Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Turgut Özal 1927 - 1993


DiabloTyrael

Öne çıkan mesajlar



1927 yılında Malatya'da doğan Özal, 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. 1952 yılında ABD'ye giderek ekonomi eğitimi aldı. Türkiye'ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcısı olarak Türkiye'nin elektirfikasyonu ile ilgili projelerle çalıştı. Askerliğini Milli Savunma Bakanlığı Bilimsel Dayanışma Kurulu üyesi olarak yaptı ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversite'nde dersler verdi. 1967-1971 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı Müşteşarlığı görevini yürüttü. Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu. 1971-73 tarihleri arasında Dünya Bankası'nda danışman olarak çalıştı. 1979 yılı sonlarında doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekaleten yürüttü. 12 Eylül 1980 müdahelesinden sonra kurulan hükümete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisi'ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin başarılı olması üzerine hükümeti kurmakla görevlendirildi. 1987 yılında yapılan seçimleri de ANAP'ın kazanması üzerine, başbakanlık görevine devam etti. 31 Ekim 1989'da TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanı seçildi ve 9 Kasım 1989 tarihinde görevine başladı. 17 Nisan 1993 tarihinde geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle görevi sırasında vefat etti.

[Bu mesaj DiabloTyrael tarafından 07 Ağustos 2005 00:03 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir arkadaşım kendisini Türkiye'ye herşeyi getiren adam olarak görüyordu.Bu adamın öncesinde ülkede döviz taşımak bile yasaktı.Kapalı ekonomi vardı , teknoloji hiç bir şey yoktu , nerdeyse herşeyi bu adam getirdi ülkemize diyordu.Başka bir arkadaşda ülkeyi batırdığını her türlü dolandırıcılık mafya her türlü kötü pislik işi bu adamın getirdiğini iddia ediyordu.Ortak fikirleri ülkede büyük değişiklikler yaptığı açık ekonomiye geçtiğiydi ama 10-20 yılda yapılacak bu işi çok kısa sürede yapmaya çalışması biraz hatalı oldu diyorlardı.İhraçatı desteklemek için açtığı fonu sömürmek isteyen insanların hayali ihraçat yapmışlar.Bi de benim memurun rüşvet yer demiş.Memura çok büyük zamlar yapmış bi de.
Valla benim duyduklarım bu kadar kulaktan duyma bilgiler ama gördüğüm kadarıyla tartışılması ögrenilmesi gereken bir konu.Bilgili arkadaşların düşüncelerini dinlemek isterim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

turkiyenin en karisik zamanlarini bu adam bir sekilde idare etti . bazi seyleri hizlandirdi bazi seyleri yavaslatti .

ekonomik politikalari hep kisa vade uzerineydi . o basbakan olunca insanlar arabalarini evlerini satip bankaya para koymaya basladilar .

ya bu adamla ilgili konusacak aslinda cok sey var . turkiyenin cok karisik bir doneminde iktidardaydi .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Özal, Türkiye'nin kapalı ve içe dönük yapısından dışa açık ve piyasa ekonomisi şeklinde yapılanmasını sağlayan en önemli insanlardan biriydi. Çok şey yaptı, ülkeyi açtı, sermaye hareketliliği sağladı, dış ilişkileri geliştirdi, ihracata dayalı ekonomi modeli kurdurdu, batıya doğru dümen kırdırdı, vs vs... Bu ülkenin silkinip ileri doğru hareketlenmesinin baş aktörlerinden biriydi.

Ne var ki, madalyonun diğer yüzü de var. Bugün ülkenin içinde bulunduğu yozlaşma, yolsuzluk, istismar tablosunun da en büyük ressamıydı Özal. İnsanların devleti dolandırmasını geçtim göz yummayı, kendi teşvik etti, el altından tanıdıklarını destekledi, "Benim memurum işini bilir" diyerek kamu kurumlarının yozlaşmasını, rüşvetin olağan bir hale gelmesini sağladı. Amerika eksenli politikalarla ülkeyi Amerika'nın dümen suyuna soktu, zaten amacı "Küçük Amerika" kurmaktı. Bugün yolda gördüğünüz süper pahalı arabaların içinde gezen hırsız ve boşkafalı, ülke satıcı ve cep doldurucu insanlar yine Özal döneminin adamlarıdır, "işbilir" kişilerdir. Yine din istismarı ve PKK gibi konularda da ne gibi katkıları olduğunu bilen bilir.

Özal tartışmalı bir konudur, çünkü hem çok şey getirmiş hem de çok şey götürmüştür bu ülkeden. Ama tartışacak şey Özal'ın renginin siyah veya beyaz mı olduğu değil, grinin hangi tonu olduğudur.

Saygılarımla,[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

özal'ın yaptıklarına şöyle bir bakarsak takdir edilecek hiçbirşey bulamayız aslında.

onun zamanında yollar, köprüler yapılmış olabilir, daha çok ithal mal gelip daha çok modern görüntü kazanmış olabiliriz, ekonomi daha canlanmış gibi görünebilir ama birazcık detaya inersek bunun bize dış borç, ticaret açığı ve dolayısıyla dışa bağlılık getirdiğini görebiliriz. özal zamanında olsaydık belki vay be ülkemiz amma gelişiyor derdik ama bir 30 sene sonrasını düşünmeden yapılan birşeydi bunlar. ve gelişme değil gerilemeydi aslında. günlük gülistanlık bir hava yaratıp ekonomimizin dışa bağlılığıydı.

pkk'nın güçlenmesine sebebiyet veren politikaları apayrı bir konu zaten. kısaca bugünkü en büyük sorunlarımızın temeli atılırken o da belki isteyerek belki istemeyerek bu temele katkıda bulundu.[signature][hline];;suitfly
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
metboy, 07 Ağustos 2005 20:27 tarihinde demiş ki:
özal zamanında olsaydık belki vay be ülkemiz amma gelişiyor derdik ama bir 30 sene sonrasını düşünmeden yapılan birşeydi bunlar. ve gelişme değil gerilemeydi aslında. günlük gülistanlık bir hava yaratıp ekonomimizin dışa bağlılığıydı.


tebrıkler
super yanı cok hoşuma gıttı
bugun de vay be ulke ne kadar gelişti demiyormuyuz ehehe
bundan bı 30 yıl sonra AKP yı tartışıcaz ne getırdı ne goturdu dıye:)

ama ahrbıden cok hoşuma gıttı şu ankı durum bundan farklı degıl cercevelık laf resmen[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eheh evet ben de onları düşünmüştüm aynen o yazıyı yazarken. bugünde maşallah günlük gülistanlık bir hava, siyasi tavizler verilirken halkı oyalamak için ortaya çıkarılan türban sorunları, ekonomimizde açılan delikler büyümekteyken atılan enflasyon düşüyor nidaları... neyse ki konumuz bunlar değil cafein kızar sonra bize :)[signature][hline];;suitfly
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi infeqted gelır sız global tıcaret IMF hedehodo den cakmıyorsunuz dunya global tıcretınde destek etmen hubeley hebeley dıye
sonra forgiver gelır AKP şunu yaptı bunu yaptı tayyıp şöyle bak enflasyon dustu dış tıcaret soyle der AKP nın bastıgı broşürleri yayınlar burda şöle uberız bole uberız dıe


gelıcegı tahmın etmek ıcın kahın olmak gerekmıyor eheh[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

özal iyi adamdı,iyi şeyler düşündü,iyi şeyler yaptı ama sonunda belki yemeğine zehir kondu,belki bir iğne enjekte edildi,belki bir ilaç içirildi ve uçuruldu,gönderildi..

bu devlet hiçbir zaman yeni adamlara,bu ülkeyi geliştirmek isteyenlere izin vermedi.doğruluğunu tartışın[signature][hline]henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.
asıldık ey halkım, unutma bizi...
Deniz Gezmiş
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valeron eger hafizam beni yanlitmiyorsa daha once sol goruslu oldugunu defalarca dile getirmistin. zaten imzandan da boyle bir cikarim yapmak mumkun. daha onceki konusmalarinla bu postunu pek bagdastiramadim acikcasi. sol goruslu bir insanin senin soylediklerinin tam aksine ozaldan hic haz etmemesi gerekir.

aklima ister istemez bir soru geliyor. acaba ozal'a etnik kokeninden dolayi bir sempati duyuyor olabilir misin?[signature][hline]hold the line
does anybody want to take it anymore?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...