Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fareden İnsana Nakil


Finrod

Öne çıkan mesajlar

Bilimadamları, insan kromozomunu başarıyla bir fareye nakletti. İlk kez gerçekleştirilen bu deneyin, öncelikle down sendromu hastalarının tedavisinde yeni bir umut ışığı yaktığı bildiriliyor.Beynin gelişiminde, kafatası ve kalbin oluşumunda anormalliklere yol alan down sendromu, genetik bir hastalık. İngiliz bilimadamları bu hastalığın tedavisi için çok önemli bir çalışmaya imza attılar: İnsan kromozumunu bir fareye naklettiler.

BU NE ANLAMA GELİYOR?
13 yılda geliştirilen deney, insan kromozomunun 3 günlük bir fare embriyosuna eklenmesiyle başlıyor. Kromozumun eklenmesiyle, fare down sendromuna sahip bir insanın tüm karakteristik özelliklerini göstererek doğuyor.

Çalışmalarını Science dergisinde yayımlayan bilimadamları, fare üzerinde yapılan bu deneyle, hangi gen veya genlerin down sendromuna yolaçtığının saptanabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, bu deneyi bir “dönüm noktası” olarak değerlendirirken, deney genetik tıbbın sınırlarını zorlamak olarak da eleştiriliyor.

“ETİK BİR ÇİZGİ AŞILDI”
İngiltere merkezli “Genetik Alarm” adlı örgütün başkanı David King, Guardian’a verdiği demeçte, “etik bir çizginin aşıldığını” söyledi. King, başka bir canlı türünün kromozomunu alıp yeni bir canlı türüne aktarmak, genetik mühendisliğini istenmeyen mecralara taşıyor. Ortaya çıkardıkları yaratığa artık bir fare diyebilir miyiz? Yoksa fare ve insan arasında bir melez tür mü yaratılmış oldu?” dedi.

Ancak bilimadamları bu eleştiriye, “bizim amacımız fareleri insanlaştırmak değil, çok karışık bir hastalığı çözmeye çalışıyoruz” şeklinde karşılık veriyor.

Down Sendromlu Çocuklar Derneği ise, deneyi memnuniyetle karşıladıklarını, ancak deneyin herhangi bir tedaviyi müjdelemediğini söyledi.

Kaynak[signature][hline]Aklı ile övünen insan,hücresinin genişliği ile övünen mahkuma benzer
msn
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...