Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tıpta devrim: Fırında pişirilen organ


MartinLGore

Öne çıkan mesajlar

ABD'de insanların tekleyen kalpleri ve organlarının yenilenmesini sağlayabilecek bir tıp devrimi gerçekleştirildi.
İlk kez bir hastaya ait bir organın tamamına yakını, yine aynı hastadan alınan hücrelerin laboratuar fırınında dönüştürüldüğü dokuyla değiştirildi.
Hastanın Connecticut'dan 16 yaşındaki Kaitlyne McNamara olduğu açıklandı.
Daha önce de bilimadamları sadece deri, kemik ve kıkırdak gibi daha kolay olan dokuları yetiştirip insanlara takıyorlardı.
Kaitlyne McNamara, "sanki vücudumun bir parçası büyümüş gibi hissediyorum ama bu benim vücudumun kendi parçası" dedi.
Anne Tracy McNamara ise, "bunu aklım almıyor. Adeta bilimkurgu gibi" dedi.
Doktorlar önce organın kalıbını yapıp daha sonra adım adım bu kalıbın içine hücreleri yerleştirdiklerini söylediler.
Üç hafta sonra da fırına yerleştirerek kullanılabilir bir organ haline gelmesini sağladılar.
Yeniden Hayat Veren Tıp Enstiütüsü'nden doktor Anthony Atala, "biz aslında hücreleri kalıba her seferinde bir kat olmak üzere ektik. Kat kat pasta pişirmek gibi birşey bu" dedi.
Araştırmada rol alan yedi çocuğun sağlık durumunda büyük iyileşmeler görüldü.
Bilimadamları bu gelişmenin kendilerine modern tıbbın sınırlarını zorlama çabasında cesaret verdiğini söylediler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aynı haber galiba..

Amerikalı doktorlar, laboratuvar koşullarında ürettikleri yapay bir organı insan vücuduna naklederek bir ilke imza attı. Yapılan bu ameliyatın organ nakli konusunda bir çığır açacağına inanılıyor

4 Nisan 2006 Salı

Amerikalı doktorlar, laboratuvar koşullarında ürettikleri yapay bir organı insan vücuduna naklederek bir ilke imza attı. Yapılan bu ameliyatın organ nakli konusunda bir çığır açacağına inanılıyor.

Uzun süredir insana ait dokuları üretebilen ve bu yönde çalışmalarını sürdüren bilimadamları, sonunda ilk kez tamamen laboratuvar ortamında bir organ üretebildi. Amerikalı bilimadamlarının ürettiği organlar, Boston Çocuk Hastanesi’nde hastalara takıldı.

Tıp dergisi Lancet’te yeni yayınlanan bir makalede, organların hastalara 4 yıl önce takıldığı ve geçen süre boyunca incelenen hastaların takılan organları atmadığı belirtildi.

YAPAY ORGAN NASIL YARATILDI?
BBC’ye göre, Boston Çocuk Hastanesi doktorları, idrar keselerinde doğuştan sorun bulunan 7 çocuktan önce hücre örnekleri aldı. Ardından hastaların idrar keselerinin birebir kalıplarını alan bilimadamları, yeni üretilen dokuları bu kalıplara aktardı.

Yaklaşık iki ayın ardından üretilen idrar keseleri de hücre örnekleri alınan aynı hastalara takıldı. Hiçbir hastada organların reddedilmediğinin altını çizen doktorlar bu durumu, yapay organların üretiminde hastaların kendi hücrelerinin kullanılmasına bağlıyor.

SIRADA DAMAR, BÖBREK KARACİĞER VE KALP VAR
Aynı ekibin şimde de yapay damar, böbrek, karaciğer ve kalp üretmek için çalışmalara başladığı kaydedildi. Ekibin bu organları da yapmayı başarması halinde bunun organ nakli bekleyen yüzbinlerce insan için uygun organın bulunması konusunda yeni bir umut olması bekleniyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...