[ Paticik.com | Forum | Kullanici Sozlesmesi | Üye Ol ]
» Forum Gezgini ... Üye Ol / Giris Yap
FORUM.PATICIK.COM
[ FORUM ANASAYFA ]  
Sikayet

Bu mesaji sikayet etmek istediginizden emin misiniz?

Bu mesaji neden rapor ettiginizle ilgili bir açiklama girebilirsiniz. Bu islem yöneticilerin mesajin neden sikayet edildigini anlamasini yardimci olacaktir.




Evde Bira Tutosu
Gönderen Kisi:: neutrino

Evde bir süredir bira yapmayla uğraşıyorum. İlk part biranın hazırlanması, ikinci part 15 gün sonra şişelenmesi, son part da yine 15 gün sonra tadım olacak smiling smiley

Önce malzemeler;

Bildiğiniz arpanın çimlendirilip kavrulmuş haline malt deniyor. İnternetten satın alabilirsiniz. Direkt kendiniz de çimlendirip fırında kavurabilirsiniz. Ne kadar kavrulduğu biranın koyuluğuna ve aromasına etki ediyor.

Kullandığınız su çeşme suyu olmasın, büyükçe de bir kazan lazım.
Ben iki tür şerbetçiotu kullanıyorum. İlki çiçeği ve yaprağından oluşuyor, standart acılık katması için. Diğeri pellet denilen şekilde, aroma vermesi için sonlara doğru ekliyorum;
Bira mayası olmazsa olmazlardan biri. Ne tür bira yapmak istiyorsanız ona göre bir şey seçin. Ben genelgeçer bir şey aldım şöyle;
Termometrenin birayı hazırlarken çok faydası oluyor, 20 lira bir şey;
Biranın fermente olması için büyükçe bir kova lazım, bendeki musluklu, şişeleme sırasında kolaylık sağlıyor. Siz isterseniz damacanada da yapabilirsiniz;
Kovadan tek yönlü karbondioksit çıkışı için gereken hava kilidi, evde bi hortumu su dolu bardağa daldırarak da hazırlayabilirsiniz. 6-7 lira bir şey;
Maltı ve şerbetçiotunu koymak için bez torbalar. Kendim diktim ince tül gibi kumaştan. Temizlik açısından kolaylık sağlıyor, opsiyonel.
Ve en önemlisi bu, temizlik. Bira yaparken temizlik her şeydir. Kullandığınız tüm aletlerin, özellikle kaynama sonrasında biranın temas edeceği her şeyin mikroptan arındırılmış olması gerekiyor. Ben çamaşır suyu ve sonrasında arındırıcı olarak starsan kullanıyorum. Starsan'ı durulamaya gerek kalmıyor;
Evet gereken malzemeler üç aşağı beş yukarı böyle. En çok dikkat etmeniz gereken şey temizlik. Gelelim biranın yapılışına;

Öncelikle maltın içindeki şekerin suya daha kolay geçmesi için bir miktar öğütmemiz gerekiyor;

Sonra bunları torbanın içine, suyu da kazana koyuyoruz;
Torbayı suya bırakıp, ateşi yakıyoruz. Ara sıra torbayı ve suyu karıştırarak arpanın şekerini yavaş yavaş iyice suya bırakmasını sağlıyoruz.

Burada dikkat etmemiz gereken şey, arpalar suyun içindeyken sıcaklığın 80 dereceyi geçmemesi. Ben 75 dereceye ulaşınca ocağın altını kapattım. Bu sıcaklıkta, maltın içindeki enzimler gerekli şekerlerin suya geçmesini sağlıyor. Daha yüksek sıcaklıklar enzimlerin bozulmasına sebep olabiliyor. Sonra bir saat kadar yavaş yavaş soğumaya bırakıyoruz, iyice geçsin malttaki şeker suya.

Bir saat sonra malt torbasını çıkarıyoruz. Biraz bekleyin süzülsün. Malt kendisi su emdiğinden 60-70 dereceye kadar kettleda ısıttığımız suyu torbadan geçirerek bir kez daha süzmek gerekiyor. Hem eksilen su tamamlanıyor hem de torbada kalan son şekerler suya geçiyor. Sonunda kaynamadan önce kazanımız şöyle oluyor;

Kaynamayı beklerken birayı koyacağımız kovanın içini, kullanacağımız kaşığı ve birayla temas edecek diğer şeyleri mikroptan arındırmak gerekiyor.

Sıvı (wort deniliyor buna) kaynamaya başladıktan on dakika sonra hazırladığımız çiçek ve yaprak içeren şerbetçi otu torbasını içine atıyoruz.

Wort'u 45dk - 1 saat kadar kaynatmak yeterli oluyor. Bu sayede sterilize olup su da bir miktar azaldığından yoğunluk artıyor. Kaynamanın son on dakikasında hazırladığımız aroma verici ikinci torbayı (pellet ağırlıklı) kaynamaya bırakıyoruz;

Kaynama sonunda ocağın altını kapatmadan hemen önce wortun içine bir avuç pellet atıyoruz ki şerbetçiotundaki yağlı bileşikler biramızın içinde kalsın, kaynayıp uçmasın;

Ocağı kapattıktan sonra wort'u mümkün olduğunca hızlı şekilde (yarım saatte) oda sıcaklığına indirmemiz gerekiyor. Bunun için ben lavaboyu buzla doldurup soğuk su sirkülasyonu sağlıyorum. 15 dakikada işim bitiyor. Bu aşamada biranın mikrop kapmaması çok önemli. Soğuyan wort'u kovamıza aktarırken güzelce havalanmasını sağlıyoruz ki mayamız ilk aşamada gerekli olan oksijeni sıvının içinde çözünmüş halde bulabilsin. Yaklaşık 30 derece civarında da mayayı serpip kapağı kapatıyoruz. Hava kilidini de votkayla doldurup kalanını ödül olarak içiyoruz smiling smiley

Son olarak kovayı ılık bir yere taşıyıp 15 gün bekliyoruz.

15 gün sonra şişeleme, şişelerde gaz oluşturma kısmı var. En eğlenceli kısmı şişeleme ve tadım zaten smiling smiley Niye uğraşıyoruz, zaten köşedeki tekelde 5 lira bira diye düşünüyorsak hiç bu işlere girmiyoruz zaten. Canlı mayayla uğraşmak, hava kilidinden gelen fokurtuları takip etmek ve en son uğraştığınız biranın tadına bakmak sırf hobi olduğu için güzel zaten.

[ Paticik.com | Forum | Kullanici Sozlesmesi | Üye Ol ]
Iletisim : info [at] paticik.com
Secereli Dobermann | Londra Rehberi Copyright 2001-2015 @ Paticik.com
This forum is powered by Phorum