Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkçe Ezan


sg-1

Öne çıkan mesajlar

Ha birde, in-topic olarak, bırakın arapça kalsın. Halk türkçe seviyor. Ayrıca çok lame geliyor kulaga türkçe, arapça daha egzotik. Tanrıyla arana giremez ezan, zira ezan dua değil çagrı. Duanı arapça etmenizi isteyen yok. Anlamını bilmeyen var mı burada ezanın? Namaza çagrı işte. Bu hristiyanların latinceyi bırakması gibi birşey. Orjinali iyidir bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mahsus yazmadım, bekledim. Tepkileri görmek istedim. Tam da tahmin ettiğim gibi, tık yok. Dincilerden de yok, Kemalist kesimden de yok. Çünkü gerçek, iki tarafın da işine gelmedi. Ayrıca basınımız 'baldızını becerirken kaynanasına denk düştü' türünden konulara daha çok önem verir.

İki gün önce, Murat Bardakçı, ezanın yeniden Arapça okunmasına izin veren kanuna, sanıldığı gibi yalnızca DP milletvekillerinin değil, CHP milletvekillerinin de oy vermiş olduğunu kanıtlarıyla açıkladı. (Türkçe kaldırılıp Arapça'ya dönülmüş değil ayrıca, yalnızca Arapça okunması suç olmaktan çıkarılmış. İsteyen şu anda da bal gibi Türkçe okuyabilir yani! İsteyen Kürtçe okur, isteyen de Arnavutça... Yasak yok!)

Kanıtlarıyla, çünkü hem meclis tutanaklarından alıntı yapmış, hem de 'kimse ağzını açamasın diye' haberi veren 17 Haziran 1950 tarihli gazetenin birinci sayfasını yayınlamış. Gazete de anlı şanlı Cumhuriyet ha... Hani şu, başyazarının aynı günlerde 'işçilere ücretli izin hakkı verilmesin' diye yazdığı gazete.

Böylece bir efsane de yıkılmış oluyor efendim.

Demek ki neymiş, ezanın Türkçe okunması için CHP aslanlar gibi direnmemiş. Size öğretilenler yalanmış. Demek ki 1950 yılında 'karşı devrim başladı' sayacaksak buna CHP de katkıda bulunmuş! 'Tasvib ettiler' diyor gazete... Demek ki bu konuda iktidarıyla muhalefetiyle bir 'konsensüs' varmış (o zamanlar 'mutabakat' denirdi.)

Üstelik, meclis kürsüsünde CHP grubu adına konuşma yapıp ezanın Arapça okunmasını destekleyen de kimmiş bakalım? Cemal Reşit Eyüboğlu... Hani şu, yirmi yıl sonra Doğan Avcıoğlu'nun '9 Mart cuntası' eğilimli Devrim Gazetesi'nin 'finansörü' olacak olan Cemal Reşit Eyüboğlu!

Şimdi birilerinin suratlarını görmek isterdim, onlarda yüz surat olsaydı eğer...

İyi. Bu gerçeği öğrendiniz. Zamanla, tek parti diktası altında işçinin grev hakkının nasıl yasaklandığını, köylünün nasıl dayakla inim inim inletildiğini falan da öğreneceksiniz. Biz yıllardır yazıyoruz ama siz yeni öğreneceksiniz.

Fakat gene de papağan gibi yineleyeceksiniz tabii, 'CHP solcudur'... 1936 yılında İtalya'nın Faşist Konseyi'nden esinlenip 'TBMM'nin üstünde ve üyeleri seçimle değil atamayla gelecek' bir konsey kurmayı düşünmüş olsa da, İsmet İnönü solcudur. Stalin'in Lenin'i silmeyi göze alamamış olması gibi onun da Atatürk'ü 'ebedi şef', kendini de 'milli şef' ilan etmiş olmasına rağmen, solcudur.

Gerçi paralardan silmişti canım, daha 1939 başında bile banknot kalıplarından Atatürk'ün resmini çıkarttırıp kendi resmini koydurmuştu... Bu kadarına Stalin bile cesaret edememişti vallahi...

(Eh, babası solcu olduğuna göre oğlu da solcu olsa gerektir canım, bir 'siyaset bilgesi'.)

Karşı devrimci Menderes bu banknotları dolaşımdan kaldırdı, ve yerine... Kendi resmini değil, yeniden Atatürk'ün resmini bastırdı, karşı devrim başlamış oldu! Çüş...

Kafanız çalışıyorsa şunu görürsünüz:

Ezanın Arapça okunması gericilik değildir, Türkçe okunması ilericilik değildir. Birine gelenekçilik ya da dilerseniz tutuculuk, ötekine milliyetçi bağnazlık denebilir en fazla, bunlar da ayrı kavramlardır.

Kimse 'Tanrı uludur diyorlar, koşayım da Deniz Baykal'a oy vereyim' demez, 'Allahüekber ne demek acaba?' diye de en süzme dallama bile merak etmez.

'Ey dünyanın fukara-i kasibesi, birleşiniz, ameleyi istismar eden sahib-i sermayeyi mahv-ü perişan ediniz' deyince sağcı olunmaz, 'tek halk, tek devlet, tek önder' deyince solcu olunmaz.

Size solcu gibi kokuyor ama... Ein Volk, ein Reich, ein Führer... Hitler'in sloganıydı!

Engin Ardıç 13.06.2006
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ciddi ciddi okudum, mantıklı olduğunu düşündüm, sonlarına doğru da "ne alaka lan?" dedim, sonra yazarına bakınca mantıklı olduğu fikrini kafamdan attım. Keşke ciddiye alınabilecek biri yazsaydı.

[ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 11:05 tarihinde, DoruK tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

enginar isterse akpye sövsün gözümde hala enginar. teee o zamanlar metaaal diye yazısı vardı zaten gün ışığına çıkardım onu da. bu adam hala aynı kafada. bi de orda geçen bi lafı vardı , din kardeşlerim aydınları öldüreceğinize satanistleri öldürün gibi. bsg enginar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu konu akp'yle ilgili değil, ben akpci falan da değilim zaten, ama doğrusu engin ardıç'çıyım :)) işini iyi yapan, birikimi sağlam, okuyan, araştıran, doğru çıkarımlar yapabilen her gazeteciye saygım var. bu kervana emin çölaşan'ı, mustafa balbay'ı, serdar turgut'u, can dündar'ı falan da koyabilirim ve fikirlerine katılmasam da mutlaka bi durup düşünürüm. çünkü bu insanlar benim yaşım kadar hatta daha uzun bi süredir bu hem bu ülkede yaşıyolar, hem de bu ülkenin olaylarını analiz ediyolar, gizli kalanları, bize öğretilmeyen, gösterilmeyen vukuatları ortaya çıkarıyorlar..

ama siz bildiğinizi okuyun, tek bi yazısından dolayı hiç ciddiye almayın onu, aferin. sonra sorarsınız kendinize niye chp kazanamadı bu seçimi diye..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sir, 26 Temmuz 2007, Perşembe - 11:10 tarihinde demis ki:

adamın bilgi birikiminin %0.1'i olsa onu ciddiye almayan insanlarda, yüreğim yanmaz..

vay be, hiç tanımadığın insanların bilgi birikimleri hakkında nasıl bu kadar kesin kanılara varabiliyorsun hayret ediyorum.. medyum musun? cin misin? çarpar mısın sen?

tek bir yazısından dolayı da ciddiye almadığımızı kim söyledi? metaaalden bahsediyorsan, eski bir yazı, insanlar kendini geliştirebilir, ama adamın son zamanlarda yazdıklarının %90'ı mantıklı birşeyler anlatırken aniden alakasız bir yerden kendi savlarını ve ideolojisini destekleme çabasına girdiği yazılar.

haliyle adamın destekçileri "hmm mantıklı, hmm mantıklı çok iyi anlatıyor, hmm mantıklı, hmmm bilmiyorum ama adam hep mantıklı şeyler anlattığına göre bu da mantıklıdır" şeklinde düşüncelere kapılıyor, hiç de öyle değil, maalesef millet olarak bu hataya hep düşüyoruz zaten.

ben adamın bilgi birikimine, ideolojisine, kişiliğine, bilmemnesine de bir şey söylemedim zaten, tek söylediğim alakasız yerden kendi fikirlerine bağlayıp doğruymuş gibi göstermesi, yanından bile geçemiyor yazarlığın maalesef, tek sebebi de bu. zaten yazılarını incelediğimizde ne deneme, ne makale, ne de fıkra yazmış bu adam. buna ancak günlük olaylarla ilgili, kısa ve argüman dolu, şahsi fikirlerin hakim olduğu yeni bir yazı türü diyebiliriz..

*** eksi -> eski

[ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 12:44 tarihinde, DoruK tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Türküm demek faşizm olmuş güzel memleketimde.

Öncelikle:

said:
Milliyetçilik:

Cumhuriyet devrimi ayrıca milliyetçi bir devrimdir. Bu milliyetçilik
ırkçı bir yapıda değildir; yurtseverlikle sınırlıdır. Bu devrimin amacı, Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığının korunması ve ayrıca Cumhuriyetin siyasal yönden gelişmesidir.

Bu milliyetçilik, tüm diğer ulusların bağımsızlık haklarına saygılıdır; sosyal içeriklidir;
yalnızca anti - emperyalist olmayıp, aynı zamanda gerek hanedan yönetimine,
gerekse herhangi bir sınıfın Türk toplumunu yönetmesine de karşıdır ve nihayet bu milliyetçilik
Türk devletinin vatanı ve halkı ile bölünmez bir bütün olduğu ilkesine inanmaktadır.



Atatürk ilkelerinden işinize geleni seçip işinize geleni dışlayamazsınız, komik olursunuz.
Son mesajımdan sonra yazılanlar için son mesajımı tekrar koyuyorum. Bu kadar sade şekilde yazılmış bir yazıyı bile kavrayamıyorsanız, benim sözlerimi hala faşizme çekiyorsanız yazık.

[spo]Ohooo, her Türk'üm diyen faşist o zaman hocu. "Ne mutlu Türk'üm diyene" ve "Hayatta yegane varlığım ve servetim TÜRK olarak doğmamdır" diyen Atatürk faşistler kralıdır o zaman.

Önce Türk'üz, bunu reddedebilir misin?
Bu bir gerçek.
Dinini değiştir, ideallerini değiştir, ama değiştiremeyeceğin birşeydir Türk olman.

"Ben önce Türk değilim, önce insanım" demek romantikliktir sadece, gerçek dünyaya uyumsuzdur. Faşistlik ölçüsünde değil ama, Atatürk milliyetçiliği ölçüsünde Türklük'ünü savunmak gerekir. (Ümmetçiliğe karşı bir panzehirdir hem de. Misal, ben hatırlamıyorum Tayyip'in ağzından "Ben Türk'üm" diye bir söz çıktığını.) [/spo]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanın bilmediği bişeyi dinlemesiyle bildiği bişeyi dinlemesi arasında çok fark var.Burası arabistan değil öylesyse türkçe olsun açıkcası küçüklüğümden beri de duaların türkçe okunması taraftarıyım kardeşim bilmediğim şeyleri ezberden okuyunca ne anlayacağım ben?ayrıca buradan ezberci sisteme hayır demek istiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

+1 sg-1

türküm müslümanım atatürkçüyüm. bunları söylemek suç haline geldi ne yazık ki memleketimizde. ya faşist ya yobaz diye damgalanıyoruz bunları dediğimizde.

başka bi konudada laikliği sorgulamadan savunuyorum dediğim için yobaz ilan edilmiştim biriki kişi tarafından.

[ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 12:54 tarihinde, MacLeod tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
türküm müslümanım atatürkçüyüm. bunları söylemek suç haline geldi ne yazık ki memleketimizde. ya faşist ya yobaz diye damgalanıyoruz bunları dediğimizde.

+1. buradan da dış mihrakların çok uzun yıllardır yürüttüğü kampanyanın gayet başarılı olduğunu görüyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

..%90'ı mantıklı birşeyler anlatırken aniden alakasız bir yerden kendi savlarını ve ideolojisini..

bi dakka şimdi burda yanlış olan ne? adamın belli bi ideolojisi var ve savları var, ve bunları savunmak da onun en doğal hakkı. gazeteci dediğin zaten bunu yapmazsa sadece haberci olur. "alakasız olmuş, bence iyi bağlayamamış" diyebilir bi insan, ve sonra "şu şu yüzden" diye de açıklar, tartışırız. ben engin ardıç birdir, söyledikleri kutsaldır, her emrine itaat ediniz demedim.

ancaak bu işlere bizlerden çok daha hakim olduğu, ülkenin hem geçmişini hem de geleceğini çok iyi tahlil edebildiği ortadayken, ortada tamamen sloganlar ve çalıntı laflarla konuşan ve adamın yazdığı bunca fikre ve yoruma cevap vermek için kendi fikirleri ve yorumlama kabiliyetleri yetmediğinden "hadi lan ordan enginar" diye laf atanların olması müthiş sinirime dokunuyo ve doğal olarak bu insanların yeterli bilgi birikimine ve yorumlama kabiliyetine sahip olmadıkları sonucuna varıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...