden inşasıyla. ki ben şu an stajım yok zorunlu, ama orada çalışıyorum, mesleğin zorluğunu dibine kadar görmüş durumdayım, ama seviyorum hala.

zor meslek kısacası, çok şey götürüyor. ama aç kalır mısın? eğer severek ve isteyerek yaparsan mesleğini, hayır inanmıyorum kalacağına aç maç.

gel yani, ama bilerek gel. pm at konuşalım anlatayım. çok yardımcı olabilme potansiyeli gördüm kendimde.

HOŞGELDİN BÖLÜME PATİ. BERABER PATİCİK RESORT HOTEL AÇACAĞIZ :p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
CaNNi
üye [şikayet et]
§ 15 Temmuz 2007, Pazar - 03:09 [ özel msj ]
Turizm işletmeciliği hakkında hiç bi bilgim yok ama çok sınırlı bi iş kolu var gibi geliyo.
su an için öle ama işletme de çok turizm i bundan 2 sene önce tavsiye ederdim çünkü bende bu işle uğraşıyorum ama gene işletme oku derim turizm biraz gerilemeye başladı çünkü.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Turizm gerilemeye mi başladı ? =)
Türkiye de Turizm hersene katlana katlana gidiyor.Şu an 16milyar $ a çıktık. Geçen sene 13 tü.Ve eğer tayyip Turizm in önünü kesmezse Türkiye de Turizm Dünya liginde ilk 5 e girer.
Şu an en çok tercih edilen 9. ülkeyiz.(Geçen ay abd çin almanya fransa dan sonra 5.olmuşuz)

Bence turizm işletme oku.Ben turizm işletme okuyorum.İşletmenin 6 tane dersini aldık.Diğerlerine gerek yok zaten muhasebe falan biliyorum.

Turizm işletme daha çok iş şansın var gibi geliyor bana.Arkadaş demiş.Turizmci aç kalmaz.Dünyanın en salak adamı ol.Kendini kullandırtısın ama aç kalmazsın.(Hilltonda çalışıyorum şu an bizim otelde her garsonun altında araba var bmwsi olan bile var)Turizmde amaç kendini kullandırtmadan aç kalmamak =)
Zaten onuda başarırsın.Turizmde inanılmaz bir şekilde insan kullanılıyor.Günümüzün pamuk tarlası turizm.Yazın iş doruklarda.İngilizce bilen turizmciyim diye atlıyor.İşte en büyük sorunuda burda başlıyor turizmin.

Ama yinede bence turizm-işletme gerek staj bakımından gerekse iş kolu bakımından işletmeden katbekat üstündür.

Turizme giren adam ister istemez girişimci bir kişi oluyor.Gerçekten havası suyu farklı.Fırlama olup çıkıyorsun stajdan sonra.

ve çok zevkli bir iş emin olabilirsin.

[ Mesaj 15 Temmuz 2007, Pazar - 18:12 tarihinde, bLackcha0s tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hmm çok saol blackchaos, teyzemle konuştum bugün, uzun süredir bu işlerin içinde.. o da iş alanını daraltmış olur işletmeci ztn o işi yapabilir isterse, turizmde maaşlar düşük vs gibi şeyler söyledi ama sanırım pek öyle değil, anlattıklarınıza göre :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi açıkçası şu an için hiç önemli değil, kalacak yer, hergün yetecek kadar yemek ve alkol versinler daha bişi istemem :)

ama işte kariyer yaptıkça kazandığın para ne ölçüde artıyor? 10 sene sonrasını düşünüyorum. aileye 1-2 milyar yetecek mi? hadi eşinle birlikte 3 milyar kazansan anca geçindirirsin evi..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Bilkent Turizm Otel Isletmeden mezunum (4 yillik) 2 tane staj yaptim. Biri Sheraton Cesme'de (ilk acildigi yildi 2002 yanilmiyorsam igrencti o zamanlar kadro), kis stajimida Sheraton Ankara'da yaptim 4 ay satinalmada (super bir stajdi, kadro oturmus insanlar harika) Okulu bitirdim 1 sene askerligi tecil ettirip Avustralya'ya yuksek lisansa gittim (genel isletme uzerine) 2 yil kaldim 2 otelde calistim. Birincisi Swissotel Sydney (9 ay calistim, restoranda gorev aldim, kahvalti ve oglen yemeklerindeydim, restoranin tum isi 5-6 kisiye bakiyordu. Kahvalti ve ogle yemegi bitiminde kasayi vs. kapatiyordum, sonra aksama yemegine gecmemi istemediler, kahvaltida tutmak istediler bende durma istemedim her sabah 04.30 da kalkmak baydi bir sureden sonra.)
Ikinci otelde Hilton Sydney, 13.000 e yakin insan basvurdu 550 civari insan aldilar, ben tek mulakatta alindim (neden bilmiyorum) genelde insanlar 2-3-4 mulakatta girmis. Hilton'da Bankette basladim, once servis yapiyordum sonra bara gectim, 7-8 ay sonra takim lideri oldum barda. Full time degildim, casualdim yani is olunca cagiriliyordum, is olmadigi zaman oda servisine, mini bara, diger barlara yardim ediyordum. 1 sene calistim. Cok eglenceli bir ortamdi. Calisma ortami insanlar yurtdisinda muhtesem, iste egleniyorsunuz sakalar vs. mudurlerinize adiyla hitap ediyorsunuz, isten sonra icki icmeye gidiyorsunuz hep beraber, super ortam, rahat calisma imkani. Turkiye'den sonra muhtesem geldi. Doneli 10 ay oluyor neredeyse. Askere gittim 1.5 ay once dondum. Simdi Istanbul'daki saglam zincirlere basvuracam. Gerci Avustralyadaki o calisma ortamindan sonra burda ne kadar mutlu ve istekli olacam onu bilemiyorum ama deneyecem olmazsa tekrar yurtdisina gidecegim.
Butun bunlari sunun icin yazdim. Yapacaksaniz sehir otelciligi yapin, seviyorsaniz eger mutlaka yiyecek icecekten yukselin, yiyecek icecekten gelen bir adam rahatlikla genel mudur olur zira otelin asil para yaptigi outletlerdir (bar, restoran, banket vs.) odanin rate i bellidir zaten uc assagi bes yukari oynamaz fazla. Ingilizce iyi derecede mutlaka olsun mumkunse ikinci dilde olsun biraz. Guneyde otellerde zaman harcamayin zira cok yorar cok uzerler, genelde profesyonel anlayis hakim degil oralarda ya sahis ya aile otelleri vs.
Soru sormak isteyen olursa ozel mesaj atsin elimden geldigi kadar yardim etmeye calisirim.
Saygilar..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@bLackcha0s
sen ağla tamam mı sen zannediyor musun ki suan ülkede turizm patladı aldı başını gidiyor he ama yanılıyorsun yerli turistin bi faydası yok abicim bana para getiren turist lazım misal amerikalılar gibi git çeşmeye gör bakalım barzodan başka bişi varmı eğer bu ülkeye adam rusyadan 1,5bin ytl ye bide kredi kartına 24 ay taksitle geliyorsa o zaman demekki sen para kazanamassın ben daha 2 hafta önce çeşmede idim barzodan başka bişi hocam ben senelerdir bu işi yapıyorum bana anlatma yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Diablo
üye [şikayet et]
§ 16 Temmuz 2007, Pazartesi - 00:40 [ özel msj ]
maaşlar düşük?

bir yerde garson olarak işe başlasan tiplerle beraber 1 milyar küsür alıosun.

hiç yoktan iyi bir para eğer daha büyük hedefin yoksa
sen öle zannet adamlar para harcamıyo sentip diyorsun ben 1999-2000 seneleri arası tura gittiğimda 2bin dolar para ile dönüyordum babamla birlikte çalışıyorum o zaman ama geçen gittim 13 günlük bi turda toplam çıkan para 550 dolar neyin tipi abi bilmeden konuşmayın eğer öle bildiğiniz bi yer varsa her ay 1milyar para kazandıracak hemen benide aldırın oraya
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hilton da Artz da çalışıyorum.Aldığım para tip olmadan 2 aydır 1000ytl yi geçiyor.Tip bana çok düşmüyor.Puana göre dağıtılıyor.Conrad da 1500ytl yi geri çevirdim.(ortamı berbat ve düzenli bi çalışma saatine söz vermiyorlar)

Arkadaşım Rixos premiumda 1500ytl yi geçiyor.
Geçen sene hilton da muhasebede staj yaptım.Otelde ki tüm personel ne alıyor ne veriyor hepsini biliyorum.Genel müdürüne kadar.
En düşük maaş 900ytl onuda steward alıyor.
2.200 alan garson var.

Ayrıca Türkiye de turizm patlıyor ama senin dediğin gibi fakir turist var.
Bu Türkiye de Turzmin olmadığına işaret değildir.Bu Türkiye de Turizmin hakettiği değeri almadığına işarettir.

16Milyar$ a ulaşan bir sektör oldu.Türkiye 2006 yılında ençok tercih edilen 9. ülkeydi.
Aynı iklimleri benzer coğrafi özellikleri taşıdığımız Yunanistan İtalya ve Fransa çok çok ileride.

Örneğin Yunanistan a bizden az turist geliyor ama zengin turist geliyor.
Keza Fransa.Özellikle son dönemlerde yat turizmine yöneldi ve şu anda ilk3te.

Türkiye yabancı turist için ucuz bir ülke.Nedeni otellerin zarar etmesi.
Otelciye dayarsan kdv cart curt otelci belini doğrultmak için sabit maliyeti 9$ olan odayı 15-20$ herşey dahil veriyor.
Gelen misafirin herşey dahil sistemde harcadığı para anca maliyeti örtüyor.Buda işte en az zarar demek.

Ayakta kalmayı becerebilen oteller müthiş yatırım yapılmış oteller onlarında finansal kaynakları çok güçlü en az 15 sene zararı göze alıyorlar.

Peki Türkiye de neden bu kadar çok otel var?

Dünya da para aklamanın en kolay yolu turizm sektörüdür.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ayrıca ben 3 senedir turizmin içindeyim
müthiş keyif alıyorum yaptığım işten.Stres bazen doruğa ulaşıyor.Ama güzel bir ortama denk gelirsen gırgır şamata eşliğinde çalışıyorsun.

Zaten güzellikleri afterdeep anlatıyor =) Hiltonda çalışmış.Hilton un en sevdiğim yönü herkese ast üst farketmiyor adıyla hitap ediyorsun.
Genel müdüre Linda naber dediğim oluyor =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla Blackchaos cok ozluyorum, ya Swissotel ya Four Seasons (su an Sultanahmetteki yada Ciragan'in sirasina yeni acilacak olan) ya da Ciragan'a basvuracam simdi. Eger bu ucluden bir ses cikmazsa bizim evin burda (anadolu yakasinda) Marriott aciliyor. Oraya girip 1-2 sene calistiktan sonra Amerika'ya kayma dusuncesi icerisindeyim simdilik. En hayirli olan neyse o olur insallah. Sevindim calisma ortaminin iyi olduguna. Stres her zaman olur mutlaka ne olsa insanlari mutlu etmeye ugrasan bir sektor :)
Saygilar..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lucifelcim bilmeden niye konuşiyim.

iyi bi personel isen.ki iyi bir personel olmadan iyi yerlerde tutunamazsın

iyi bir personel isen 1000ytl ve tiplerle daha çok para alıosun

he gidip fikirtepede aile çay bahçesinde garson olursan tabi alamazsın

ama bir büyük klüp,hilton vs gibi yerlerde calısırsan gayet iyi para alırsın

bellboy olarak ta iyi para kazanırsın
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

afterdeep aynı düşüncedeyim bende Yurtdışı istiyorum.Bu yüzden hilton a kapağı attım.İnşallah 1-2 sene içersinde gidicem.
İtalya veya Maldivleri istiyorum
Hilton da şöyle bir avantaj var.Seni istediğin otele yolluyorlar şayet orda personel boşluğu olursa.Olmazsa bile seni eğitim için 6 aylığına yolluyorlar.
Marriotta sanırım aynı şekilde çalışıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bugun Four Season ve Ciragan'a basvurdum. Four Seasons ayni zamanda basvurumu yeni acilacak olan Four Seasons icinde degerlendirecek. Ama bir duyum aldim Four Seasons ve Ritz Carlton her sene 1-2 gun Ritz Carlton'da yurtdisindan ise alim icin gelip mulakatla genellikle Amerika olmak uzere kalifiye eleman topluyormus. Tarihini vs. ogrenip o mulakatlara gidebilirim, daha kesin karar vermedim ama bir ihtimal olabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 14 yıl sonra ...
On 16.07.2007 at 00:49, DoruK dedi ki:

abi açıkçası şu an için hiç önemli değil, kalacak yer, hergün yetecek kadar yemek ve alkol versinler daha bişi istemem :)

ama işte kariyer yaptıkça kazandığın para ne ölçüde artıyor? 10 sene sonrasını düşünüyorum. aileye 1-2 milyar yetecek mi? hadi eşinle birlikte 3 milyar kazansan anca geçindirirsin evi..

ahah abi selam şuan bende tercih dönemindeyim siz 2007 de yazmışsınız fakat ben o zaman 6 yaşında okuldan bir haberdim bizde şimdi büyüdük ve sınavım bitti tercih dönemine girdik bende iibf işletme okumak istiyorum ama benimde bir kaç yerde turizm işletmeciliği bölümü geliyor ne yapmalıyım yıllar önce konuşmuşsunuz şimdi gördüm bu konu hakkında beni de az da olsa bilgilendirirseniz çok iyi olur :DD bunu da özellikle alıntıladım dikkatimi fazla çekti şuanda ne yapıyorsunuz onu da çok merak ediyorum haddimi aşmak istemiyorum ama 2007 de forumu görünce bir garip oldum teşekkür ederim şimdiden..

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Of zaman makinesi tam.
 

Senin tercihini etkilemek istemem, ama turizm dunyanin bir kac yeri haricinde deger verilmeyen, genelde baska baltaya sap olamamis insanlarin bulundugu bir sektor haline geldi. Belki de hep boyleydi.

 

Kendini kurtaran bir sekilde kurtariyor fakat turizm ile 1-0 geride baslarsin gibi. Turkiye’deki otellerde iki kurus maasla mutlu olmak zorunda olan adamlarin arkasinda yillarca beklersin terfi alabilmek icin.

 

Bana katkisi ABD’ye geldigimde kolay is bulup duzen kurabilmem oldu. Belki buraya gelmemde de katkisi olmus olabilir ilk basta. Fakat 30 yasindan sonra cekilecek sektor degil, o yuzden hep bi cikis planin olmasi lazim. Isletme genelgecer bir bolum olsa da daha genis secenek sunuyor bu gibi durumlarda.

 

Yazilim muhendisi oldum bu arada. TR’de olsam muhtemelen imkansiz bir gecis olurdu.

DoruK tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

16 saat önce, DoruK dedi ki:

Of zaman makinesi tam.
 

Senin tercihini etkilemek istemem, ama turizm dunyanin bir kac yeri haricinde deger verilmeyen, genelde baska baltaya sap olamamis insanlarin bulundugu bir sektor haline geldi. Belki de hep boyleydi.

 

Kendini kurtaran bir sekilde kurtariyor fakat turizm ile 1-0 geride baslarsin gibi. Turkiye’deki otellerde iki kurus maasla mutlu olmak zorunda olan adamlarin arkasinda yillarca beklersin terfi alabilmek icin.

 

Bana katkisi ABD’ye geldigimde kolay is bulup duzen kurabilmem oldu. Belki buraya gelmemde de katkisi olmus olabilir ilk basta. Fakat 30 yasindan sonra cekilecek sektor degil, o yuzden hep bi cikis planin olmasi lazim. Isletme genelgecer bir bolum olsa da daha genis secenek sunuyor bu gibi durumlarda.

 

Yazilim muhendisi oldum bu arada. TR’de olsam muhtemelen imkansiz bir gecis olurdu.

vay bee! nereden nereye duygulandın mı abi bu forumu tekrar hortlarınca ? yorumlar efsane bu arada, bende işletme düşünüyordum zaten daha geniş kapsamlı diye senin yorumundan sonrada kesinleşti gibi bir de iyi kurtarmışsın cidden şuan türkiyede hayat inanılmaz zor bir hal aldı yazılıma geçiş sürecin nasıl oldu biraz bahsedebilir misin?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...