[ Paticik.com | Forum | Kullanici Sozlesmesi | Üye Ol ]
» Forum Gezgini ... Üye Ol / Giris Yap
FORUM.PATICIK.COM
[ FORUM ANASAYFA ]  

[ Yeni Konu ] [ Mesaj Yaz ]
bagli degilsiniz: | Giris Yap | Üye Ol |
|+ Paticik.com Forumları
|-- |+ Pati-Do / Tutorials [Öğretiler]
|-- |-- |+ Şarap Tutosu...
Yazar RSS Konu: Şarap Tutosu {4998}
Syf: ««/ 4 »»   [ A ]
Yörünge Disi
ID § 19 Oct 2014, 02:52    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
selamlar

yarın sabah şarköy'e gidip 200 kilo kadar şaraplık üzüm alıcam
internette bi on gündür bir sürü kaynak okudum izledim lakin çözemedigim bir kaç soru var, bu soruları yarın üzüm bağına gittigimde orada yapan birisine sormayı düşünüyorum, yine de yapan varsa burada bir sorayım dedim.

*üzümleri ezme işleminden sonra damacanalara koyarken kapağını kapatayım mı açık mı kalsın. bazı tutolarda kapağı kapatmışlar bazılarında tülbent gibi birşeyle örtmüşler sadece.

*bir de kükürt şarap mayası gibi şeylere gerek var mı, gördüğüm kadarı ile satış için yapılanşaraplara veya yerel markalar kükürt ve maya kullanıyor bunun dışında homemade yapanlar bunlara gerek olmadığını söylemiş.

Yarın akşam saatlerinde resimleri adım adım buraya yollarım ne yaptım ne ettim diye, burası da şarap tutosu olur.

gogo
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 19 Oct 2014, 02:53    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
200 kilo üzüm alıcan ve napıcagını bilmiyo musun?
bence alma

"Beni raidden kicklediler mi yoksa raiddeki 39 kişi birden mi çıktı?" - axedice
Yörünge Disi
ID § 19 Oct 2014, 02:54    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
tamam o zaman

nasıl yapılacagını hiç bilmiyor değilim, adımlarını ne yapmam gerektiğini biliyorum yalnızca hangisi doğru olur nedir inceliği diye merak ettim. boğma rakı yaparken kapağını kapatıyordum ancak şarapta biraz fazlaca yol var yapımı için inceliğini merak ettim

gogo

1 defa güncellendi. Son güncelleme 19/10/2014 02:56 tarihinde Somon tarafindan yapilmistir.
Üye
medal 1k medal 5k
ID § 19 Oct 2014, 02:59    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
takdir ettim bu merak ve zevki ama umarım yanlış şeyler yapıp kendini ve sevdiklerini zehirlemezsin.

boru
Üye
medal 1k medal 5k
ID § 19 Oct 2014, 03:04    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
mayasız olmaz bildiğim alkol olmasını mayalanması sağlıyordu diye biliyorum. birde kaç derece sıcaklıkta mayalayacağın etkiliyordu sanırım.

nişabürek
Üye
ID § 19 Oct 2014, 03:52    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
gastronomi okuduğumdan şarap üretimi ve şarap hakkında yeterince olmasada bilgim var. bu urla şaraplarının üretim yerini tanıdık vasıtasıyla gezme, processi görme/dinleme fırsatım oldu.

ben sana direkt bu sorduğun sorular ve bunların dışında yaşayabileceğin problemleri yazayım. gene sen bilirsin.

ilk önce kapak olayını anlatayım. şarap bağdan zaten üzerinde mayayla gelir. kendi mayasıyla fermante olması lazım. en doğalı budur. ama bunu evde sağlaman çok zor. ışık-vibrasyon-ısı gibi birsürü etmen üzümün cinsine ve toplanan bağdaki üzümün üzerindeki mayanın cinsine bağlı olarak değişir. kapağını kaparsın, içerisinde fermantasyon başladığında kükürt birikecek. camda falan yapıyorsan, ya tıpa atacak ya şişe iç basınçtan patlayacak. bu yüzden kapak açık yapman lazım. bu seferde fermantasyon tam olmayacak. bunun için, çıkardığın şırayı potasyum metabisülfit ile içindeki mayayı öldürmen lazım işleme başlamadan. ortalama 100 litreye yakın şarap çıkar o kadar üzümden. kg/2 lt. 100 litreye 5 gram potasyum metabisülfit eritip mayayı öldürmen lazım. daha sonra şarap mayasıyla mayalayacaksın. bu sayede kapağı açık yaparsın.

bunun dışında kullanacağın üzümün cinsi ne? cinsine göre çok tatlıysa, burukluk hiç yoksa içine belli bir oranda cibre ilave etmen gerekebilir. ne kadar cibre ilave edeceğini neye göre karar vereceksin?

üzümün içindeki şeker miktarı, fermantasyondan sonra şarabın ihtiva edeceği alkol oranıyla doğru orantılıdır. bu yüzden üzümün ne kadar şeker ihtiva ettiğini ölçmen için hidrometre lazım sana. değer olarak şırada 1100 görene kadar şekeri azsa şıranın, şeker ilave etmen lazım. yoksa %13 alkolü elde edemeyeceksin. hidrometre bul.

bir başka sorun. fermantasyonu ne zaman keseceğini bilmen için, vinometreye ihtiyacın var. fermantasyonun biteceğini düşündüğün son günlerde ölçeceksin bununla alkol seviyesini. %13 alkol tayin etmen lazım. tam o noktada şişeleyeceksin.

çekirdekleri kırmadan nasıl evde cibreyi şıradan ayıracaksın? o çekirdekler kırılırsa burukluktan o şarap içilmez.

damacana yada camda fermantasyona sokacaksan, meşe fıçısı kullanmadığın için buke çok zayıf olacak. aroma da artık allaha emanet ne çıkarsa grinning smiley

ha evde yapanlar nasıl yapıyor o zaman? önceki yaptıklarından yola çıkarak aynı üzümle farklı denemeler yaparak kendilerine has değişik bir şarap elde ediyorlar. içilemez kalitede sirkeden bozma bir son ürün çıkma ihtimali her daim var homemade lerde.

random aroma random buke, berrak yada tortulu, random buruk bir şarap elde edeceksin büyük ihtimalle. en azından 20 litrelik 5 ayrı damacana/fıçı/kova da içlerine farklı cibre miktarlarıyla fermante etmeni öneririm. çıkan farklı tatlara göre kupajımsı bir sistem kullanarak son ürünü deguste etmeye çalışırsın. en hoşuna giden miktardaki karışımı ayarlarsın tat açısından. kolay gelsin smiling smiley
Üye
medal 1k medal 5k
ID § 19 Oct 2014, 03:57    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
gecenin dördünde şarap yapımı hakkında alın teri wot döşenen başka hangi mecra var böyle. muazzam.

boru

1 defa güncellendi. Son güncelleme 19/10/2014 03:57 tarihinde Biyik tarafindan yapilmistir.
Köylü
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 19 Oct 2014, 04:41    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
tldr nah yaparsın evde şarap
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 19 Oct 2014, 07:27    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Mümkünse metal tank kullan fermantasyon için ve kükürt ile temizle tankı mutlaka. Fıçıda zaten fermantasyon olmaz, tamamlandıktan sonra meşe fıçıya aktarman gerekir, ama meşe fıçı olayı epey zahmetli iş çünkü sürekli gözetim ve aktarım ile uğraşman lazım, yıllandırmıcaksan zaten fıçı filan salla.

Üzümleri sıkma delikli bir çamaşır sepeti bul, bir miktar üzüm koy elinle çevir tanelerin saplardan ayrıldığını görüceksin kolayca.

İlk etapta sapları ayır tanelerden, sonra taneleri elinle patlat ama sıkma zaten butik üreticen yüzde 30-40 alsan bile ilk tecrübe için yeterli.

bome'ye bak üzümleri almadan önce bir miktar üzümü sıkıp şekerine bakmak gerekli yoksa fermentasyon için şeker eklemen gerekebilir.

Deneyerek geliştirlen bir iş bu çok fazla kaynak var ve çok fazla faktör var etkileyen, hobin hayırlı olsun.

Birde 50kg ile başla.
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 19 Oct 2014, 08:35    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Bu sene ben de yaptım 50 litre kadar. Çok güzel anlatılmış yukarda. Benim yaptığım işlemden notlar:

Üzüm Merlot.

1Ben cibrenin tamamını 1 hafta kadar içinde bıraktım üstü tülbentli sonra sıktım, süzdüm. Bu sayede koyu, hatta kıvamlı koyu bordo neredeyse ışık sızdırmaz bir şarap elde ettim.

Mayayı cibreye 24. saatle 32. saat arası vermem önerildi. Öyle yaptım. bir de maya besini verdim ki şekerin daha çoğu alkole dönüşebilsin.

Airlock ve damacana kullandım. Mutfak kapısının arkasında bekletiyorum belki daha karanlık güneşsiz biryerde yapsam sonuç daha iyi olabilirdi.

Potasyum metabisülfiti sedece takımlarımı/leğenlerimi/hunilerimi hazırlarken kullandım. Yabani mayanın tamamını öldürmedim.

Çok zevkli uğraş kolay gelsin. Bağ bozumu çok geç kalmamış mı?


Edit: malzemelerin mayanın v.b. tamamını buradan aldım:[magaza.hammaddeler.com]

Çiğli'de yerleri çok kolay Kent hastanesine yakın.

1 defa güncellendi. Son güncelleme 19/10/2014 08:38 tarihinde sostizm tarafindan yapilmistir.
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 19 Oct 2014, 08:40    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
kaç lira harcanıyo tüm malzemeler dahil
fıçısıdır falanıdır vs

De ki, biz onu yaş üzümden yarattık
Üye
medal 1k medal 5k medal 10k
ID § 19 Oct 2014, 08:52    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
Fıçı yok Erikli damacana var tongue sticking out smiley Küçük çalışacaksan beş litrelik pet şişelerle ve bir serum seti ile de yapabilirsin şarabın tamamını. Maya bile şart değil. Youtube'da var videolar. Ama şu airlocklar hayatı çok kolaylaştırıyor.

Alternetifi serum hortumunu yalıt şarabın olduğu kapağa, ben hamur kullanırdım, un tuz az şeker ve su, diğer ucunu sok yarım dolu pet şişeye, gaz çıksın O2 girmesin bitti gitti.
Yörünge Disi
ID § 25 Oct 2014, 20:54    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
yazamadım birkaç gündür maserasyon aşamasına bıraktım şuanda işlemlerin fotoğraflarını fermentasyona geçirirken yapıcam son aşamayıda bitirdikten sonra ondan sonrası zaten şişelemeye gidiyor,

teşekkürler 200 kilodan birazını eşe dosta dağıttık toplamda 110 kilo cibre çıktı muhtemelen 50-60 litre bi şarap alacagız bakalım haftaya pazartesi kabasını alıp fermenteye bırakıyorum

gogo
Üye
medal 1k medal 5k
ID § 25 Oct 2014, 20:55    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
evde yapılan şarabın alkol oranı nasıl ölçülür?
Yörünge Disi
ID § 25 Oct 2014, 21:06    [ Alintila ] [ Özel Mesaj ] [ Albüm ]
hidrometre ile potansiyal alkol oranını öğrenebilirsin

gogo
Syf: ««/ 4 »»   [ Y ]
[ Forum ] / [ Konu ]
=o=
[ Yeni Konu ] [ Mesaj Yaz ]
*Bu sayfadaki içerik, yazanların kiŞisel görüŞlerini belirtmektedir. KiŞiler, üye anlaŞmasında var olan Şartların bilincinde olmak yükümlülüğündedir. Üye anlaŞmasına göre, gönderilen her türlü içerik, içeriği göndermiŞ olarak görünen üye rumuz ismi ve üyenin kendisine aittir. Paticik.com ve yetkilileri, üyelerimizin göndermiŞ olduğu iŞ bu sayfada yazılı olarak bulunan içerik hakkında hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir. Yükümlülük altında olmasa dahi, var olan site içeriğinin bütünü veya bir kısmının site kurallarına uygunsuzluğu durumunda, iletiŞim sayfamızdan bize eriŞebilir, gereken düzenlemeleri yapmamızı sağlayabilirsiniz.
[ Paticik.com | Forum | Kullanici Sozlesmesi | Üye Ol ]
Iletisim : info [at] paticik.com
Secereli Dobermann | Londra Rehberi Copyright 2001-2015 @ Paticik.com
This forum is powered by Phorum