Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

tavsiye - Zeta Gundam


Akuma_Blade

Öne çıkan mesajlar



Mobile Suit Z Gundam

Yapım Yılı :1985

Bölüm Sayısı : 50

Principality of Zeon'un "One Year War"ı kaybetmesinden 3 yıl sonra 0083 yılında teslim olmayı reddeden Amiral Augille Delaz'a ait bir Zeon filosu gizli bir operasyon ile Federasypnun geliştirmekte olduğu nükleer silah kullanma kapasitesine sahip bir MS olan GP02A'i kaçırırlar. Federasyon kuvvetlerinin üstün çabalarına rağmen, Delaz Filosu "Operation Stardust" adını verdikleri intihar saldırısını gerçekleştirirler ve bu kriz sonrasında her ne kadar Delaz filosu durdurulsa da , Federasyon kuvvetleri çok ağır hasar alırlar. Uzay filolarının yaklaşık 3/2'si yokolur ve bir çok üst düzey komutan hayatını kaybeder.

Bu olaydan hemen sonra artık gerek Federasyon senatosunda gerekse silahlı kuvvetler içinde uzayda yaşayan insanlara karşı büyük bir korku ve nefret doğmaya başlar. Artık Federasyonda çoğu kişi kolonistlere "hakettikleri gibi davranmak" gerektiğini düşünmektedirler.Amiral Gene Corini'nin girişimleri ile uzayda çıkan isyanları gerekirse zorla bastırmak amacıyla bir güvenlik filosu olan TITANS kurulur. Uzayda yaşayan insanlara karşı çok sert düşünceleri olan Amiral Jamitov Haymann bu organizasyonun başına getirilir.

Haymann çok kısa bir sürede Federasyon askeri kuvvetlerinde ne kadar "ipten dönme" adam varsa Titans'a toplamaya başlar. Titans artık kolonistlerden nefret eden, insan hayatına zerre değer vermeyen acımasız insanlarla dolar. Bütün bunlar olurken Amiral Corini'nin ölümü ile Haymann yavaş yavaş Federasyon ordusundaki tüm gücü eline toplamaya başlar.Aradan geçen 5 yıl boyunca Titans kolonistlerin hayatını cehenneme çevirir. En basit ayaklanma bile Titans tarafından şiddetle bastırılır. Haymann'dan cesaret alan Titans askerleri önlerine çıkan her türlü engeli yoketmeye başlarlar. Kolonistlerin siyasi liderleri yavaş yavaş şüpheli bir biçimde ölmeye başlarlar. Titans artık uzaydaki tek güçtür.

Dahası kimse birşey kanıtlayamadığından bu ırkçı organizasyonu kimse durduramaz. Kolonistlerin yardım isteyen çığlıklarına kimse cevap veremez... Titans'ın 30th Banthi kolonisinde gerçekleşen bir gösteriyi G-3 zehirli gazı kullanarak durdurmaları, ve 3 milyon insanın ölmesi de bardağı taşıran son damla olur.



Eskiden Haymann ile "One Year War"da beraber savaşan Amiral Brex Forra, ordudan ayrılarak Titans'ın vahşetine göz yummayı reddeden herkesi yeni kuracağı direniş gücüne çağırır. Eski bir Zeon askeri olan Quattro Bagina adlı esrarengiz bir adamın yardımı ile Forra AEUG (Anti Earth Union Government) adı yeraltı organizasyonunu kurar. Amaç faşist Titans'ı durdurmak ve yanlışlıklarla dolu Dünya Federasyonunu düzeltmektir. Titans'tan iğrenen eski Federasyon subayları, siviller, eski Zeon askerleri bu Federasyon kökenli terörü durdurmak üzere AEUG çatısı altına toplanmaya başlarlar. Gerek insan, gerekse malzeme olarak Titans'ın yarısı kadar bile olamayan AEUG şimdilik sadece gerilla taktikleri ile Titans'la savaşacaktır.



Hikayemiz UC0087 tarihinde Green Noa 1 kolonisinde başlar. Titans yeni geliştirdikleri MS'leri olan Gundam MKII'yu test etmek üzere koloniye getirirler. AEUG bu testten haberdar olur ve Yüzbaşı Quattro Bagina liderliğinde bir grubu, bu yeni MS'ler hakkında bilgi toplamak hatta mümkünse onları ele geçirmek amacıyla koloniye gelirler. Titans'tan nefret eden Camille Vidan adlı 17 yaşında bir genç Quattro ve ekibine Gundam MKII'yu kaçırmalarına yardım eder. Camille bu olaydan sonra AEUG'e katılır. Ancak katılması ile birlikte ardı ardına trajedilerle yüzleşmek zorunda kalacaktır...



En son 1982'de Gundam OVA-3'ü yapan Tomino, 3 yıl aradan sonra Mart 1985'te Z Gundam ile geri döner. Bu seri her ne kadar çok karanlık ve trajik bir hikayeye sahip olsa bile birçok Gundam hayranı tarafından yapılan en iyi seri olarak düşünülmektedir. Hikayedeki en büyük değişiklik, daha önceki serilerde "iyi taraf" olan Federasyonun şimdi Titans adlı kötünün de ötesindeki taraf olmasıdır.

Z Gundam'ı izleyecekseniz tıpkı V'de olduğu gibi yanınıza bir sürü mendil almayı unutmayın. Ayrıca ölüm temalarından hoşlanmıyorsanız Z Gundam sizin izleyeceğiniz en son anime olmalı.

(Bu inceleme Heero tarafından hazırlanmıştır)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Önemli Not : Eğer hiçbir şekilde CİDDİ VE KARAMSAR Anime'lerden hoşlanmıyorsanız Zeta Gundam'dan kesinlikle uzak durmanızı öneririm , kesinlikle POP bir beklentiye hitap etmiyor (İnanmıyorsanız daha ilk bölümde evini , 3. bölümde annesini ve 5. bölümde babasını ve kademeli olarak son bölümlere doğru da AEUG'daki birçok arkadaşını kaybettikten sonra Four da ölünce kendinden geçmiş şekilde cinnetini izleyin) , yok eğer CİDDİ ANİME'LER NASILDIR YADA NASIL OLMALIDIR diye bir araştırmanız varsa konuya Z Gundam ile başlamanızı öneririrm çünkü bir Anime'den çok öte politik göndermeleri olan bir yapım , farklı düşünerek çok farklı düşüncel sağlamamlar çıkartabiliyorsunuz. (Örneğin kötülüğün de ötesindeki taraf olan Titans'ın burada ciddi şekilde bir Amerikan oluşumu olarak gösterilmesi yüzünden Z Gundam'ın Amerika'daki gösterimi geçen seçimlerin hemen öncesine kadar yapılamıyordu)

Bu arada gelmiş geçmiş belki de en güzel Gundam serisi olan Zeta'yı bir yana bırakıp kişisel olarak bu Anime'yi izlememdeki en büyük sebep olan Quattro'ya geçelim.Quattro'yu tanır tanımaz nickimi bile değiştirme noktasına geldim düşünün artık :)





Quattro Bagina
Yaş : 27
Taraf : AEUG
Newtype , yüzbaşı

Size birşey söyleyeyim mi? Z Gundam'ın konusunu bilmesem ve Quattro'yu hiç tanımamış olsam Gundam evrene bir gram ilgi bile duymayacaktım.Taa ki birgün Quattro'nun misyonunu öğrenmem ile hayata bakış açımın değiştiğini hissettim.

Brex Forra'nın aslen bir yeraltı örgütü olan ve federasyonda hızla yayılan TITANS zorbalığından bıkan ve onlara karşı mücadele etmek isteyen erdemli Federation mensupları (ilk MS Gundam'daki Bright Noah'ın White Base gemisi mürettebatı gibi) ve OYW'den sonra sağa sola dağılan eski Zeon pilotlarından müteşekkil AEUG'u kurmasından kısa süre sonra ekibe Quattro dene esrarengiz kişi de katıldı.

Kendisine sorulan sorulara kaçamak yanıtlar veriyor , OYW'nin sonlarına kadar bir Zeon subayı olduğunu , fakat şu an sonuç olarak Federation'un bir parçası olan TITANS'a karşı savaşmanın kendisi için çok da kaygı duyurmadığını söylüyordu.Ama şaşırtıcı olanlar ardı arkasına gelmeye başladı : Bu adam neden her zaman ve her yerde yüzünün üst kısmındaki yarayı gizlemek için sürekli güneş gözlüğü takıyordu? Axis lideri Hamaan Khan'la bağlantısı neydi? Korkunç derecede yüksek pilotluk yeteneğinin ve Zeon üretimi MS'ler hakkındaki bilgi düzeyinin açıklaması neydi? Hayati soru : Acaba bu herifin gerçek amacı neydi?

Şaşırmaya hazır olun ve Zeta Gundam'ı izlemeyi bekleyin diyorum ama sabırsızsanız ve biraz SPOILER'den zarar gelmez diyorsanız...

http://www.gundamuniverse.it/gundamworld/Char.htm

Not-2 : Quattro'nun gerçek kimliğinin kim olduğu dikkatli izleyici için çok çabuk ortaya çıkması kötü oluyor , haliyle Quattro'nun aslında kim olduğunu sıkı izleyiciler bile 20-30 bölüm sonra alınlarına vurarak anlasalar "yuh be nerden anlamadık bu herif olduğu" dedirten bir kullanım olsaydı süper olurdu.Ama fazla sorun değil sonuç olarak...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
ZZ'nin çevirisi bitti gerçi ama Zeta'nın çevirisi şu an hala sürüyor , 3 gün önce #AnimeSkyCraper'dekiler ( http://www.animeskyscraper.com/torrent.html ) 35-38 arasını çevirmişlerdi.Yapım yılı 1985 olmasına karşın konvansiyonel animasyon kalitesi ve kurgunun mükemmelliği parmak ısırtıyor.Zaten AnimeSkyCraper direkt DVD'den riplemiş çok iyi de olmuş.

Serinin başlarını SkyCraper versiyonundan izlediyseniz ve gaza geldiyseniz (ki eminim ilk 10 bölümü izledikten sonra öyle olacaksınız) merak babından 38-50 arasını ASF Rip DivX olaraktan emule'de bulabilirsiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş





Zeta Gundam'ın uzun metrajlı yeniden çevrimi "Zeta Gundam Movie Trilogy" 'nin ilk filmi geçtiğimiz aylarda yayınlandı.Henüz izlemek nasip olmadı gerçi ama çizimler yeni nesil teknolojiler ile baştan sona yenilenmiş desem yeterli olur sanırım. (Orjinal serinin seiyuu kadrosu 2003'de aramızdan ayrılan You Inoue dışında aynen korunmuş gibi) Serinin diğer 2 filmi de önümüzdeki aylarda Japonya'da vizyona girecek , nete düşmedi henüz bildiğim kadarıyla ama o yönde bir gelişme olursa bana ulaşırsınız artık.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 ay sonra ...
öncelikle hayal kırıklığına ugradım ... konu , karakterler , olayların geçişi okadar kopuk kopuk ve delik deşik ki ...
örneğin camiile bi anda four' a aşık oluyoana gemi
ye aliyolar , bi anda başkasi ben senin kardeşinim diyo yolda rastlayip , onu da alip ana gemiye sokuyolar .. elini kolunu sallaya sallaya tüm karakterler gidip hangardan launch edio kendini oyle emir memir dinlemeden , sonra gelince bişi denmiyo . daha beteri 2.en büyük gemileri 1 tane mecha'yı korumak için kendini atiyo ortaya koskoca bi gemi yok oluyo . yine en sondaki dev savaşin ortasinda çocuklar(4-5 yaşinda) köprü'ye çıkıp kaptanin kucağina oturuyolar .. evet gundam'ın klasikleşen , savaş , ölüm , kayıplar , hüzün, ne için savaşıyoruz , ihanet vb. temaları orada ama cidden aramak gerekiyo .. hoş bu kadar eleştirdiğim anime'nin 85 yılından olduğu ve kendini gayet rahatlıkla izlettiğini belirtmeden geçmiyim .. başka bi anime serisi olsa gayet iyi konuşabilirdim ama GUNDAM yazınca alıştığım yüksek standartları bulamamak biraz koydu ... ama 20 senelik olmasi her türlü eleştiriyi bi anda göz ardı etmeme sebep olmakta ...[signature][hline]*Animelist.xls
*Proud member of RELAXOLOGY
*RELAXOLOGY @ GARAJ.ORG
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
abı ıyı guzelde adamın babasının anasının vs vs oldugunu soyledın bıttı olay yanı sımdı ben ne dıye cekıyım ızlıyımkı bunu bastan anlatım guzelde tavsıyedede uyarılmadan bu kadar buyuk spoılerlar verılırmı hiç anlıyorumz gaz bi şekılde anlatıyorsunda ıyılık olucagına sıogutuyorsun resmen bırak adamalr kesfetsın sertmı bırak mıllet kendı ogrensın[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer MS Gundam olayına SEED ile ilgi duymaya başladıysanız ve daha önceki Gundam serilerinden de pek haz etmiyorsanız , efektlere , ekşına meraklıysanız Zeta Gundam size aradığınızı vermeyecektir.Ama... benim için en önemli şey senaryodur derseniz de Zeta Gundam sizin için asla es geçilmeyecek bir örnek olmalı.

Peki Zeta bana göre niçin mi iyi? Öncelikle tamamen kendi zamanının koşullarına kanalize oluyor.Haliyle olaylar ve kişiler arasındaki bağlantıyı sağlayabilmek için en azından MS Gundam (1979) ve Gundam 0083 (1991) 'i izlemeniz gerekli oluyor.Ama bu aynı zamanda kendi olay gelişiminin serinin zamanına yayılmasını da sağlıyor.Ayrıca Zeta Gundam öncesi ve sonrası MS tasarımların , animasyon tekniğinin ve senaryo olayının birbiri ile çok farklı yerlerde kaldığını söylemeliyim.Senaryo mu? Sanırım kimse çıkıp da "senaryo kötüydü" diyemeyecektir.Zira zamanı için bile oldukça politik ve riskli bir senaryo idi Z Gundam. ( Birkaç sene öncesine dek Z Gundam hala Amerika'da yayınlanmış değildi -ki belki hala yayınlanmamıştır , fikrim yok- , zira yayıncılar ABD gibi bir ülke için senaryonun çok fazla militer ve sert olduğunu düşünüyorlardı.11 Eylül olaylarından sonra Z Gundam'ın TV'de yayınlanması iyice zora girdi zira serinin ortamı ile 11 Eylül sonrası dönem şaşırtıcı şekilde benzeşmekte idi.Bu nedenle Bandai başkanlık seçiminin yarattığı boşluğu fırsat bilip öyle hazırlayabildi DVD Box Set'ini ) Teknik altyapı ve işleniş derseniz yine özgün bir yapı çıkar karşınıza : SEED'de en az 9-10 tür Gundam varken Zeta Gundam'da yegane Gundam'lar Z Gundam , Gundam MK II ve 2 tane Psyco Gundam... Gundam sayısı bu kadar az olunca SEED'in ekşın kavramı ile alakasız , %100 gerçekçi olmasa da mekanik olarak daha akla yatkın ve ölüm olayının SEED'in son session'larından daha vurucu işlendiği bir seri çıkıyor karşımıza.

SEED Destiny'nin Zeta'dan yaptığı alıntılar hiç dikkatinizi çekmemiş midir? MS Gundam'in iyi tarafı Federasyon'un terörize olup Titans adını aldığında rollerin tersine dönmesi size de tanıdık gelmemiş midir.Quattro ve onun sayesinde Gundam serilerinde başlayan "alternative ID" olayı SEED Destiny'de arttırılarak kullanılmamış mıdır? Yapay olarak geliştirilmiş ve beyni yıkanmış bayan pilot (Four) ve onun ağır zırhlı siyah Psyco Gundam'ı sizce Stellar ve Destroy Gundam'a ilham vermemiş midir? Cagalli'nin Akatsuki'si Quattro'nun T100 Hyaku Shiki'sinin birebir klonu değil midir? Örnekler çoğaltılabilir.Benim kastetmek isteiğim günümüz koşullarında 10 / 9'luk bir seri olarak nitelendirilebilecek SEED Destiny'e bu denli derin katkıları olan ve bunu 20 sene öncesinden , o zaman için çok büyük ticari riskleri göze alarak yapan Z Gundam'a 10 / 9 notun çok görülmemesi.Zira herşey efekt ve CGI değil , ve yenisinin ne denli seversek sevelim onu bu noktaya taşıyan basamağı atlamamalıyız diyorum.

[Bu mesaj Akuma_Blade tarafından 14 Ağustos 2005 20:54 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş



Mobile Suit ZZ Gundam

Yapım Yılı : 1986

Bölüm Sayısı : 47

Titans karagahı Gate of Zedan'ın (Eski adıyla A Bao A Qu) AEUG ve Neo Zeon kuvvetleri tarafından yokedilmesinin üzerinden birkaç ay geçmiştir. Üst düzay komutanlar Jamitov Haymann ve Paptimus Scirocco'nun ölmesi ile uzayda yaşayan insanların üzerine kabus gibi çöken Titans dağılmıştır.
Kazandıkların zafere karşılık, AEUG kuvvetleri de çok ağır kayıplar vermişlerdir. AEUG'nin elindeki insan ve araç sayısı Grypps War'ın bitişi sonucunda %85 azalmıştır. Ayakta kalan tek savaş gemisi Argama'dır.

Titans'ın ortadan kalkması ile uzayda yaşayan insanları Federasyona karşı ayaklandırmak isteyen Hamaan Khan'ın lideri olduğu organizasyon Neo Zeon daha da aktif bir hale gelmeye başlar.Argama ise şu anki hali ile Neo Zeon'a karşı koyacak güçte değildir. Camille Vidan Scriocco'nun ölmeden ona uyguladığı psişik saldırı nedeniyle komadadır ve belki de hayatının sonuna dek pilotluk yapamacağı bellidir , efsanevi pilot Quattro ise Hamaan ile girşitiği savaş sonrasında kaybolmuş , Hyaku Shiki'sinin haşat olmuş enkazı bulunmuştur.Argama ise gerek üniteler gerekse moral açısından çökmüştür.Bu yüzden AEUG karargahından gelecek yeni emirler ve takviyeleri beklemek üzere Side 1'ın Shangri-La kolonisindeki bir hurda deposunda saklanır. Axis filosu ise Titans'ın ortadan kalkmasıyla birlikte dünyanın ve tüm koloni sisteminin ele geçirilmesi için karşılarında kalan tek düşman olarak Argama gemisini görmektedir ve onu yoketmek için peşlerine düşerler.

Bütün bunlar olurken, hayatını kazanmak ve kardeşini iyi bir okulda okutabilmek için hurdalıkta çalışan ve iyi para edecek bir MS enkazı bulmak için yaşayan genç teknisyen (ve gizli Newtype) Judou Ashita ve istemeden de olsa çıkardıkları hurdalar arasından Titans subayı Yazan Gable'nin kapsülünü çıkartır ve onu serbest bırakır.Yaptığının çok kötü birşey olduğunu Yazan Argama'ya girip Zeta'yı imha etmeye çalıştığında anlayan çaylak Judou onu Zeta Gundam'a ulaşmadan durdurmayı başarır ve bu sırada da muazzam Newtype potansiyeli ortaya çıkar.Bir süre sonra önce Judou sonra da her biri birbirinden renkli kişiliğe sahip arkadaşları ile istemeden de olsa Argama'ya katılır ve ardı ardına garip (Ve çoğunlukla komik) olaylar silsilesi başlar.



Z Gundam bittikten sonra, Tomino seriye yeniden göz attığında , gereğinden fazla karanlık bir hikaye olduğunu gördü. Gundam'ın kasvetli bir anime olmasını istemiyordu ve bu nedenle daha çok çocuklara yönelik olan ZZ Gundam'ı yarattı.ZZ Gundam diğer Gundam'lar ile karşılaştırıldığında komedi öğeleri çok fazladır. Dahası Z Gundam'da neredeyse her bölümde olan ölüm teması burada çok çok azdır. Birazda yaşı küçük izleyicileri hedef aldığından birçok Gundam hayranı tarafından vasat bir seri olarak düşünülmektedir. (Bence değil. Bir Anime'nin iyi sayılabilmesi için illaki bir bölümde 40 kişinin ölmesine gerek yok... ) Eğer Z ve V'den sonra duygusal çöküntüye girdiyseniz, (Bkz. Ben ) dahası Wing'te size hala dandik geliyorsa (Ki öyle... ) rahatlamak için ZZ Gundam'a bir göz atın derim.

(Bu inceleme Heero tarafından hazırlanmıştır)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çizimler ah şu çizimler olmasa... neyse bakacam mirc tan calierde wing varmış buda olsun bari[signature][hline]Shaded by the trees, calling out to the wind, I'm lying face-down crying
I saw a version of myself I didn't even recognize
On this guitar I'm playing the melody of someone who's passed on
A star falls in the grief of someone who'll never be seen again
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 3 ay sonra ...
  • 1 yıl sonra ...


http://www.youtube.com/watch?v=lw0VgWSDA5o

Z Gundam Movie I , Gackt - Metamorphose

Rüzgar dalgaları gibi tereddütler beni sararak çaresiz bıraktı
Derin karanlıktan gelenler seni paramparça etmiş olmalı , bulamıyorum

Dünyanın dönmemesine izin vermek anlamına gelse bile
Sadece seni korumak istiyorum

Ve şimdi... Gerçekleşti , başkaslarının kuabileceği en acı sözcüklerden daha da fazlası
Bense sadece burada sana , dudaklarına dokunmak istiyordum

Ancak sonu olmayan gökyüzüne ulaşılabilirse bu olacaktı.
Seni asla unutmayacağım , hayalin gözlerimin önünde yanıyor

Herhangi birinin kurabileceği cümleler, bunlar sadece senin anıların
Bu başka hiçbirşeyin silemeyeceği acılarımı iyileştirebilir

Şimdi, ismini anmayı bıracağım ve hepsi bitecek

Hepimiz hatalar yaptık aslında , hepsi bitti ama...
Tek birşey dışında , seni ne pahasına koruyacağıma söz verişim , bunu tutacağım

Ve şimdi... Gerçekleşti, başkalarının kurabileceği cümlelerden çok daha fazlası...
Kollarımda sana sarılmak istiyorum , bir kez daha

Şimdiyse senin için savaşmaya devam etmem gerekiyor
Belki günün birinde senin için yanında bir kez daha gülümseyebilmek için...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş



Mobile Suit Zeta Gundam

Yapım Yılı : 1985

Bölüm Sayısı : 50

GİRİŞ

Principality of Zeon'un "One Year War"ı kaybetmesinden 3 yıl sonra 0083 yılında teslim olmayı reddeden Amiral Augille Delaz'a ait bir Zeon filosu gizli bir operasyon ile Federasypnun geliştirmekte olduğu nükleer silah kullanma kapasitesine sahip bir MS olan GP02A'i kaçırır.Federasyon kuvvetlerinin üstün çabalarına rağmen, Delaz Filosu "Operation Stardust" adını verdikleri intihar saldırısını gerçekleştirirler ve bu kriz sonrasında her ne kadar Delaz filosu durdurulsa da , Federasyon kuvvetleri çok ağır hasar alırlar ve uzay filolarının 3 / 2'si yokolur , birçok üst düzey komutan hayatını kaybeder.Delaz filosu , Federasyon güçlerince yokedilmeden hemen önce bir koloniyi Kuzey Amerika üzerine düşürmeyi de başarır.Bu olaylardan hemen sonra artık gerek Federasyon senatosunda gerekse silahlı kuvvetlerinde uzayda yaşayan insanlara karşı büyük bir korku ve nefret doğmaya başlar.Artık Federasyonda çoğu kişi kolonistlere "hakkettikleri gibi davranmak" gerektiğini düşünmektedirler.Amiral Gene Corini'nin girişimleri ile Operation Stardust'un gerçekleşmesinden hemen sonra uzayda çıkan isyanları gerekirse zorla bastırmak amacıyla bir güvenlik filosu olan TITANS kurulur.Uzayda yaşayan insanlara karşı çok sert düşünceleri olan Amiral Jamitov Haymann bu organizasyonun başına getirilir.Haymann çok kısa bir sürede Federasyon askeri kuvvetlerinde ne kadar "ipten dönme" adam varsa Titans'a toplamaya başlar.Titans artık kolonistlerden nefret eden, insan hayatına zerre değer vermeyen acımasız insanlarla dolar. Bütün bunlar olurken Amiral Corini'nin şüpheli ölümü ile Haymann yavaş yavaş Federasyon ordusundaki tüm gücü eline toplamaya başlar.



Aradan geçen 5 yıl boyunca Titans kolonistlerin hayatını cehenneme çevirir. En basit ayaklanma bile Titans tarafından şiddetle bastırılır. Haymann'dan cesaret alan Titans askerleri önlerine çıkan her türlü engeli yoketmeye başlarlar. Kolonistlerin siyasi liderleri yavaş yavaş şüpheli bir biçimde ölmeye başlarlar. Titans artık uzaydaki tek güçtür.Dahası kimse birşey kanıtlayamadığından bu ırkçı organizasyonu kimse durduramaz. Kolonistlerin yardım isteyen çığlıklarına kimse cevap veremez... Titans'ın 30th Banthi kolonisinde gerçekleşen bir protesto gösterisini G-3 zehirli gazı kullanarak durdurmaları, ve 3 milyon insanın ölmesi de bardağı taşıran son damla olur.



Eskiden "One Year War"da Zeon'a karşı General Jamitov Haymann ile beraber savaşan Amiral Brex Forra, ordudan ayrılarak Titans'ın vahşetine göz yummayı reddeden herkesi yeni kuracağı direniş gücüne çağırır.Eski bir Zeon askeri olan Quattro Bagina adlı esrarengiz bir adamın yardımı ile Forra AEUG (Anti Earth Union Government) adı yeraltı organizasyonunu kurar. Amacıysa faşist Titans'ı durdurmak ve yanlışlıklarla dolu Federasyon'u düzeltmektir. Titans'tan iğrenen eski Federasyon subaylarının oluşturduğu ayrılıkçı gruplar ( "Kalaba" ) , siviller ve eski Zeon askerleri bu Federasyon kökenli terörü durdurmak üzere AEUG çatısı altına toplanmaya başlarlar. Gerek insan, gerekse malzeme olarak Titans'ın yarısı kadar bile olamayan AEUG ve Kalaba şimdilik sadece gerilla taktikleri ile Titans'la savaşacaktır.

Hikayemiz UC0087 tarihinde Green Noa 1 kolonisinde başlar. Titans geliştirdikleri yeni nesil MS'leri olan RX-178 Gundam MK II'lerden iki tanesini test etmek üzere koloniye getirirler. AEUG bir şekilde bu testten haberdar olur ve Yüzbaşı Quattro Bagina liderliğinde bir grubu, bu yeni MS'ler hakkında bilgi toplamak hatta mümkünse onları yoketmek ve ele geçirmek amacıyla koloniye gelirler.Güne oldukça kötü bir başlangıç yapan ve haliyle Titans'tan nefret eden Camille Bidan adlı 17 yaşında bir genç Quattro ve ekibine Gundam MK II'i kaçırmalarına yardım eder. Camille bu olaydan sonra AEUG'e katılır. Ancak katılması ile birlikte ardı ardına trajedilerle yüzleşmek zorunda kalacaktır...



KARAKTERLER :

Açıkçası Zeta Gundam bir Anime serisi için belki de en çok sayıda önemli roldeki yan karaktere sahip seri.O yüzden tek bir yazıda anlatmak yetersiz kalacaktır o yüzden siz en iyisi mi önemli karakterlerin tamamı için Heero'nun tanıtımının olduğu şu sayfaya göz atın :

A.E.U.G. : http://www.anime.gen.tr/tanitim/zeta/tanit-zeta-karakter.html

Titans ve Neo Zeon : http://www.anime.gen.tr/tanitim/zeta/tanit-zeta-karakterb.html



İNCELEME :

En son 1982'de Gundam 0079 Movie Trilogy'sini tamamlayan Tomino, 3 yıl aradan sonra Mart 1985'te Zeta Gundam ile geri döner. Bu seri her ne kadar çok karanlık ve trajik bir hikayeye sahip olsa bile birçok Gundam hayranı tarafından yapılan en iyi seri olarak düşünülmektedir. Hikayedeki en büyük değişiklik, daha önceki serilerde "iyi taraf" olan Federasyonun şimdi Titans adlı kötünün de ötesindeki taraf olmasıdır.Zeta Gundam Mecha tasarımı alanında da Anime dünyasını sonsuza dek değiştirmiş bir seridir öyle ki Bandai bu serinin ardından Gundam'ın "Genişletilmiş Evren" 'i olan MSV serisini tasarlayacaktır ki bu UC evrenine daha çok karakter , MS ve konu ayrıntısı katılmasını sağlamıştır.

Zeta Gundam herkese önerebileceğim yada önerebileceklerimin bile sonuna dek götürüp bitirmelerine şüpheli olduğum bir seri.Bunun sebebi zayıflığı değil , tamamen kendi kabuğunda kapalı kalmayı seçmiş bir seri olması.Gundam SEED gibi yeni serilere tapıyorsanız Zeta Gundam size büyük ihtimalle tatsız ve kokusuz , heyecansız başlayıp tuhaf biten sıkıcı bölümler silsilesi olarak gözükecek.Fakat eminim , o mükemmel kurguya bir kez kapılırsanız bunları bir kez bile hissetmeyeceksiniz.Sevmediniz mi? Bıraktığınız yerde toparlayın ve 5 yıl sonra yeniden izleyin , olmadı mı 5 yıl sonra yeniden başlayın.Er geç eminim , benim bile şu an betimlemekte zorlandığım kurguyu hissedecek ve ne demek istediğimi anlayacaksınız.



Zeta Gundam'dan hemen önce hiç kimse bilmese de Tomino bazı kişisel nedenlerden ötürü ağır bir depresyon hali içerisindeydi ve bu proje de bu ruh halinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. ( Episode 20'deki Camille-Four karşılaşmasındaki diyaloglardan Camille'yi aslında bir ölçüde yönetmenin kendisini yansıtışı olarak da görmek mümkün bu bağlamda ) Yayınlandığı dönem içerisinde birçok kişi seriyi boğucu , karanlık ve zor anlaşılır bulsa da zamanı için anlaşılamamış bu serinin kadri sonradan anlaşılmış ve gelmiş geçmiş en iyi Mecha serilerinden biri olarak anılmaya başlamıştır. ( İçerdiği ağır politik göndermelerden dolayı serinin uluslararası DVD seti 2003 sonlarında piyasaya sürülebilmişti bu da ancak , Amerika'daki başkanlık seçiminin sağlayacağı kısa boşluktan yararalanarak olabilmişti )

Bu şaheser serinin DVD setinin yukarıda belirtmiş olduğum sebepten fena halde aceleye gelmiş gibi görünen tarafları var.Bunlardan birisi de çeviri hataları... Tek tek bahsetmek istemiyorum ama AnimeSkyScraper'in 36. bölümde Bandai tarafından durdurulan çevirisinden izlediyseniz arada feci farklar göreceksiniz ve ne yazık ki bundan bazı özel isim çeviri hataları bile nasibini almış ( Kanji'den İngilizce'ye yapılan hızlı çevirilerin kaçınılmaz kaderi olsa gerek ) DVD setinde eleştirilebilecek düzeyde çeviri hataları barınmasının yanısıra görsel manada bir elden geçirilme yok gibi , bundan yanlızca Opening ekranları yararalanmış görünüyor.Ses kalitesi konusunda iyileştirilmeye gidilmesi güzel.Serinin hayranları İngilizce dublajda orjinal açılışların senfonik başka açılışlar ile değiştirilmiş olmasına şaşırabilirler ( İlki olmasa da Zeta Gundam OST 1'de yeralan ikincisinin - A.E.U.G. Theme - tam uyduğunu düşünüyorum ) Bu set ayrıca bir kırtasiye takımı , 48 sayfalık bir artwork kitabı , bir poster ve buna ek olarak Limited Edition'da ise serideki bazı MS'lerin küçük figürleri ile gelmekte.DVD setine parelel olarak piyasaya sürülen Limited Edition bir PS 2 seti ise yanında Bundle olarak Z Gundam : AEUG vs Titans oyununu getiriyor.

Serinin DualAudio rip'ini WhiteBase (#WB) grubu yaptı.Eğer merak ediyorsanız...

[ Mesaj 08 Mayıs 2007, Salı - 22:22 tarihinde, Akuma_Blade tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş



MOVIE TRILOGY "A NEW TRANSLATION"

Zeta Gundam'ın 20. yılını anmak nedeniyle Bandai , baştan aşağı çizimleri baştan hazırlanmış ve birkaç yeni seiyuu'nun da katılımı ile seslendirmeleri de yenilenmiş bir yapım olan Zeta Gundam Movie Trilogy'i de hazırlamıştır ki geçen sezonun Japonya'daki box office listelerinin başında bu yapım bulunmaktaydı.İlk seriyi izlemiş olsanız bile bambaşka bir Anime izlediğinizi zannedebilirsiniz çünkü yeni seslendirmeler , çizimler ve savaş sahnelerindeki geliştirmeler Movie Trilogy'i mutlaka edinilmesi gereken Special Edition 'lardan yapmış. ( Bu arada DVD sürümündeki çevirilerden haberdar olmuş olmalılar ki eski sahnelerdeki çeviri yeni baştan yapılmış , bu Movie Trilogy'nin kod adı bu yüzden "A New Translation" ) Zaten filmde de körü körüne bir özet / kolaj bölümü tarzında değil , serinin yeniden kurgulanmış ( "retelling" ) yorumu demek daha doğru olur.

Filmi izlememiş olanalar için süprizi bozmak istemem ama çoğu noktada sahnelerin değiştirildiğini ve restore edildiğini göreceksiniz.Ama seri aynı dramatik doz üzerinden aynı finale doğru akıyor tahmin edebileceğiniz üzere.Savaş sahneleri ve karakterler filmlerin tamamında olmasa da yeterli dozajda duran restore kısımlarda CGI olarak yeniden çizilmişler.Ayrıca Japon JRock solisti ve bestecisi Gackt! (Takashi Sorimachi) bu yapıma tema müziklerini baştan yaparak hatta klibinde oynayarak bizzat katılmış.Normalde bu tarz action Anime'si olmayan Mecha serilerinde hareketli müzikler pek hoş kaçmaz ama GTO Drama'da beğenimizi kazanan müziklere imza atan Gackt! burada serinin agresif ve karamsar haline cuk oturan müzikleriyle mükemmel bir uyum yaratmayı başarıyor.

Movie I : Heir of the Stars , ilk 14 bölümün özeti niteliğinde.Hatırlarsanız seride Camille Bidan ne Titans ne de AEUG'un hareketlerinden habersiz kendi halinde bir karakterdi ve Gundam MK II'a pilotluk yaparak AEUG'a yardım etmesi tamamen iradesi dışında gelişen olaylar sonucunda gerçekleşmişti.Filmde ise en başından Camille'in bir AEUG sempatizanı oluşu gibi bir gerçeğe açık kapı bırakılmış."Katz's Sortie" olay akışından çıkartılmış ve yeni eklenen diyaloglarla Stephanie'nin Wong'un kızı olduğu açıklanmış.Film seriye avantajla akıcı bir hızla ilerliyor ve sonlardaki aksiyon sahneleri ile bizi hayal kırıklığına uğratmıyor.Son sahne TV serisindeki gibi bizi gderayak mest ediyor.

Movie I Fragmanı : http://www.youtube.com/watch?v=5qvpxmtKuPE



Movie II : Lovers 15-30 arası bölümlerin yeniden kurgulandığı film ve ilk filmden daha fazla restore edilmiş sahne içeriyor.Genel manada ilk filmden daha iyi gibi... İlk filmde olduğu gibi yine irili ufaklı değişiklikler var , en büyük değişiklikse Four'un kaderi üzerinde yapılmış.Ayrıca 3. filmin büyük ölçüde Hamaan'ın üzerine kurulduğunun ön ipuçlarını buluyoruz.Aksiyon dozajı oldukça yüksek ve daha ilk sahneden giren aksiyon sekansı ve bitiş yeri oldukça güzel...

Movie II fragmanı : http://www.youtube.com/watch?v=QfJKpbl7eEg



Genel manada Trilogy'nin en "action pack" filmi (Kusuruma bakmayın , başka tabir yapamadım) denilebilir zira her şey Axis filosu ve doğrudan son savaşa geçiş süreci üzerine kurulmuş.Four'un geçen filmin sonundan dolayı artık namevcut olmasından ötürü izlemeden önce Rosamia'nın ön plana çıkartılabileceğini düşündüm ama Rosamia'yı seriden bile az yerde görülerek beni şaşırttı son film. (İlginçtir , serinin finalinde kısa süre görünen NT ruhları da bu filmin finalinde çok daha az görülüyorlar) Müziksel manada çok da zayıf olmasa da , ilk 2 film klasik temaları da verişinin yanısıra agresif yeni parçalarla beğenimizi kazanmıştı , 3. film ise serinin sadece son birkaç bölümünde çalan kült temaları vermemesinden ve yeni eklenen müziklerin çok zayıf oluşundan dolayı ortalama bir not alabiliyor.

Movie III fragmanı : http://www.youtube.com/watch?v=4h3BZrr-n5s

İNCELEME :

Seriye eklenen her restore edilmiş sahne serinin hayranları için unutulmaz bir hatıra niteliğinde ve kareografi de mükemmel sayılır.Öte yandan özellikle serinin sonlarında olaylara etki eden pek çok operasyon ve diyalog filmde bulunmamakta , yeni eklenen diyaloglarsa hayati önemdeki ayrıntılar değiller , bu nedenle olağanüstü bir final hissiyatı almamız pek mümkün olmuyor.Filmlerin ayrı ayrı toplamını aldığımızda başlangıç için mükemmel ama sonuç kısmında yetersiz kalan , ortalamaya göreyse hala yeterli bir Trilogy çalışması bence "A New Translation"

[spo]Eğer gözleriniz yeterince keskinse ve MSV kültürünüz varsa Genişletilmiş Evren birimlerinden Gundam TR-1 Hazel-Rah'i kısa süreliğine görebilirsiniz.Bir de TV serisindeki Camille'in seçilen kaderi -delirmek!- farklılaştırılmış , aynı finali körü körüne görmüyorsunuz.İşte bu tarz güzel süprizleri de bulunan bir film üçlemesi...[/spo]

Averaj bir Trilogy mi , kesinlikle hayır , seride en uzun süreli aksiyon sahneleri bu filmlerde.Düelloları izlemek serideki kadar heyacanlı , restore edilmiş sahneler de öyle ; keşke biraz da ambians olsaydı keşke...

SONUÇ :

Birçok eski Gundam takipçisi gibi ben de Zeta Gundam'ın şu ana dek yapılan en iyi devam serilerinin başında olduğunu düşünmekteyim öte yandan bu yapımın son derece ağır ve aksiyon Anime'si olmaktan da uzak olduğunu söylemem gerekli ("A New Translation" üçlemesindeki filmleri aksiyon bollukları nedeniyle istisna sayalım) : İlk 20 bölüm boyunca önceki izlediğim çok az Anime'de alabildiğim bir tadı veren bu seri aynı zamanda 21. - 30. bölümler arasında gerçek arka planı konusunda çok az ipucu vererek bizi şaşırtıyor ama neyse ki Zeta Gundam üzerinde düşünerek geçireceğiniz zamandan bile zihinsel zevk alacağınız bir seri olmuş ; 30. ile devam edip 50. bölüm ile nihayete erdiğinizde bir çivi gibi aklınızda kalan bir final ile Anime'ye ve dramatik yoruma bakışınızı değiştiriyor.Kişisel açımdan söyleyeyim ilk 21. - 30. arası bölümler her ne kadar ne kadar az açıklayıcı olsalar da , 30. ile birlikte sizi tekrar ilk 20 bölümde aldığınız tada yaklaştırıyor.Tek bir farkla , ilk 20 bölümdeki ağır realizm , 30'lu bölümlerden itibaren gerçekçilik kaygısından ağır ağır uzaklaşıyor ve Yoshiyuki Tomino Anime'lerinden alıştığımız tonlarda ama dramatik dozu giderek arttırmak anlamında seriyi unutulmaz bir son bölümler silsilesi ile bitiriyor.Önceden bahsetmiş olabileceğim "zihinsel zevk" 'in de bir bedeli var : Zeta Gundam izlemeden önce kronolojik açıdan önce gelen diğer tüm Gundam serilerini izlemiş olmanızı tavsiye ediyorum , bu en az sonrası kadar hatırı sayılır bir izleme planını göze almak demek. (Mesela hiçbir yerde Operation Stardust'dan ve Titans'ın hangi koşullar sonucunda nasıl bu denli büyüyüp güçlenebildiğinden bahsedilmemiş , bunun için Gundam 0083'ü izlemeniz lazım) Ayrıca bu Anime'yi izleyecekseniz diğer tüm ciddi Gundam'larda olduğu gibi yanınıza bir sürü mendil almayı unutmayın.Ayrıca belirtelim , diğer Gundam serilerinden , ölüm temalarından , yoğun depresyon duygusundan ve ağır serilerden hiç hoşlanmıyorsanız Zeta Gundam sizin izleyeceğiniz en son Anime olmalı.

[ Mesaj 08 Mayıs 2007, Salı - 22:26 tarihinde, Akuma_Blade tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...