Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nobel Ödülleri Erkeklerin Tekelinde


Finrod

Öne çıkan mesajlar

Nobel ödüllerinin, verilmeye basladigi geçen yüzyilin basindan beri, erkeklerin tekelinde kaldigina dikkat çekiliyor. Önde gelen fizikçi ve kimyacilara 1901’den bu yana 320 ödül verilirken, bir yüzyildan fazla zamandir yalnizca 5 kadinin bu ödülü aldigi belirtiliyor.

Radyoaktivite çalismalarinin öncülerinden Marie Cruie 1903’te, kocasi Pierre ile birlikte Nobel fizik ödülünü aldi. Cruie, 1911’de detek basina kimya ödülünü kazandi. Çiftin kizlari Irene 1935 yilinda, kocasi Frederic Joliot ile birlikte kimya ödülüne layik bulundu. Maria Göppert-Mayer, iki bilimadamiyla birlikte 1963 yilinin fiziködülüne sahip oldu. 1964’te ise Dorothy Crowfoot Hodgkin, tek basina kimya ödülünü aldi.

O tarihten bu yana da Nobel ödüllerindeki erkek egemenligi iyice pekisti. Kadinlarin Nobel kazanamamasinin nedenlerinden birinin, adaylari belirleyen bilim camiasinin en yüksek tepelerine, pek az kadinin çikabilmesi oldugu belirtiliyor.

Bilimde Kadin Dernegi’nin baskani Elizabeth Ivey, “Bu bir erkek kültürü ve bir kadini aday göstermeyi düsünmüyorlar. Bu, sadece Nobel için degil, diger büyük ödüller için de geçerli” dedi. Ivy, kadinlarin meslek yasamlarinda karsilastiklari ayrimciligin tümünün bilim camiasi için de geçerli oldugunu belirtti.

Diger Nobel ödüllerinde kadinlar birazcik daha fazla ödül aldilarsa da, bu alanlarda da erkek egemenligi bariz sekilde sürüyor. Simdiye kadar verilen toplam 770 Nobel ödülünün 34’ünü kadinlarin aldigina, bunlarin da daha çok edebiyat ve baris alanlarinda olduguna dikkat çekildi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...