Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

WoW ırklarını gerçek dünyayla bağdaştırsak...


Antimodes52

Öne çıkan mesajlar

Orclar - Moğollar
Night Elfler - M.Ö Mısırlılar.
Dwarflar - Ben anca türkleri dwarfa benzetirim, kimi yerde dik başlı kendine kahraman vs vs
Gnome - bu rezilleri hiç bir şeye benzemek istemiyorum sadece sümüklü böceğe benzetirim kabalığımı bağışlayın lütfen ama dayanamıyorum.
Troll - İsrailliler (saçma oldui mısırdan kaçıp israile yerleşen yahudi hikayesinden bir saçma bağlantı kurdum hehe)
Tauren - Bunlar zenciler abi dahası yok
Undead - Undead deyince bir soğukluk hissediyorum, bu soğukluk monarşik dönem rusyasında hissettiğim gibi bir soğukluk.[signature][hline]Gaiseric LvL-60 Hunter @ Burning Legioun EU
LvL 60 time -> 12 days 06 hours 38 minutes Play time
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Laraken, 14 Ağustos 2005 11:59 tarihinde demiş ki:
osmanlı döneminde bir takım askerin kafa derisi yüzülüp bazı operasyonlar sonucu çok çirkin bir görüntü oluşturulur. ölümsüzler diye adlandırılan bu askerler savaşta en önde giderek düşmana korku salar.

demek istediğim undead iz biz.

ne gerek vardi midemi bulandirmanin simdi..[signature][hline]Kaybettigim seyler arasinda en cok aklimi ozluyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BonePART, 15 Ağustos 2005 05:19 tarihinde demiş ki:
undeadler persler oalbilir ama zigguratın mezar anamına geldigi goz onune alınırsa her ırk olabilirler


yaw ziggurat Babillilerden gelme bir kelime miydi? sankiş öyle hatırlıyorum ben bi yerden.[signature][hline]Gaiseric LvL-60 Hunter @ Burning Legioun EU
LvL 60 time -> 12 days 06 hours 38 minutes Play time
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Asphodel, 15 Ağustos 2005 11:16 tarihinde demiş ki:
Gnome - bu rezilleri hiç bir şeye benzemek istemiyorum sadece sümüklü böceğe benzetirim kabalığımı bağışlayın lütfen ama dayanamıyorum.

japonlara benzettim ben gnomeları hem kısalar hem icatlar bakımından.
edit:cursed knight benden önce yazmış[signature][hline]Işık öldü karanlıkta,
Ay söndü bulutların ardında
Ve ölümcül gece çöktü
Orta-Dünya'nın Topraklarına...

[Bu mesaj Dogbert tarafından 15 Ağustos 2005 18:49 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

undead - mezopotamya halkları (sümerden itibaren...)
orc - orta asya halkları (türkler olarak sınırlayamam)
human - orta avrupa halkları
night elf - uzakdoğu halkları
troll - güney amerika
tauren - kızılderili
dwarf - iskandinavya, özelliklede norveçe(vikingler) hoşgeldiniz.
gnome - bu ne lan???

bana buraları çağrıştırıyor bu ırklar. şu zamana kadar üstünde düşünmemiştim doğrusu.[signature][hline]is all that we see or seem
but a dream within a dream?

Edgar Allan Poe
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında olmayan Orcların beyninizde ilk defa boş yer kaplamaya başladığı ana dönelim.

Tolkien dediğiniz adam bu öyküleri yazarken herşeyi kafasından uydurmadı, tıpkı george lucas'ın emperor'u "hitler"i baz alarak yaratması sonucu (bir röportajda bunu dile getirdi). Tolkiende tarihten ve klişelerden etkilenmiştir. Orclar doğudan gelen vahşet olarak dile getirilmiştir. Dikkat edin "doğudan gelen", ve onlara karşı "bütün batı" birleşiyor.

Orclar minas trith'e saldırıyor, büyük surlar var, ihtişamlı yapılar, kendine ait bir kültür. Bana istanbul'u çok hatırlattı mesela.

Orclar barbar , şamanizimle yönetiliyorlar başlarında tek gözlü darklord var, tek göz kur'an ve incilde deccalı temsil ettiği için direkt orclar şeytanın ordusu konumunda. Orta çağdada türkler kilise tarafından bu şekilde görülürlerdi.

Gene wow da dikkat ederseniz horde işareti "Tek göz, 2 boynuz ve 2 yaka" olarak yapılmış yani gene horde şeytanın ordusu simgesinde. Burdan Horde evil degil diyenlere cevap olsun bu, adamlar tasarlarken evil olarak tasarlamis zaten, siz ne derseniz deyin.

Bence Orcları Tolkien kesinlikle turkleri düşünerek yarattı, halflingleri ise ingilterede o zamanda bulunan toplu kucuk iskeletler sonucu, kucuk bir irkin gecmiste yasamis oldugunun tartismasi vardi, direkt ordan almis.

Elf dediginiz sey ingiliz masallarinda perilere verilen addir, eski ingiliz kulturunden gelir. Druid dediginiz sey eski ingilterede ormanda yasayan rahiplerdir ama ormana tapmazlar sadece orda yasarlardi.

Dwarf iskandinav irkini temsil ediyor, ve herseyi viking ve norveçlilerden alinma. Bi oturusta bir kuzu yiyen, ickiye duskun, inatci, karli bolgelerde yasarlar vb.

Oyundaki priest isaretleri, biri oldugundeki ölü işareti hep Haç dikkat ederseniz. Bu da Alliance'in hristiyan avrupa olarak design edildiginin gostergesidir. Temple of God olmus Temple of light, oyundaki butun "light"lari kaldirin yerine "God" kelimesini koyun alin size hristiyanlik.

Biraz konudan konuya atladim ama sonucta demek istedigimi anladiniz. 2 ucu boktu dere, alliance oynasaniz hristiyansınız, horde oynasaniz şeytanın ordusu. Seçin bakalım hangisi :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Foxx iki konuda biraz sallamışsın gibi geldi bana.

Şimdi, birincisi.
Tolkien hiç bir ırkı yaratmadı. Belki hobbit'i yarattı diyebiliriz ama, diğer tüm ırkları masallardan ve efsanelerden aldı.
Bu adam bir İngiliz Dili ve Edebiyatı Profesörüydü.
Aynı zamanda birçok çocuk kitabı tercümesi yapmış.

Orc'lar ve Troll'ler çocuk romanlarında sıkça geçen şeyler. Orclar domuz burunlu, "tusk"a sahip, yeşil derili canavarlarken, Troll'ler iri yarı gene yeşil derili canavarlar olarak yazılır. Mesela izlemişsen Tang reklamında ortalığı yıkan yaratık gene bir Troll'dur.
Elf'ler, Dwarf'lar İskandinav efsanelerinde geçer. Hatta Noel Baba masallarında da küçük boylu uzun kulaklı Elf'ler vardır.
Büyücüler, efsanelerde ve masallarda sıkça adı geçen kişilerdir. En ünlüsü de Merlin'dir sanırım.

Tolkien'in ilk yazdığı kitapta Elflerin, Dwarfların, Trollerin, Büyücülerin olmasının nedeni "Hobbit" kitabının zaten bir masal kitabı olmasıdır. Geçmiş masallardan ve efsanelerden esinlerek, çocukları için bir kitap yazmıştır. Ha sonra bunu geliştirerek Yüzüklerin Efendisi'ni çıkarmıştır o ayrı konu.

İkincisi, horde'un işareti şeytanı andırıyor, horde kötü değil diyenlere cevap olsun gibi birşeyler saçmalamışsın.
Forumlarda bu konuyu uzun uzadıya konuşmuştuk zaten, o yüzden böyle birşey iddia etmen gerçekten çok saçma.

Warcraft 1 ve Warcraft 2 oyunlarında, "Horde" diye bir olayı görüyoruz, di mi. Bunlar Azeroth topraklarını ele geçirmeye gelmiş, üstelik de İblis kanı içtiklerinden Burning Legion'ın esiri olmuş orclar. Yanlarında kötü ogreler, kötü frost troller ile birlik olmuşlar.
Bahsettiğin Horde işareti burdan kalma bir işaret.

Ama Warcraft 2'nin sonunda Thrall diye bir delikanlı çıkıyor, "geçmişinize geri dönün laan, biz özgür olmalıyız" felan diyor, Grom ile birlikte gidip Mannaroth'u öldürüyor ve Orc ırkı serbest kalıyor. İşte bu savaşta kurulan "Yeni Horde", Tauren, Orclar ve Jungle Troller tarafından oluşturulan bir topluluk.
Eski horde, warlock, necromancy gibi büyülere yönelmişken, yeni horde şamanizmi benimsemiş vaziyette.
Thrall'ın amacı Orc kabilelerini toplayıp, huzurlu bir yaşam sürebilmek. Bu yüzden de Orgrimmar'ı kuruyor.

Dikkat edersen, Eski Horde Azeroth'a heryeri ele geçirme amacıyla germesine rağmen, Yeni Horde'un böyle bir amacı yok. Bundan dolayı Horde'a "kötüler, çok kötüler, öcü" demenin anlamı yok.

Haç işaretlerine gelirsem,
Elbette oyunu yapan Blizzard takımı Hristiyan olduğundan, ölümü sembolize etmesi için Haç işareti kullanmışlar. Ayrıca Warcraft oyunlarında Human ırkının Priest'lerının Klise benzeri bir yerden çıktıklarını düşünürsek çok da anormal birşey değil.[signature][hline]Beş Hececiler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bone, 15 Ağustos 2005 20:28 tarihinde demiş ki:
Foxx iki konuda biraz sallamışsın gibi geldi bana.

İkincisi, horde'un işareti şeytanı andırıyor, horde kötü değil diyenlere cevap olsun gibi birşeyler saçmalamışsın.
Forumlarda bu konuyu uzun uzadıya konuşmuştuk zaten, o yüzden böyle birşey iddia etmen gerçekten çok saçma.


Yahu kendi düşüncelerimi söyledim lol. Ben dedigim hersey 100% dogru, siz hicbirsey bilmiyorsunuz mu dedim ki böyle cevaplar atıyorsun?
Hayret birşeysiniz ha.

Tolkieni geçtim, İngiliz masallarını yaratanlar da tarihten ve dinden esinlenmişlerdir. Dolaylı yoldan hepsi birbirine bağlanıyor. Blizzard'ın tolkienden çalarak çıkardığı warcraft saçmalığının gelip de bana burda masalını anlatmayın. Orc'lar ne yapmış ne yapmamış beni ilgilendirmiyor, bunların hepsi kurgu, bunlara inanıp gelip gerçek olaylarmış gibi anlatmayın. Alın bir kağıt kalem aynısını sizde yazarsınız ne olacak...

Amma büyütmüşsünüz warcraft olayını kafanızda, gerçek değil hiçbiri kafanızda boş yer kaplıyor bütün bu bilgiler. Benim yaptığım ise oyuna konulan semboller vb. şeyleri bunları yapanların nerden esinlenerek yaptığını merak etmek.

Mesela starcraftta alien ve starwarsdan esinlenilmiştir. Burda gelip starcraftin tarihi anlatmaya calisirsaniz gülerim ben sadece. Kurgu birşeyin tarihi mi olur?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok fazla hafife alıyorsun ve gene saçmalıyorsun üzgünüm.

"fantazi kurguda mantık aranmaz" "bilim kurguda mantık aranmaz" laflarından sonra şimdi de "kurgu birşeyin tarihi olmaz" gibi bir laf duymuş oldum :)

tüm fantazi kurgu yazarlarının (forgotten realms, dragonlance, warcraft) hepsinin tümden Tolkien'den özendiklerini söyleyenlere katılmıyorum. Nedeni de şu.
Tolkien, ilk kitabı Hobbit'i yazarken masallardan ve efsanelerden bazı şeyleri "araklamış" bazı şeyleri "özenmiş" ve ortaya bir masal kitabı çıkarmış. Daha sonra da bu kitabı geliştireler Yüzüklerin Efendisi'ni yazmış.
Bu kitapları yazmasının, ve bu kadar okunmasının nedeni insanların içindeki Fantazi Kurguya olan açlık.

Sen Tolkien'in yapıtlarını okumamış hatta duymamış bile olsan.
Masallara ve Efsanelere meraklı biri olsan.
Tutup bir kitap yazsan.
Tolkien'in Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'ni yazarken gittiği yoldan gitmiş, hikayeyi o sistemde yazmış olursun.

Bundan dolayı "yok Warcraft Tolkien'e özenmiş, yok Forgotten Realms tümden arakçı" gibi iddialar bana salakça geliyor.
Tolkien zamanında fantazi kurgunun kapılarını açmış birisi olabilir, ama ona özenmeden, ondan arak yapmadan da Fantazi Kurgu kitabı hazırlayabilirsin.

Bu dediğin şuna benziyor. "En önemli bilim kurgu kitaplarını Jules Verne yazmış. Hede hödönün yazdığı hikaye tümden Jules Verne'den arak olmuş. Nedeni de bilim kurgu hikayesi olması".

Felsefe, Bilim, Fikirler sürekli geçmiş bilgilerin birikimi sonucu oluşan ve gelişen şeylerdir. Bilim konusunda İlk bilim adamının payı ne kadar büyükse, son bilim adamının da payı o kadar büyük olacaktır. Çünkü etraftakilerini iyi gözlemleyip, insanların bilgilerini sorgulayıp, bunları yorumlayabilen kişilerdir.

Bundan dolayı her fantazi kurgu yazarına "arakçı" denmesini haksızlık olarak görüyorum.
Tolkien "orc" terimini ve kavramını masallardan araklamıştır.
Oysa hikayesinde orc terimini kullanan herkese "Tolkien'den araklamışsın" gibi saçma iddialarda bulunuruz.
Bu sadece Warcraft değil, Dragonlance hatta Warhammer'da bile geçerli birşey.

Starcraft Alien ve Star Wars'tan esinlenmiştir diyorsun. Oysa Warcraft'ın ve Starcraft'ın esas esin kaynağı Warhammer ve Warhammer 40k'dır.
Tabii ki Star Wars'a benzediği kısımlar da vardır. Oysa repliklerde Star Wars değil Star Trek'e göndermeler çoğunluktadır.
Yani Star Trek'ten de esinlenmiş demek ki. Aynı zamanda Robocop'tan da esinlenmiş, Alien'dan da esinlenmiş...
Peki sence bu kötü birşey mi?

Bilim Kurgu'da geçmiş şeylerden esinlenmek mümkündür. Sonuçta Bilim Kurgu belli bir düşünce sonucu çıkartılan hikayelerdir.
İnsanların uzayda özgürce dolaşması hakkında bir düşünce çıkar ortaya. Arkasından bu düşünceyi kullanarak hikayeler yazılır. Star Wars, Star Trek, Alien... Hepsi farklı hikayeleri yansıtsa da, sonuçta belirli fikirler etrafında dönmüşlerdir. Starcraft'ın da yaptığı budur. Geçmiş bilgilerden ve düşüncelerden baz alarak hikaye yazılmıştır. Ayrıca oyun daha zevkli olsun diye de, bazılarının "arak, çalmışlar" diye düşündüğü, "göndermeler" eklenmiştir.

(Fantazi/Bilim) Kurgu'da tarih olmaz diyorsun. Ne mantıkla söyledin onu anlamadım. Ama Warhammer, Yüzüklerin Efendisi, Star Wars, Star Trek, hepsi belirli tarihlere ve belirli geçmişlere sahiptir. Bu hikayelerin etkileyiciliği de bundan kaynaklıdır. Geçmiş olaylara dayandıralarak senaryo yazılır. Sen hikayeyi okurken hem geçmişi düşünürsün hem o anı. Bundan dolayı Starcraft'ın ve Warcraft'ın tarihini tartışmak, konuşmak elbette komik birşey değildir. Sonuçta bunlar da kurgu hikayelerdir.

"amma büyütmüşsünüz, bunlar gerçek değil, boşuna tartışıyorsunuz" gibi birşeyler söylemişsin.
Bunlar gerçek değil, ama hikayeyi yazanlar belirli senaryoları düşünerek yazmıştır. Bir film izlerken sen "ah keşke adam ordaki bardağı almasaydı, belki ölmezdi" gibi yorumlar yapmıyor musun? E işte bu da aynı şey.
Ayrıca şunu da söyleyeyim, felsefe dediğin gerçek olmayan şeylerin tartışılmasıdır. Gerçek olsa zaten bilimin ilgi alanına girerdi.
Eğer gerçekten tartışılması gereksiz birşey olarak görüyorsan, ne diye tartışıyorsun burda? Yani istemiyorsan tartışma, zorlamıyoruz ki seni bu konuda :)[signature][hline]Beş Hececiler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sefer daha güzel bir cevap atmışsın bir önceki cevabına göre :)

Topiği açan arkadaşında merak ettiği konu warcraftdaki irkların gerçek dünya ile bağdaşıp bağdaşmadığı. Benim dediğim ise warcraft zaten tolkienden almış, siz esas tolkien'in bunları nerden esinlendiğini düşünün demekti.

Ama böyle bir konuda ne warcraft ne starcraftın tarihi ile ilgili bilgiler gereksiz, o yüzden sen onlardan bahsedince bende ciddiye almayın, büyütmeyin diyorum. Hatta al eline bir kağıt kalem daha iyisini yazarsın eminim, onlar sadece yazdıklarını yayınlatabilecek kadar şanslıydılar. Ama sen bile oturup fantazi bir dünya kurarken hayatın boyunca yaşadığın şeylerden etkilenerek yazarsın, soru şu ki, bir ırk yaratıyor olsan gerçek dünya ırklarından hangilerinden etkilenirsin ve onları ne şekilde evrimleştirerek kendi hikayene uydurursun?

Orclar eğer türk değilse, mutlaka gene başka bir toplumun çizgilerini taşıyorlar. Ama ben kendi görüşümce orc dedim, sen başka şey dersin o ayrı. Ama "doğudan" bir ırk olduğu ve "kaslı, güçlü, barbar" oldukları kesin. Hatta çadırlarda göçebe hayat, kurt'a duyulan saygı, şamanism gibi şeylerde var. Bu tür benzerlikler akla ilk olarak türk ırkını getiriyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İllaki her ırk bir toplumun izlerini taşıyordur ama önemli olan bence taşıyormudur benziyormudur?
Yani nasıl desem hayatını kapalı bir odada geçirmiş hayatında hiç dışarı çıkmamış hiç kimseyle tanışmamış bir insanı ki buna insan bile denemez kültür görgü bilgi tecrübe dilden herşeyden mahrum kalmış bir insan olur buna bir ırk yaratmasını isterseniz yarattıgı ırkın illaki yaşayan yada yaşamış bir toplumla ortak noktalarını bulabilirirz..
Ama bu o toplumdan esinlendiğini göstermeyebilir..
Daha önce yukarıda bir arkadaş orcların turklere benzer çok yanı oldugu gibi alakasız olduguda çok yanı vardır dedigi gibi..

Benzedigi ve benzemedigi yanları birbirine agır basamadıgı sürece ordan esinlenip esinlenmedigi hakkında onu yaratan kişiye sormadıgımız sürece ögrenemeyiz bence..

Yani insan ne görmek isterse onu görür misali..[signature][hline].:[ Lady Caprice Xante ]:. The Sole Survivor

[Bu mesaj CapriceXante tarafından 16 Ağustos 2005 01:01 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hobbit çıktığında Tolkien bir masal yazmıştı. Yüzüklerin Efendisi ortaya çıkınca masal başlı başına bir dünyaya dönüştü. Troll, orc, elf gibi kavramlar Hobbit'te "ingiliz efsanelerinden alınmış masal dünyasında varolan yaratıklar" iken, Lord of The Rings ile kişilik ve karakter kazandılar, bunun da ötesinde artık "masal dünyasında" değil, Tolkien'ın "orta dünyasında" var oldular. Kısacası siz ingiliz efsanelerindeki orc ve troll'lerle Tolkien'ın orc ve troll'lerini karşılaştırmazsınız. Orta dünyanın geçmişine bakarsanız orc'ları türklerle bağdaştıran bir çok şey görürsünüz. Açıkçası bağdaştırmayan şeylerin daha az olduğuna inanıyorum ben.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tüm benzetmeleri okumadım fakat bu tür benzetmeler daha kaynağından yanlış.. hatta yanlışı yapan blizzard. "tüm orclar hebe hübedir" gibi bir genelleme yaparak baştan saçmalamıştır. zaten bu kolaya kaçma çoğu jenerik dünyada da görülen anlamsız bir yanılsamadır. düşünsenize, "tüm insanlar vahşidir" diyerek günümüzde geçen bir world setting başlatıyorum ben. komik di mi? o kadar insan olduğunu söylüyor ve hiç birinin birbirinden temelde farklı olmadığını söylüyorum. "hepsi aptaldır, aralarında ileri zekalı yoktur" diyorum. "hatta varsa da kaale alınmayacak kadar azdır" diye de ekliyorum..

bence bu kadar sorgularsak mantıksız. sadece oynasak daha iyi olacak :D[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!

Syphex [WoW:Burning Legion] Undead-Mage
i am a paper.. rocks are fine, nerf the scissors
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...