Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1.dünya savaşının asıl nedeni neydi?


FIRAT

Öne çıkan mesajlar

sanayi devrimi ile dunyanin hizla artan zenginliklerinden yararlanma yarisindan dolayi basladi .

bos kap dolu kap teorisi . tabii bu kronolijik bir arastirmada yer bulamayacak bir sebep oldugundan zincirleme bir sekilde takip eden olaylarin baslangici yani sirp prensinin oldurulmesi olayi resmi olarak baslangic sebebi ilan edildi .
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir bardak düşün,Bardağın ölçütüde sabrın taştığı nokta.Çıkar çatışmaları (yani sömürgecilik faaliyetleri) devletler arasında büyük bir düşmanlığa neden oluyor ve kutuplaşmalar başlıyor bardak doldukça doluyor tabi bu nedenle bardağı taşırcak bir damla lazım ki böylece bardak dengeyi sağlasın bardak dolu çünkü en ufak rüzgarda fena sallanıyor.O son damlada bir Sırp'ın Avusturya - Macaristan prensini öldürmesiyle oluyor.Bardağın taşması demek savaşın başlaması demek zaten.Anlatabildiysem ne mutlu bna.Kısacası ölçütümüz litre bardak 4 litre 3.9 litresi sömürgecilik 0.1 de öldürülme olayı[signature][hline]"Abidin,bana mutluluğun resmini çizebilirmisin?"
Mutluluk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu soruyu bana bir süre önce Pyro sormuştu, onu internet kaynaklarına yönlendirirken, kendimce de bir özet yazmıştım. İsterseniz onu paylaşayım, yalnız alışık olunan "ciddi" tarih kalıbında değildir, biraz daha ilgi çekici olsun diye öyle kaleme almıştım.

En basitinden savaşın nedeni nedir? Bütünlüğünü geç sağlayan Almanya ve İtalya'nın (bunlar prensliklerden oluşur ve biri 1850 diğeri 1871 yılında ancak tek devlet olabilmiştir) sömürge yarışında geç kalmasıdır. İngiltere en başta olmak üzere Fransa, Hollanda gibi ülkeler ortalığı parselleyip ölçek ekonomisinden malı götürür (Ölçek ekonomisi = economies of scale = üretim sayısını arttırdıkça karlılığın artması, yani toplu üretim yapmak, bunu yapmak için de çok düzenli hammadde akışı, kolay ve ucuz işgücü lazım). Almanya ve İtalya da "Hani bize?" diye ortama dalarlar. O sırada Avusturya- Macaristan imparatorluğu Osmanlı gibi milliyetçilik dalgaları altında sarsılmakta ve ekonomik yapısını çağa uyduramadığı için güç kaybetmektedir. Rusya'da ise Çarlık güç dönemlerden geçmektedir, tarıma dayalı ekonomisinin kötü havadan etkilenmesi de işleri kolaylaştırmamaktadır. Bununla beraber, Rus İmparatorluğu bir yandan da antin kuntin işlerle Avusturya Macaristan (Sırplara destek vermece, Panslavizm) ve Osmanlı'ya da bulaşarak etkisini arttırma ve toprak kopartmak derdindedir.

Neticede, bu ekonomik ve siyasi gelişmelere paralel olarak, İngiltere'nin başı çektiği bir silahlanma yarışı da başlayınca, ortalık bidonla benzin atılmışa döner. (Silahlanmanın başlama sebebi de İngiltere'nin klasik "Aman sömürgelere bir şey olmasın da isterse dünya yansın" anlayışından gelir)

Silahlanma ve ekonomik tepişmenin sonucu ne olur? Tabii ki her zaman olan şey, güç grupları ortaya çıkar ve kutuplaşma başlar. Özellikle ekonomisi çok hızlı büyümeye başlayan Almanya; Osmanlı, Avusturya- Macaristan, Bulgaristan gibi İngiltere'nin itip kaktığı ve Rusların baskı yaptığı ülkelere yanaşır. Bunun sebebi de ekonomiktir, Almanya düzenli sömürgelere sahip olmadığından hammadde ihtiyaçlarını bu ülkelere gelişmiş mallarını ve teknolojisini satarak karşılamaktır. (kimse babasının hayrına yardım etmez, Prusyalı subayların gelip Osmanlı askerini eğitmesi hikayesi de budur). Siyasi sebebi ise İngiltere, Rusya ve Fransa'nın yaptıkları anlaşmalara karşı durabilecek bir grup oluşturmaktır.

Neyse efendim, güç grupları silahlandıkça kutuplaşma başlar. Alman tehditine karşı yalnız kalmak istemeyen Fransa da bu sırada Rusya'ya ve aslen hiç geçinemediği İngiltere'ye yanaşır (Bu ikili birbirinden nefret etse de 2 büyük savaşta da "kötünün iyisi" olarak beraber hareket ettiler... 2. Savaşta Almanlar Fransa'yı işgal ettiğinde Fransızların bazıları "lanet İngiliz"lere artık muhtaç değiliz! diye bayram yapmış. Neyse konuyu dağıtmayayım)

Gıcıklaşma 1912-13 senelerinde tavana vurur. O sırada (1910 sonrası) dünyanın ekonomik büyüme hızı inanılmazdır. 95 sene sonra hala o hızı yakalayamadık öyle diyeyim. Fakat malları satacak pazar bulmak, düzgün hammadde akışını sağlamak gitgide mesele olmaya başlamış, Avrupa'da kısıtlı bulunan kaynaklar üzerinde (Alsas-Loren, sanırım Alsace- Lorraine idi kömür yatakları örneği, Almanya Fransa arası büyük kapışma meselesidir) ciddi itiş kakış başgöstermiştir.

1914 yılında dünya bu gergin havadayken, nispeten sudan bir sebepten benzinin üzerine çakmak çakılır. Sırplı hıyarın teki, gider işi gücü yokmuş gibi(aslında bir İngiliz ajan olduğundan da sözedilir, kendisi Sırpların gizli örgüt üyesidir) Avusturya-Macaristan veliahtını öldürür. Bunun üzerine Avusturya-Macaristan Sırbistan'a ültimatom verip savaş açar, Rusya "Sırbistan'a haa bize haa" diye savaşa girer, Almanya Rusya'ya, Fransa Almanya'ya, İngiltere Almanya'ya diye herkes birbirine girer ve 4 sene sürecek savaş başlar.

Savaşın nedeninin özeti kısaca budur, bundan başka ne duyarsanız gayrı yalandır. Avusturya- Macaristan'ın silik kişilikli sevilmeyen prensi öldü diye kimse kılını kıpırdatmazdı yoksa.

Saygılarımla,[signature][hline]Cafein= Ultimate Crash Tester

Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cafein cok iyi yazmissin.
Sonuc olarak her iki dunya savasininda sebebi ekonomiktir. Prens olduruldugu icin yada Hitler psikopat (bazilari soyluyor ben degil) oldugu icin savas cikmamistir.
1. dunya savasi somurgelerden daha fazla pay almak isteyen almanya ile digerleri (biz de kaybettigimiz topraklari almak istemisiz o ayri), 2. dunya savasi ise 1. dunya savasindaki somurgelerini de kaybeden, versay gibi sartlari inanilmaz, alman milletini herseyden mahrum birakacak bir dayatmayi zorla kabul etmis almanya ile digerleri arasindadir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

emperyalızmın cıkardıgı savaslardan hıcbırı sosyal kulturel veya askerı nedenelrden dolayı cıkmaz

emepryalıstlerın savas acmadakı tek sebeplerı ekonomıktır

ırak savasına bakın burnumuzun dıbınde ıste

asıl sorun olan amerıka onumzudekı 20 yıl ıcınde hangı ulkeye savas acıcak sırada kım var yanı

savas acmassa kendısı coker cunkı muhakkak sırada bırı olucak pıyango buyuk ıhtımal surıyeye cıkıcak iran a gucu yetmez amerıkanın irak ta maymun olan amerıka ıraktan kat be akt guclu ıranla savas agırmeye pek cesaret edemez[signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...
31 CD ve 4-5 DVD tutan arşivi...
Görmek için mail filan atmayın,ben sizi ararım bir ara...

"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him."
Roy Mustang
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

en büyük neden sanayi inkilabının yüzünden almanyanın ingiltere ile boğaz boğaza gelmesii...sonra fransa ile almanya arasındaki alsas loren adlı bölgenin almanyada bulunması ve fransanın orayı almak istemesiii.....avusturya veliahtının öldürülmesi sadece bahaneee[signature][hline]
a$k bir sabunsa
köpürt beni pakize
mz: haspa fc

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

I. Dünya Savaşının asıl nedenini açıklamak biraz zordur aslında.

Tariihin başından beri stratejik konumu yüzünden Avrupa devletlerinin Osmanlı'da gözü vardı. Balkan Savaşları sırasında Osmanlı Devleti tarafsız kalmayı seçmiştir. Ama Almanya'nın iki gemisini(Yavuz-Midilli), satın aldığını açıklayarak boğazlardan geçirip Karadeniz sularına göndermesi ve bu gemilerink Rus topraklarına ateş açması üzerine, Avrupalı Devletler savaş açmak ve Osmanlı topraklarını ele geçirmek için fırsat yakalamış oldular...

Sonuç olarak doğru düzgün bir nedeni yok aslında bana göre...[signature][hline]www.otostopcu.org
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...