Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Türkiye'de 50 yıldır önemli bilimsel gelişme yok"


Apis

Öne çıkan mesajlar

Bilim konusunda Türkiyenin yerini gösteren hoş bi makale, paylaşmak istedim.

28/2/2006 - Milliyet

"Türkiye'de 50 yıldır önemli bilimsel gelişme yok"

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, son 50 yılda Türkiye'de bilimsel alanda önemli bir gelişme yaşanmadığını savundu

28 Şubat 2006 Salı

Prof. Dr. Bekaroğlu, Muğla Üniversitesi Ahmet Altıntaş Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'de Bilimin Son 50 Yılı" konulu konferansta yaptığı konuşmada, "Türkiye, bilim ve teknolojik çalışmalarda dünyada 81. sırada yer alıyor" dedi.

Türkiye'de bilime en fazla Mustafa Kemal'in önem verdiğini belirten Prof. Dr. Bekaroğlu, "1933 yılında Nazi Almanyasından kaçan çok sayıda Yahudi bilim adamını Mustafa Kemal ülkemize davet etti. Bu bilim adamlarının katkılarıyla İstanbul Üniversitesi kuruldu. Onların
ülkemizde yaptığı çalışmalarla bilimsel çalışmalar hız kazandı" diye konuştu.

Türkiye'de bilim ve kültürün yavaş geliştiğini iddia eden Prof. Dr. Bekaroğlu, şöyle devam etti: "Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusumuz 12 milyondu. Bugün 72 milyona ulaştı. Geçen süreçte Türkiye'de bilimsel alanda önemli bir gelişme yok. Türkiye bilim ve teknolojik çalışmalarda dünyada 81. sırada yer alıyor. Önemli olan çok sayıda bilimsel makale yayınlamak değil. Önemli olan bilimsel buluşlar."

"Bilimsel makalelerle birlikte sahtekarlık da arttı"

Prof. Dr. Bekaroğlu, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Türkiye'nin savaşa girmemesi nedeniyle bilimsel alanda önemli çalışmalar yapma fırsatını kaçırdığını belirterek, şunları kaydetti:

"YÖK son yıllarda akademik çalışmalarda tez şartını kaldırdı ve makale mecburiyeti getirdi. Makale sayısı artış gösterdi. Bu gelişmeyle birlikte bilimde yapılan sahtekarlıklar artış gösterdi. YÖK'ün zorlamasıyla üniversitelerde makale furyası başladı. Bu olay üniversitelerde sahtekarlık olaylarını iyice artırdı."

Bilimde sahtekarlığın sadece Türkiye'de olmadığını, ABD'de yılda 500 akademik sahtekarlık meydana geldiğini söyleyen Prof. Dr. Bekaroğlu, "Özellikle Çin ve Japonya bu tür sahtekarlıklarla mücadele kararı aldı. Bizim ülkemizde ise böyle bir çalışma yok" dedi. Prof.
Dr. Bekaroğlu, "Ayrıca, YÖK'ün üniversitelerde yaptığı rektör seçimlerinin dünyada başka örneği yok. Seçimde aday olan veya rektör seçilen profesörler, oy korkusuyla doğru düzgün akademik çalışma bile yapamıyorlar" diye konuştu.

Bir süre kendisinin de görev yaptığı TÜBİTAK'ın bugüne kadar Türk ve dünya bilimine hiçbir katkısı olmadığını iddia eden Prof. Dr. Bekaroğlu, "Arkanız varsa TÜBİTAK'a başkan olabilirsiniz. Her gelen bakan mutlaka görevdeki başkanı değiştiriyor. Hatta bir başkan bir gezideyken görevinden alındı. Bu şartlar altında TÜBİTAK'tan ne beklenebilir" dedi.

[ Mesaj 27 Mart 2006, Pazartesi - 16:16 tarihinde, Apis tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...