[ Paticik.com | Forum | Kullanici Sozlesmesi | Üye Ol ]
» Forum Gezgini ... Üye Ol / Giris Yap
FORUM.PATICIK.COM
[ FORUM ANASAYFA ]  

[ Yeni Konu ] [ Mesaj Yaz ]
bagli degilsiniz: | Giris Yap | Üye Ol |
|+ Paticik.com Forumları
|-- |+ Pati-Do / Tutorials [Öğretiler]
|-- |-- |+ Evde Bira Tutosu...
Yazar RSS Konu: Evde Bira Tutosu {19305}
Syf: ««/ 29 »»   [ A ]
Üye
medal 1k
ID § 17 Jan 2016, 21:59    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Evde bir süredir bira yapmayla uğraşıyorum. İlk part biranın hazırlanması, ikinci part 15 gün sonra şişelenmesi, son part da yine 15 gün sonra tadım olacak smiling smiley

Önce malzemeler;

Bildiğiniz arpanın çimlendirilip kavrulmuş haline malt deniyor. İnternetten satın alabilirsiniz. Direkt kendiniz de çimlendirip fırında kavurabilirsiniz. Ne kadar kavrulduğu biranın koyuluğuna ve aromasına etki ediyor.
Kullandığınız su çeşme suyu olmasın, büyükçe de bir kazan lazım.
Ben iki tür şerbetçiotu kullanıyorum. İlki çiçeği ve yaprağından oluşuyor, standart acılık katması için. Diğeri pellet denilen şekilde, aroma vermesi için sonlara doğru ekliyorum;
Bira mayası olmazsa olmazlardan biri. Ne tür bira yapmak istiyorsanız ona göre bir şey seçin. Ben genelgeçer bir şey aldım şöyle;
Termometrenin birayı hazırlarken çok faydası oluyor, 20 lira bir şey;
Biranın fermente olması için büyükçe bir kova lazım, bendeki musluklu, şişeleme sırasında kolaylık sağlıyor. Siz isterseniz damacanada da yapabilirsiniz;
Kovadan tek yönlü karbondioksit çıkışı için gereken hava kilidi, evde bi hortumu su dolu bardağa daldırarak da hazırlayabilirsiniz. 6-7 lira bir şey;
Maltı ve şerbetçiotunu koymak için bez torbalar. Kendim diktim ince tül gibi kumaştan. Temizlik açısından kolaylık sağlıyor, opsiyonel.
Ve en önemlisi bu, temizlik. Bira yaparken temizlik her şeydir. Kullandığınız tüm aletlerin, özellikle kaynama sonrasında biranın temas edeceği her şeyin mikroptan arındırılmış olması gerekiyor. Ben çamaşır suyu ve sonrasında arındırıcı olarak starsan kullanıyorum. Starsan'ı durulamaya gerek kalmıyor;
Evet gereken malzemeler üç aşağı beş yukarı böyle. En çok dikkat etmeniz gereken şey temizlik. Gelelim biranın yapılışına;

Öncelikle maltın içindeki şekerin suya daha kolay geçmesi için bir miktar öğütmemiz gerekiyor;

Sonra bunları torbanın içine, suyu da kazana koyuyoruz;
Torbayı suya bırakıp, ateşi yakıyoruz. Ara sıra torbayı ve suyu karıştırarak arpanın şekerini yavaş yavaş iyice suya bırakmasını sağlıyoruz.

Burada dikkat etmemiz gereken şey, arpalar suyun içindeyken sıcaklığın 80 dereceyi geçmemesi. Ben 75 dereceye ulaşınca ocağın altını kapattım. Bu sıcaklıkta, maltın içindeki enzimler gerekli şekerlerin suya geçmesini sağlıyor. Daha yüksek sıcaklıklar enzimlerin bozulmasına sebep olabiliyor. Sonra bir saat kadar yavaş yavaş soğumaya bırakıyoruz, iyice geçsin malttaki şeker suya.

Bir saat sonra malt torbasını çıkarıyoruz. Biraz bekleyin süzülsün. Malt kendisi su emdiğinden 60-70 dereceye kadar kettleda ısıttığımız suyu torbadan geçirerek bir kez daha süzmek gerekiyor. Hem eksilen su tamamlanıyor hem de torbada kalan son şekerler suya geçiyor. Sonunda kaynamadan önce kazanımız şöyle oluyor;

Kaynamayı beklerken birayı koyacağımız kovanın içini, kullanacağımız kaşığı ve birayla temas edecek diğer şeyleri mikroptan arındırmak gerekiyor.

Sıvı (wort deniliyor buna) kaynamaya başladıktan on dakika sonra hazırladığımız çiçek ve yaprak içeren şerbetçi otu torbasını içine atıyoruz.

Wort'u 45dk - 1 saat kadar kaynatmak yeterli oluyor. Bu sayede sterilize olup su da bir miktar azaldığından yoğunluk artıyor. Kaynamanın son on dakikasında hazırladığımız aroma verici ikinci torbayı (pellet ağırlıklı) kaynamaya bırakıyoruz;

Kaynama sonunda ocağın altını kapatmadan hemen önce wortun içine bir avuç pellet atıyoruz ki şerbetçiotundaki yağlı bileşikler biramızın içinde kalsın, kaynayıp uçmasın;

Ocağı kapattıktan sonra wort'u mümkün olduğunca hızlı şekilde (yarım saatte) oda sıcaklığına indirmemiz gerekiyor. Bunun için ben lavaboyu buzla doldurup soğuk su sirkülasyonu sağlıyorum. 15 dakikada işim bitiyor. Bu aşamada biranın mikrop kapmaması çok önemli. Soğuyan wort'u kovamıza aktarırken güzelce havalanmasını sağlıyoruz ki mayamız ilk aşamada gerekli olan oksijeni sıvının içinde çözünmüş halde bulabilsin. Yaklaşık 30 derece civarında da mayayı serpip kapağı kapatıyoruz. Hava kilidini de votkayla doldurup kalanını ödül olarak içiyoruz smiling smiley

Son olarak kovayı ılık bir yere taşıyıp 15 gün bekliyoruz.

15 gün sonra şişeleme, şişelerde gaz oluşturma kısmı var. En eğlenceli kısmı şişeleme ve tadım zaten smiling smiley Niye uğraşıyoruz, zaten köşedeki tekelde 5 lira bira diye düşünüyorsak hiç bu işlere girmiyoruz zaten. Canlı mayayla uğraşmak, hava kilidinden gelen fokurtuları takip etmek ve en son uğraştığınız biranın tadına bakmak sırf hobi olduğu için güzel zaten.

1.618
Survivor
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 17 Jan 2016, 22:00    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
başarılar.
yardıma ihtiyacın olursa bir arkadaşım 1 senedir evde düzenli olarak bira,şarap(her türlü,portakal şarabı bile yaptı)yapıyor ve çoook başarılı,uzman oldu adam,yardım eder sana.

Düşmanımız kimdir bizim?
Kamu alem birdir bize.
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 17 Jan 2016, 22:05    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
SÜPER rehber olmuş valla eline sağlık.
Üye
medal 1k
ID § 17 Jan 2016, 22:06    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Soğutma kısmında fotoğraf çekmeyi unutmuşum aceleden, bi dahakine eklerim artık winking smiley

1.618
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 17 Jan 2016, 22:08    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
şu işlere hep girmek istiyorum da çok tembelim ya

De ki, biz onu yaş üzümden yarattık
Üye
medal 1k medal 5k
ID § 17 Jan 2016, 22:08    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
[butikbira.com]

benim kuzen sürekli alıp yapıyor burdan...
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 17 Jan 2016, 22:08    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Direkt malttan yapman çok cesurca. Benim yemediğinden hazır kitlerden yapıyorum su anda

Camasır suyu kullanmamanı tavsiye ederim. Yerine PBW maddesini kullanman daha sağlıklı olur.

Hava kilidi içinde starsanlı su yada kaynatılıp beklemiş normal su da kullanabilirsin vodka direkt sana kalır =)

Ayrıca 25ltlik kovada 12lt gibi az miktar yapmak biraz riskli 20lt'ye
en azından tamamlaman biranı daha sağlıklı yapacaktır.

Merak ediyorum çıkacak ürünü, şişeleme ve tadım aşamasında paylaş gene resimlerini lütfen.

Ürünleri nereden aldın?

Birde yapan arkadaşlar varsa benim birada bir meyve şampanya tadı almaktayım ayrıca fazla gazlı olduğunu düşünmekteyim.

Mutons Pilsener 23lt kurulum yaptıydım 3hafta kova.
Üye
medal 1k
ID § 17 Jan 2016, 22:09    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Butik bira'da malt özütü kullanarak yapmayı öne çıkarıyorlar genelde. Öyle daha kolay yapmak, biranın cinsi de daha belirgin oluyor. Ama ben direkt maltla uğraşmayı seviyorum.

1.618
Üye
medal 1k medal 5k
ID § 17 Jan 2016, 22:11    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
[www.facebook.com]

Burada da grupları var bayağı yardımda bulunuyorlar..
Üye
medal 1k
ID § 17 Jan 2016, 22:13    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]

Maltta da işte karakterli bira yapmak zor, hazır kit o açıdan daha avantajlı.

Malzemelerin bir kısmını butikbira'dan, bir kısmını fermentasyonmarket'ten aldım. Çok fazla seçenek yok zaten internette.

Kovanın yarısına kadar dolu olması kazandan kaynaklanıyor. Kazan 15 litre kadar alıyor, daha büyüğünü hem bulamadım hem de ocak çok uygun değil o kadar büyüğü için, mecburen bu kadarda kalıyor.

Şişeleme kısmında yine koyacağım fotoğraf, dün yaptım bu işleri. Akşam fermentasyon direkt başladı kuvvetli şekilde. Şimdi yavaşladı ama devam ediyor bakalım smiling smiley

Sen daha öndesin bende, var mı fotoğraf? Ben bundan önceki partiyi bozdum mikrop kaptırıp. Kaynamadan sonra çoğaltmak için damacana su eklemiştim sad smiley

1.618
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 17 Jan 2016, 22:13    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
şerbetçiotunu fazla koymussun sanki
bol aromalı içersin artik :d

verbum sat sapienti est
Üye
medal 1k
ID § 17 Jan 2016, 22:42    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
sıkıştırılmış olmayınca çok yoğun olmuyor, 40 gr mı ne zaten paketin tanesi.

1.618
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 17 Jan 2016, 22:46    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Estafullah ben hazıra kaçtım cesaret edemediğimden. Elim alışana kadar nescafe 3ü 1arada gibi takılıyorum bu kitlerle.

İlk mahsul pilsener kurmak oldu strelizasyon ve birkaç ufak hatalarım oldu hepsinden ders aldım. Kovanın derecesine güvenemedğimden şöyle bir modifikasyon yaptım kovaya


3hafta kovada tuttum sonra dayanamayıp 1hafta içinde açtım bu resimde de bir hafta şişede bekleme süresi


Birde etiket bastım afilli olsun diye =)



İkinci mahsulum pilsener kit 500gr şeker + 500gr kuru malt özütü ekledim bu sefer iddialıyım. Üçüncü haftasında kovada haftasonu şişelemeye geçicem

Üye
medal 1k
ID § 17 Jan 2016, 22:49    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Bu hazır kitte nasıl tamamen dolduruyorsun, kazan gerekmiyor mu kaynatmak için suyu? Çok iyi olmuş modifikasyon da.

Köpük harika duruyor, tadı nasıldı smiling smiley

1.618
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 17 Jan 2016, 23:06    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Tadi şişede durdukça güzelleşip oturuyor. Şu an 1ay oldu gayet güzel hafif bir şampanya-meyve tadı mevcut.Tadı bildiğimiz biralar gibi değil daha karakterli hemen anlıyorsunuz farklı birşey olduğunu. Ayrıca şişeleme sırasında 4gr şeker koymuştum bu bana gazlı geldi bir sonraki denememde 3gr şeker koyup öyle şişeliyecem.

1lt ye yakın hazır kitin sıvısı var bunu 2-3lt kadar kaynak su ile şekerle karıstırıyorum. Daha sonradan 23lt ye tamamlamak için içme suyu ilave ediyorum.

Kit dediğimiz bu bunu suya katıyoruz

Genel olarak 23litrenin 18-20 derece arasında olmasını istediğimden kimi zaman soğuk kimi zaman oda sıcaklığı kimi zamanda kaynar su takviyesi yapıyorum.

23lt olması gerektiğinide kitin üzerinde yazıyor kimisi 12ltden olması gereken ufak kitlerde mevcut.

1 defa güncellendi. Son güncelleme 17/01/2016 23:08 tarihinde NolaxThensbane tarafindan yapilmistir.
Syf: ««/ 29 »»   [ Y ]
[ Forum ] / [ Konu ]
=o=
[ Yeni Konu ] [ Mesaj Yaz ]
*Bu sayfadaki içerik, yazanların kiŞisel görüŞlerini belirtmektedir. KiŞiler, üye anlaŞmasında var olan Şartların bilincinde olmak yükümlülüğündedir. Üye anlaŞmasına göre, gönderilen her türlü içerik, içeriği göndermiŞ olarak görünen üye rumuz ismi ve üyenin kendisine aittir. Paticik.com ve yetkilileri, üyelerimizin göndermiŞ olduğu iŞ bu sayfada yazılı olarak bulunan içerik hakkında hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir. Yükümlülük altında olmasa dahi, var olan site içeriğinin bütünü veya bir kısmının site kurallarına uygunsuzluğu durumunda, iletiŞim sayfamızdan bize eriŞebilir, gereken düzenlemeleri yapmamızı sağlayabilirsiniz.
[ Paticik.com | Forum | Kullanici Sozlesmesi | Üye Ol ]
Iletisim : info [at] paticik.com
Secereli Dobermann | Londra Rehberi Copyright 2001-2015 @ Paticik.com
This forum is powered by Phorum